Vânători și culegători: Jocul de bază

Revision as of 17:07, 16 May 2024 by NGC 54 (talk | contribs) (Created page with "''Apoi {{ColorRed|plasezi}} un pescar și încasezi 5 puncte de la râul finalizat.''<ref> {{IconWorld}} Sau ai putea încasa 7 puncte plasându-ți pescarul pe râul ocupat de coliba jucătorului {{ColorBlue|albastru}}! Există un pește extra pe râu, ascuns de colibă. Atât versiunea '''HiG''', cât și cea '''ZMG''' nu iau acest lucru în considerare. </ref> }} }}")
Other languages:
Exclamation2.png

Această pagină este
în curs de traducere.


Cu mii de ani înainte ca oamenii din Carcassonne să fi construit ziduri și castele puternice, strămoșii lor populau ținutul. Aceștia vânau animale sălbatice, culegeau bace și prindeau pești pentru a își asigura supraviețuirea zilnică și prosperitatea continuată. Chiar și în ziua de azi, picturi rupestre fantastice și date preistorice stau mărturie pentru viața vibrantă care a existat în urmă cu multe generații.

Informații generale și comentarii

A doua ediție a jocului Vânători și culegători a fost lansată de Hans im Glück în 2020. Este un joc inteligent de plasare a cartonașelor pentru 2-5 jucători, cu vârste de 8 ani în sus. Jocul Vânători și culegători (a doua ediție) fost lansat de Lineart cu reguli traduse în limba română.

Ceea ce urmează este bazat pe versiunea ZMG a regulilor în engleză din 2020, cu orice erori evidente corectate, iar orice variații față de versiunea originală Hans im Glück incluse ca note de subsol.

Conținut

  • 79 de cartonașe de teren (incluzând un cartonaș de pornire) cu păduri [incluzând unele păduri cu menhire (*)], râuri și lacuri cu pește, înconjurate de câmpie cu animale.
 
Exemple de cartonașe de teren

(*) Un menhir este un bloc masiv de piatră înălțat de oameni preistorici,
derivat din „men” ce înseamnă „piatră” și „hir” ce înseamnă „lung”.[1]

 
Animale care pot fi găsite pe cartonașe
 
Cartonașul de pornire
 
Versoul cartonașului de pornire
 
Verso de cartonaș obișnuit
  • 16 cartonașe „menhir” bonus
 
Verso de cartonaș bonus
  • 1 tablă de punctaj
  • 5 cartonașe de puncte (50 pe față, 100 pe verso)
 
  • 30 de membrii de trib în 5 culori
 
  • 15 colibe în 5 culori
 
  • 24 jetoane de acoperire

Prezentare generală

În fiecare tură, plasați cartonașe de teren pentru a crea un vast peisaj de păduri și câmpii. Aceste câmpii includ animale care pasc, precum și râuri și lacuri pline de pește. Trebuie să îți plasezi strategic membrii tăi de trib pe aceste cartonașe pentru a culege roadele pădurilor, câmpiilor, râurilor și lacurilor pentru tribul tău. Atunci când o faci, vei încasa puncte atât în timpul jocului, cât și la sfârșit. După evaluarea finală, jucătorul cu cele mai multe puncte câștigă jocul!

Pregătire

Plasează cartonașul de pornire (versoul cu un „C” întunecat) cu fața în sus în mijlocul mesei. Separă cartonașele de teren obișnuite de cartonașele menhir după verso. Amestecă cartonașele menhir și așază-le deoparte cu fața în jos într-un teanc. Amestecă cartonașele obișnuite și plasează-le cu fața în jos în mai multe teancuri astfel încât fiecare jucător poate ajunge cu ușurință la cel puțin 1 stivă.

Plasează tabla de punctaj lângă marginea mesei, mai încolo de cartonașul de pornire.

În cele din urmă, fiecare jucător obține membri de trib (numiți „meeple(și)” în reguli). Există 30 de meepleși, câte 6 în culorile galben, roșu, verde, albastru și mov. Există de asemenea 15 colibe, 3 în fiecare culoare.

Dă-i fiecărui jucător 5 meepleși și 3 colibe în culoarea la alegerea sa.

Plasează al șaselea meeple de fiecare culoare în uz pe câmpul 0 al tablei de punctaj. Înapoiază orice meepleși și colibe care nu se folosesc în cutie.

