Difference between revisions of "The Tower/nl"

From WikiCarpedia
Jump to: navigation, search
(Updating to match new version of source page)
m
 
Line 18: Line 18:
 
== Speelmateriaal ==  
 
== Speelmateriaal ==  
  
<div class="mw-translate-fuzzy">
 
 
* '''18 landtegels''' met een torenbouwplaats
 
* '''18 landtegels''' met een torenbouwplaats
 
* '''30 torendelen''' (in een neutrale kleur)
 
* '''30 torendelen''' (in een neutrale kleur)
Line 28: Line 27:
 
* '''1 tegeltoren''' als tegelhouder  
 
* '''1 tegeltoren''' als tegelhouder  
 
: [[File:Tower_C2_Feature_Tile_Tower.png|frame|none|Tegeltoren]]
 
: [[File:Tower_C2_Feature_Tile_Tower.png|frame|none|Tegeltoren]]
</div>
 
  
 
Haal de tegelhouder niet uit elkaar als je het spel opruimt. Tijdens het spel mag je de bovenste of de onderste tegel uit de toren trekken. Wij adviseren echter om steeds de bovenste te nemen, vooral als er nog maar weinig tegels in de tegelhouder zitten, om te voorkomen dat de toren en de tegels vallen.
 
Haal de tegelhouder niet uit elkaar als je het spel opruimt. Tijdens het spel mag je de bovenste of de onderste tegel uit de toren trekken. Wij adviseren echter om steeds de bovenste te nemen, vooral als er nog maar weinig tegels in de tegelhouder zitten, om te voorkomen dat de toren en de tegels vallen.

Latest revision as of 13:04, 2 August 2020

Other languages:
English • ‎Français • ‎Nederlands • ‎română


Box Tower C2 999.png

Algemenene informatie en opmerkingen

Markering

De Toren werd in 2016 voor de nieuwe editie uitgegeven door Hans im Glück. De 1e editie werd oorspronkelijk in 2006 uitgegeven. Op de tegels van de eerste Duitse edititie stond geen markering.

Dit is de vierde grote uitbreiding voor Carcassonne en introduceert een nieuw aspect in het spel. Met deze uitbreiding kun je torens bouwen waarmee je de meeples van tegenspelers gevangen kunt nemen en vast kunt houden voor een losprijs of wachten op gevangenenruil.

Nieuwe projecten:

 • Torens

Een Carcassonne-uitbreiding zou niet echt een Carcassonne-uitbreiding zijn als er geen nieuwe tegels bij zouden zitten, dus tref je in de doos ook 18 tegels aan met stadsdelen, wegdelen en kloosters in nieuwe samenstellingen én de nieuwe torenbouwplaatsen die bijdragen een het maken van een nog mooier speelveld.

Speelmateriaal

 • 18 landtegels met een torenbouwplaats
 • 30 torendelen (in een neutrale kleur)
Tegel met een torenbouwplaats
Torendeel
 • 1 tegeltoren als tegelhouder
Tegeltoren

Haal de tegelhouder niet uit elkaar als je het spel opruimt. Tijdens het spel mag je de bovenste of de onderste tegel uit de toren trekken. Wij adviseren echter om steeds de bovenste te nemen, vooral als er nog maar weinig tegels in de tegelhouder zitten, om te voorkomen dat de toren en de tegels vallen.

Nieuwe landtegels

De nieuwe landtegels worden op dezelfde manier gelegd als andere tegels. De torenbouwplaatsen zijn het enige nieuwe element wat aan de tegels is toegevoegd. Er is ook nog een bijzonder geval, zie hieronder.

Tower C2 Tile Feature Bridge.png Speciale situatie: Op deze tegel loopt de weg door over de brug, maar de stad wordt niet gesplitst. Er zijn hier 4 weiden.

