Castelul: Jocul de bază

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Castle Base Game and the translation is 100% complete.

Silueta impozantă a orașului Carcassonne zace ca un tron în lumina soarelui apunând. Cavaleri păzesc turnuri, scutierii trăiesc în case, negustorii își laudă mărfurile în gura mare, iar vestitorii poartă veștile de-a lungul orașului. Dincolo de toată această forfotă, castelul se zărește în spatele zidurilor sale impenetrabile.

Other languages:
Castle Tile 15.jpg Citești regulile pentru acest design al cartonașelor. Castle Tile 46.jpg
Dacă cartonașele arată astfel, atunci ai cartonașe de Carcassonne obișnuit.Base Game C3 Tile M.png
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


Castle Banner RO.jpg

Informații generale și comentarii

Lansat original de Hans im Glück în 2003, Carcassonne: Castelul este un joc entuziasmant de plasare a cartonașelor pentru 2 jucători, cu vârste de 8 ani în sus. Proiectat de Reiner Knizia, este bazat pe sistemul de joc al jocului Carcassonne de la Klaus Jürgen Wrede.

Silueta impozantă a orașului Carcassonne zace ca un tron în lumina soarelui apunând. Cavaleri păzesc turnuri, scutierii trăiesc în case, negustorii își laudă mărfurile în gura mare, iar vestitorii poartă veștile de-a lungul orașului. Dincolo de toată această forfotă, castelul se zărește în spatele zidurilor sale impenetrabile.

Conținut

  • 1 zid de castel din 10 piese pe care jucătorii îl asamblează precum un puzzle înaintea fiecărei partide
Traseul de punctaj trece de-a lungul părții de sus a zidului castelului. Săgeata roșie marchează spațiul de pornire al traseului de punctaj (0). Săgeata neagră indică locația spațiilor de pornire pentru depunerea cartonașelor de castel.
  • 60 de cartonașe de castel
Cartonașe din Castelul:
A. Cale
B. Casă
C. Turn
D. Curte
E. Curte cu piață
F. Cale cu scuar (scuarul împarte calea în 3 părți)
G. Cale cu fântână (fântâna nu separă calea în părți)
Ilustrațiile cu oameni, animale și echipament de pe cartonașele de castel nu au nicio importanță în joc!
Versoul unui cartonaș de castel
  • 18 cartonașe de zid (ilustrate câte două din fiecare cartonaș)
Castle WallTile 01.jpg Castle WallTile 02.jpg Castle WallTile 03.jpg Castle WallTile 04.jpg Castle WallTile 05.jpg Castle WallTile 06.jpg Castle WallTile 07.jpg Castle WallTile 08.jpg Castle WallTile 09.jpg
  • 14 supuși în 2 culori și 2 donjoane în 2 culori
Castle Followers.jpg

Obiectivul

Tură după tură, jucătorii plasează cartonașe de castel în cadrul zidurilor castelului. Astfel, acestea creează căi, turnuri, case și curți, pe care își plasează supușii pentru a încasa puncte. Jucătorii încasează puncte în timpul, și la sfârșitul, jocului. Jucătorul cu cele mai multe puncte la sfârșit este câștigătorul!

Pregătire

Săgețile indică unde sunt plasate cartonașele de zid pe această secțiune de ziduri de castel la începutul jocului. Pot fi plasate 13 cartonașe de zid, fiecare acoperind o pereche de spații separate de o linie diagonală. Cele 5 cartonașe de zid rămase sunt puse deoparte.

Asamblează zidul castelului, piesă cu piesă, astfel încât numerele de-a lungul părții de sus a zidului se desfășoară de la 0 până la 99.

Amestecă cele 60 de cartonașe de castel[1] cu fața în jos și plasează-le în stive în afara zidurilor castelului pe masă la îndemâna tuturor jucătorilor.

Amestecă cele 18 cartonașe de zid cu fața în jos. Plasează 1 cartonaș de zid cu fața în jos (fără a te uita la el) pe fiecare spațiu cu turn din colț de p4e zidul castelului (cu excepția turnului din colț cu „0/1”). Plasează cartonașele de zid nefolosite cu fața în jos fără a te uita la ele. Nu vor fi folosite în joc.

