Difference between revisions of "Halflings (1st edition)/nl"

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
(Created page with "* '''Opmerking:''' ** '''Huisregel:''' De puntentelling van een cultusplaats volgt de officiële spelregels die voor kloosters gelden.")
Tags: Mobile edit Mobile web edit
(Created page with "* '''Opmerkingen:''' ** '''Openstaande vraag:''' Mag een brug op een vak gezet worden waar maar één Halfling ligt? ** '''Huisregel:''' Een huisregel zou in navolging van de verhelderingen voor de herenboerderij uit Burgemeesters en Abdijen (zie boven) het bouwen van een brug alleen kunnen toestaan als de brug op een stabiele ondergrond staat. Dat zou betekenen dat een brug gebouwd kan worden als er een vierkante tegel of twee Ha...")
Line 276: Line 276:
* Er is geen officiële verheldering met betrekking tot het gebruik van bruggen in combinatie met de '''Halflingen'''.
* Er is geen officiële verheldering met betrekking tot het gebruik van bruggen in combinatie met de '''Halflingen'''.


* '''Notes:'''
* '''Opmerkingen:'''
** '''Open question:''' Can a bridge be placed on a square space only occupied by one to two Halflings?
** '''Openstaande vraag:''' Mag een brug op een vak gezet worden waar maar één Halfling ligt?
** '''House rule:''' A house rule could allow the placement of the bridge only if it stands on a stable base ground following the lead of the clarifications for the [[Abbey and the Mayor (1st edition)|Abbey and the Mayor]]'s barn (see above). This would mean that bridges could be deployed on a place occupied by a square tile or two Halflings, but not if occupied by one single Halfling.
** '''Huisregel:''' Een huisregel zou in navolging van de verhelderingen voor de herenboerderij uit [[Abbey and the Mayor (1st edition)/nl|Burgemeesters en Abdijen]] (zie boven) het bouwen van een brug alleen kunnen toestaan als de brug op een stabiele ondergrond staat. Dat zou betekenen dat een brug gebouwd kan worden als er een vierkante tegel of twee Halflingen in het betreffende vak liggen, maar niet als er maar één Halfling ligt.




'''>> [[The Flier (1st edition)|The Flier (Flying Machines)]]''' - Flier distance and placement
'''>> [[The Flier (1st edition)/nl|De Vliegtuigen]]''' – Vliegafstand en landing


* There is no official clarification regarding how the Flier distance and landing cases are handled when Halflings are involved beyond the general considerations above.  
* There is no official clarification regarding how the Flier distance and landing cases are handled when Halflings are involved beyond the general considerations above.  

Revision as of 18:57, 12 October 2022

Other languages:

WikiCarpedia auteurs' disclaimer

Exclamation2.png

De ontwerpers van Halflingen namen een grote gok door de tegelvorm aan te passen, die volledig afwijkt van het basisspel. We zijn nog lang niet zeker of dit experiment een succes was, maar we voelen ons verplicht om een paar uitspraken te doen.

Door heel WikiCarpedia volgen wij de feiten en de officiële verduidelijkingen maar in het geval van Halflingen is dat bijna onmogelijk aangezien deze niet door de uitgever, HiG, wordt ondersteund. Door zijn unieke karakter is het zelfs moeilijk om een allesomvattende set spelregels uit te werken die antwoord geven op alle openstaande kwesties die zich kunnen voordoen bij de interactie met andere uitbreidingen.

Hoe het ook zij, wees gewaarschuwd dat je bij het spelen met de Halflingen situaties tegen kunt komen die hier niet beschreven worden. Niet omdat we niet bekend waren met deze situaties, maar omdat we geen antwoorden hebben kunnen vinden in de officiële verhelderingen. Voel je in zulke gevallen vrij om je eigen huisregels te bedenken en lol te hebben!

Algemene informatie en opmerkingen

Spielbox uitgave 5 2014 (Halflingen I)
Halflingen I markering
Halflingen II markering

Halflingen is oorspronkelijk uitgebracht in Spielbox en in Template:Year nl uitgegeven door Hans im Glück.

De mini-uitbreiding Halflingen (of “Half & Half”) was in twee versies verkrijgbaar. Één versie is verkrijgbaar in de 5/2014 uitgave van Spielbox-magazine (www.spielboxshop.de) en deze tegels zijn gemarkeerd met een vijfhoek. De tweede versie was verkrijgbaar in de webshop van Hans im Glück (www.cundco.de) en deze tegels zijn gemarkeerd met een “C”-Horige. Het is daardoor mogelijk dat er in onderstaande voorbeelden tegels voorkomen die geen deel uitmaken van de “Halflingen” die jij hebt.

