Jocul de bază

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Base game and the translation is 100% complete.

Pagina principală > Carcassonne  > Jocul de bază


Carcassonne C3 (a treia ediție)
Carcassonne Ediția pentru a 20-a aniversare
Carcassonne C2 (a doua ediție)

Informații generale și comentarii

Jocul de bază a fost lansat inițial în anul 2014 de Hans im Glück, această a două ediție a jocului fiind cunoscută pe scurt ca C2. O ediție pentru a 20-a aniversare a fost lansată în anul 2021 incluzând unele elemente comemorative care nu afectează regulile. O a treia ediție, cunoscută pe scurt ca C3, a fost lansată în 2021 incluzând grafică mai detaliată și unele schimbări minore asupra formulării.

Exemplare din C2 printate în perioada 2014-2016 au fundalul orașelor mai închis. Ediția pentru a 20-a aniversare și Carcassonne C3 au orașe cu clădiri tăiate.

Jocul de bază C2, Big Box 6, Ediția pentru a 20-a aniversare, Jocul de bază C3 și Big Box 7 au fost lansate de Lineart cu reguli traduse în limba română.

Jocul a fost lansat în prima sa ediție, cunoscută pe scurt ca C1, în 2000. Această ediție include câteva variații în formulare, dacă este comparată cu ediții ulterioare, și un stil grafic diferit. Cu toate acestea, toate edițiile sunt compatibile.

Carcassonne, faimosul oraș francez, este cunoscut pentru fortificațiile impunătoare ridicate în timpul Antichității și în timpul Evului Mediu. Această fortăreață înconjurată de ziduri magnifice, rămâne și astăzi una dintre cele mai unice orașe franceze. În acest joc, jucătorii trebuie să dezvolte zona din jurul Carcassonne. Își plasează meepleșii pe drumuri și în orașe, pe mănăstiri și pe câmpuri. Doar cei care fac cele mai judicioase plasări vor câștiga punctele necesare pentru a câștiga jocul.

Informații despre regulile pentru țărani

Țăranii sunt considerați parte a jocului de bază de către majoritatea jucătorilor de Carcassonne. De asemenea, sunt folosiți în fiecare turneu oficial deoarece de obicei nu sunt considerați o extensie. În C2 și edițiile ulterioare, țăranii au fost separați ca un supliment pentru a face jocul să fie mai ușor pentru jucătorii noi și pentru a simplifica învățarea acestuia. WikiCarpedia urmează această abordare simplificată. În celelalte extensii și în restul WikiCarpediei, țăranii sunt considerați parte a jocului de bază. Poți găsi regulile pentru țărani la pagina Țăranii.

Componente și configurare

În următoarea parte este explicată pregătirea inițială și se introduc piesele jocului.

Cele 72 de CARTONAȘE DE TEREN conțin drumuri, orașe și mănăstiri, situate toate pe un câmp.

Cartonaș cu oraș
Cartonaș cu drum
Cartonaș cu mănăstire

Toate cartonașele au verso identic, numai CARTONAȘUL DE PORNIRE are verso de culoare mai închisă, astfel încât să le puteți identifica cu ușurință. Alte elemente grafice precum case, oameni sau animale nu influențează jocul.[1]

Cartonaș cu verso normal
Cartonaș cu verso de culoare închisă

Plasează cartonaşul de pornire (cel cu verso de culoare închisă) în mijlocul mesei. Amestecă restul cartonaşelor şi depune-le pe masă în mai multe teancuri diferite cu fața în jos în aşa fel, încât să fie la îndemâna tuturor jucătorilor. Cartonașele pot fi, de asemenea, plasate într-un sac sau cutie de joc și trase la întâmplare.

Cartonașul de pornire

Apoi vine tabla de joc, pe care o pui la marginea suprafeței de joc (masă, podea ș.a.m.d.).

Meepleșii plasați în poziție inițială pe tabla de scor

În cele din urmă să aruncăm o privire asupra MEEPLEȘILOR, apoi am încheiat pregătirea jocului. În joc vei găsi 40 meepleși, câte 8 bucăţi în culorile galben, roșu, verde, albastru și negru.[2] În afară de aceștia vei mai găsi 5 abaţi. Utilizarea abatelui este descrisă la pagina miniextensiei Abatele, care include unul în culorile menţionate. Abații nu sunt importanți din punctul de vedere al jocului de bază.

