Difference between revisions of "Star Wars Base Game/ro"

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
(Updating to match new version of source page)
(Created page with "De îndată ce se sfârșește jocul, există puncte rămase pentru toate teritoriile în care există meepleși: * Fiecare '''rută comercială''' aduce câte '''1 punct''' pentru fiecare cartonaș de rută comercială, exact ca în timpul jocului. * Fiecare '''câmp de asteroizi''' aduce câte '''1 punct''' pentru fiecare cartonaș. Numai jumătate, în comparație. * Fiecare '''planetă''' aduce '''1 punct''' și alt '''punct adițional pentru fiecare cartonaș care o...")
Tags: Mobile edit Mobile web edit
Line 338: Line 338:
Din păcate, '''Carcassonne ''Star Wars''''' trebuie să ia sfârșit. Vestea bună este că acum punem determina un câștigător. Jocul se sfârșește de îndată ce un jucător nu mai poate trage sau juca niciun cartonaș. După aceea, este executată o '''evaluare finală''' și este determinat un jucător.
Din păcate, '''Carcassonne ''Star Wars''''' trebuie să ia sfârșit. Vestea bună este că acum punem determina un câștigător. Jocul se sfârșește de îndată ce un jucător nu mai poate trage sau juca niciun cartonaș. După aceea, este executată o '''evaluare finală''' și este determinat un jucător.


<div lang="en" dir="ltr" class="mw-content-ltr">
De îndată ce se sfârșește jocul, există puncte rămase pentru toate teritoriile în care există meepleși:
As soon as the game ends, there are points remaining for all realms in which there are meeples:
* Fiecare '''rută comercială''' aduce câte '''1 punct''' pentru fiecare cartonaș de rută comercială, exact ca în timpul jocului.
* Every '''trading route''' earns '''1 point''' for every trading route tile, exactly as during the game.
* Fiecare '''câmp de asteroizi''' aduce câte '''1 punct''' pentru fiecare cartonaș. Numai jumătate, în comparație.
* Every '''asteroid field''' earns '''1 point''' for every tile. Only half, in comparison.
* Fiecare '''planetă''' aduce '''1 punct''' și alt '''punct adițional pentru fiecare cartonaș care o înconjoară'''.
* Every '''planet''' earns '''1 point''' and another '''additional point for every tile surrounding it'''.
* Pe fiecare teritoriu (rute comerciale, câmpuri de asteroizi și planete), fiecare '''simbol de fracțiune''' aduce '''2 puncte'''.
* In each realm (trading routes, asteroid fields, and planets), every '''faction symbol''' earns '''2 points'''.
</div>


<div lang="en" dir="ltr" class="mw-content-ltr">
<div lang="en" dir="ltr" class="mw-content-ltr">

Revision as of 19:52, 21 May 2024

Other languages:
Swtile6.png Citești regulile pentru acest design al cartonașelor. Swtile42.png
Dacă cartonașele arată astfel, atunci ai cartonașe de Carcassonne obișnuit.Base Game C3 Tile M.png
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png
Exclamation2.png

Această pagină este
în curs de traducere.

Informații generale și comentarii

Lansat original de Hans im Glück în 2015, Carcassonne: Star Wars este un joc entuziasmant de plasare a cartonașelor pentru 2 până la 5 jucători, cu vârste de 8 ani în sus. A fost lansat cu cutie în limba germană, dar cu reguli traduse în limba română de către Lineart încărcate pe un CD atașat de cutie.

Experimentează aventurile palpitante din Universul Star Wars™ în lumea captivantă Carcassonne!
Vă așteaptă dueluri excitante pentru dominare într-o galaxie îndepărtată. Stăpâniți bătăliile decisive și poziționați-vă avantajos trupele pe calea spre victorie.
Forța să fie cu voi!

Componente și configurare

Bun venit la Carcassonne Star Wars! În aceste instrucțiuni te vom îndruma, într-o clipită, prin regulile ușoare ale jocului. După ce vei lectura pentru un scurt timp această secțiune, vei fi gata să le arăți și explici jocul prietenilor tăi. Nimic nu îți va mai sta în calea savurării jocului Carcassonne Star Wars.

Mai întâi trebuie să configurezi jocul. Acest lucru se poate face repede. În timp ce configurezi, îți vom spune câte ceva despre piesele jocului.