Fiecare jucător alege o culoare și ia cei 7 supuși și donjon în acea culoare și plasează 1 supus drept marcator de scor pe spațiul 0 al traseului de punctaj. Fiecare jucător își pune supușii rămași și donjonul în zona lor de joc (zona de pe masă din fața lor). Jucătorii decid între ei cine va începe jocul.

Desfășurarea jocului

Jucătorii efectuează ture în mod alternativ începând cu jucătorul de pornire. În tura unui jucător, acesta efectuează următoarele acțiuni în ordinea arătată mai jos:

  1. Jucătorul trebuie să tragă un cartonaș de castel dintr-una dintre stivele cu fața în jos și să îl plaseze în cadrul castelului.
  2. Jucătorul are posibilitatea de a plasa unul singur dintre supușii din rezerva sa pe cartonașul tocmai plasat.
  3. Dacă, cu plasarea cartonașului, jucătorul a finalizat o cale, un turn și/sau o casă, jucătorii trebuie să evalueze acum teritoriul finalizat.
  4. Atunci când un jucător, după evaluare, și-a mutat marcatorul de scor pe un spațiu cu turn din colț de pe zidul castelului, ia imediat cartonașul de zid de pe acel spațiu, dacă încă se află acolo.

Trage și plasează un cartonaș de castel

De exemplu, primul cartonaș al partidei poată să fie plasat aici. Latura completă a cartonașului trebuie plasată lângă spațiul de start.

Ca prima acțiune a turei unui jucător, jucătorul trebuie să tragă un cartonaș de castel dintr-unul dintre stivele cu fața în jos. Jucătorul ar trebui să îl arate adversarului său (care poate oferi sfaturi pentru plasare) punându-l cu fața în sus în zona sa de joc. Apoi, jucătorul trebuie să facă următoarele:

  • Primul cartonaș de castel plasat în joc trebuie plasat cu o latură plasată complet lângă oricare dintre cele șapte spații de start de-a lungul zidului castelului.
  • Fiecare cartonaș plasat ulterior (arătate în exemple cu un chenar roșu) trebuie plasat cu o latură complet lângă un spațiu de start de-a lungul zidului castelului sau cu cel puțin o latură complet lângă un cartonaș plasat anterior. Plasarea unui cartonaș colț la colț sau jumătate de cartonaș pe jumătate de cartonaș nu este permis.
  • Căile trebuie mereu continuate atunci când ating marginea unui cartonaș.[2] Celelalte teritorii de castel (turn, casă sau curte) pot fi plasate unul lângă celălalt în orice combinație dorită.
  • Orice teritoriu de castel (cale, turn, casă sau curte) poate să fie plasat lângă zidul castelului.
  • Dacă nu există niciun loc legal pentru un cartonaș tras (și ambii jucători sunt de acord) cartonașul este plasat în cutie (afară din joc) și jucătorul trage un nou cartonaș pe care să îl plaseze.
Acestea sunt plasări legale de cartonaș.
Acestea sunt plasări ilegale de cartonaș.

Plasează un supus

După ce plasează un cartonaș de castel, jucătorul are posibilitatea de a plasa unul singur dintre supușii săi. Pentru a face asta:

  • un jucător are posibilitatea de a plasa numai 1 supus pe tură.
  • jucătorul trebuie să ia supusul din rezerva sa.
  • jucătorul are posibilitatea de a plasa supusul numai pe cartonașul tocmai plasat.
  • jucătorul trebuie să aleagă pe care teritoriu al cartonașului de castel să plaseze supusul - fie drept...
Castle Ex05 Herald.jpg
fie drept
Castle Ex05 Knight.jpg
fie drept
Castle Ex05 Squire.jpg
fie drept
Castle Ex05 Merchant.jpg
Vestitor pe o cale Cavaler pe un turn Scutier pe o casă Negustor pe o curte
(cu sau fără piață)
  • Fiecare cartonaș de castel nou poate prelungi o cale, un turn, o casă sau o curte deja existent(ă). Dacă există deja un supus (chiar și de-al jucătorului) pe teritoriul de castel prelungit, jucătorul nu are posibilitatea de a plasa un supus pe acel teritoriu. Nu contează cât de departe este celălalt supus. Mai jos sunt exemple de plasări de supuși permise și nepermise:
Jucătorul nu are posibilitatea de a plasa un scutier pe casa prelungită căci există deja un scutier alb pe casă. Totuși, jucătorul are posibilitatea de a plasa un cavaler sau un negustor.
Jucătorul nu are posibilitatea de a plasa un negustor pe curtea prelungită căci există deja un negustor alb aici. Totuși, jucătorul are posibilitatea de a plasa un scutier pe casă.

Este posibil ca pe parcursul jocului, cu toate acestea, să fie mai mult de un singur scutier pe o casă, mai mult de un singur cavaler pe un turn, mai mult de un singur vestitor pe o cale și mai mult de un singur negustor pe o curte. Vezi Conectarea căilor, turnurilor, caselor și curților.

Dacă un jucător nu are niciun supus în rezerva sa, jucătorul nu are posibilitatea de a plasa unul. Totuși, jucătorii își primesc supușii înapoi în timpul jocului atunci când sunt finalizate și evaluate teritorii.

Dacă jucătorul nu a finalizat o cale, un turn sau o casă, tura jucătorului este gata și adversarul își efectuează tura.

Evaluarea căilor, turnurilor și caselor finalizate

Dacă, prin plasarea cartonașului de castel, jucătorul a finalizat o cale, un turn sau o casă, jucătorii evaluează acum teritoriul/teritoriile finalizat(e). Curțile nu sunt evaluate în timpul jocului - sunt evaluate la sfârșitul jocului.

O cale finalizată

Jucătorul negru încasează 2 puncte (2 cartonașe de castel în calea finalizată). Calea este sfârșită de scuar (A) și zidul castelului (B).

O cale este finalizată atunci când segmentele de cale conectate[3] se sfârșesc în scuaruri, zidurile castelului, clădiri[4] sau atunci când calea devine o buclă închisă. Nu există nicio limită la lungimea unei căi; aceasta poate străbate multe cartonașe de castel și se poate ramifica și astfel să aibă mai mult de două capete.

Jucătorul cu cei mai mulți vestitori pe calea finalizată încasează puncte pentru cale. Jucătorul încasează 1 punct pentru fiecare cartonaș de castel (nu fiecare segment de cale) care este pe cale. Dacă calea include un segment de cale de pe un spațiu de start, acesta se socotește drept 1 punct ca și cum ar fi un cartonaș de castel.

Jucătorul își mută marcatorul de scor de-a lungul traseului de punctaj al zidului castelului pentru a înregistra punctele încasate. Traseul de punctaj trece de-a lungul zidurilor castelului pentru 100 de spații. Atunci când un jucător își mută marcatorul de scor dincolo de spațiul 99, jucătorul continuă pe spațiul 0, culcând marcatorul de scor pe laterala acestuia pentru a însemna că acesta a trecut de 100 de puncte.

Dacă există una sau mai multe fântâni de-a lungul căii finalizate, jucătorul încasează 2 puncte pentru fiecare cartonaș de castel de pe calea finalizată. Chiar dacă o cale are mai multe fântâni, aduce tot 2 puncte pentru fiecare cartonaș de castel.

Jucătorul negru încasează 8 puncte (3 cartonașe de castel pe cale plus spațiul de start din zidul de castel cu o cale). Fântâna de pe cale (indicată de o săgeată) face ca fiecare cartonaș să valoreze 2 puncte. Dreptunghiurile albe marchează un capăt de cale.

Un turn finalizat

Un turn este finalizat atunci când segmentele de turn conectate sunt complet înconjurate de căi, case, curți și zidul castelului (și turnul nu conține niciun spațiu gol). Nu există nicio limită la mărimea unui turn. Acesta poate consta din multe cartonașe de castel.