Figure Meeples Base.png
Meepleși

Mai întâi trebuie să-i dai fiecărui jucător 7 meepleși în culoarea pe care şi-a ales-o. Aceștia vor alcătui rezerva fiecărui jucător (fireşte, şi tu îţi vei alege o culoare). Pe cel de-al optulea meeple îl depui pe căsuţa 0 de pe tabla de punctaj. Dacă nu joci cu Abatele poţi depune abații în cutie, alături de meepleșii în culorile nefolosite.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Prea puțini meepleși—jucăm noi greșit sau chiar sunt prea puțini?

Răspuns:
Base Game C1 Meeples Footer Note 2.jpg
Acesta este numărul intenționat de către designeri. O anumită lipsă de meepleși este cu totul intenționată. Un element important al jocului este cel de a învăța să fi economic cu meepleșii proprii.


Prezentare generală și scopul jocului

Adversarii tăi şi cu tine veţi depune rând pe rând câte un cartonaş de teren pe suprafaţa de joc. Aşa veţi construi drumuri şi oraşe măreţe, veţi ctitori mănăstiri şi veţi munci câmpurile roditoare. Meepleșii voștri vor putea juca rolul de tâlhar, de cavaler, de călugăr sau de ţăran. Cu ajutorul lor veţi obţine puncte – atât pe parcursul jocului, cât şi la sfârşit. După o partidă fascinantă va trebui să efectuaţi o scurtă evaluare finală pentru a putea afla cine a reuşit să strângă cele mai multe puncte, câştigând jocul!

Schimbări la Ediția pentru a 20-a aniversare și Carcassonne C3

Regulile pentru Ediția pentru 20-a aniversare și Carcassonne C3 rămân aceleași, dar rolurile unor meepleși au fost actualizate (în unele limbi):

 • Tâlharii devin călătoare
 • Cavalerii nu se schimbă
 • Călugării sunt numiți și călugărițe
 • Țăranii devin țărane

Publicatorii au urmat rolurile noi furnizate de HiG, cu toate că aceste schimbări nu sunt observabile în alte limbi.

Notă: Rămânem la convenția rolurilor clasice de dragul consistenței cu toate regulile existente deocamdată. HiG ar putea decide să actualizeze regulile în viitor pentru a urma această convenție de numire nouă pentru noi lansări și reprintări.

20th Anniversary Edition Box.png

Bg-822 3-carcassonne-jocul-de-baza-2021-550x550h.png

Desfășurarea jocului

Vom juca Carcassonne în sensul acelor de ceasornic. Cel mai tânăr[3][4] jucător începe. Jucătorul care urmează la rând, execută întotdeauna acţiunile descrise mai jos în ordinea indicată. După aceea urmează la rând alt jucător etc. Mai întâi vom enumera acţiunile şi le vom explica pe rând. Le vom explica cu ajutorul drumurilor, oraşelor şi mănăstirilor reprezentate pe cartonaşe. Care anume sunt acţiunile?

1. Ataşarea unui cartonaş

De fiecare dată jucătorul trebuie să tragă exact 1 cartonaş nou de teren pe care îl va ataşa cu cel puţin o latură de suprafaţa de joc.[5]
Base Game C2 Gameplay Place Land Tile.png

2. Plasarea unui meeple

După aceasta, jucătorul are posibilitatea să-şi ia din rezerva proprie un meeple şi să-l depună pe cartonaşul de teren pe care tocmai l-a plasat.

Figure Meeple red.png

3. Declanşarea unei evaluări[6]

Jucătorul trebuie să efectueze toate evaluările pe care le-a declanşat prin ataşarea cartonaşului. Base Game C2 Gameplay Score Points.png

Drumurile

1. Ataşarea unui cartonaş de teren

Pe cartonaşul pe care tocmai l-ai tras, poţi observa 3 drumuri care pornesc dintr-un sat. Ataşezi cartonaşul de cartonaşele deja expuse pe suprafaţa de joc. Trebuie să plasezi cartonaşul în aşa fel încât să se potrivească cu peisajul deja existent (cu cartonașele deja în joc). În cazul rar în care acel cartonaș nu poate fi plasat niciunde și toți jucătorii sunt de acord, este eliminat din joc, iar jucătorul trage altul.[7][8]

Exemplul 1a: Plasezi cartonașul aici. Drumul și câmpul continuă peisajul existent.

