Solo Variant

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Solo Variant and the translation is 100% complete.
Other languages:


Algemene informatie en opmerkingen

De Solo Variant is uitgegeven door Hans im Glück in 2020.

Het is een variant voor één enkele speler, maar het kan ook als team-uitdaging gespeeld worden.

Speelmateriaal

Om deze solo variant te spelen, heb je de Carcassonne base game nodig. Gebruik de volgende:

  • 72 landtegels inclusief de starttegel.
  • 5 gewone meeples" in 3 kleuren.
  • 1 abt in een vierde kleur (optioneel).
  • 1 scoretableau

Spelregels

Voorbereiding

Kies 3 kleuren en zet 4 meeples opzij. Elke beurt speel je met een andere kleur met de klok mee, dus om niet in de war te raken wat betreft de beurtvolgorde, bereid je je als volgt voor:

  • Zet alle pionnen van de ene kleur links, die van een andere kleur in het midden en de meeple van de derde kleur. rechts. Plaats een stapel [1] van 1/3 van alle geschudde tegels met de beeldzijde naar beneden naast elke pionkleur (1e en 2e stapel met elk 24 tegels, 3e stapel met 23 tegels).
Optie: Neem een abt (in een kleur die je nog niet gekozen hebt) en zet deze naast de kleur waarmee je wilt beginnen. Na elke beurt gaat de abt met de klok mee naar de volgende kleur en laat je zien welke kleur je deze beurt moet gebruiken. Omdat sommige beurten, met een puntentelling, langer kunnen duren en je misschien de punten voor meerdere kleuren moet tellen, kan dit je helpen het overzicht te behouden.
Voorbeeld 1: Voorbereiding van de tegels en de meeples:
  • 0 Start tegel
  • 1 Start kleur met 24 tegels (with optional abbot)
  • 2 Tweede kleur met 24 tegels
  • 3 Derde kleur met 23 tegels
  • Ga verder door nog een meeple te nemen [2] van elk van de drie kleuren uit de doos om te gebruiken op het scoretableau. Het meeple van de eerste kleur wordt op veld 1 geplaatst, dat van de tweede kleur op veld 2 en dat van de derde kleur op veld 3. [3]
Voorbeeld 2: De meeples op het scoretableau zetten

Spelverloop en doel van het spel

Elke beurt speel je afwisselend met een van de drie kleuren en probeer je zoveel mogelijk punten te krijgen. Blijf elke beurt de hieronder beschreven werkwijze volgen met elke kleur, totdat het spel is afgelopen. Aan het einde van het spel worden echter alleen de punten geteld van de kleur die als laatste op het scorebord staat. Daarom moet je proberen om de punten gelijkmatig te verdelen over elke kleur.

1. Het plaatsen van een tegel

Trek de bovenste tegel van de stapel van de kleur die deze beurt wordt gebruikt en plaats deze volgens de gebruikelijke regels.

2. Het plaatsen van een meeple

Na het plaatsen van de tegel plaats je een meeple van de betreffende kleur. In tegenstelling tot de gebruikelijke regels, moet je een meeple plaatsen, als het mogelijk is.

Dus als er een vrije plaatsing op je tegel staat, moet je er een meeple op zetten.

Als er meer dan één vrije plaatsing op de tegel staat, kun je kiezen op welke je de meeple wilt plaatsen.

Een meeple kan echter nooit als boer worden geplaatst.

Voorbeeld 1: It is Groen zijn beurt. Plaats een tegel. Je moet een meeple plaatsen op de stad, de linker weg of de weg eronder. De weg rechts is al bezet.
Voorbeeld 2: Het is Groen zijn beurt. Plaats een tegel. Aangezien de weg al bezet is door Rood, hoef je deze beurt geen meeple te plaatsen.

Attentie: Als je een meeple moet plaatsen, omdat er een vrije plaats op de tegel is, maar geen meeples van de betreffende kleur over hebt, eindigt het spel (na een mogelijke puntentelling).

3. Puntentelling afhandelen

Als je een project met een tegel hebt afgebouwd, tel daar dan de punten voor.

  • Als er alleen maar meeples van één kleur op het afgebouwde project aanwezig zijn, krijg deze kleur alleen de punten als het de kleur is met het minste aantal punten op het scoretableau.
  • Als twee of meer kleuren de meerderheid hebben op het afgebouwde project, krijgen ze allemaal de punten mits ten minste één van de kleuren als laatste op het scoretableau stond (vóór deze puntentelling).
Scoreoverzicht
Feature Scoring
Base Game C2 Tile U.jpg
Weg
1 point / tile
Base Game C2 Tile C.jpg
Stad
2 points / tile
2 points / coat of arms
Base Game C2 Tile B.jpg
Klooster
9 points

Meer dan één kleur op hetzelfde laagste veld op het scoretableau: In beide gevallen geldt dit ook als twee kleuren het minste aantal punten hebben (voor de puntentelling) en ook als alle kleuren hetzelfde aantal punten hebben.

