Rivier

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page River and the translation is 86% complete.
Outdated translations are marked like this.


Algemene informatie en opmerkingen

Uitbreidings symbool voor de 2014 versie
Uitbreidings symbool voor de Rivier II

De Rivier is oorspronkelijk uitgegeven, voor de nieuwe editie, door Hans im Glück in 2014. De 1ste editie van de Rivier was uitgegeven in 2001.

De Rivier II is oorspronkelijk uitgegeven, voor de nieuwe editie, door Hans in Glück in 2017 als onderdeel van de Graaf, Koning en Consorten. De Rivier II is oorspronkelijk uitgegeven voor de 1ste editie in 2005 en werd later gebundeld in de grote uitbreiding Graaf, Koning en Consorten in 2008.

De 20ste Jubileum Rivier is uitgebracht door Hans im Glück in 2021 als onderdeel van de 20ste Jubileum Editie.

The Rivier C3 werd oorspronkelijk uitgebracht door Hans im Glück in 2021. Het is een variant van The Rivier, oorspronkelijk uitgebracht voor de Nieuwe Editie.

KnipCassonne (CutCassonne), de cut-n-play 10-tegel promo uit 2014, bevatte 3 riviertegels die aan elke rivieruitbreiding kunnen worden toegevoegd.

De Rivier uitbreidingen passen het begin van het spel aan door de spelers een aantal specifieke riviertegels te laten plaatsen voor de normale tegels.

Exemplaren van De Rivier gedrukt in de periode 2014-2016 en KnipCassonne (CutCassonne) hebben de donkere stads achtergrond. De 20ste jubileum Rivier en De Rivier C3 Steden met afgeknipte gebouwen.

Aanpassingen in de 20-jarig jubileumeditie en Carcassonne C3

De regels voor de 20-jarig jubileumeditie en Carcassonne C3 blijven hetzelfde, maar de rollen van sommige meeples zijn aangepast:

  • Struikrovers worden 'vrouwelijke reizigers
  • Ridders veranderen niet
  • "Monniken" worden ook wel "nonnen" genoemd.
  • Boeren' worden 'vrouwelijke boeren'.

De uitgevers hebben de nieuwe rollen in de regels van HiG gevolgd, hoewel sommige van deze veranderingen niet merkbaar zijn in andere talen.

Opmerking: WVoorlopig houden we vast aan de klassieke rollenconventie omwille van de consistentie met alle bestaande regels. HiG kan besluiten de regels in de toekomst aan te passen om deze nieuwe naamgevingconventie te volgen voor nieuwe uitgaven en herdrukken.

20th Anniversary Edition Box.png

Box C3 ZMG.png

Zie Rivier (1ste editie) voor de regels van de eerste editie.

Speelmateriaal

  • De Rivier: 12 rivier tegels, elke met een donkere achterkant en geen symbool (originele versie) of een water symbool (Big Box 6 versie)
  • De Rivier II: 12 rivier tegels, elke met een donkere achterkant en een kroon symbool
  • 20ste Jubileums Rivier: 17 rivier tegels, elk met een donkere achterkant en geen symbool. Één van de rivier tegels heeft de grote van 2 tegels.
  • De Rivier C3: 12 riviertegels, elk met een donkere rugzijde en zonder symbool (zowel de basisspelversie als de Big Box 7 versie).
  • Knip Carcassonne (CutCassonne): 3 cut-n-play rivier tegels zonder symbool.

Spelregels

Voorbereiding

De rivieruitbreidingen vervangen de starttegel. Kies de rivieruitbreiding die je wilt en gooi de andere weg. Je mag echter wel De Rivier' en De Rivier II combineren zoals hieronder aangegeven.

Voorbereiding voor de Rivier (Niewe Editie en C3)

Leg de tegels met de bron en het meer van de rivier even opzij. Schud de andere rivier tegels en vorm daarmee een gedekte stapel. Plaats het meer onder de stapel en plaats de bron als starttegel op tafel.

De opstelling van De Rivier vereist om de bron (1) en het meer (2) terzijde te leggen.

Dezelfde regels gelden voor De Rivier C3, ook al zijn de bron- en meertegels iets anders:

De opstelling van The Rivier C3 vereist het apart plaatsen van de bron (1), en het meer (2).