Mai întâi, hai să aruncăm o privire la CARTONAȘE. Cele 76 de cartonașe prezintă rute comerciale, câmpuri de asteroizi și planete.

Cartonaș ce prezintă un câmp de asteroizi
Cartonaș ce prezintă o rută comercială
Cartonaș ce prezintă o planetă

Deocamdată nu trebuie să te îngrijorezi în privința altor elemente, precum simbolurile. Le vom explica pe acestea mai târziu.

Versourile tuturor cartonașelor arată la fel, numai cartonașul de pornire este portocaliu, astfel încât poate fi mereu deosebit.

Verso obișnuit
Cartonaș de pornire cu verso portocaliu

Începi să configurezi plasând cartonașul de pornire (cel cu versoul portocaliu) în mijlocul tablei de joc. Amestecă cartonașele rămase și plasează-le cu fața în jos pe masă în mai multe teancuri, într-un asemenea fel încât fiecare jucător le are la îndemână.

Cartonaș de pornire

Apoi există o tablă de punctaj precum și 3 zaruri roșii și 3 verzi, pe care le vei plasa la marginea tablei de joc.

Parte a tablei de punctaj cu meepleși pe poziții inițiale
Zaruri roșii și verzi

În cele din urmă, ar trebui să aruncăm o privire la PIONI (meepleși), iar apoi vei fi terminat de configurat. În acest joc vei găsi 30 de meepleși, câte 6 piese în culorile roșu, verde, negru, alb și portocaliu.

Meepleși

Mai întâi îi dai fiecărui jucător 5 meepleși (4 mici și 1 meeple mare) precum și CARTEA CU PERSONAJ corespondentă în culoarea dorită. Acestea vor alcătui rezerva jucătorului (iei o culoare și pentru tine, desigur). Apoi vei plasa cel de-al șaselea meeple (mic)pe căsuță 0 de pe tabla de punctaj. Plasează toți meepleșii și cărțile cu personaj nefolosite înapoi în cutie.

Cărți cu personaj

Scopul jocului

Despre ce este Carcassonne Star Wars, care este scopul jocului? Pas cu pas, toți jucătorii vor plasa cartonașele unul lângă celălalt. În acest fel veți construi rute comerciale, explora câmpuri de asteroizi și cuceri planete. În proces, îți poți folosi meepleșii drept negustori, exploratori sau cuceritori. Asta îți va aduce puncte, deopotrivă la sfârșitul jocului și la sfârșit. Numai punctajul final va determina cine are cele mai multe puncte și este câștigătorul. Să începem!

Cum să joci jocul

În Carcassonne Star Wars jucăm în sensul acelor de ceasornic și cel mai tânăr jucător este cel care face prima mutare. Aici, jucătorul care desfășoară o tură este mereu efectuează acțiunile descrise mai jos în ordinea specificată. Apoi următorul jucător desfășoară o tură ș.a.m.d. Mai întâi, enumerăm acțiunile și apoi le vom explica în următoarea secțiune. Facem asta folosind rutele comerciale, câmpurile de asteroizi și planetele ilustrate pe cartonașe. Care sunt acțiunile?

1. Atașarea unui cartonaș

Trebuie să tragi 1 cartonaș și să îl plasezi lângă un cartonaș deja expus.
StarWars-step-1.jpg

2. Plasarea unui meeple

Ai posibilitatea de a poziționa unul dintre proprii tăi meepleși pe cartonașul pe care tocmai ce l-ai așezat.

StarWars-step-2.png

3. Bătălie

Dacă meepleși de culori diferite se află pe același teritoriu, va izbucni o bătălie.

StarWars-step-3.png

4. Declanșarea unei evaluări

Trebuie să calculezi toate punctele câștigate prin plasările tale.

StarWars-step-4.jpg

Rutele comerciale

1. Atașarea unui cartonaș

Cartonașul pe care l-ai selectat arată 3 rute comerciale care provin dintr-o singură intersecție. Îl plasezi lângă cartonașul de pornire. Aici, trebuie să te asiguri că cel puțin o latură a cartonașului pe care l-ai selectat se potrivește cu o latură a cartonașului afișat.