Desfășurarea jocului

Cel mai tânăr jucător efectuează prima tură, iar jocul continuă în sensul acelor de ceasornic până ce se termină cartonașele de teren.

Jucătorul actual efectuează următoarele acțiuni în ordine, înainte de a se continua cu tura următorului jucător:

1. Așezarea unui nou cartonaș de teren

 

Trage 1 cartonaș de teren și plasează-l astfel încât să continue peisajul.

2. Plasa unui meeple sau unei colibe

  

Ai posibilitatea de a plasa 1 meeple sau 1 colibă pe cartonașul pe care tocmai ce l-ai plasat.

3. Declanșarea unei evaluări de puncte

Trebuie să evaluezi orice teritorii finalizate de cartonașul pe care l-ai plasat în această tură.  

Râurile și lacurile

1. Așezarea unui nou cartonaș de teren

Dacă tragi un cartonaș cu un râu, trebuie să îl plasez astfel încât să continue peisajul existent (incluzând râuri, câmpii și păduri).

Plasezi cartonașul cu contur roșu. Râul și câmpiile sunt continuate de noul cartonaș.
2a. Plasarea unui meeple drept pescar pe un râu
După plasarea unui cartonaș cu un râu, ai posibilitatea de a plasa 1 dintre meepleșii tăi pe acel râu drept pescar, dar numai dacă nu sunt prezenți alți meepleși pe același râu.
Ai posibilitatea de a plasa un meeple pe un râu cu o colibă.
Plasezi un meeple drept pescar pe cartonașul pe care tocmai ce l-ai plasat.
Acest lucru este legal deoarece nu există alți meepleși pe acest râu.
Jucătorul albastru trage un cartonaș și îl plasează astfel încât continuă și finalizează râul unde ți-ai plasat meepleul.

Nu poate plasa un meeple pe râul de pe partea stângă a lacului, deoarece pe acel râu se află deja meepleul tău.

Cele 2 râuri sunt împărțite de lac, așa că jucătorul albastru plasează un meeple pe celălalt râu de la dreapta lacului.
2b. Plasarea unei colibe pe un râu sau lac
În loc de a plasa un meeple, ai posibilitatea de a plasa o colibă fie pe un râu, fie pe un lac de pe cartonașul pe care tocmai ce l-ai plasat, dar numai dacă nu este prezentă nicio altă colibă pe același sistem de râuri.

Un sistem de râuri constă din toate râurile conectate unul cu celălalt, incluzând prin lacuri. În timp ce râuri individuale se sfârșesc la lacuri, râurile sunt conectate unul cu celălalt prin lacuri în ceea ce privește un sistem de râuri. Sistemele de râuri se sfârșesc numai la laturi de cartonașe neconectate și păduri.

Poți plasa o colibă pe un râu unde este deja prezent un meeple.

Colibele pot fi plasate numai pe râuri sau lacuri. Colibele rămân acolo unde sunt plasate până la sfârșitul jocului.

Plasezi un cartonaș care continuă 2 sisteme de râuri separate.
Sistemul din stânga are una dintre colibele jucătorului albastru pe ea, așa că îți plasezi coliba ta pe sistemul de râuri din dreapta. Pescarul jucătorului albastru nu împiedică plasarea acestei colibe.
3. Evaluarea unui râu

Un râu este finalizat atunci când ambele capete sunt închise de lacuri sau păduri sau atunci când se întoarce în sine însuși conectându-se de celălalt capăt. Atunci când un râu este finalizat, este evaluat. Dacă unul dintre meepleșii tăi este pe un râu atunci când acesta se evaluează, vei încasa puncte pentru acesta, indiferent de cine a plasat cartonașul care a finalizat râul.

Încasezi câte 1 punct pentru fiecare cartonaș care alcătuiește râul finalizat și câte 1 punct adițional pentru fiecare pește prezent în râu și orice lacuri care îl închid pe acesta. După evaluare, înapoiază meepleul/meepleșii de pe teritoriul finalizat în rezerva proprietarului lor.