2. Plasarea unui meeple drept tâlhar

După ce ai ataşat cartonaşul, ai posibilitatea să plasezi pe drumul de pe acest cartonaş un meeple drept tâlhar. Poţi însă proceda astfel numai dacă de-a lungul drumului respectiv nu se află deja un alt tâlhar.

Drumul nu este încă finalizat, de aceea încă nu trebuie să evaluezi (acţiunea 3). Urmează rândul următorului jucător.

Exemplul 1b: Pe cartonașul tocmai atașat ți-ai plasat acum un meeple în rolul de tâlhar. Pe acest drum nu s-a aflat până acum niciun alt meeple, așa că acțiunea ta este regulamentară.

Adversarul tău trage un cartonaş de teren şi îl ataşează. Pe drumul din dreapta satului staţionează deja un meeple (tâlharul tău), de aceea adversarul tău nu poate plasa acolo niciun meeple de-al lui. El se decide să-şi plaseze meepleul drept cavaler în oraşul de pe cartonaşul tocmai ataşat.

Exemplul 1c: Drumul spre dreapta este deja ocupat, de aceea jucătorul albastru se decide să-şi plaseze meepleul drept cavaler în oraş.

3. Evaluarea unui drum

Un drum trebuie evaluat în momentul în care este închis la ambele capete. Drumul trebuie să se termine întotdeauna fie într-un sat,[9] într-un oraş sau într-o mănăstire, fie trebuie să formeze o buclă.[10]

Exemplul 1d: Drumul finalizat are 3 cartonașe.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Este posibil ca un drum să se termine în nimic?

Răspuns:
PnP Demo C2 Clarification 02.png
Nu, la fel ca celelalte cartonașe de teren obișnuite, un segment de drum trebuie să continue cu un alt segment de drum pe toate marginile.

Drumul tău este finalizat, deși cartonaşul a fost depus de adversarul tău. Să vedem, câte puncte vei primi. Fiecare cartonaş al drumului valorează câte 1 punct. Drumul tău constă din 3 cartonaşe, de aceea primeşti 3 puncte.

Aici putem observa rolul tablei de punctaj. Pentru ca să nu fie necesar să ţineţi minte toate punctele pe care le-aţi obţinut pe parcursul jocului, este suficient să avansaţi pur şi simplu cu un meeple pe tabla de punctaj. Avansează deci cu meepleul tău 3 paşi pe tabla de punctaj. Notă: dacă punctajul tău trece de 50, culcă-ți meepleul tău de scor pentru a arăta că ai 50+ puncte.

Exemplul 1e: Marchezi pe tabla de punctaj cele 3 puncte pentru care le-ai primit.

După evaluare, înapoiază fiecare meeple care a ocupat drumul care numai ce a fost evaluat în rezerva proprietarului său.

Exemplul 1f: Îți retragi în rezervă tâlharul pentru care ai primit adineauri 3 puncte. Meepleul albastru rămâne pe suprafaţa de joc, deoarece nu a participat la evaluarea drumului.

Deja ai înţeles cei mai importanţi paşi ai jocului. Mai departe vă vom arăta cum se folosesc orașele și mănăstirile.

Orașele

1. Ataşarea unui cartonaş de teren

Prima dată tragi un cartonaş în modul cunoscut, pentru a-l ataşa. Cartonaşul trebuie să se potrivească şi în cazul de faţă. Deci se poate ataşa și de un oraş încă nefinalizat.

Exemplu: Cartonaș cu un oraș.

2. Plasarea unui meeple drept cavaler

Exemplul 2a: Și aici trebuie să verifici mai întâi dacă se află deja vreun cavaler în oraș. În orașul nostru nu există niciunul, de aceea îți poți plasa aici un meeple drept cavaler.

Ai atașat cartonașul nou și ai extins cu 1 cartonaș orașul încă nefinalizat. Orașul încă nu este ocupat, ai deci posibilitatea să-ţi plasezi acolo un meeple.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Avem dificultăți în a decide când un cartonaș plasat reprezintă un oraș nou sau continuă unul deja construit.