Speelmateriaal

  • 12 nieuwe “halve” driehoekige landtegels (Spielbox: Halflingen I)
  • 12 nieuwe “halve” driehoekige landtegels (Cundco: Halflingen II)

Spelregels

Voorbereiding

Deze mini-uitbreiding kan met maximaal 6 spelers gespeeld worden. Met extra exemplaren, kun je met meer dan 6 spelen. Voor het eerste spel met deze mini-uitbreiding raden we aan om alle driehoekige tegels gedekt door elkaar te husselen en er elke speler twee te geven. De spelers bekijken hun tegels en leggen die weer gedekt voor zich neer op tafel. Als de spelers meer bekend zijn met de nieuwe tegels, kunnen ze de volgende variant proberen: aan het begin van het spel worden alle driehoekige tegels open op tafel gelegd. Er wordt een startspeler bepaald. Te beginnen met de speler die als laatste aan de beurt zou zijn, en dan tegen de klok in, neemt iedereen één tegel en legt die gedekt voor zich neer. Op dezelfde manier nemen alle spelers een tweede tegel. Op die manier heeft elke speler 2 tegels gekozen om tijdens het spel te gebruiken. [1] [2] [3]

Met uitzondering van de nieuwe regels die bij deze mini-uitbreiding worden gebruikt, blijven alle basisregels van Carcassonne ongewijzigd.

Landtegel leggen

Als een speler aan de beurt is, mag hij een van zijn twee driehoekige tegels spelen in plaats van een normale tegel te nemen. De driehoekige tegels worden volgens de gebruikelijke regels geplaatst; ze moeten zo geplaatst worden dat minstens één van de korte zijden van de tegel een eerder geplaatste tegel raakt (niet alleen hoek-tot-hoek) of de langere zijde de langere zijde van een andere driehoekige tegel raakt.


Voorbeeld: Een driehoekige tegel mag zoals hiernaast is afgebeeld worden aangelegd
Voorbeeld: Deze driehoekige tegels mogen zoals hiernaast is afgebeeld worden aangelegd

Bovendien moeten alle stads-, weg- en veldsegmenten die al in het spel zijn, doorgaan met segmenten die al in het spel zijn. De langere zijde van een driehoekige tegel mag nooit tegen de zijde van een normale tegel worden geplaatst.


Deze weg loopt door over de twee driehoekige tegels
Een driehoekige tegel mag niet zoals hier getoond worden geplaatst

Tegels met projecten van uitbreidingen: Sommige tegels van de versie van CundCo bevatten projecten uit de uitbreidingen Schapen en Heuvels en De Graancirkels [4] [5]. Als je Halflingen niet met die uitbreidingen speelt, kun je die projecten negeren.

Driehoekige tegels met een graancirkel, een schaap en een wijngaard
 
Driehoekige tegel met een heuvel

Heuvels: Als een speler een driehoekige tegel aanlegt met een heuvel en je speelt met de uitbreiding Schapen en Heuvels, dan trekt de speler onmiddellijk een tweede (normale) tegel, volgens de spelregels van Schapen en Heuvels, en legt die gedekt onder de driehoekige tegel. De andere “helft” van de gedekte tegel mag later met een andere driehoekige tegel bedekt worden. Beide driehoekige tegels worden tot dezelfde heuvel gerekend.

Puntentelling

BELANGRIJKE OPMERKINGEN

  • Opmerking 1 - Gewijzigde spelregels: Na de oorspronkelijke spelregels van 2014, werd de puntentelling van deze uitbreiding in 10/2015 gewijzigd.
    • Oorspronkelijke spelregels: een driehoekige tegel wordt op dezelfde manier geteld als een normale landtegel. Als er 2 driehoekige tegels in hetzelfde vierkante “vak” liggen, tellen ze voor de puntentelling van een project (weg, stad of klooster) nog steeds voor 1 (gecombineerde) tegel.
    • Nieuwe spelregels: een driehoekige tegel wordt op dezelfde manier gesteld als een normale landtegel. Als er twee driehoekige tegels in hetzelfde vierkante “vak” liggen, tellen ze elk voor 1 punt bij het tellen van een project (weg, stad of klooster).
Onderstaande spelregels voor de puntentelling gaan uit van de nieuwe regels.
  • Opmerking 2 - Onduidelijke basisregels: Als gevolg van het gebrek aan duidelijkheid in de oorspronkelijk spelregels en de latere, tot op heden verschafte, verhelderingen, zijn driehoekige gaten een bron van controverse met betrekking tot:
    • Afgebouwde projecten: Het is onduidelijk of een project met driehoekige gaten als afgebouwd moet worden beschouwd en dus geteld kan worden. De oorspronkelijke puntentellingsregels (en latere verhelderingen) houden alleen rekening met kloosters, maar zeggen niets over steden, wegen of weiden waarover talloze vragen bestaan zonder formeel antwoord. [6] [7]
    • Onbepaalde interactie met andere uitbreidingen: De onderbrekingen in het landschap als gevolg van driehoekige gaten hebben gevolgen voor de spelmechanismen en/of puntentelling van verschillende andere uitbreidingen. Als die er al zijn, zijn er slechts gedeeltelijke verhelderingen bekend over hoe met de ontdekte gevallen omgegaan moet worden.
HiG zal geen verdere verhelderingen meer leveren. Op grond van de bestaande spelregels en de snippers aan verhelderingen, proberen spelers wat huisregels te extrapoleren om de kwesties waar ze tegenaan lopen op te lossen, maar er kan geen consensus worden bereikt.