Jucătorul albastru plasează un cartonaș care finalizează un râu.
Ai un meeple pe râu, așa că încasezi 5 puncte: 3 puncte pentru cele 3 cartonașe care formează râul și 2 pentru cei 2 pești din lacuri.
Îți înaintezi meepleul 5 câmpuri pe tabla de punctaj.
Jucătorii țin socoteala punctajelor lor folosind meepleși plasați pe tabla de punctaj la începutul jocului. Atunci când încasezi puncte, înaintează-ți meepleul atâtea câmpuri pe tabla de punctaj. Dacă meepleul tău trece de câmpul „0” de pe tabla de punctaj, ia un cartonaș de puncte și plasează-l în fața ta cu fața „50” în sus. Dacă meepleul tău trece de câmpul „0” din nou, întoarce cartonașul pe fața „100”.
Înapoiezi pescarul tău în rezerva ta.
Meepleul jucătorului albastru rămâne pe celălalt râu, deoarece acel râu nu a punctat încă.

Acești 3 pași sunt regulile generale ale jocului. Alte teritorii au unele diferențe importante, explicate mai jos.

Pădurile

1. Așezarea unui nou cartonaș de teren
Ca întotdeauna, trebuie să plasezi un cartonaș de teren astfel încât să continue peisajul.
O latură cu pădure de pe un cartonaș poate fi conectată numai de altă latură cu pădure.
2. Plasarea unui meeple drept culegător într-o pădure

Ai posibilitatea de a plasa un meeple pe un cartonaș cu pădure pe care tocmai ce l-ai plasat drept culegător. La fel ca la râuri, un meeple poate fi plasat într-o pădure numai dacă nu sunt prezenți alți meepleși în acea pădure.

Plasezi un cartonaș astfel încât să extindă pădurea existentă. Deoarece în prezent nu există niciun meeple în pădure, poți plasa un meeple în ea.
3. Evaluarea unei păduri finalizate
Evaluare de pădure normală

O pădure este finalizată atunci când este înconjurată de câmpie și nu are niciun gol intern. Dacă culegătorul tău este singurul culegător din pădurea finalizată, încasezi câte 2 puncte pentru fiecare cartonaș care alcătuiește pădurea finalizată. După evaluare, înapoiază meepleul în rezerva ta.

Finalizezi o pădure care conține un menhir. Încasezi 8 puncte deoarece pădurea cuprinde 4[2] cartonașe.
Deoarece ai finalizat o pădure cu un menhir, începi o tură extra.
Menhire

Dacă plasezi un cartonaș care finalizează o pădure ce conține 1 sau mai multe menhire, efectuezi o tură extra,[3] în timpul căreia plasezi 1 dintre cartonașele menhir așezate deoparte. După ce evaluezi teritorii finalizate în timpul turei tale actuale, începe o tură extra, trăgând și plasând un cartonaș menhir din teancul de cartonașe menhir. La fel ca în timpul unei ture normale, poți plasa un meeple sau o colibă pe cartonașul pe care tocmai ce l-ai plasat și evalua orice teritorii finalizate. Dacă finalizezi altă pădure ce conține 1 sau mai multe menhire în timpul unei ture extra, nu efectuezi o tură extra adițională. Efectuezi numai 1 tură extra, chiar dacă există mai multe menhire într-o pădure finalizată. Dacă nu a mai rămas niciun cartonaș menhir în teancul de cartonașe menhir, nu poți efectua o tură extra.

Deoarece ai finalizat o pădure ce conține un menhir, începi o tură extra, trăgând și plasând un cartonaș menhir.

Plasezi cartonașul și plasezi un culegător în pădure.

Pădurea este acum finalizată, iar tu încasezi 6 puncte pentru cele 3 cartonașe care alcătuiesc pădurea.
Pădurea finalizată conține de asemenea un menhir, dar nu poți începe o tură extra în timpul unei ture extra, așa că tura ta se sfârșește ca în mod normal.

Cartonașele menhir sunt adesea mai valoroase decât cartonașele de teren normale. Unele cartonașe menhir au acțiuni speciale asociate cu ele; vezi Cartonașele menhir.

Câmpiile

1. Așezarea unui nou cartonaș de teren
Ca întotdeauna, trebuie să plasezi un cartonaș astfel încât să continue peisajul.

O latură cu câmpie poate fi conectată numai de altă latură cu câmpie.

Câmpiile sunt adesea împărțite de păduri și râuri.
 
Acest cartonaș are 3 câmpii separate, împărțite de un râu.
2. Plasarea unui meeple drept vânător

Ai posibilitatea de a plasa un meeple pe un cartonaș cu câmpie pe care tocmai ce l-ai plasat drept vânător.