Îți plasezi cartonașul în poziție. Ruta comercială se potrivește cu ruta comercială deja afișată, foarte bine!
2. Plasarea unui meeple în rolul de negustor

După ce ți-ai poziționat cartonașul, ai posibilitatea de a plasa un meeple drept negustor pe o rută comercială de pe acest cartonaș. Acest lucru este posibil, totuși, numai dacă nu există niciun alt negustor pe această rută comercială.

Ruta comercială nu a fost încă finalizată. Din acest motiv, punctele nu vor fi calculate (acțiunea 4) deocamdată și va fi tura următorului jucător.

Acum ai plasat un meeple drept negustor pe cartonașul care tocmai ce a fost acum poziționat. Din moment ce nu există niciun alt meeple pe această rută comercială, nu au existat probleme la efectuarea acestui lucru.

Următorul jucător trage un cartonaș și îl poziționează. Din moment ce un meeple (negustorul tău) se află deja pe partea dreaptă a intersecției, următorul jucător nu are posibilitatea de a plasa un meeple aici. În schimb, își poziționează meepleul drept cercetător în câmpul de asteroizi al cartonașului care tocmai ce a fost așezat acum.

Din moment ce ruta comercială din dreapta este ocupată, jucătorul alb decide să își plaseze meepleul drept cercetător în câmpul de asteroizi.
3. Bătălie

Vei efectua întotdeauna această acțiune atunci când meepleșii de la mai mulți jucători se află pe un singur teritoriu (de ex. o rută comercială). Vom explica asta mai târziu într-o secțiune adițională.

4. Declanșarea unei evaluări

De fiecare dată când o rută comercială este finalizată la ambele capete, va fi calculat punctajul pentru ruta comercială. Aici, ruta comercială trebuie să se sfârșească la o intersecție, pe un câmp de asteroizi, pe o planetă sau întâlnindu-se pe sine însuși. Fiecare cartonaș de pe ruta ta comercială îți aduce 1 punct. În plus, există de asemenea 3 simboluri de fracțiune diferite (Alianța Rebelă, Imperiu și Vânătorii de Recompense,[1] o explicație mai detaliată va urma). De fiecare dată când câștigi puncte și există simboluri de fracțiune pe teritoriul tău, vei câștiga câte 2 puncte adiționale pentru fiecare simbol (nu contează cărei fracțiuni aparții).

Cu toate că alt jucător a plasat acest cartonaș, ruta ta comercială a fost finalizată. Din moment ce ruta ta comercială este lungă de 3 cartonașe, vei câștiga 3 puncte pentru ea.

Tabla de punctaj intervine în joc acum. Ca să nu trebuiască să ții socoteala punctajului tău tot timpul, vei muta meepleul tău înainte pe tabla de punctaj în schimb. Vei muta meepleul tău înainte pe tabla de punctaj cu 3 pași.

StarWars-traderoute-example5.png

După fiecare calculare de puncte, veți pune meepleșii care au fost incluși în calcul înapoi în rezervele voastre.

Mai târziu în joc, când vei fi făcut înconjurul tablei de punctaj o dată, îți vei culca meepleul la pământ pentru a arăta că ai acumulat deja 50 de puncte.

Vei pune negustorul care tocmai ce ți-a adus 3 puncte înapoi în rezerva ta. Meepleul alb va rămâne pe tabla de joc fiindcă nu a fost inclus în calcul.

Perfect, acum înțelegi cele mai importante reguli ale jocului. Hai să aruncăm o privire la celelalte teritorii.

Câmpurile de asteroizi

1. Atașarea unui cartonaș

Ca înainte, mai întâi tragi un cartonaș pe care să îl plasezi pe tablă. Aici, de asemenea, cartonașul trebuie să se potrivească perfect. Un câmp de asteroizi trebuie să fie plasat contra unui câmp de asteroizi deschis.

StarWars-asteroid-example1.png
2. Plasarea unui meeple în rolul de cercetător

Apoi, vei verifica să vezi dacă un meeple este deja plasat pe câmpul de asteroizi. Din moment ce nu este niciunul, poți plasa un meeple drept cercetător.

Ți-ai plasat cartonașul cu atâta iscusință, încât ai extins câmpul deschis de asteroizi cu 1 cartonaș. Câmpul de asteroizi este în continuare neocupat, ceea ce înseamnă că poți plasa un meeple pe el.
3. Bătălie

Atunci când meepleși de la jucători diferiți se află într-un singur câmp de asteroizi, va izbucni o bătălie.