Puntentellingen afhandelen [8]

Kloosters: Als er met Halflingen wordt gespeeld, wordt een klooster als afgebouwd beschouwd, ook als op één of meer van de omliggende vakken een driehoekige tegel ligt. In dat geval telt een driehoekige tegel als een normale landtegel (1 punt per tegel die het klooster omringt.) Als er 2 driehoekige tegels op hetzelfde vierkante “vak” liggen, telt elk daarvan voor 1 punt voor het tellen van het klooster. [9] [10]

Eindtelling

Het spel eindigt onmiddellijk aan het einde van de beurt waarin de laatste normale landtegel is aangelegd. Als er nog spelers zijn die ongebruikte driehoekige tegels voor zich hebben liggen, mogen ze die niet meer aanleggen. Nu vindt de eindtelling plaats. [11]

Voorbeeld van een eindscore: BLAUW scoort 7 punten voor zijn klooster. ROOD scoort 6 punten voor zijn klooster.

Andere uitbreidingen

>> Algemene overwegingen

  • Als een Halfling-tegel naast een driehoekig gat ligt, telt de Halfling-tegel als een afzonderlijke tegel. Als er twee Halfling-tegels samen een vierkant vormen, tellen ze elk als een afzonderlijke tegel. Dit is van belang bij het tellen van kloosters, steden, wegen, bescherming door de fee, de jacht van de draak, het leggen van pest-fiches, vliegen met de vliegtuigen, enz. (10/2014; bijgewerkt 10/2015)
  • HiG geeft momenteel geen ondersteuning op de uitbreiding Halflingen en zal geen verdere verhelderingen meer verschaffen. Halflingen combineren met andere uitbreidingen is dus "op eigen risico van de spelers". In dergelijke gevallen zullen er dus huisregels moeten worden afgesproken die kunnen worden toegepast.


>> De Draak, de Fee en de Jonkvrouw - Bescherming door de fee

  • Er is, buiten bovenstaande algemene overwegingen, geen officiële verheldering over hoe de fee zich gedraagt als ze op een Halfling-tegel staat. Derhalve kunnen we aannemen dat de fee alleen de driehoekige tegel beschermt waar ze op staat, aangezien het een afzonderlijke tegel is.


>> De Draak, de Fee en de Jonkvrouw (1e editie) - De draak gaat op jacht!

  • Er is geen officiële verheldering over hoe de draak zich over Halfling-tegels verplaatst, ander dan de algemene overwegingen hierboven.
  • Opmerkingen:
    • Spelregelverheldering: Bij de jacht van de draak worden de driehoekige tegels als aparte tegels beschouwd.
    • Openstaande vraag: Mag aangenomen worden dat de draak een driehoekig gat mag passeren? Verhelderingen voor andere uitbreidingen zoals De Pest (zie onder), geven aanleiding tot een positief besluit, maar er is geen officiële bevestiging.
Voorbeeld: De draak gaat op jacht en driehoekige tegels worden apart geteld (zoals in de stappen 2, 3 en 5) en slaat onderweg driehoekige gaten over (zoals in stap 5). Het overslaan van driehoekige gaten is niet expliciet officieel bevestigd.