Spelregels

Voorbereiding

Schud de nieuwe landtegels door de andere tegels en doe alle tegels gedekt in de tegelhouder. Je kunt de tegels links, rechts of aan beide zijden doen: dat heeft geen invloed op het spel. Zet de tegelhouder neer zodat alle spelers er gemakkelijk bij kunnen.

Geef nu, afhankelijk van het aantals spelers, elke speler het bijbehorende aantal torendelen:

 • twee spelers: 10 torendelen
 • drie spelers: 9 torendelen
 • vier spelers: 7 torendelen
 • vijf spelers: 6 torendelen
 • zes spelers: 5 torendelen

De spelers leggen deze in hun voorraad (bij hun meeples). Doe ongebruikte torendelen terug in de doos.

Torens

1. Landtegel leggen

Tegels met torenbouwplaatsen worden op precies dezelfde manier gelegd als die uit het basisspel.

2. Een meeple of een torendeel zetten

Nadat je je tegel gelegd hebt, mag je 1 van de volgende 4 acties uitvoeren:

 • Je mag een van je meeples op de zojuist gelegde tegel zetten (volgens de normale spelregels).

3 nieuwe acties:

 • A Je bouwt een eigen torendeel op een torenbouwplaats op een willekeurige gespeelde tegel.
 • B Je bouwt een eigen torendeel op een open toren naar keuze.
 • C Je zet een eigen meeple op een open toren naar keuze en sluit deze daarmee af.[1]
Tower C2 Actions Tower.png

EEN TORENDEEL BOUWEN EN EEN MEEPLE GEVANGENNEMEN

Als je een torendeel hebt gebouwd, mag je onmiddellijk 1 meeple van het het speelveld nemen; die mag van elke speler zijn, inclusief jezelf. De gevangen genomen meeple leg je voor je neer. Als je je eigen meeple "gevangen neemt" neem je die terug in je voorraad.

De hoogte van de toren bepaalt van welke tegels je een meeple gevangen mag nemen. Je mag altijd de tegel kiezen waarop je je torendeel gebouwd hebt. Vanaf daar heb je voor elke verdieping dat de toren hoog is, 1 tegel in horizontale of verticale richting bereik. Bijvoorbeeld, als het torendeel dat je gebouwd hebt de eerste verdieping is, heb je een bereik van 5 tegels (zie voorbeeld hieronder).

Voorbeeld 1: Je bouwt een torendeel op een torenbouwplaats. Je neemt de blauwe meeple op tegel 4 gevangen.

Bouw je een torendeel op de tweede verdieping, dan zijn er al 9 tegels waarvan je een meeple gevangen kunt nemen (zie voorbeeld hieronder).

Voorbeeld 2: Je bouwt een tweede verdieping op de toren. Nu mag je één van de volgende meeples gevangen nemen: de groene meeple (1), de blauwe meeple (6), de zwarte meeple (9) of je eigen (8) terug nemen.

Elke verdieping van de toren verhoogt het bereik dus met 4 tegels (een tegel in elke richting).[2] Dit bereik overspant "gaten" en andere torens in het speelveld. Een open toren mag onbeperkt hoog worden.

 Icon Open Book.png Question: Mag een lagere toren een meeple van een hogere toren gevangen nemen, of moet de toren minstens even hoog zijn?

Answer: De hoogte van de toren bepaalt alleen de reikwijdte van de 'aanval' en heeft geen andere functie.

EEN MEEPLE OP EEN TOREN ZETTEN

Tower C2 Action Meeple 01.png

Als je een van je meeples op een toren zet, [3] is deze afgesloten en kan deze niet meer worden verhoogd.[4] De meeple blijft hier staan tot het einde van het spel (je mag hem niet terugnemen), of totdat hij gevangengenomen wordt (wat je wel zelf mag doen). Spelers doen dit meestal om hun meeples op het speelveld te beschermen.