Răspuns:
PnP Demo C2 Clarification 01.png
„Colț la colț” nu este o conexiune. Segmentele pot fi conectate numai la margini. În exemplul prezentat sunt momentan două orașe.

3. Evaluarea unui oraș

Acum avansăm puţin în joc şi presupunem că în runda următoare ai tras acest cartonaş. Se potriveşte, aşa că îl poţi ataşa de oraşul tău. Cu aceasta ţi-ai finalizat teritoriul (în cazul de faţă oraşul). Când oraşul este înconjurat de ziduri şi nu mai prezintă niciun spaţiu gol, se consideră oraş finalizat. În acest oraş staţionează un meeple de-al tău, de aceea evaluezi oraşul şi obţii un număr de puncte.

Fiecare cartonaş dintr-un oraş finalizat valorează 2 puncte. Suplimentar primeşti câte 2 puncte pentru fiecare blazon din oraş.[11] În consecinţă vei obţine 8 puncte! Meepleșii tăi se întorc şi de această dată în rezerva ta – ca la orice evaluare.

Exemplul 2b: Evaluarea unui oraș finalizat.

Mănăstirile

1. Ataşarea unui cartonaş de teren

Prima dată tragi ca şi până acum un cartonaş, pentru a-l ataşa. Şi acum cartonaşul trebuie să se potrivească. Mănăstirea se găseşte întotdeauna în centrul cartonaşului.[12] Când plasezi un astfel de cartonaș, trebuie să te asiguri ca de obicei că acesta continuă ilustrația. De asemenea, mănăstirile tind să fie înconjurate de câmpuri, așa că în mod normal cartonașele cu mănăstire au margini cu câmp și drum. În unele extensii putem găsi cartonașe cu mănăstire cu margini de oraș și chiar mănăstiri înăuntrul orașelor.[13]

Exemplu: Cartonaș prezentând o mănăstire

2. Plasarea unui meeple drept călugăr

Poți plasa un meeple pe o mănăstire ca călugăr. Desigur, acel meeple trebuie să vină din rezerva ta.

Exemplul 3a: O mănăstire este mereu în mijlocul unui cartonaș. Poți plasa acest cartonaș aici pentru că mănăstirea de pe el este înconjurat de câmpuri.

3. Evaluarea unei mănăstiri

Mănăstirea poate fi evaluată când este înconjurată din toate părţile de cartonaşe. Fiecare cartonaş valorează 1 punct (inclusiv cartonaşul cu mănăstirea).

Cu acest cartonaş mănăstirea este înconjurată complet de cartonaşe. Primeşti 9 puncte şi îţi retragi meepleul.

Exemplul 3b: Evaluarea unei mănăstiri finalizate.

Acum cunoşti deja cele mai importante reguli şi poţi juca Carcassonne. Mai există câteva detalii, de aceea facem un scurt rezumat cu cele mai importante informaţii:

Rezumat

1. Ataşarea unui cartonaş de teren

 • Trebuie să-ți plasezi cartonașul tras în așa fel încât continuă terenul și ilustrația.
 • În unele cazuri rare, se poate întâmpla sa fie imposibil să plasezi cartonașul. În aceste cazuri, pur și simplu pune cartonaşul înapoi în cutie şi trage unul nou.[7]

2. Plasarea unui meeple

 • Ai posibilitatea de a plasa un meeple pe cartonaşul pe care tocmai l-ai ataşat.
 • Nu poți plasa un meeple pe un teritoriu unde se află deja cel puțin un alt meeple, incluzând unul de-al tău.