Jucătorul cu cei mai mulți cavaleri pe turnul finalizat încasează puncte pentru turn. Jucătorul încasează 2 puncte pentru fiecare cartonaș de castel (nu fiecare segment) care formează turnul. Dacă turnul include un segment de turn de pe un spațiu de start, acesta se socotește drept 2 puncte ca și cum ar fi un cartonaș de castel.

Jucătorul alb încasează 8 puncte [4 cartonașe de castel cu segmentele de turn conectate (1), (2), (3) și (4)].

O casă finalizată și donjonul

Jucătorul alb încasează 1 punct (1 cartonaș de castel cu un segment de casă). Săgeata subliniază faptul că secțiunea casei care se evaluează nu se conectează diagonal cu cartonașul (dreapta sus, conturat cu roșu) tocmai plasat.

O casă este finalizată atunci când segmentele de casă conectate sunt complet înconjurate de căi, turnuri, curți și zidul castelului (și casa nu conține niciun spațiu gol). Nu există nicio limită la mărimea unei case. Aceasta poate consta din multe cartonașe de castel.

Jucătorul cu cei mai mulți scutieri pe o casă finalizată încasează puncte pentru casă. Jucătorul încasează 1 punct pentru fiecare cartonaș de castel (nu fiecare segment de casă care formează casa). Dacă casa include un segment de casă de pe un spațiu de start, acesta se socotește drept 1 punct ca și cum ar fi un cartonaș de castel.

Castle Keeps.jpg

Atunci când un jucător evaluează prima sa casă, jucătorul își plasează donjonul său pe aceasta. Dacă, mai târziu în joc, jucătorul evaluează o casă mai mare (jucătorul are cei mai mulți scutieri de pe o casă finalizată) decât cea pe care se află donjonul jucătorului, jucătorul își mută donjonul pe casa mai mare. Prin urmare, la sfârșitul jocului, donjonul fiecărui jucător marchează cea mai mare casă pe care a finalizat-o acesta.

Conectarea căilor, turnurilor, caselor și curților

Plasând cartonașe de castel, jucătorii pot să conecteze teritorii separate care au supuși pe ele.

Conectând asemenea teritorii, jucătorii pot crea

  • o cale cu mai mult de un singur vestitor
  • un turn cu mai mult de un singur cavaler
  • o casă cu mai mult de un singur scutier, sau
  • o curte cu mai mult de un singur negustor.

Atunci când se evaluează o cale, un turn sau o cale finalizat(ă), jucătorii mai întâi verifică să vadă dacă un jucător are mai mulți supuși pe teritoriile finalizate decât celălalt. Dacă este așa, acest jucător încasează toate punctele pentru teritoriu de unul singur. Dacă ambii jucători au același număr de supuși pe teritoriul finalizat, niciunul nu încasează punctele pentru teritoriul finalizat.

Atunci când jucătorii alb și negru și-au plasat cavalerii, aceștia se aflau pe turnuri separate. Plasând cartonașul de castel cu chenar roșu, un jucător a conectate cele două turnuri, făcând un singur turn cu doi cavaleri. De asemenea, turnul este acum finalizat, dar din moment ce ambii jucători au același număr de cavaleri (1), niciunul nu încasează puncte pentru turn.

Notă: a avea mai mulți supuși pe un teritoriu așa cum este descris mai sus nu contrazice regula „Dacă există deja un supus (chiar și de-al jucătorului) pe teritoriul de prelungit, jucătorul nu are posibilitatea de a plasa un supus pe acel teritoriu”. Această regulă este pentru plasarea supușilor! În cazul de mai sus, sunt acum conectate teritorii cu supuși care erau original plasați pe teritorii separate. Prin urmare, după conectare, supușii sunt pe același teritoriu. Jucătorii pot chiar și să își plănuiască mutările cu conectări ulterioare în minte.