4. Declanșarea unei evaluări

Acum VOM face un mic salt înainte și vom presupune că ai selectat acest cartonaș (cu chenar roșu) în următoarea rundă. Îl poți plasa contra câmpului tău de asteroizi.

Teritoriul (în acest caz câmpul de asteroizi) va fi prin urmare finalizat. De fiecare dată când un câmp de asteroizi este înconjurat exclusiv de cosmos și nu mai oferă nicio deschizătură, va fi considerat finalizat. Din moment ce ai un meeple în câmpul de asteroizi, acum vei calcula valoarea acestui câmp de asteroizi și primi puncte în consecință.

Fiecare cartonaș cu un câmp de asteroizi dintr-un câmp de asteroizi finalizat se socotește drept 2 puncte. În plus, fiecare simbol de fracțiune dintr-un câmp de asteroizi finalizat se socotește drept 2 puncte adiționale. Tipul simbolului de fracțiune nu contează.

Din moment ce aici poate fi văzut un simbol de fracțiune (Imperiu), vei primi încă 2 puncte, pentru un total de 8. La fel ca la oricare alt calcul, îți vei retrage meepleul odată ce a fost inclus în calcul.

Planetele

1. Atașarea unui cartonaș

Ca înainte, mai întâi vei trage un cartonaș pe care să îl plasezi pe tablă. Aici, de asemenea, cartonașul trebuie să se potrivească corect. O planetă este întotdeauna găsită în mijlocul cartonașului. Rute comerciale și câmpuri de asteroizi pot fi de asemenea găsite, totuși, pe unele cartonașe cu planetă. Dacă dorești să îți poziționezi cartonașul, trebuie să acorzi atenție (ca întotdeauna) muchiilor cartonașului.

StarWars-planet-example1.png
2. Plasarea unui meeple în rolul de cuceritor

Ai de asemenea posibilitatea de a plasa meepleși, pe care îi numim cuceritori, pe planete. Îi iei pe aceștia din rezerva ta și îi plasezi exact în mijlocul planetei.

O planetă este găsită în mijlocul cartonașului. Poți plasa planeta aici, deoarece spațiul cosmic se va situa contra spațiului cosmic drept consecință.

Mai există încă o cale de a folosi un cuceritor pe o planetă. Atunci când îți plasezi cartonașul pe unul dintre cele 8 câmpuri care înconjoară o planetă. Cu alte cuvinte: dacă plasezi un cartonaș lângă o planetă (lângă una dintre laturile sale sau chiar lângă ea diagonal), ai posibilitatea de a îți plasa unul dintre meepleșii tăi fie pe cartea plasată (ca de obicei), fie direct pe planetă. Spre deosebire de cum este pentru ruta comercială sau câmpul de asteroizi, ai de asemenea posibilitatea de a plasa un meeple pe o planetă care este deja ocupată. Aceasta este o excepție din Carcassonne Star Wars și va fi explicată mai amănunțit mai târziu.

Plasezi un cartonaș lângă planetă. În loc de a îți plasa meepleul pe acest cartonaș, îl poți plasa direct pe planetă.
3. Bătălie

Atunci când meepleși de la jucători diferiți sunt poziționați pe o singură planetă, va izbucni întotdeauna o bătălie.

4. Declanșarea unei evaluări

Calculezi punctajul unei planete de îndată ce aceasta este înconjurată de cartonașe pe toate părțile. Aici, fiecare cartonaș (inclusiv planeta însăși) se socotește drept 1 punct. În plus, simbolul de fracțiune de pe planetă se socotește drept 2 puncte adiționale. Tipul de simbol de fracțiune nu contează. Simbolurile de fracțiune de pe cele 8 cartonașe poziționate în jurul planetei nu vor fi socotite, căci acestea sunt socotite pe celelalte teritorii (rute comerciale sau câmpuri de asteroizi).

Cu aceste cartonașe ai înconjurat complet planeta, câștigând 11 puncte, și trebuie să îți retragi meepleul.