Spre deosebire de pescari și culegători, vânătorii sunt plasați pe câmpii în poziție culcată, nu drepți în picioare.

La fel ca și la pescari și culegători, poți plasa un vânător pe o câmpie numai dacă nu este prezent niciun alt vânător pe acea câmpie.

Vânătorii rămân pe cartonașele lor până la sfârșitul jocului și încasează puncte pe baza numărului de animale de pe câmpia lor.

Culci un vânător pe câmpia de pe cartonașul pe care tocmai ce l-ai plasat.
Râul separă această câmpie de cealaltă câmpie cu vânătorul jucătorului albastru.

Acestea sunt regulile de bază pe care trebuie să le știi pentru a începe să joci. Uită-te mai jos pentru clarificări detaliate asupra unor reguli specifice.

Rezumat

1. Așezarea unui nou cartonaș de teren
  • Trebuie să tragi și să plasezi un cartonaș astfel încât să se conecteze de 1 sau mai multe cartonașe. Cartonașul trebuie să continue fiecare teritoriu de care este conectat.
  • În rara eventualitate în care nu ești în stare să plasezi cartonașul pe care l-ai tras, înapoiază cartonașul în cutie și trage un cartonaș nou pentru a îl înlocui.
2. Plasarea unui meeple sau a unei colibe
  • Un meeple sau o colibă poate fi plasat(ă) numai pe cartonașul pe care tocmai ce l-ai plasat.
  • Un meeple sau o colibă poate fi plasat(ă) numai pe un teritoriu fără altă piesă similară (meeple sau colibă).
3. Declanșarea unei evaluări de puncte
  • Un râu este finalizat atunci când ambele capete sunt închise de lacuri sau păduri sau atunci când se întoarce în sine însuși. Un râu aduce câte 1 punct pentru fiecare cartonaș și câte 1 punct pentru fiecare pește din râu și lacurile care îl închid.
  • O pădure este finalizată atunci când este înconjurată de câmpie și nu are niciun gol intern. O pădure aduce câte 2 puncte pentru fiecare cartonaș.
  • Teritoriile finalizate sunt evaluate la sfârșitul fiecărei ture în care sunt finalizate 1 sau mai multe teritorii. Punctele sunt încasate de către jucătorul al cărui meeple ocupă un teritoriu dat.
  • După evaluare, toți meepleși de pe teritorii finalizate sunt înapoiați în rezervele proprietarilor lor.
  • Dacă plasezi un cartonaș care finalizează o pădure ce conține 1 sau mai multe menhire, efectuează o tură extra în care tragi și plasezi un cartonaș menhir. Nu poți efectua mai multe ture extra la rând.
  • Dacă sunt prezenți mai mulți meepleși pe un singur teritoriu conectat, jucătorul cu cei mai mulți meepleși pe teritoriu încasează puncte. În eventualitatea unei remize, toți jucătorii cu cei mai mulți încasează punctele integrale de la teritoriul finalizat. Pentru mai multe informații despre cum pot fi mai mulți meepleși pe același teritoriu, vezi pagina următoare.

Mai mulți meepleși pe același teritoriu

Ai putea să îți plasezi cartonașul pentru a extinde râul cu pescarul jucătorului albastru, dar nu ai putea să îți plasezi pescarul pe acest cartonaș. Așadar, decizi să îți plasezi cartonașul astfel și îți plasezi pescarul pe un râu pustiu.
În timpul unei ture ulterioare, tragi acest cartonaș și îl plasezi astfel încât conectează cele 2 râuri într-un singur râu mai mare. Acum se află 2 pescari pe același râu. Deoarece acest râu este acum finalizat, este evaluat. Râul se aduce 9 puncte (4 cartonașe și 5 pești), iar tu și jucătorul albastru încasați amândoi cele 9 puncte integrale.
Sperând să șterpelești pădurea de la jucătorul albastru, îți plasezi cartonașul astfel și îți plasezi un culegător în pădure. Ceilalți culegători de pe cartonașe din apropiere nu afectează această plasare, deoarece sunt cu toții în păduri separate.
În timpul unei ture ulterioare, tragi acest cartonaș și îl plasezi încât să conecteze cele 3 păduri anterior separate într-o singură pădure mai mare. Deoarece tuai cei mai mulți meepleși din pădure, tu încasezi 10 puncte pentru pădurea finalizată, iar jucătorul albastru nu încasează niciun punct. Toți cei 3 meepleși sunt înapoiați în rezervele proprietarilor lor, iar tu efectuezi o tură extra deoarece ai finalizat o pădure cu un menhir.