Întoarcerea supușilor la proprietarii lor

După ce o cale, un turn sau o casă este finalizat(ă) și evaluat(ă) - și numai atunci - jucătorii își iau înapoi supușii lor de pe teritoriul evaluat, punâncdu-i în rezervele lor. Supușii sunt înapoiați în rezerva jucătorului la sfârșitul turei. Prin urmare sunt disponibili în următoarea tură a jucătorului și pot să fie folosiți în orice rol.

Este posibil ca într-o singură tură un jucător să plaseze un supus, să evalueze teritoriul pe care se află acesta și să ia înapoi supusul în rezerva sa. Pentru a face asta, un jucător trebuie să (întotdeauna în această ordine):

  1. Plaseze un nou cartonaș de castel, finalizând o cale, un turn sau o casă.
  2. Plaseze un supus pe calea, turnul sau casa finalizat(ă).
  3. Evalueze calea, turnul sau casa finalizat(ă).
  4. Ia înapoi supusul de pe calea, turnul sau casa evaluat(ă).
Jucătorul negru încasează 1 punct pentru calea finalizată de pe cartonașul tocmai jucat.
Jucătorul negru încasează 4 puncte pentru turnul finalizat.

Cartonașele de zid

Atunci când, drept rezultat al evaluării, un jucător își mută marcatorul de scor pe oricare dintre cele două spații de pe un turn din colț al traseului de punctaj al zidului de castel, jucătorul ia cartonașul de zid culcat acolo (dacă încă este acolo) și îl plasează cu fața în sus în zona sa de joc. Atunci când un jucător își mută marcatorul de scor dincolo de colț, jucătorul nu ia un cartonaș de zid atunci când trece.[5]

Un jucător are posibilitatea de a folosi un cartonaș de zid, luat în această tură, în tura următoare sau oricare altă tură ulterioară, în funcție de care cartonaș este. În tura sa,[6] un jucător are posibilitatea de a folosi unul sau mai multe cartonașe de zid. Odată jucat, un cartonaș de zid este îndepărtat din joc. Pentru o descriere completă a cartonașelor de zid, vezi secțiunea ulterioară Descrierea cartonașelor de zid.

Atunci când se ia un cartonaș de zid, este important următorul lucru: Atunci când plasarea unui cartonaș de castel rezultă în mai mult de un singur teritoriu finalizat, jucătorul care plasează cartonașul evaluează primul teritoriile sale finalizate. Dacă există mai mult de un singur teritoriu de evaluat pentru jucător sau adversarul său, jucătorul care plasează decide ordinea.[7]

Jucătorul negru încasează 2 puncte, își mută marcatorul de scor 2 spații pe spațiul 33 și ia cartonașul de zid culcat acolo.

Curtea

3 curți separate (indicate de săgeți).

Curțile sunt separate una de cealaltă de căi, turnuri și case. Atunci când un jucător plasează un negustor pe o curte, acesta este plasat pe laterala sa pentru a evidenția că nu poate fi înapoiat jucătorului în timpul jocului. Curțile sunt evaluate numai la sfârșitul jocului.

Sfârșitul turei unui jucător

După evaluare și luarea cartonașelor de zid aferente de pe traseul de punctaj, tura jucătorului este gata, iar adversarul său își efectuează tura.

Sfârșitul jocului

Jocul se sfârșește la sfârșitul turei în care este plasat ultimul cartonaș de castel.

Îndepărtează toate cartonașele de zid rămase de pe zidul castelului și apoi efectuează evaluarea finală.

Evaluarea finală (evaluarea donjonului, curților și cartonașelor de zid)

În timpul evaluării finale, jucătorii evaluează cel mai mare donjon și curțile.

De asemenea, jucătorii pot acum utiliza cartonașele de zid 4 până la 9. Căile, turnurile și casele nefinalizate nu sunt evaluate! Excepție: jucătorii care au cartonașele de zid 4, 5 sau 6.

Evaluarea celui mai mare donjon

Jucătorul cu cel mai mare donjon (jucătorul cu cea mai mare casă finalizată)[8] încasează următoarele puncte.