Mai mulți meepleși pe un singur teritoriu

Plasarea de meepleși pe rute comerciale și câmpuri de asteroizi care sunt deja ocupate de alți meepleși nu este permisă. Totuși, este posibil ca mai mult de un singur meeple să sfârșească pe același teritoriu în urma „unificării” teritoriilor sau atunci când sunt plasați meepleși pe o planetă deja ocupată. În Carcassonne Star Wars, totuși, numai meepleși de aceeași culoare pot ocupa același teritoriu. Atunci când sunt unificate teritorii cu meepleși de culori diferite, va izbucni o bătălie și aceasta va fi luptată cu zaruri.

3. Bătălie

FRACȚIUNI: Împreună cu meepleșii tăi, ai obținut o carte de personaj cu o ilustrație a unui simbol de fracțiune. Acestea sunt cele trei fracțiuni diferite. Aceste simboluri sunt de asemenea ilustrate pe cartonașe.[2]

StarWars-symbol-rebels.jpg
Alianța Rebelă
StarWars-symbol-empire.jpg
Imperiu
StarWars-symbol-bountyhunters.jpg
Vânătorii de recompense

CÂND ARE LOC O BĂTĂLIE? De îndată ce mai mulți meepleși de la jucători diferiți se află pe un singur teritoriu (rută comercială, câmp de asteroizi sau planetă), va avea loc imediat o bătălie. Bătălia va fi întotdeauna executată drept a treia acțiune, înaintea calculării punctelor. Chiar dacă jucătorul care a unificat teritoriile nu este implicat în bătălie.

CÂTE ZARURI I SE DAU UNUI JUCĂTOR? Pentru fiecare 1 dintre meepleșii mici ai tăi care participă la bătălie, vei primi 1 zar. Dacă lupți cu meepleul mare al tău, vei primi 2 zaruri pentru el. Dacă unul sau mai multe simboluri din fracțiunea ta aparțin teritoriului contestat, vei primi 1 zar adițional. Indiferent de câți dintre meepleșii tăi sunt implicați într-o bătălie, poți primi numai un maximum de 3 zaruri pentru bătălie.

BĂTĂLIA: Toți jucătorii care participă la bătălie își aruncă zarurile. Pentru a determina cine a câștigat bătălia, va fi luat în considerare numai zarul cu cea mai mare valoare pentru fiecare jucător. Celelalte zaruri devin irelevante. Persoana care a aruncat cel mai mare număr câștigă.

BALOTAJ: De fiecare dată când cel mai mare număr se află într-o situație de egalitate, toți jucătorii care fac parte din situația de egalitate vor primi 1 punct. Jucătorii care au aruncat numere mai mici se vor retrage din bătălie. Jucătorii care se aflau la egalitate vor arunca zarurile încă o dată, până ce este obținut un nou rezultat.

PIERDERE: Dacă un jucător pierde bătălia (chiar dacă alții încă se află în luptă), își va retrage meepleul și îl va plasa înapoi în rezerva sa. Va primi câte 1 punct pentru fiecare zar pe care l-a aruncat. Jucătorul își va lăsa meepleul pe loc (sau va calcula punctajul pentru teritoriu, în caz că a fost finalizat).

Acum vom afla cum sunt inițiate bătălii pe teritorii individuale și cum pot fi luptate.

Bătălia pentru rute comerciale
  1. Cartonașul pe care l-ai tras ar putea extinde ruta comercială. Din moment ce negustorul altui jucător este deja prezent pe ruta comercială, totuși, nu poți să plasezi unul dintre proprii tăi meepleși aici. Prin urmare decizi să îți plasezi cartonașul într-un mod care nu conectează rutele comerciale.
    StarWars-battle-traderoute-example1.png
  2. Într-una dintre următoarele runde plasezi acest cartonaș contra rutei comerciale deschise. Nu mai poți plasa niciun meeple pe ruta comercială însăși, dar ai posibilitatea pe câmpul de asteroizi sau planetă. După plasare, va izbucni o bătălie pentru rutele comerciale acum legate.
    StarWars-battle-traderoute-example2.png

Atât jucătorul alb, cât și tu veți lua fiecare câte 1 zar. (Simbolul Alianței Rebele de lângă planetă nu îți aduce niciun zar extra deoarece se socotește numai pentru planetă.) Ca membru al fracțiunii Alianței Rebele iei zarurile roșii; Imperiul ia zarurile verzi.