>> De Toren - Torenbereik

  • Er is, buiten de algemene overwegingen hierboven, geen officiële verheldering beschikbaar hoe het bereik van de toren berekend moet worden als er Halflingen in het spel zijn.
  • Opmerkingen:
    • Spelregelverheldering: Bij het berekenen van het aantal tegels dat binnen het bereik van de toren valt, worden driehoekige tegels als afzonderlijke tegels beschouwd.
    • Openstaande vraag: Mag aangenomen worden dat driehoekige gaten, indien aanwezig, genegeerd worden bij het berekenen van het bereik van de toren? Verhelderingen voor andere uitbreidingen zoals Duitse/Nederlandse en Belgische kloosters (zie onder), geven aanleiding tot een positief besluit, maar er is geen officiële bevestiging.
Voorbeeld: De afbeelding laat door verschillende kleuren groen voor bereik 1 en bereik 2 zien welke tegels geraakt worden door de toren. Voor de lengte van het bereik tellen driehoekige tegels afzonderlijk mee en worden driehoekige gaten overgeslagen. Het overslaan van driehoekige gaten is niet expliciet officieel bevestigd.


>> Burgemeesters en abdijen - Deel 1: Abdij leggen en tellen

  • Een abdij mag gelegd worden als er aan één van de zijden een Halfling-tegel ligt, zelfs als er een driehoekig gat aan een van de zijden is. Zie de verhelderende afbeeldingen hieronder. (3/2015)
Voorbeeld 1: Hier mag een abdij worden gelegd, aangrenzend aan de zijde van de halfling
Voorbeeld 2: Hier mag de abdij ook worden gelegd, zelfs nu er een gat is opengelaten door de halfling
Opmerking bij voorbeeld 2: Het leggen van de abdij is toegestaan omdat de halfling het “vak” van een normale landtegel bezet en er geen rekening wordt gehouden met het, gearceerd aangegeven, aanwezige gat
  • Er is behalve de beslissing over kloosters, geen expliciete officiële bevestiging over hoe de puntentelling van abdijen werkt in combinatie met de Halflingen.
  • Opmerkingen:
    • Huisregel: De puntentelling voor een abdij volgt de officiële spelregels die voor kloosters zijn vastgelegd.


>> Burgemeesters en Abdijen - Deel 2: Herenboerderij zetten

  • Een herenboerderij mag gezet worden waar op alle 4 de hoeken van de kruising tenminste één tegel ligt, zelfs als daar halve tegels bij betrokken zijn. (10/2015)
Voorbeelden met vierkante en driehoekige tegels:
  • A: In deze gevallen mag een herenboerderij gezet worden
  • B: In deze gevallen mag GEEN herenboerderij gezet worden
  • Verder zijn de spelregels voor het zetten van de herenboerderij als volgt bijgewerkt: De ondergrond voor de herenboerderij moet stabiel zijn zodat hij niet wiebelt. Dit betekent dat onder de herenboerderij:
    • alle tegels elkaar in het midden moeten raken;
    • geen van de kwadranten in het midden leeg mag zijn; en
    • alle tegels in het in het midden een weide tonen om de herenboerderij op te zetten.
Zie onderstaande voorbeelden met Halfling-tegels en dubbele tegels (zie Duitse Burchten.) (04/2016)
Voorbeelden met driehoekige en dubbele (aan de lange zijde) tegels:
  • A: In deze gevallen mag de herenboerderij gezet worden
  • B: In deze gevallen mag de herenboerderij niet gezet worden
Voorbeelden met driehoekige en dubbele (aan de korte zijde) tegels:
  • A: In deze gevallen mag de herenboerderij gezet worden
  • B: In deze gevallen mag de herenboerderij niet gezet worden
  • Opmerking: De bijgewerkte spelregels van 10/2015 schuiven in sommige gevallen het oorspronkelijke vereiste van een kruispunt van vier tegels om een herenboerderij te mogen zetten zoals oorspronkelijk gedefinieerd voor vierkante tegels terzijde. Dit gebeurt ten faveure van een stabiele ondergrond voor de herenboerderij als er tegels met andere vormen in het spel zijn, zoals te zien in de voorbeelden met dubbele en/of driehoekige tegels.