Sfârșitul jocului, evaluarea finală și determinarea câștigătorului

Atunci când este plasat ultimul cartonaș de teren (nu un cartonaș menhir), jocul se sfârșește la sfârșitul acelei ture. Atunci când jocul se sfârșește, rezolvă următorii pași:

  • Lasă toate colibele și toți vânătorii pe cartonașe.
  • Îndepărtează toți ceilalți meepleși de pe cartonașe. Nu se încasează puncte pentru păduri și râuri nefinalizate.

Evaluarea finală

Evaluarea colibelor de pe sisteme de râuri

Jucătorul cu cele mai multe colibe pe fiecare sistem de râuri încasează câte 1 punct pentru fiecare pește ilustrat în acel sistem de râuri. Dacă mai mulți jucători au cele mai multe colibe, fiecare jucător aflat la egalitate încasează puncte integrale pentru acel sistem de râuri. Sistemele de râuri nu trebuie neapărat să fie finalizate pentru a fi evaluate.

Exemplu de evaluare a colibelor

 

Ai 2 colibe de sistemul de râuri din stânga, iar jucătorul albastru are 1. Tu ai cele mai multe colibe, așa că tu încasezi cele 8 puncte pentru cei 8 pești din acest sistem de râuri.

Jucătorul galben și cel albastru au amândoi 1 colibă pe sistemul de râuri din dreapta. Amândoi încasează 10 puncte pentru cei 10 pești din acest sistem de râuri.

Evaluarea vânătorilor și câmpiilor

Fiecare vânător încasează puncte pe baza animalelor de pe câmpia sa.

 

Valoarea punctelor pentru fiecare animal este afișată pe tabla de scor. Un mamut valorează 3 puncte, un zimbru[4] 2 puncte, iar o căprioară[5] 1 punct.

Tigrii[6] concurează cu vânătorii pentru pradă. Vânează numai căprioare, nu și mamuți sau zimbrii. Pentru fiecare tigru de pe o câmpie, ignoră 1 căprioară de pe acea câmpie.

Pentru a ajuta la evaluarea câmpiilor, folosește jetoane de acoperire pentru a acoperi perechi de tigri și căprioare. După aceea, încasează puncte pentru mamuții, zimbrii și căprioarele care au rămas. Nu pierzi puncte dacă sunt mai mulți tigrii decât căprioare pe o câmpie.

Dacă mai mulți jucători au cei mai mulți vânători, fiecare jucător aflat la egalitate încasează puncte integrale pentru acea câmpie. Totuși, dacă un singur jucător are cei mai mulți vânători, numai acesta încasează puncte de la acea câmpie.

Exemplu de evaluare a câmpiilor

 

Câmpia 1: 1 zimbru. Jucătorul verde încasează 2 puncte.

Câmpia 2: 1 căprioară, 1 mamut, 1 tigru. Jucătorul roșu și cel mov încasează fiecare 3 puncte pentru mamut. Tigrul și căprioara se anulează complet unul pe celălalt.

Câmpia 3: 1 căprioară, 2 tigri. Jucătorul albastru nu încasează puncte, dar nici nu pierde puncte.

Câmpia 4: 2 mamuți, 2 zimbri, 2 căprioare, 1 tigru. Jucătorul roșu are cei mai mulți vânători și încasează 11 puncte (2 mamuți pentru 6 puncte, 2 zimbri pentru 4 puncte și 1 căprioară pentru 1 punct).

Jucătorul cu cele mai multe puncte câștigă jocul!

În cazul unei remize, jucători aflați la egalitate împărtășesc victoria.

Cartonașe menhir

Menhirele sunt găsite în păduri, iar atunci când este finalizată o pădure cu un menhir, efectuezi o tură extra în care tragi și plasezi un cartonaș menhir.

După ce plasezi un cartonaș menhir, poți plasa un meeple sau o colibă pe acesta ca în mod normal.

Cartonașe menhir cu mai multe oportunități de evaluare

Aceste cartonașe au mai multe animale pe câmpiile lor și mai mulți pești în lacurile și râurile lor. De altfel, funcționează la fel ca și cartonașele de teren normale.
 

Fiecare grup de ciuperci valorează 3 puncte atunci când se evaluează o pădure.
 