GEVANGENENRUIL

Tower C2 Action Meeple 02.png
Telkens wanneer jij en een andere speler een meeple van elkaar gevangen hebben genomen, ruilen jullie die onmiddellijk met elkaar.[5] De meeples gaan terug naar hun respectievelijke eigenaren. Als jij of de ander speler meerdere meeples gevangen hebt genomen, mag de eigenaar kiezen welke gevangene hij terug wil hebben.

GEVANGENEN VRIJKOPEN

Daarnaast mag je als je aan de beurt bent een gevangene terugkopen. Betaal de speler die je meeple gevangen genomen had 3 punten (jij gaat 3 punten naar achteren, de andere speler 3 punten vooruit).

Als je niet tenminste 3 punten hebt, mag je je meeple niet vrijkopen (je puntenaantal zou onder de 0 komen, wat niet is toegestaan). Je mag de teruggekochte meeple direct in dezelfde beurt weer inzetten.

Andere uitbreidingen

Omdat er nu veel speelstukken in de wereld van Carcassonne bestaan, kan dat tot vragen leiden als je met de uitbreiding De Toren speelt. Hier volgt een lijst van de verschillende speelstukken en welke acties je er wel en niet mee mag doen.

Het terugkopen van gevangen speelstukken kost altijd 3 punten, ongeacht het speelstuk.
 • Uitbr. 2 - Kooplieden en Bouwmeesters: Terugkopen van gevangenen gebeurt maar één keer per beurt, ook als het een dubbelbeurt is.

 Icon Open Book.png Vraag: Hoe vaak vindt terugkoop van gevangenen plaats in een "dubbele beurt" (slechts één keer, zoals de fee-bonus of twee keer als onderdeel van een herhaalde stap)?

Antwoord: Het gebeurt maar één keer per beurt. De dubbelbeurt is [eigenlijk] maar een enkele beurt.

 • Uitbr. 3 - De Draak, de Fee en de Jonkvrouw:
  • De fee beschermt een meeple niet tegen gevangenname door een toren.
  • De fee kan toegewezen worden aan een meeple bovenop een toren. Zet de fee naast de toren.
  • De draak vreet ook meeples op een toren.
  • Een meeple op een toren kan niet verdreven worden door een jonkvrouw aangezien de toren geen deel van de stad is; het zijn twee aparte projecten.
 • Uitbr. 8 - Bruggen, Burchten en Bazaars: Een brug en een toren mogen op dezelfde tegel staan (verschuif zonodig de toren om ruimte te maken).
 • Het Feest: Het is ook mogelijk om een meeple van een toren te verwijderen door gebruik te maken van een Feesttegel. (12/2014)
 • The Phantom:
  • You may place your phantom on any open tower.
  • You may place a valid meeple as first figure on an open tower and your phantom as second figure on a second open tower in the same turn.
  • In the same turn, you may place a tower, place a tower floor (as first figure) on it, capture a meeple on an adjacent orthogonal tile (that is, range 1), and place your phantom (as second figure) on the tower tile just placed. This sequence would allow you to:
   • Claim a city with your phantom after capturing the only knight in it; or
   • Claim a road with your phantom after capturing the only highwayman on it.
The following examples illustrate this sequence:
Example 1a: Blue placed a meeple in this city in a previous turn.
Example 1b: Now it's Red's turn and the player completes the city with a tower tile.
Example 1c: Red places a tower floor on the tower foundation (as first figure) and captures Blue's meeple.
Example 1d: The city is unoccupied at this point, so Red can place their phantom (as second figure) and claim the city. Finally, Red scores 10 points (4 tiles x 2 points + 1 coat of arms x 2 points) for the city.