>> Burgemeesters en Abdijen - Deel 3: Puntentelling van de herenboerderij

  • Er zijn geen officiële spelregels die bepalen hoe de herenboerderij zich verhoudt tot onderbrekingen in het landschap die veroorzaakt kunnen worden door Halflings.
  • Opmerkingen:
    • Openstaande vraag: Mogen driehoekige gaten als gaten in de weide gezien worden? Zo ja, dan kunnen bepaalde tegelconfiguraties ertoe leiden dat er aparte weiden ontstaan die bij een kruispunt samenkomen, waarvan sommigen in aanmerking kunnen komen voor het zetten van een herenboerderij. Er is geen officiële spelregel of verheldering die zegt welke invloed driehoekige gaten hebben op weiden.
    • Openstaande vraag: Als de herenboerderij op een kruispunt wordt gezet waar verschillende weiden samenkomen, worden die dan daardoor verbonden tot één grote weide? Er is geen officiële spelregel of verheldering op dit punt, maar de officiële spelregels voor het zetten van een herenboerderij zijn ervoor ontworpen dat die altijd op één enkele weide wordt gezet.
    • Huisregel 1: Driehoekige gaten worden (net als vierkante) als grenzen van het landschap gezien en dus kunnen verschillende weiden bij een kruispunt samenkomen en toch gescheiden zijn.
    • Huisregel 2: Om de herenboerderij (geldig) te mogen zetten op een punt waar meerdere weiden samenkomen, moeten ze als één enkele weide worden beschouwd. Dit lijkt redelijk omdat het leggen van aanvullende Halfling-tegels om de gaten te vullen de voorgaande situatie niet zou wijzigen maar slechts het aangenomen doorlopen van het landschap verwerkelijkt. Bovendien zijn dan alle spelregels voor de puntentelling van herenboerderijen van toepassing zoals gebruikelijk.


>> Ketters en Cultusplaatsen - Puntentelling van cultusplaatsen

  • Er is behalve de beslissing over kloosters, geen expliciete officiële bevestiging over hoe de puntentelling van cultusplaatsen werkt in combinatie met de Halflingen.
  • Opmerking:
    • Huisregel: De puntentelling van een cultusplaats volgt de officiële spelregels die voor kloosters gelden.


>> Bruggen, Burchten en Bazaars - Bruggen bouwen

  • Er is geen officiële verheldering met betrekking tot het gebruik van bruggen in combinatie met de Halflingen.
  • Opmerkingen:
    • Openstaande vraag: Mag een brug op een vak gezet worden waar maar één Halfling ligt?
    • Huisregel: Een huisregel zou in navolging van de verhelderingen voor de herenboerderij uit Burgemeesters en Abdijen (zie boven) het bouwen van een brug alleen kunnen toestaan als de brug op een stabiele ondergrond staat. Dat zou betekenen dat een brug gebouwd kan worden als er een vierkante tegel of twee Halflingen in het betreffende vak liggen, maar niet als er maar één Halfling ligt.


>> De Vliegtuigen – Vliegafstand en landing

  • There is no official clarification regarding how the Flier distance and landing cases are handled when Halflings are involved beyond the general considerations above.
  • Notes:
    • Rule clarification: When computing the Flier distance, triangle tiles are counted as individual tiles.
    • Open question: Can it be assumed that triangular gaps, if any present, are ignored and only the Halfling tiles are taken into account for computing the Flier distance? Clarifications for other expansions such as German/Dutch and Belgian Monasteries (see below), may lead to a positive conclusion but there is no official confirmation. See the examples below following this assumption.
Example 1: This image shows how square tiles and holes are considered when calculating the Flier distance for a horizontal trajectory. This example follows the official rules.
Example 2: This image shows how triangle tiles (ignoring triangular gaps) are considered when calculating the Flier distance for a horizontal trajectory. Skipping triangular gaps is not officially confirmed in an explicit way.
Example 3: This image shows how triangle tiles are considered when calculating the Flier distance for a diagonal trajectory.
Example 4: This image shows how triangle tiles (ignoring triangular gaps) are considered when calculating the Flier distance for a diagonal trajectory. The same flier distance would result no matter the orientation of the triangular tile with distance 1. Skipping triangular gaps is not officially confirmed in an explicit way.
  • Open question: How to proceed if the Flier, following a diagonal trajectory, has to land on a square space occupied by two triangle tiles whose long side is aligned with such trajectory? No official clarification exists. A house rule may dictate that the player may choose a feature of either tile.
Example 5: This image shows how triangle tiles are considered when calculating the Flier distance for a diagonal trajectory. This particular case, due to the orientation of the Halflings, has two possible tiles with distance 1. A house rule could determine that if a Flier had to land with such a distance, he/she could choose either of them as the landing tile.
  • House rule: A house rule could define that the Flier distance is calculated taking into account square tiles, square gaps and triangular tiles. If the landing place contains two triangular tiles with the same distance, the player will choose either of them at his/her convenience.