Vor exista cel puțin 16 spații goale în cadrul zidurilor castelului la sfârșitul jocului. Jucătorii determină care suprafață de spații goale conectată este cea mai mare și calculează numărul de cartonașe de castel care ar încăpea pe această suprafață.[9] Jucătorul cu cel mai mare donjon încasează acest număr de puncte mutându-și marcatorul său de scor pe traseul de punctaj. Dacă ambii jucători se află la egalitate pentru cel mai mare donjon, niciunul dintre ei nu încasează puncte pentru acesta. Notă: cartonașul de zid 8!

Spațiile albe arată unde nu a fost plasat niciun cartonaș de castel. Cea mai mare suprafață de spații conectate din acest exemplu are 11 spații. Prin urmare, jucătorul cu cel mai mare donjon încasează 11 puncte.

Evaluarea curților

Jucătorul cu cei mai mulți negustori pe un spațiu de curte[10] încasează 3 puncte pentru fiecare piață de pe curte. Dacă ambii jucători au același număr de negustori pe o curte, niciunul nu încasează puncte pentru curte.

Jucătorul alb încasează 3 puncte (pentru curtea delimitată cu roșu). Această singură piață este situată pe mica curte separată de mai multe căi și o casă din curtea mai mare (conturată cu albastru).
Există 5 piețe pe curtea mare, incluzând cea de pe spațiul de start de lângă zidul castelului. Jucătorul negru are cei mai mulți negustori pe curtea mare. Jucătorul negru încasează 15 puncte și își mută marcatorul de scor pe traseul de scor. Jucătorul alb nu încasează nimic pentru această curte. Dacă jucătorul negru are cartonașul de zid 7, fiecare piață de pe curte ar valora 4 puncte pentru un total de 20 de puncte.

În cele din urmă, jucătorii încasează puncte pentru cartonașele de zid 4, 5, 6 (pentru teritorii nefinalizate) și 9, dacă le au.

Jucătorul cu cele mai multe puncte este câștigătorul.

Descrierea cartonașelor de zid

1 Castle WallTile 01.jpg Jucătorul efectuează altă tură completă (în timpul jocului)[11] 6 Castle WallTile 06.jpg Jucătorul încasează câte 1 punct pentru fiecare cartonaș pentru 1 casă nefinalizată (la sfârșitul jocului)
2 Castle WallTile 02.jpg Jucătorul dublează punctajul pentru 1 turn finalizat atunci când îl evaluează (fiecare cartonaș = 4 puncte)[12] 7 Castle WallTile 07.jpg Jucătorul încasează 4 puncte pentru fiecare piață de pe 1 curte (la sfârșitul jocului)
3 Castle WallTile 03.jpg Jucătorul dublează punctajul pentru 1 casă finalizată atunci când o evaluează (fiecare cartonaș = 2 puncte)[13] 8 Castle WallTile 08.jpg Jucătorul își prelungește donjonul cu 2 cartonașe (la sfârșitul jocului). De exemplu, un donjon de 5 cartonașe este socotit drept un donjon de 7 cartonașe.
4 Castle WallTile 04.jpg Jucătorul încasează câte 1 punct pentru fiecare cartonaș (2 cu o fântână)[14] pentru 1 cale nefinalizată (la sfârșitul jocului) 9 Castle WallTile 09.jpg Jucătorul încasează câte 5 puncte (la sfârșitul jocului)
5 Castle WallTile 05.jpg Jucătorul încasează câte 2 puncte pentru fiecare cartonaș pentru 1 turn nefinalizat (la sfârșitul jocului)
Cartonașele 1-3 sunt jucate în timpul jocului.

Cartonașele 4-9 sunt jucate la sfârșitul jocului.

Pentru a juca cartonașele de zid 2-7, jucătorul trebuie să aibă mai mulți supuși pe teritoriu decât adversarul său.