Voorbereiding voor de Rivier II

De Rivier uitbreiding toegevoegd aan Graaf, Koning en Consorten bevat een tegel die de rivier splitst in twee rivieren. Deze moet samen met de bron en meer tegels opzij worden gelegd. De splitsing moet als eerste(na de brontegel) door de eerste speler worden geplaatst.[1]

De opstelling van De Rivier vereist om de bron (1), de splitsing (2) en het meer met een vulkaan (3) terzijde te leggen.

Combineren van de Rivier en de Rivier II

U kunt "De Rivier" van het basisspel combineren met "De Rivier II" om een zeer lange rivier te maken. Verwijder hiervoor één bron en één meer

Voorbereiding van de 20e jubileum rivier

Leg de dubbele bron en de twee meertegels opzij. Schud de overgebleven riviertegels en stapel ze op elkaar. Leg de twee meertegels in willekeurige volgorde op de bodem van de stapel, en plaats de brontegel open als starttegel.

De opstelling van De Rivier vereist om de bron (1) en de twee meren (2 en 3).

'Opmerking: In het spel telt een tegel van dubbele grootte, zoals deze rivierbron, als 2 enkele tegels (bijvoorbeeld voor een aangrenzend klooster).[2]

Spelverloop

1. Het plaatsen van een tegel

U moet tegels trekken van de rivierstapel voordat u normale tegels trekt. Plaats uw riviertegel aan het open einde van de rivier. Zoals altijd moeten de tegels zo geplaatst worden dat hun randen overeenkomen met de randen van tegels die al in het spel zijn. Je kunt een rivier niet twee keer achter elkaar in dezelfde richting afdraaien (een onmiddellijke U-bocht), omdat dit het risico met zich meebrengt dat de volgende riviertegel niet geplaatst kan worden. Je kunt geen rivierbocht plaatsen in een richting waar al riviertegels liggen. Spelers moeten alle riviertegels trekken en plaatsen voordat ze normale tegels kunnen trekken.

Voorbeeld 1: Verboden plaatsing met een onmiddellijke U-bocht.

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: De U-bocht regel bij het maken van de rivier, betekent dat geen U-bocht ooit, of gewoon onmiddellijk U-bochten geplaatst mogen worden omdat het de plaatsing van volgende riviertegels zou bemoeilijken?

Antwoord: Alleen directe U-bochten zijn expliciet verboden. Natuurlijk kunnen er ook problemen zijn als er een rechte riviertegel tussen wordt gelegd. De rivier drie keer op de dezelfde manier draaien moet ook als verboden worden beschouwd.

Als u speelt met De Rivier II' of de 20ste jubileum Rivier, mag u maximaal twee riviertakken kiezen bij het maken van de rivier. Je moet altijd een riviertegel op een open eind van de rivier leggen. Je moet dus altijd de rivier verlengen totdat je de meren aan de open einden hebt gelegd. Je kunt niet beide riviertakken met elkaar verbinden.

2. Het plaatsen van een meeple

Net als elke andere tegel, mag je een meeple plaatsen op projecten van een riviertegel die je zojuist hebt geplaatst. [3] Het is niet mogelijk om een meeple op de rivier te plaatsen.

Wanneer er gespeeld wordt met De Rivier II, als je de laatste riviertegel plaatst (de tegel: meer met de vulkaan), mag je geen meeple op die tegel plaatsen. Onmiddellijk na het plaatsen,[4] neemt u nog een beurt door een normale tegel te trekken.

voorbeeld 2:Meer met vulkaan van De Rivier II
3. Scoren

De rivier zelf kan niet gescoord worden. Steden, wegen en weilanden op de rivier tegels worden gescoord zoals gewoonlijk" />

Voorbeeld 3: Voltooide rivieren van de uitbreiding De Rivier (A) en De Rivier II (B)
voorbeeld 4: Mogelijke lay-out van de "20th Anniversary Rivier
Voorbeeld 5: Mogelijke plaatsing van The Rivier C3

De Rivier II speciale gevallen

De herberg en de vulkaan op de rivier volgen de regels uit hun uitbreidingen (Uitbr. 1 - Kathedralen en Herbergen' en Uitbr. 3 - De Draak, de Fee en de Jonkvrouw ,respectievelijk). De varkenskudde [5] heeft het zelfde effect als een varken in het weiland (van Uitbr. 2 - Kooplieden en Bouwmeesters). Wanneer je zonder deze uitbreidingen speelt, kun je de bijbehorende projecten negeren.