>> The Plague - Plague spreading

  • A single triangle hole does not prevent the Plague from spreading in that direction. (10/2015)
Example: This picture shows in green a contiguous outbreak area. Triangular gaps do not break its continuity, as per the rules clarification


>> German/Dutch and Belgian Monasteries - Abbot scoring

  • A triangle tile takes the place of a regular landscape tile. Thus, a single triangle hole in the map does not stop the row or column for scoring for German and Dutch/Belgian Monasteries's abbot. Only a hole of a complete regular landscape tile interrupts the row or column. (3/2015)
  • The following image shows how triangle tiles are considered individually when scoring an abbot placed on a German Monastery. It can be seen that triangular gaps are ignored.
Example: RED will get 1 + 2 + 2 + 3 + 1 = 9 points from scoring his/her abbot:
  • 1 point from the monastery tile
  • 2 points from the vertical column above the monastery tile (1 point coming from a triangular tile)
  • 2 points from the vertical column below the monastery tile (1 point coming from a triangular tile)
  • 3 points from the horizontal row to the left of the monastery tile (2 points coming from triangular tiles)
  • 1 point from the horizontal row to the right of the monastery tile formed by a single triangular tile


>> Castles in Germany - Completion of German Castles

  • There is no official clarification regarding how German Castles interact with Halflings beyond the general considerations above.
  • Note:
    • House rule: A German Castle could be considered completed if totally surrounded by square tiles and spaces occupied by one or two Halflings, following the official ruling for cloisters.
    • House rule: The scoring of a German Castle could be 2 points for the German Castle tile plus 1 point per surrounding tile (square or triangular), taking into account the official rules for cloisters.
Example: This German Castle will get 13 points:
  • 2 point from the German Castle tile
  • 5 points from triangular tiles
  • 6 points from regular tiles
The German Castle completion and scoring rule is not officially confirmed in an explicit way.

>> Little Buldings - Area affected by Little Building

  • There is no official clarification regarding how Little Buildings interact with Halflings beyond the general considerations above.
  • Note:
    • House rule: A Little Building only affects the Halfling tile it is placed on, not affecting the other Halfling, if any, sharing the same square space. This consideration comes from the fact that a Halfling counts as a single tile and Little Building affects a whole tile. [12]

Community rules

>> Introduction

This section provides a set basic unofficial community rules to navigate through the the pitfalls found when playing Halflings. They are not official but will help solve some of the issues derived from the lack of rules for the expansion itself and the interactions with other expansions.

The Carcassonne base rules define the behavior and interactions based on a square grid occupied by tiles and holes. The problems with Halflings arise from the lack of a full set of rules that cover all the cases when a square space is occupied by a triangular tile (that leaves a triangular gap) or two triangular tiles.

Triangular tiles are considered as individual tiles, and this affects several aspects of the basic game mechanics. However, triangular gaps become a serious generator of continuous conflict. The incomplete clarifications to the Halflings rules leave behind a field full of pitfalls and a few hints that players try to squeeze and analyze looking for answers that will never be officially confirmed by HiG.

With this context, after detailing in the previous section the rules, clarifications, open questions and some house rules for the interactions between Halflings and other expansions, we'll try to put together some basic remarks that could serve as a short guideline that distill the aforementioned material.


>> Redenen

Two principles serve as a cornerstone:

  • Triangular tiles are counted as individual tiles
  • Triangular gaps show two different behaviors depending on the context:
    • A triangular gap can behave as a hole, for example, in a feature
    • A triangular gap can be ignored, for example, when moving a figure

The table below sums up the different contexts where issues arise and provide an appropriate ruling. But first let's list the game contexts taken into consideration:

  • Landscape Continuity: how triangular tiles and gaps affect various features, such as a farm or a city
  • Feature Placement: how triangular tiles and gaps affect the placement of a feature, such as an abbey
  • Feature Completeness: how triangular tiles and gaps affect a feature to be considered as completed, such as a city or a cloister
  • Featuring Scoring: how triangular tiles and gaps affect the scoring of a feature, such as a German Monastery
  • Figure Placing/Movement: how figure mechanics are affected by triangular tiles and gaps; for example, the dragon
  • Action Range / Trajectory calculation: how action ranges for a tower or the trajectory of a flier are affected by triangular tiles and gaps


>> Hoe ga je om met de driehoekige tegels en de gaten in het speelveld

Important Reminder: Triangular tiles are considered as individual tiles. Bear this in mind when placing followers or other figures, and when scoring features.

The following table summarizes the community rules for conflicting scenarios.