Cartonașe menhir cu acțiuni imediate

Atunci când plasezi un cartonaș cu o acțiune imediată, trebuie să rezolvi imediat acțiunea corespunzătoare.

Poți plasa un meeple sau o colibă pe cartonaș, dar nu ești obligat să faci asta pentru a rezolva acțiunea.

Atunci când plasezi barca monoxilă, încasezi imediat câte 2 puncte pentru fiecare lac din sistemul de râuri al acestui cartonaș, inclusiv acest cartonaș.

Acest cartonaș nu este afectat de colibe prezente pe sistemul de râuri.

Exemplu de evaluare a bărcii monoxile
Plasezi barca monoxilă și încasezi 8 puncte pentru cele 4[7] lacuri din sistemul de râuri.
Apoi plasezi un pescar și încasezi 5 puncte de la râul finalizat.[8]
When you place the hunting trap, you must immediately resolve a minor grassland scoring.

You score points for the animals shown on the 8 surrounding tiles (orthogonally and diagonally adjacent to this tile) in the same grassland as the hunting trap.

All animals score points as they would during final scoring, including saber-toothed tigers cancelling out deer. Cover all animals scored this way with covering markers. These animals are ignored during final scoring.
Hunting Trap example
You place the hunting trap and score.

First, cover the tiger and 1 deer (1). You score 4 points (3 for the mammoth and 1 for the remaining deer).

The mammoth on the far right does not score, because it is on a separate grassland.

Cover all scored animals (2).
When you place the shaman, you may [9] immediately return 1 of your meeples to your supply without scoring points.

It does not matter which tile this meeple is returned from.

Menhir tiles that affect final scoring

These tiles modify the value of the river system or grassland they are connected to.

The pit trap modifies the scoring of the connected grassland.

Each animal (mammoth, aurochs, deer) on the 8 surrounding tiles (orthogonally and diagonally adjacent to this tile) in this grassland scores double points.

Tiger still cancel our deer as normal, although the scoring player can choose to cover deer further away from the trap.
Pit Trap example
You score the grassland with the pit trap.

First, the tiger eats the deer, then you score 20 points (12 for the 2 mammoths and 8 for the 2 aurochs).

The deer on the right does not score with this grassland, because it is on a separate grassland.
The wildfire chases away all tigers on the connected grassland.
When resolving final scoring, cover all tigers on that grassland, but do not cover any deer.
The raft makes its river system more valuable.
In addition to scoring 1 point for each fish in this river system, the scoring player also scores 1 point for each lake in the system.

Credite

Designul jocului: Klaus-Jürgen Wrede, Bernd Brunnhofer

Artă: Marcel Gröber

Layout: Christof Tisch

Traducerea în engleză a regulilor: Adam Marostica

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe obișnuite totale: 79

  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1 (Cartonaș de pornire)

Cartonașe bonus totale: 16

  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1

Cartonașe de puncte totale: 5

Front
 
 
Back

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

  1.   Regulile Hans im Glück, atunci când sunt traduse, spun pur și simplu că „Un menhir este un falnic bloc preistoric de piatră...”, dar nu menționează originea denumirii, care este din limba bretonă.
  2.   Versiunea ZMG a regulilor zicea „8” cartonașe - versiunea HiG, și versiunea 999 Games în neerlandeză, spun în moc corect „4”.
  3.   Nu trebuie neapărat să ai un meeple în pădure pentru a dobândi tura extra, doar să fii cel care o închide.
  4.   Lineart a tradus acest concept ca „zimbru”, dar o traducere fidelă ar fi „bour”.
  5.   Lineart a tradus acest concept ca „căprioară”, dar o traducere fidelă ar fi „cerb roșu”.
  6.   Lineart a tradus acest concept ca „tigru”, dar o traducere fidelă ar fi „tigru cu dinți-sabie”.
  7.   Regulile Z-Man Games a zis „8 puncte” și „3” lacuri - versiunea Hans im Glück a spus în mod corect „4” lacuri.
  8.   Sau ai putea încasa 7 puncte plasându-ți pescarul pe râul ocupat de coliba jucătorului albastru! Există un pește extra pe râu, ascuns de colibă. Atât versiunea HiG, cât și cea ZMG nu iau acest lucru în considerare.
  9.   An early version of the ZMG rules stated that you "must" remove 1 of your meeples from play, rather than "may".