3. Declanșarea unei evaluări

 • Un drum se consideră finalizat, dacă la ambele capete ale drumului se află un sat, un oraş sau o mănăstire, sau dacă drumul formează o buclă. Fiecare cartonaş cu drum valorează câte 1 punct.
 • Un oraş este considerat finalizat, dacă este înconjurat din toate părţile de ziduri şi dacă în interior nu mai este niciun spaţiu gol. Pentru fiecare cartonaş cu oraş şi pentru fiecare blazon din oraş se acordă 2 puncte.
 • O mănăstire se consideră finalizată în momentul în care este înconjurată din toate părţile de câte un cartonaş, în total 8 cartonașe. Pentru fiecare mănăstire finalizată se acordă 9 puncte.
 • Evaluarea se declanşează întotdeauna la sfârşitul unui tur. Pot obţine puncte toţi jucătorii care au meepleși plasaţi în teritoriul evaluat.[14]
 • După fiecare evaluare, înapoiază fiecare dintre meepleșii evaluați în rezerva proprietarului său.
 • Dacă sunt mai mulți meepleși într-un singur teritoriu evaluat, jucătorul cu cei mai mulți meepleși primește numărul integral de meepleși și toți ceilalți jucători primesc nimic. Dacă mai mult de un jucător are un număr egal de meepleși într-un teritoriu evaluat, jucători aflați la egalitate obțin numărul integral de puncte.

Sfârșitul jocului și evaluarea finală

Jocul se termină imediat ce un jucător nu mai poate trage și plasa un cartonaș de teren.[15] Apoi, jucătorii continuă cu evaluarea finală, după care va fi cunoscut jucătorul.

Din momentul în care se sfârşeşte jocul, doar teritoriile în care se mai află meepleși mai pot aduce puncte:

 • Fiecare drum nefinalizat valorează 1 punct pentru fiecare cartonaș, exact ca şi pe parcursul jocului.
 • Fiecare oraș nefinalizat valorează 1 punct pentru fiecare cartonaș și 1 punct pentru fiecare blazon, ceea ce este doar jumătate faţă de cele obţinute pe parcursul jocului.
 • Fiecare mănăstire nefinalizat valorează 1 punct plus 1 punct pentru fiecare cartonaş adiacent, exact ca şi pe parcursul jocului.
Exemplu de evaluare finală::
 • Oraş stânga: Verde obţine 8 puncte pentru oraşul mare nefinalizat (5 porţiuni de oraş, 3 blazoane). Negru nu primeşte nimic, fiindcă verde are 2 cavaleri staţionaţi în oraş şi deţine astfel majoritatea.
 • Mănăstire: Galben primeşte 4 puncte pentru mănăstirea neterminată (3 cartonaşe înconjurătoare şi cartonaşul cu mănăstirea).
 • Oraş dreapta: Albastru obţine 3 puncte pentru oraşul nefinalizat (2 porţiuni de oraş, 1 blazon)
 • Drum: Roșu primeşte 3 puncte pentru drumul nefinalizat (3 cartonașe cu drum).

După ce punctajul final este cunoscut, se află câștigătorul; câștigătorul este jucătorul care a obţinut cele mai multe puncte.[16]

Cazuri speciale

Mai mulți meepleși pe același drum

Exemplul 4a: Cu cartonaşul pe care l-ai tras, ai putea prelungi acest drum. Dar pe drum staţionează deja meepleul unui adversar, de aceea nu poţi plasa aici un meeple de-al tău. Aşa că te decizi să-ţi ataşezi cartonaşul astfel încât să nu lege între ele cele două drumuri.
Exemplul 4b: Într-o rundă ulterioară tragi acest cartonaş şi îl ataşezi de drumul nefinalizat. Pe drumul acum unificat se află 2 tâlhari. Cu această acţiune ai şi finalizat drumul, de aceea urmează o evaluare la care adversarul tău şi cu tine veţi obţine fiecare câte 4 puncte. După aceea amândoi vă retrageţi meepleșii implicați în rezervă.

Mai mulți meepleși în același oraș

Exemplul 5a: Tu dorești să preiei controlul orașului de la jucătorul galben și îți plasezi cartonașul după cum este reprezentat cu un cavaler pe el. Ai voie să plasezi un cartonaș aici, fiindcă această porţiune de oraş nu este legată de niciun oraş în care se află deja un cavaler. Dacă într-un tur ulterior vei trage cartonaşul potrivit, cu cei doi cavaleri pe care îi deţii îi vei putea lua jucătorului galben oraşul.
Exemplul 5b: Ai avut noroc şi ai tras cartonaşul potrivit. Uneşti toate porţiunile de oraş într-un oraş mare, finalizat. În acest oraş ai mai mulţi cavaleri decât adversarul tău, de aceea doar tu vei obţine cele 10 puncte pentru oraşul finalizat. După aceea amândoi vă retrageţi meepleșii implicați în rezervă.