Tegel met een herberg met een geel dak (in plaats van een rode) in De Rivier II
Meertegel met een vulkaan in De River II
Varkenskudde in De Rivier II

Verduidelijking van de nieuwe landschaps tegels

Bij het plaatsen van meeples en waarderingsvelden moet je er rekening mee houden dat riviersegmenten velden splitsen. [3]

De volgende tegels splitsen geen velden - er is één veld op elke tegel [6]

River I C2 Tile A.jpg
Rivier I
River II C2 Tile A.jpg
Rivier II
River I C2 Tile L.jpg
Rivier I
River II C2 Tile L.jpg
Rivier II
20AE River C2 Tile A.png
20ste jubileum
Rivier
River I C3 Tile L.png
River I C3

Weilanden gaan niet onder kleine bruggen door - er zijn 4 gescheiden weilanden hier

River I C2 Tile B.jpg
Rivier I
River I C2 Tile K.jpg
Rivier I
River II C2 Tile D.jpg
Rivier II
River II C2 Tile H.jpg
Rivier II
20AE River C2 Tile B.png
20ste jubileum
Rivier
20AE River C2 Tile K.png
20ste jubileum
Rivier
20AE River C2 Tile N.png
20ste jubileum
Rivier
River I C3 Tile B.png
River I C3
River I C3 Tile K.png
River I C3
CutCassonne C2 Tile 02.png
KnipCassonne
CutCassonne C2 Tile 06.png
KnipCassonne

en drie weilanden hier, één ter noorden en twee in het zuiden.

River I C2 Tile H.jpg
Rivier I
20AE River C2 Tile H.png
20ste jubileum
Rivier
River I C3 Tile H.png
Rivier I C3
CutCassonne C2 Tile 09.png
KnipCassonne

Deze grote brug scheid de weilanden niet. Er zijn twee weilanden hier - één in het oosten en één in het westen. [7]

River II C2 Tile E.jpg
Rivier II

De huizen bij deze brug stoppen de weg niet, deze loopt door.

River I C2 Tile K.jpg
Rivier I
20AE River C2 Tile K.png
20th Anniversary
River
River I C3 Tile K.png
Rivier I C3
CutCassonne C2 Tile 02.png
CutCassonne

Andere uitbreidingen

Voor de Rivier II zijn er enkele verduidelijkingen voor wanneer er met andere uitbreidingen gespeeld wordt:

{{OtherExpansionRule|expansionlink=Uitbr. 1 - Kathedralen en HerbergenUitbr. 1 - Kathedralen en Herbergen|rules=

{{OtherExpansionRule|expansionlink=Uitbr. 2 - Kooplieden en BouwmeestersUitbr. 2 - Kooplieden en Bouwmeesters|rules=

  • Uitbreiding 2 - Kooplieden en Bouwmeesters: De varkenskudde verhoogd de waarde van het veld met 1 punt per voltooide stad en burcht. Deze bonus is een extra bovenop de punten die gegeven worden door het varken.[8]

{{OtherExpansionRule|expansionlink=Uitbr. 3 - De Draak, de Fee en de JonkvrouwUitbr. 3 - De Draak, de Fee en de Jonkvrouw|rules=

Uitbr. 5 - Burgemeesters & AbdijenUitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen

Interpretatie uit de gemeenschap De varkenskudde heeft alleen invloed op het weiland tijdens het scoren van de boeren tijdens het spel(vanwege de herenboerderij) en na het spel. Boerderijen scoren geen extra punten van de varkenskudde na het spel.[9] [10]

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Levert de varkenshoestegel nog steeds een extra punt op als er een schuur op het veld staat (schuur = 4 punten, schuur+varkenshoeder = 5 punten per stad)?

Antwoord: De varkenshok tegel telt alleen in verband met boeren, niet met de schuur.