Arunci un 6 și jucătorul alb aruncă un 1. Jucătorul alb a pierdut și trebuie să își retragă meepleul și să îl plaseze înapoi în rezerva sa. Va primi 1 zar din moment ce a luptat cu 1 zar. Din moment ce ruta comercială este acum finalizată, este calculat un punctaj, pentru care primești 4 puncte.

Bătălia pentru câmpuri de asteroizi
  1. În speranța de a te afla în postura de a șterpeli câmpul de asteroizi de la jucătorii alb și negru, depui cartonașul cu câmp de asteroizi și îți poziționezi unul dintre meepleșii tăi drept cercetător. Acest lucru este permis din moment ce câmpul de asteroizi nu este legat de niciun alt câmp de asteroizi pe care se află deja un cercetător. Dacă tragi cartonașul potrivit într-o mutare ulterioară, poți ataca câmpurile de asteroizi ale jucătorilor negru și alb cu cercetătorul tău.
    StarWars-battle-asteroid-example1.png
  2. Ești norocos și, într-o mutare ulterioară, tragi cartonașul potrivit pentru a unifica toate cartonașele într-un singur mare câmp de asteroizi finalizat. Izbucnește o bătălie.
    StarWars-battle-asteroid-example2.png

Atât jucătorul alb, cât și tu veți lua fiecare câte 1 zar. (Simbolul Alianței Rebele de lângă planetă nu îți aduce niciun zar extra deoarece se socotește numai pentru planetă.) Ca membru al fracțiunii Alianței Rebele iei zarul roșu; Imperiul ia zarul verde.

Din moment ce ai 1 meeple și simbolul fracțiunii tale apare pe unul dintre câmpurile de asteroizi, poți folosi un total de 2 zaruri. Jucătorul alb poate folosi 1 zar pentru 1 meeple. Jucătorul negru are un singur meeple mare și prin urmare poate folosi 2 zaruri. Simbolul de fracțiune de pe ruta comercială nu aparține câmpului de asteroizi. Prin urmare, jucătorii negru și alb nu vor primi un zar adițional.

Prima aruncare:

Jucătorul alb aruncă un 3 și astfel se situează mai jos decât tine sau jucătorul negru. Jucătorul alb pierde și își retrage meepleul. Din moment ce jucătorul alb avea 1 zar în joc, primește 1 punct. Există o situație de egalitate între tine și jucătorul negru din moment ce amândoi ați aruncat un 4. Amândoi primiți 1 punct și aruncați zarurile din nou.

A doua aruncare:

Aruncând un 6, jucătorul negru obține cel mai mare număr și câștigă bătălia. Pierzi și îți îndepărtezi meepleul. Din moment ce ai folosit 2 zaruri, primești 2 puncte. Câmpul de asteroizi este acum finalizat. Jucătorul negru primește 12 puncte pentru acest câmp (5 cartonașe valorează fiecare câte 2 puncte, simbolul de fracțiune valorează alte 2 puncte). După calcularea punctelor, jucătorul negru își retrage meepleul.

Bătălia pentru planete

Lupta pentru dominarea planetelor joacă o parte specială în Carcassonne Star Wars; astfel, un jucător poate de asemenea să atace direct o planetă. După cum s-a menționat deja, ai posibilitatea de a plasa un cuceritor pe o planetă dacă plasezi un cartonaș pe unul dintre cele 8 câmpuri libere care înconjoară o planetă. Acest lucru este de asemenea permis atunci când un meeple de la alt jucător se află deja pe această planetă.

Apoi poți decide dacă vrei să te folosești de funcția efectivă a cartonașului (drept rută comercială, câmp de asteroizi sau planetă) sau să ataci planeta ocupată.

Aici, vei primi de asemenea zaruri în concordanță cu aceleași reguli: 1 zar pentru fiecare meeple mic, 2 pentru un meeple mare și 1 zar pentru propriul tău simbol de fracțiune de pe planetă. Dacă sunt ilustrate simboluri de fracțiune pe cele 8 cartonașe care înconjoară planeta, acestea nu vor avea nicio semnificație în ceea ce privește asemenea bătălii pentru planetă. Aceste simboluri nu se socotesc pentru valoarea planetei. Aici, de asemenea, jucătorii pot folosi un maximum de 3 zaruri în bătălie.