Clarificările designerului pentru atunci când un jucător deține ambele exemplare ale unui cartonaș de zid specific:[15]

  • Cartonașele de zid 2-3 permit unui jucător să dubleze punctajul unui teritoriu finalizat în timpul jocului. Dacă un jucător joacă ambele exemplare ale unuia dintre aceste cartonașe, poate tripla (nu cvadrupla) punctajul teritoriului.
  • Cartonașele de zid 4-6 permit unui jucător să evalueze teritorii nefinalizate la sfârșitul jocului. Dacă un jucător are ambele exemplare ale unuia dintre aceste cartonașe, poate evalua cel mai mare teritoriu nefinalizat afectat de două ori.
  • Cartonașul de zid 7 permite unui jucător să încaseze câte 4 puncte pentru fiecare piață de pe o singură curte. Dacă un jucător are amândouă aceste cartonașe, ar putea încasa câte 8 puncte pentru fiecare piață de pe o singură curte.

Rezumat de evaluare

Tabelul punctelor
Castle Ex19 PointsPath.jpg
Castle Ex19 PointsFountain.jpg
Castle Ex19 PointsTower.jpg
Castle Ex19 PointsHouse.jpg
Castle Ex19 PointsMarket.jpg
cale cale
(cu fântână)
turn casă piață
1 2 2 1 3

Reguli ale casei

  • Colectarea cartonașelor de zid: Poți ridica un cartonaș de zid numai dacă aterizezi pe spațiul din colț la sfârșitul tuturor mișcărilor de evaluare ale acelei ture.

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe obișnuite totale: 60

Castle Tile 01.jpg ×1
Castle Tile 02.jpg ×1
Castle Tile 03.jpg ×1
Castle Tile 04.jpg ×1
Castle Tile 05.jpg ×1
Castle Tile 06.jpg ×1
Castle Tile 07.jpg ×1
Castle Tile 08.jpg ×1
Castle Tile 09.jpg ×1
Castle Tile 10.jpg ×1
Castle Tile 11.jpg ×1
Castle Tile 12.jpg ×1
Castle Tile 13.jpg ×1
Castle Tile 14.jpg ×1
Castle Tile 15.jpg ×1
Castle Tile 16.jpg ×1
Castle Tile 17.jpg ×1
Castle Tile 18.jpg ×1
Castle Tile 19.jpg ×1
Castle Tile 20.jpg ×1
Castle Tile 21.jpg ×1
Castle Tile 22.jpg ×1
Castle Tile 23.jpg ×1
Castle Tile 24.jpg ×1
Castle Tile 25.jpg ×1
Castle Tile 26.jpg ×1
Castle Tile 27.jpg ×1
Castle Tile 28.jpg ×1
Castle Tile 29.jpg ×1
Castle Tile 30.jpg ×1
Castle Tile 31.jpg ×1
Castle Tile 32.jpg ×1
Castle Tile 33.jpg ×1
Castle Tile 34.jpg ×1
Castle Tile 35.jpg ×1
Castle Tile 36.jpg ×1
Castle Tile 37.jpg ×1
Castle Tile 38.jpg ×1
Castle Tile 39.jpg ×1
Castle Tile 40.jpg ×1
Castle Tile 41.jpg ×1
Castle Tile 42.jpg ×1
Castle Tile 43.jpg ×1
Castle Tile 44.jpg ×1
Castle Tile 45.jpg ×1
Castle Tile 46.jpg ×1
Castle Tile 47.jpg ×1
Castle Tile 48.jpg ×1
Castle Tile 49.jpg ×1
Castle Tile 50.jpg ×1
Castle Tile 51.jpg ×1
Castle Tile 52.jpg ×1
Castle Tile 53.jpg ×1
Castle Tile 54.jpg ×1
Castle Tile 55.jpg ×1
Castle Tile 56.jpg ×1
Castle Tile 57.jpg ×1
Castle Tile 58.jpg ×1
Castle Tile 59.jpg ×1
Castle Tile 60.jpg ×1