{{OtherExpansionRule|expansionlink=Uitbr. 6 - Graaf, Koning en ConsortenUitbr. 6 - Graaf, Koning en Consorten|rules=

  • Uitbr. 6 - Graaf, Koning en Consorten: Wij raden u aan om niet de rivier en De graaf van Carcassonne samen te gebruiken. De combinatie van beide kan leiden tot situaties waarin de rivier niet kan worden voltooid.
Opmerking: Als u besluit om De graaf van Carcassonne en een rivier als starttegels voor een spel te gebruiken, is het mogelijk dat men niet alle riviertegels kan gebruiken als deze te dicht bij de stad Carcassonne worden gelegd. Riviertegels die niet geplaatst kunnen worden, moeten volgens de basisregels uit het spel verwijderd worden. Ook als de rivier niet in zijn geheel geplaatst kan worden, dient het spel op de gebruikelijke manier verder te gaan.[11]

Aanvullende opmerkingen

De vraag hoe de verschillende "begin"-uitbreidingen van Carcassonne gecombineerd moeten worden is al lang aan de orde, en HiG is verschillende malen van mening veranderd.

De oorspronkelijke regels voor De graaf van Carcassonne bevatten de volgende verduidelijking: "Als de rivier wordt gebruikt, dan moet de brontegel ernaast worden gelegd, en op zo'n manier dat de rivier van de stad wegleidt." Toch zeiden de regels nog steeds dat het waarschijnlijk beter was om de uitbreidingen niet samen te gebruiken, en dit was het enige advies dat het haalde tot in de inleidende paragraaf van de regels in uitb. 6 - Graaf, Koning en Consorten voor Carcassonne I: “Het is niet aan te raden om De graaf van Carcassonne en De rivier II te combineren, omdat er situaties kunnen ontstaan waarin het onmogelijk is om de tegels goed te plaatsen."

Dezelfde regels van ZMG bevatten de volgende paragraaf: "De rivierbron moet beginnen op een van de hoeken van de stad Carcassonne. De spelers moeten de riviertegels zo plaatsen dat de rivier wegstroomt van de stad Carcassonne om plaatsingsproblemen te voorkomen. Nogmaals, het combineren van The Count of Carcassonne en De rivier I of de rivier II wordt niet aanbevolen."

Zoals hierboven aangegeven, is dit niet langer de aanbevolen aanpak. In plaats daarvan moet men altijd de regel uit het basisspel onthouden: "In het zeldzame geval dat een tegel nergens geplaatst kan worden, wordt deze uit het spel verwijderd, en trekt de speler een andere." Als de rivier zich op zo'n manier om de stad Carcassonne kronkelt dat je de volgende tegel (rivier of anderszins) niet kunt plaatsen, moet de tegel aan de kant worden gelegd en moet er een andere worden getrokken. Een interessant gevolg hiervan is dat de rivier niet afgemaakt hoeft te worden: als dat onmogelijk is, hoeft u de laatste meertegel niet te plaatsen, en kan er een permanent gat in het speelveld ontstaan (dat natuurlijk later opgevuld kan worden door een abdij uit Uitb. 5 - Burgemeesters en Abdijen).

Dit heeft duidelijk gevolgen die verder gaan dan het combineren van de twee genoemde uitbreidingen. Hoewel de regels nog steeds zeggen dat U-bochten niet zijn toegestaan, is het nu veel eenvoudiger om dergelijke kwesties op te lossen - het is niet meer nodig om spelers te ontmantelen die erop staan om onhandige tegelplaatsingen te maken. En het helpt aanzienlijk bij het vaststellen van wat een spel van Mega-Carcassonne er zo uit moet zien.

Natuurlijk zullen sommige mensen protesteren dat deze regel de schoonheid van het speelveld aantast. Misschien hebben zij gelijk, en het staat hen vrij om een huisregel in te voeren die voor hen comfortabeler is. Maar voor de regelspecialisten onder ons is deze regel een belangrijke ontwikkeling.