Voorbeeld 1: Groen is aan de beurt en bouwt de weg van rood af (en zet een meeple op het klooster). Aangezien rood op dit moment het minste aantal punten heeft, schuift je de meeple van rood 3 velden vooruit op het scoretableau voor de weg.
Voorbeeld 2: De stad van Rood en groen is afgebouwd. Aangezien rood momenteel het minste aantal punten heeft, verplaats je de telmeeples van zowel rood als groen 8 velden vooruit op het scoretableau voor de stad.

Als u in een beurt meer dan één project heeft voltooid, wordt elke project afzonderlijk geteld, de een na de ander en volgens de bovenstaande regels. U kunt zelf bepalen in welke volgorde u ze telt.

Voorbeeld 3: De tegel bouwt drie projecten af. De weg van geel (3 punten), de stad van groen (4 punten) en de weg van rood (4 punten). 0 Vóór de puntentelling heeft geel de minste punten, en dus wordt 1 de weg van geel eerst geteld. Dan wordt 2 de weg van rood geteld, omdat nu rood de minste punten op het scoretableau heeft, en tenslotte 3 de stad van groen. Had je de puntentelling in een andere volgorde gedaan, dan had je niet voor alle kleuren punten hebben gekregen.

Tip: Je mag ook projecten afbouwen als de kleur van de meeple niet het minste aantal punten op het scoretableau heeft. In dit geval krijg je geen punten maar krijg wel je meeple terug. Dit kan belangrijk zijn om het einde van het spel te voorkomen.

Einde van het spel en puntentelling

Het spel eindigt ofwel na een beurt waarin u:
A) Een meeple moet plaatsen, maar niet kunt
Of
B) Of de laatste tegel hebt aangelegd.

De gebruikelijke eindtelling wordt in beide gevallen achterwege gelaten. In plaats daarvan wordt deze puntentelling uitgevoerd: Je krijgt 2 punten per meeple op tegels. Deze punten kunnen echter alleen verkregen worden als de betreffende kleur van de meeple het minste aantal punten op het scoretableau heeft. Ook nu mag je zelf bepalen in welke volgorde je de puntentelling wilt uitvoeren.

Opties

Als je deze solo mode te moeilijk of te makkelijk vindt, probeer dan deze opties:

  • Het wordt makkelijker als je meer meeples van elke kleur neemt.
  • Je kunt ook proberen een andere kleur toe te voegen met 4 meeples. Dit maakt het makkelijker om meer tegels te plaatsen (en meer punten te scoren), maar ook uitdagender om bij te houden en vooruit te plannen.
  • U kunt ook proberen om slechts 3 meeples per kleur te gebruiken, laten we eens kijken hoe dat uitpakt.
  • Natuurlijk kun je allerlei soorten meeples en tegels uit andere uitbreidingen toevoegen, als je het volhoudt.
  • Speciale meeples en tegels toevoegen is ook mogelijk, maar dat hebben we nog niet geprobeerd, dus dat is op eigen risico!

Doelstellingen

Je kunt controleren of je deze doelen hebt bereikt tijdens een wedstrijd.

  • Het scoren van een weg ter waarde van tenminste 10 punten
  • Het scoren van een weg ter waarde van tenminste 10 punten en 2 kleuren
  • Een weg scoren ter waarde van minstens 10 punten en 3 kleuren.
  • Een weg scoren met een waarde van precies 5 punten en 3 kleuren
  • Het scoren van een stad ter waarde van ten minste 16 punten
  • Een stad scoren die minstens 16 punten waard is met 2 kleuren.
  • Een stad scoren die minstens 16 punten waard is met 3 kleuren.
  • Een stad scoren die 8-10 punten waard is met 3 kleuren.
  • Het scoren van 3 kloosters (9 punten elk)
  • Het scoren van 4 kloosters (9 punten per stuk)
  • Totaal aantal punten van ten minste 40 punten
  • Totaal puntenaantal: ten minste 50 punten.
  • Totaal aantal punten: ten minste 60.
  • alle tegels gebruikt hebben

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1. Interpretatie uit de gemeenschap De regels van HiG gebruikten het woord " pile" In het Engels. In plaats daarvan hebben we "stack" gebruikt omwille van de duidelijkheid met andere regels in het Engels. Wij gebruiken het woord stapel.
  2. Interpretatie uit de gemeenschap Deze meeple komt uit de doos, niet uit de set van 4 meeples die al apart staan.
  3. Interpretatie uit de gemeenschap In de Engelstalige regels wordt het woord "space" gebruikt. De versie van HiG gebruikte in plaats daarvan het woord "veld", wat ook in de Nederlandse vertalingen van 999-games meestal is toegepast. In de Nederlandse vertalingen gebruiken we om reden van consistentie derhalve ook "veld".