Cartonașe de zid totale: 18

Castle WallTile 01.jpg ×2
Castle WallTile 02.jpg ×2
Castle WallTile 03.jpg ×2
Castle WallTile 04.jpg ×2
Castle WallTile 05.jpg ×2
Castle WallTile 06.jpg ×2
Castle WallTile 07.jpg ×2
Castle WallTile 08.jpg ×2
Castle WallTile 09.jpg ×2

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

  1. Interpretare din partea comunității Termenul „cartonașe de castel” se referă la toate cartonașele plasate în cadrul zidurilor castelului în timpul jocului.
  2. Interpretare din partea comunității Atunci când sunt plasate împreună unele combinații de cartonașe cu căi, drumurile nu se conectează. Acest lucru este doar pentru că stilul grafic/tipărirea este ușor deplasată și nu pentru că căile se sfârșesc.
  3. Interpretare din partea comunității Sunt încasate puncte numai atunci când TOATE ramurile unei căi au un capăt. Unele căi pot ajunge destul de lungi, cu mai multe ramuri, în acest joc.
  4. Interpretare din partea comunității Căile trebuie să se conecteze numai de căi (sau ziduri de castel). Nu ai posibilitatea a bloca o cale folosind o casă, un turn sau o margine de cartonaș.
  5. Interpretare din partea comunității Dacă încasezi 100 de puncte înainte ca jocul să se sfârșească, trecând de 0 pe traseul de punctaj, iar apoi aterizezi pe un cartonaș de zid ratat în runda primei dăți, încă îl poți ridica.
  6. Interpretare din partea comunității Nu ai posibilitatea de a le juca în timpul turei adversarului tău, chiar dacă adversarul tău finalizează un teritoriu pentru care tu încasezi puncte.
  7. Interpretare din partea comunității Fiecare teritoriu este evaluat separat, așa că ordinea în care sunt acestea evaluate poate fi importantă dacă este posibil să se aterizeze pe un segment de turn cu un cartonaș de zid cu primul.
  8. Interpretare din partea comunității Regulile nu spun ce înseamnă „cea mai mare”. Din moment ce toate evaluările sunt după cartonașe, este probabil sigur să se presupună că este după numărul de cartonașe, mai degrabă decât dimensiunea per ansamblu (așa cum ar fi măsurată după numărul de sferturi de cartonaș).
  9. Interpretare din partea comunității Spațiile de start ale zidului castelului, care nu au avut cartonașe plasate contra lor, pot fi incluse atunci când se calculează mărimea donjonului tău.
  10. Interpretare din partea comunității Hotarul fiecărei curți este orice de care este aceasta înconjurată de această dată: căi, turnuri, case, ziduri de castel și marginea cartonașului.
  11. Interpretare din partea comunității Este normal să îl joci în tura în care îl câștigi (după ce îndepărtezi și evaluezi meepleul care l-a câștigat). Pur și simplu efectuezi altă tură înainte ca adversarul tău să efectueze tura sa. Dar nu există nimic care să te oprească să îl salvezi pentru a îl folosi mai târziu. Ai putea să ai chiar și două ture bonus în același timp dacă ești suficient de norocos încât să le obții pe amândouă.
  12. Interpretare din partea comunității Dacă colectezi acest cartonaș atunci când evaluezi un turn nu ai posibilitatea de a îl folosi imediat pentru a spori punctajul acelui turn. Trebuie folosit într-o tură ulterioară.
  13. Interpretare din partea comunității Dacă colectezi acest cartonaș atunci când evaluezi o casă nu ai posibilitatea de a îl folosi imediat pentru a spori punctajul acelei case. Trebuie folosit într-o tură ulterioară.
  14. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Încasarea de 2 puncte pentru o cale nefinalizată a fost introdusă numai în versiunea RGG a regulilor în engleză. În regulile originale în germană și în altele incluzând lansarea poloneză din 2020 Zamek, o cale sau un drum nefinalizat(ă) valorează câte 1 punct pentru fiecare cartonaș (indiferent dacă are sau nu o fântână pe ea/el). Acest lucru a fost confirmat și de către designer.
  15. Clarificare oficială din partea publicatorului Sursă: A treia mână via BGG.