Huisregels

Huisregels voor de Rivier

  • Je mag geen meeples zetten totdat de hele rivier gelegd is. (Met dank aan metoth)
  • Zodra de rivier klaar is, mag die naar het midden van het speelveld verschoven worden. (Met dank aan Joff)
  • Doe alle riviertegels in een zak in plaats van met de bron te beginnen en het meer opzij te leggen. Op deze manier kan de rivier verschillende lengtes krijgen en is er vaak meer dan een keuze om een riviertegel aan te leggen. (Met dank aan DavidP)
  • Schud de standaard starttegel (zonder rivier) door de riviertegels. Als die getrokken wordt werkt die als een bonustegel die volgens de normale spelregels kan worden aangelegd. (Met dank aan RationalLemming)
  • Leg de rivier in omgekeerde volgorde, van het meer naar de bron. Geen echt voordeel, maar het kan zin hebben als je met de uitbreiding De Graaf van Carcassonne speelt om het meer om esthetische redenen dicht bij de Stad Carcassonne te hebben liggen. (Met dank aan Scott)

Huisregels voor de Rivier II

  • Leg eerst de splitsing van de rivier en de bron als laatste. Schud de meren door de andere riviertegels. (Met dank aan Joff)
  • Tegels met een varkenskudde geven geen bonus. (Met dank aan Joff)
  • Leg beide rivieren in omgekeerde richting te beginnen met de stad/meer tegel. Dit is realistischer omdat je dan twee bronnen krijgt met rivieren die samenkomen en uitmonden in een meer. Leg twee meren terug in de doos, de gewone van De Rivier I en die met de vulkaan. Begin door de tegel met het meer te leggen en leg één van de tegels met een bron opzij als eindtegel. Verdeel de overige riviertegels in twee gedekte stapels. Schud de splitsing tussen de tegels van stapel 1 en de tweede bron tussen die van stapel 2. Leg stapel 1 bovenop stapel 2 zodat de splitsing vóór de bron getrokken zal worden. Speel je in combinatie met De Graaf van Carcassonne, leg de stad/meer-tegel dan zo aan dat daardoor één van de kleine steden rondom Carcassonne wordt afgebouwd. (Met dank aan dwhitworth)
  • Kies één tegel met een meer en twee met een bron. Leg de rivier in omgekeerde volgorde. De splitsing kan willekeurig gelegd worden of op een vooraf afgesproken punt. Het eindresultaat geeft twee rivieren die samenkomen en uitmonden in een meer. (Met dank aan Scott)
  • Begin met de splitsing, riviertegels kunnen nu aan alle drie de takken gelegd worden. Leg de tegels met de bron/meren als laatste, of schud twee van de drie doro de rest van de riviertegels zodat twee van de drie takken willekeurig eerder eindigen. (Met dank aan Scott)

Tegelverdeling

De Rivier I C3

Totaal aantal tegels: 12
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
(E)
link={{{link}}} ×1
(W)
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
(B)
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
(S)
link={{{link}}} ×1
(T)
link={{{link}}} ×1
Sommige tegels hebben een kleine illustratie. De letters tussen de haakjes geven aan welke illustratie op elke tegel staat:
link={{{link}}}
T | Tuin
link={{{link}}}
link={{{link}}}
link={{{link}}}
Opmerking: De kleine afbeeldingen van een koeienstal, een varkensstal en een ezelstal worden gezamenlijk aangeduid als schuren of stallen.

20ste Jubileums Rivier

Totaal aantal tegels: 17
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
(E)
link={{{link}}} ×1
(W)
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
(B)
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
(S)
link={{{link}}} ×1
(T)
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
(B)
link={{{link}}} ×1
(T)
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
Sommige tegels hebben een kleine illustratie. De letters tussen de haakjes geven aan welke illustratie op elke tegel staat:
link={{{link}}}
T | Tuin
link={{{link}}}
link={{{link}}}
link={{{link}}}
Opmerking: De kleine afbeeldingen van een koeienstal, een varkensstal en een ezelstal worden gezamenlijk aangeduid als schuren of stallen.

De Rivier I C2 (basisspelversie)

Totaal aantal tegels: 12
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
(E)
link={{{link}}} ×1
(W)
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
(B)
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
(S)
link={{{link}}} ×1
(T)
link={{{link}}} ×1
Sommige tegels hebben een kleine illustratie. De letters tussen de haakjes geven aan welke illustratie op elke tegel staat:
link={{{link}}}
T | Tuin
link={{{link}}}
link={{{link}}}
link={{{link}}}
Opmerking: De kleine afbeeldingen van een koeienstal, een varkensstal en een ezelstal worden gezamenlijk aangeduid als schuren of stallen.