Triangular Tiles and Triangular Gap Behavior
Gap Behavior Landscape Continuity Feature Placement Feature Completeness Feature Scoring Placing / Moving a Figure Action range / Trajectory Calculation
A hole Farm (1) Farm Bridge
City, Road City, Road City, Road
Ignored Abbey (2) Cloister, Shrine, Abbey, Garden, German Monastery (monk) Cloister, Shrine, Abbey, Garden, German Monastery (monk) Dragon Tower, Flier (3)
German Monastery (abbot)
Flea Token
  • Notes:
    • (1) - Farm continuity: The placement of a barn can alter farm continuity if it merges separate farms touching at intersection it is placed on
    • (2) - Abbey placement: An eligible place for an abbey requires its four sides not to be square holes
    • (3) - Flier landing: if the Flier has to land on a square space with two triangular tiles side by side when following a diagonal trajectory (i.e., both share the same distance), the player has to choose one of them at his/her convenience as landing tile


>> Hoe ga je om met de herenboerderij

Additionally, these are the community rules for the barn:

  • Placement Rules: It is placed on the intersection of four square corners where all quarters are partially or fully occupied and meet in the middle. That is, the barn is always placed on a stable base ground. At an intersection can meet from 3 (involving a double-sized tile) up to 8 tiles (all of them Halflings), and all of them should have only farmland to allow the barn to be placed.
  • Landscape Continuity: The barn will merge any farms touching at the intersection where it is placed. Thus, farm scoring will happen as usual. Any additional triangular tile placed in any gaps left under the barn will materialize the assumed farm continuity.


>> How to deal with bridges

A bridge could be placed over two Halflings occupying one square space if both ends are in a field. The bridge will also have to comply with the other usual placement rules.

The following considerations are also important, since a bridge is placed across two tiles:

  • Follower placement: Any follower placed on the bridge has to be clearly on one of its halves, that is, assigned to one of the Halflings underneath. This is necessary, for example, if playing with the dragon or the Plague in order to know when a follower on a bridge may be affected.
  • Scoring: The bridge will count as 1 road segment per Halfling underneath, that is, two tiles in this case. [13]


>> How to deal with Little Buildings

Little Buildings placed on a Halfling tile will affect only that triangular tile. If another Halfling tile shares the same square space, it will not be affected.

Tegelverdeling

Halflingen I (Spielbox)

Totale aantal tegels: 12 halve

Halflings C1 Spielbox Tile 01.jpg
Halflings C1 Spielbox Tile 02.jpg
Halflings C1 Spielbox Tile 03.jpg
Halflings C1 Spielbox Tile 04.jpg
Halflings C1 Spielbox Tile 05.jpg
Halflings C1 Spielbox Tile 06.jpg
Halflings C1 Spielbox Tile 07.jpg
Halflings C1 Spielbox Tile 08.jpg
Halflings C1 Spielbox Tile 09.jpg
Halflings C1 Spielbox Tile 10.jpg
Halflings C1 Spielbox Tile 11.jpg
Halflings C1 Spielbox Tile 12.jpg

Halflingen II (Cundco)

Totale aantal tegels: 12 halve

Halflings C1 Cundco Tile 01.jpg
Halflings C1 Cundco Tile 02.jpg
Halflings C1 Cundco Tile 03.jpg
Halflings C1 Cundco Tile 04.jpg
Halflings C1 Cundco Tile 05.jpg
Halflings C1 Cundco Tile 06.jpg
Halflings C1 Cundco Tile 07.jpg
Halflings C1 Cundco Tile 08.jpg
Halflings C1 Cundco Tile 09.jpg
Halflings C1 Cundco Tile 10.jpg
Halflings C1 Cundco Tile 11.jpg
Halflings C1 Cundco Tile 12.jpg

Voetnoten

Ga voor licentie en uitleg over de pictogrammen naar de pictogrammen pagina.