Huisregels

 • Torens mogen geen meeples voorbij "gaten" gevangen nemen. (Met dank aan viberunner)
 • Een gevangengenomen meeple kan niet vrijgekocht worden voor losgeld (de "oog-om-oog" regel). (Met dank aan keyofnight)
 • Een toren van één verdieping mag alleen een meeple op de eigen tegel gevangennemen. Elke volgende verdieping breidt de reikwijdte in elke richting uit – de snelheid waarmee de reikwijdte groeit is hetzelfde als bij de gewone spelregels, maar het uitgangspunt geeft minder macht (de "Geen Verrassingen" regel). (Met dank aan keyofnight)
 • De toren mag ook meeples op tegels die diagonaal liggen vanaf de torentegel. De afstand tot de tegel waarvan je een meeple gevangen wilt nemen is het kleinste aantal horizontale en verticale stappen wat je nodig hebt om er te komen, dus een diagonaal aangrenzend aan de torentegel is 2 tegels weg. (Met dank aan Yi Niu)

Tegelverdeling

Aantal tegels: 18

Tower C2 Tile A.jpg x1
 
Tower C2 Tile B.jpg x1
 
Tower C2 Tile C.jpg x1
(W)
Tower C2 Tile D.jpg x1
 
Tower C2 Tile E.jpg x1
(T)
Tower C2 Tile F.jpg x1
(V)
Tower C2 Tile G.jpg x1
 
Tower C2 Tile H.jpg x1
 
Tower C2 Tile I.jpg x1
(T)
Tower C2 Tile J.jpg x1
 
Tower C2 Tile K.jpg x2
(B;E)
Tower C2 Tile L.jpg x1
 
Tower C2 Tile M.jpg x1
 
Tower C2 Tile N.jpg x1
(R)
Tower C2 Tile O.jpg x1
(R)
Tower C2 Tile P.jpg x1
(W)
Tower C2 Tile Q.jpg x1
 

Op sommige tegels staat een kleine illustratie. De letters tussen haakjes geven aan om welke illustratie het gaat:

Base Game C2 Feature Garden.jpg
T | Tuin
Base Game C2 Feature Farmhouse.jpg
B | Boerderij
Base Game C2 Feature Water Tower.jpg
W | Watertoren
Base Game C2 Feature Highwayman.jpg
R | Struikrovers
Base Game C2 Feature Pigs.jpg
V | Varkensstal
Base Game C2 Feature Donkeys.jpg
E | Ezelsstal


Voetnoten

Ga voor licentie en uitleg over de pictogrammen naar de pictogrammen pagina.

 1. Icon Open Book.png Een meeple mag niet op een torenbouwplaats gezet worden om te voorkomen dat er een toren wordt gebouwd. Op een torenbouwplaats mogen alleen torendelen worden gezet. De toren kan alleen afgesloten worden als hij al bestaat.
 2. Icon World Black.png Met andere woorden, het bereik in tegels in elke richting weg van de toren (de torentegel zelf niet meegerekend) is gelijk aan het aantal torendelen in die toren.
 3. Icon World Black.png Torenbouwplaatsen en de torens die erop gebouwd worden zijn andere projecten dan wegen, steden en weiden. Torens maken geen deel uit van enig project waar ze op staan of "raken" (ze zijn geen deel van een stad of weide waar ze aan grenzen), dus is er geen interactie tussen hen:
  • Een meeple die op een toren is gezet heeft geen invloed op de meerderheid van projecten die de toren raken (wegen, steden of weiden), en dus is die meeple ook niet betrokken bij hun puntentelling.
  • Een meeple die op een toren is gezet kan niet geraakt worden door acties die te maken hebben met projecten die de toren raken, zoals een jonkvrouwsymbool.
  Een meeple die op een toren gezet is kan wel geraakt worden door specifieke interacties, zoals de fee, de draak, de pest of het feest.
 4. Icon Open Book.png Dit is slechts waar zolang de meeple op de toren staat – het is de aanwezigheid van de meeple die verder bouwen tegenhoudt, niet het feit dat hij gezet werd. Als de meeple door de draak of een andere toren wordt verwijderd, kunnen er weer torendelen op de nu weer geopende toren gebouwd worden. (11/2013)
 5. Icon World Black.png Het is niet nodig of zelfs maar toegestaan om hierover te onderhandelen. De ruil is automatisch! - zoals verhelderd in de RGG editie van de Big Box.