De Rivier I C2 (Big Box 6 versie)

Totaal aantal tegels: 12
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
(E)
link={{{link}}} ×1
(W)
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
(B)
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
(S)
link={{{link}}} ×1
(T)
link={{{link}}} ×1
Sommige tegels hebben een kleine illustratie. De letters tussen de haakjes geven aan welke illustratie op elke tegel staat:
link={{{link}}}
T | Tuin
link={{{link}}}
link={{{link}}}
link={{{link}}}
Opmerking: De kleine afbeeldingen van een koeienstal, een varkensstal en een ezelstal worden gezamenlijk aangeduid als schuren of stallen.

De Rivier II C2


Totaal aantal tegels: 12
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
(T)
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
(S)
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
Sommige tegels hebben een kleine illustratie. De letters tussen de haakjes geven aan welke illustratie op elke tegel staat:
link={{{link}}}
T | Tuin
link={{{link}}}


Knip Carcassonne C2 (CutCassonne)

Totaal aantal tegels: 3
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers The HiG regels geven aan dat de jongste speler de river splitsing plaatst.
  2. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Deze toelichting is opgenomen in de HiG regels, maar die zijn weggelaten door ZMG.
  3. 3.0 3.1 Officiële verheldering van de uitgever De rivier splitst het weiland op in twee weilanden. (08/2014)
  4. Interpretatie uit de gemeenschap Dit is geen standaardprocedure voor het plaatsen van een vulkaantegel, volgens de regels voor De Draak, de Fee en de Jonkvrouw. Volgens deze regels staat het plaatsen van een vulkaantegel niet toe dat de speler een tweede tegel trekt; in plaats daarvan mag de speler alleen acties uitvoeren die geen connectie hebben me hetplaatsen van een meeple.
  5. Interpretatie uit de gemeenschap De Engelse spelregels hebben het hier over een "varkensstal". Wij gebruiken "varkenskudde" uit oogpunt van consistentie met Carcassonne I en ook om verwarring met de varkensstal illustratie die in Carcassonne II geïntroduceerd werd en bij sommige uitbreidingen zoals De Markten van Leipzig of De Tolbeambten punten geven.
    Varkensstal
  6. Officiële verheldering van de uitgever Officieel gaat het veld om de bron heen, waardoor een verbonden veld ontstaat.
    Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Dit werd opgenomen in de 'RGG editie van de Big Box 1', die de Rivier bevat (de 'HiG editie niet) en stelt dat "De veldruimte op de meer- en brontegels zich om die kenmerken heen wikkelt."
  7. Officiële verheldering van de uitgever De stadsbrug scheidt geen veldsegmenten. Alleen de rivier scheidt de veldsegmenten op deze tegel. Er zijn dus 2 veldsegmenten op deze tegel. [Dit is logisch, want soortgelijke stadsbruggen in andere uitbreidingen zoals Exp. 5 - Burgemeesters en Abdijen verdeel de stad niet onder langs. – Chris O.] (1/2013)
  8. Officiële verheldering van de uitgever e krijgt de bonus van de varkenshoedertegel ook als je geen varken op het veld hebt. De varkenshoeder is als het ware een neutraal varken.
  9. Veelvoorkomende huisregel of -variant De varkenshoedertegel kan nog steeds een extra punt per stad opleveren als er een schuur op het veld staat.
  10. Interpretatie uit de gemeenschap Er zijn geen officiële regels voor het gebruik van twee varkenshoedentegels, aangezien er geen regels zijn voor het gebruik van twee exemplaren van The River II, en de vergelijkbare GQ11-tegel officieel geen varkenshoedentegel is (Games Quarterly #11). Als een veld echter meerdere varkenshoedentegels heeft, lijkt het erop dat deze niet mogen worden gestapeld; met andere woorden, de bonus mag slechts eenmaal worden toegekend, in overeenstemming met andere landschapsbonussen zoals herbergen en kathedralen.
  11. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Dit is een algemene versie van een paragraaf die nieuw is in de HiG en RGG uitgaven van Big Box 2, en is nogal voorspelbaar voor een spel van Mega-Carcassonne.