Plasezi cartonașul cu ruta comercială în cadrul celor 8 câmpuri care înconjoară planeta. În loc de a folosi meepleul drept negustor pe ruta comercială, ataci meepleul mare al jucătorului alb care se află pe planetă. Vei primi 1 zar adițional pentru simbolul tău de fracțiune de pe planetă. Prin urmare, poți ataca cu 2 zaruri.

StarWars-battle-planet-example1.png

Jucătorul alb primește și el 2 zaruri din moment ce luptă cu meepleul său mare. Niciunul dintre simbolurile de fracțiune de pe cartonașele cu rutele comerciale nu îți va aduce niciun zar adițional. Numai simbolul de pe planetă se socotește.

Prima aruncare:

În prima aruncare, amândoi ați aruncat un 5 ca cel mai mare număr. Vă aflați la egalitate. Drept rezultat, câștigați fiecare 1 punct. Apoi veți arunca zarurile din nou.

A doua aruncare:

5-ul tău a bătut 4-ul jucătorului alb. Jucătorul alb își retrage meepleul. Din moment ce avea 2 zaruri în joc, primește 2 puncte. Îți plasezi meepleul pe planeta pe care tocmai ce ai cucerit-o, iar acum este tura următorului jucător.

StarWars-battle-planet-example2.png

Atât. Acum cunoști cele mai importante reguli și poți juca Carcassonne Star Wars. Acum vom rezuma cele mai importante părți încă o dată și vom menționa câteva mici detalii pe care ar trebui să le știi.

Rezumat

1. Atașarea unui cartonaș de teren
  • Cartonașul pe care l-ai tras trebuie întotdeauna să fie plasat într-un asemenea mod încât să se potrivească cel puțin cu un cartonaș deja expus.
  • În cazul foarte rar în care nu îți poți poziționa cartonașul nicăieri, pune-ți cartonașul înapoi în teanc și trage unul nou.
2. Plasarea unui meeple
  • Poți poziționa un meeple numai pe cartonașul pe care tocmai ce l-ai așezat.
  • Trebuie să te asiguri că niciun alt meeple nu se află în această zonă.
  • Dacă îți plasezi cartonașul lângă o planetă, totuși, ai apoi posibilitatea de a ataca planeta și poziționa meepleul tău pe această planetă (chiar dacă alt meeple este deja acolo).
3. Bătălie
  • Într-o bătălie dintre 3 sau mai mulți meepleși de culori diferite, toți jucătorii vor arunca zarurile în același timp. Dacă nu aveți suficiente zaruri, veți arunca zarurile unul după altul și nota rezultatele.[3] În cazul unei situații de egalitate între 2 sau mai mulți jucători care au aruncat cele mai mari numere, acei jucători care au aruncat numere mai mici se vor retrage din bătălie.
  • În acest joc, este posibil ca jucători din aceeași fracțiune să se lupte unul cu celălalt.
4. Declanșarea unei evaluări
  • O rută comercială va fi întotdeauna finalizată atunci când ambele capete întâlnesc o intersecție, un câmp de asteroizi sau o planetă sau se întâlnesc unul pe celălalt. Fiecare rută comercială îți va aduce 1 punct.
  • Un câmp de asteroizi este întotdeauna finalizat atunci când nu mai este posibil să se plaseze un cartonaș adițional în conformitate cu regulile și nu mai oferă nicio deschizătură. Fiecare cartonaș de câmp de asteroid îți va aduce 2 puncte.
  • În plus, câștigi 2 puncte pentru fiecare simbol de fracțiune (indiferent de care fracțiune).
  • O planetă este întotdeauna finalizată atunci când este complet înconjurată de 8 cartonașe. Fiecare planetă îți aduce apoi 11 puncte (9 puncte pentru cartonașe și 2 puncte pentru simbolul de fracțiune al planetei).
  • Întotdeauna se calculează puncte la sfârșitul unei mutări. Aici, toți jucătorii care au plasați meepleși pe teritorii finalizate pot să câștige puncte.
  • După fiecare calcul de puncte, fiecare jucător retrage meepleul/meepleșii pentru care a câștigat puncte.