  1. Officiële verheldering van de uitgever Wordt er met minder dan 6 spelers gespeeld, dan krijgt elke speler toch maar 2 tegels. (3/2015)
  2. Veelvoorkomende huisregel of -variant Als alternatief kun je, als er minder dan 6 spelers zijn, ervoor kiezen om iedere speler net zolang tegels te laten trekken of kiezen tot de tegels op zijn en elke speler evenveel tegels heeft (bijv. bij 4 spelers krijgen ze er elk 3). (3/2015)
  3. Interpretatie uit de gemeenschap Als er met zowel Halflingen I en II wordt gespeeld, is er geen consensus over het aantal tegels per persoon. Technisch gezien zijn het twee verschillende mini-uitbreidingen, dus zouden spelers er 2 uit elke set kunnen nemen. Anderzijds, omdat ze dezelfde spelregels hebben functioneel als één grotere uitbreiding gezien kunnen worden, kunnen de spelers ook in totaal twee Halflingen nemen. (3/2015)
  4. Officiële verheldering van de uitgever Het schaap op de tegel telt elke keer dat een herder op een ermee verbonden weide zijn schapen naar de stal drijft als een “permanent” schaapfiche. (11/2014)
  5. Officiële verheldering van de uitgever De cirkelvormige graancirkel op de Halfling-tegel is een joker. Dat betekent dat de speler die deze tegel aanlegt zelf mag besluiten of hij die als schild, mestvork of knuppel wordt ingezet. (11/2014)
  6. Kwesties zonder officiële verheldering Onderstaande voorbeelden tonen de gevolgen van de slecht-gedefinieerde spelregels aangezien er gevallen zijn dat er geen officiële uitspraak is over wanneer een stad is afgebouwd.
    Voorbeeld 1: Deze stad met driehoekige tegels is afgebouwd en kan geteld worden. Er zijn geen driehoekige (of vierkante) gaten.
    Voorbeeld 2: De aanwezigheid van een driehoekig gat in een stad veroorzaakt een conflict in de spelregels:
    • Volgens de spelregels van het basisspel is deze stad niet afgebouwd omdat er geen gat in zit;
    • Aan de andere kant wordt een gat van een halve tegel in de spelregels van “Halflingen” niet als een echt gat gezien, en dus zou de stad als afgebouwd moeten worden beschouwd.
    Er is geen officiële verheldering om deze tegenstrijdigheid op te lossen.

    Vergelijkbare gevallen kunnen zich kunnen zich voordoen als besloten moet worden of een weg is afgebouwd als die onderbroken wordt door een driehoekig gat.

  7. Kwesties zonder officiële verheldering Driehoekige gaten in weiden zijn ook een open vraag: het is onduidelijk die het landschap onderbreken en derhalve weiden kunnen scheiden.
  8. Interpretatie uit de gemeenschap De puntentelling van een afgebouwde stad of weg verloopt volgens de gebruikelijke regels en een driehoekige tegel telt mee als normale tegel.
    Voorbeeld 1: Rood speelt de Halfling-tegel waarmee deze stad wordt afgebouwd. Hij rijgt 10 punten, (2 punten voor elke Halfling-tegel, 2 punten voor elke andere tegel, en 2 punten voor het wapen).
    Voorbeeld 2: Blauw speelt de Halfling-tegel waarmee de weg wordt afgebouwd. Hij krijgt 5 punten, (1 punt voor elke Halfling-tegel en 1 punt voor elk van de andere tegels).
  9. Interpretatie uit de gemeenschap Op grond van de spelregel dat Halfling-tegels ook meetellen net als vierkante tegels, zijn kloosters afgebouwd als het vak met het klooster evenals de acht omringende vakken door tenminste één tegel belegd zijn, ongeacht of dat een vierkante of een Halfling-tegel is. De aanwezigheid van driehoekige gaten in deze vakken doet niet ter zake.
  10. Interpretatie uit de gemeenschap Onderstaande afbeelding toont de puntentelling van een afgebouwd klooster met omliggende Halflingtegels.
    Voorbeeld: Dit klooster wordt als afgebouwd beschouwd ondanks dat er een driehoekig gat in de omgeving zit. Het levert 16 punten op (1 punt voor de kloostertegel plus 1 punt per driehoekige tegel).
  11. Kwesties zonder officiële verheldering Het doorlopen van het landschap heeft gevolgen voor de telling van weiden. Er zijn gevallen die niet door de spelregels of latere verhelderingen gedekt worden.
    Voorbeeld: Het onbepaald of rood en blauw op dezelfde weide liggen, aangezien het onduidelijk is of het driehoekige gat in de afbeelding de weide wel of niet onderbreekt. De spelers zullen daarover zelf tot een uitspraak moeten komen en het resultaat is volkomen anders bij het tellen van de stad in dit voorbeeld:
    • Geval 1 - De weiden zijn verbonden: In dat geval heeft rood de meerderheid op de weide en krijgt 3 punten voor de stad. Blauw krijgt 0 punten.
    • Geval 2 - De weiden zijn niet verbonden: In dit geval delen rood en blauw de weide links en krijgen daar ieder 3 punten voor. Bovendien ligt alleen rood ook nog in de weide rechts en krijgt daar 3 punten voor.
  12. Interpretatie uit de gemeenschap With the old rules, A Little Building on a Halfling tile would have affected both triangular tiles sharing the same square space, since they are counted as one single tile for scoring.
  13. Interpretatie uit de gemeenschap This is required for the sake of consistency. If the road connected to the bridge loops back and passes under the same bridge, the road underneath would count as two tiles and the one passing over the bridge should have the same number of tiles too. In a nutshell, the number of tiles represented by a bridge has to be aligned with the number of tiles it occupies as each tile is counted once when scoring a road.