Sfârșitul jocului și evaluarea finală

Din păcate, Carcassonne Star Wars trebuie să ia sfârșit. Vestea bună este că acum punem determina un câștigător. Jocul se sfârșește de îndată ce un jucător nu mai poate trage sau juca niciun cartonaș. După aceea, este executată o evaluare finală și este determinat un jucător.

De îndată ce se sfârșește jocul, există puncte rămase pentru toate teritoriile în care există meepleși:

  • Fiecare rută comercială aduce câte 1 punct pentru fiecare cartonaș de rută comercială, exact ca în timpul jocului.
  • Fiecare câmp de asteroizi aduce câte 1 punct pentru fiecare cartonaș. Numai jumătate, în comparație.
  • Fiecare planetă aduce 1 punct și alt punct adițional pentru fiecare cartonaș care o înconjoară.
  • Pe fiecare teritoriu (rute comerciale, câmpuri de asteroizi și planete), fiecare simbol de fracțiune aduce 2 puncte.
Example of final scoring:
  • Final score, asteroid fields: Green earns 5 points (3 tiles + 1 faction symbol) for the large asteroid field. Black earns 1 point (1 tile).
  • Final score, planet: Orange earns 6 points for the non-completed planet (4 points for the surrounding tiles and the planet tile + 2 points for the faction symbol).
  • Final score, asteroid field: White earns 2 points (2 tiles) for the open asteroid field.
  • Final score, trading route: For the open trading route, red earns 3 points (3 tiles).

As soon as you have entered the final calculation into the scoring board, the player with the most points will be the winner of your first Star Wars Carcassonne party. Congratulations!

Team variations — may the force be with you

If you play Star Wars Carcassonne with 4 players, you can also play the game in teams. In this case, the players sitting diagonally from each other would form a team, so that the players of the different factions can alternate having turns. The figures are distributed as follows:

  • The players in the Rebel Alliance team receive the red and green meeples.
  • The players in the Empire team receive the black and white meeples.

Since the players in a team collect point jointly, you can only place one meeple per team on the scoring board. The extra meeple in the other colour will be placed back in the box.

The players in a team may never battle each other. A battle will only take place when meeples from different factions stand on the same realm. During the battle, only one player per team will roll the dice. He may use 1 die for each meeple in his faction. As usual, he will obtain additional dice for a large meeple and for his own faction symbol. Teams may only combat with a maximum of 3 dice per team, however. The course of the game is identical to that of a normal game, otherwise.

Referință pentru cartonașe

Cartonașe totale: 76
Swtile1.png ×4
 
Swtile2.png ×3
 
Swtile3.png ×3
 
Swtile4.png ×5
 
Swtile5.png ×1
 
Swtile6.png ×1
 
Swtile7.png ×1
 
Swtile8.png ×1
 
Swtile9.png ×2
 
Swtile10.png ×1
 
Swtile11.png ×1
 
Swtile12.png ×1
 
Swtile13.png ×1
 
Swtile14.png ×3
 
Swtile15.png ×5
 
Swtile16.png ×1
 
Swtile17.png ×1
 
Swtile18.png ×2
 
Swtile19.png ×3
 
Swtile20.png ×2
 
Swtile21.png ×2
 
Swtile22.png ×4
 
Swtile23.png ×1
 
Swtile24.png ×2
 
Swtile25.png ×2
 
Swtile26.png ×2
 
Swtile27.png ×2
 
Swtile28.png ×3
 
Swtile29.png ×2
 
Swtile30.png ×2
 
Swtile31.png ×1
 
Swtile32.png ×1
 
Swtile33.png ×1
 
Swtile34.png ×1
 
Swtile35.png ×1
 
Swtile36.png ×1
 
Swtile37.png ×1
 
Swtile38.png ×1
 
Swtile39.png ×1
 
Swtile40.png ×1
 
Swtile41.png ×1
 
Swtile42.png ×1
 

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

  1. Interpretare din partea comunității Lineart a tradus acest concept și ca „Vânătorii de Recompensă”.
  2. Clarificare oficială din partea publicatorului Simbolurile de fracțiune sunt independente de planetele arătate pe cartonașe și au legătură cu un element separat al modului de joc.
  3. Regulă sau variantă comună a casei Unii jucători au achiziționat seturi adiționale de zaruri de la distribuitori online astfel încât fiecare jucător are propriul său care se potrivește cu culoarea sa de jucător.