Utilizează un meeple, evaluează un teritoriu și retrage-ți meepleul înapoi

Îți poți plasa un meeple într-un teritoriu pe care numai ce l-ai finalizat, să îl evaluezi imediat și apoi să îl retragi înapoi în rezervă.

Pentru a face asta, urmează acști pași:[17]

__ 1. Plasează un cartonaș, finalizează un teritoriu (precum un drum, oraș sau mănăstire).

__ 2. Plasează un meeple ca tâlhar, cavaler sau călugăr pe teritoriul pe care numai ce l-ai finalizat.

__ 3. Evaluează drumul, orașul sau mănăstirea și retrage meepleul înapoi în rezerva ta.

Exemplu - Secvența în desfășurare:
1. Plasezi un cartonaș.
2. Plasezi un meeple pe drum.
3. Primești 3 puncte pentru drum. Ia-ți meepleul înapoi la tine în rezervă.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Există o întrebare care ne nedumirește. Dacă un jucător trage un cartonaș cu două segmente de oraș și finalizează un oraș mic, primind 4 puncte, poate apoi să plaseze un meeple pe un segment nou de oraș în aceeași tură?

Răspuns:
PnP Demo C2 Clarification 03.png
Un jucător poate plasa doar un singur meeple pe tură, iar acel meeple poate fi plasat doar o dată și înainte de evaluare. Dacă jucătorul ocupa deja orașul mic, tocmai finalizat, poate plasa al doilea meeple pe alt segment de oraș imediat după plasarea cartonașului. După aceea, orașul va fi evaluat și meepleul retras înapoi în rezervă. Dacă orașul nu era deja ocupat, jucătorul poate decide pe care segment de oraș să își plaseze un meeple. Dacă meepleul este plasat în orașul mic (1), va fi imediat retras (2) iar jucătorul va primi 4 puncte, dar meepleul nu poate fi plasat din nou în aceeași tură (3).

Reguli ale casei

 • Jucătorii decid cine începe jocul prin altă metodă pe care aceștia o aleg, precum aruncarea a trei meepleși. Primul jucător care reușește să arunce un meeple în picioare decide cine începe primul. (Mulțumiri lui Joff).
 • Pentru a determina primul jucător; fiecare jucător trage un cartonaș din sac, iar jucătorul care trage cartonașul cu cele mai multe drumuri (0 până la 4) începe primul, iar dacă este o remiză pentru cele mai multe drumuri, are loc o retragere. Acest lucru este repetat până când cineva câștigă. (Mulțumiri lui michael).
 • Ia-ți următorul cartonaș la sfârșitul turei tale, pentru a îți da timp de a te gândi la plasare și pentru a evita stagnarea.
 • Jucați cu trei cartonașe în rezervă. Abația face parte din rezerva dvs. Fă-ți tura, incluzând constructorul, iar apoi trage până la trei cartonașe. Aceste cartonașe pot fi vizibile sau ascunse celorlalți jucători. (Mulțumiri lui DavidP și youtch).
 • Când jucați cu un săculeț pentru cartonașe, cartonașul de pornire original poate fi pus în sac, iar cartonașele care nu pot fi plasate pot fi puse înapoi în sac, în loc să fie puse deoparte. (Mulțumiri lui dwhitworth).
 • Copacii (tufișurile) de pe drumuri nu finalizează drumul—doar casele o fac (când drumul se divide). Acest lucru face construirea drumurilor mai dinamică. (Mulțumiri lui Tobias).
 • Când un cartonaș este singurul care poate finaliza actualmente un teritoriu, alți jucători se pot oferi să ‘cumpere’ cartonașul prin oferirea de puncte, jetoane cu mărfuri, abația și așa mai departe. (Mulțumiri lui Deatheux).
 • Dacă plasezi un cartonaș care umple o gaură iar toate cele patru laturi ale cartonașului sunt ocupate, primești o tură nouă. Acest lucru motivează jucătorii să finalizeze tabla chiar dacă nu primesc un avantaj pentru finalizarea acesteia. (Acest lucru nu se aplică cartonașului cu abație). (Mulțumiri lui viberunner).
 • Teritoriile nefinalizate la sfârșitul jocului nu valorează puncte la sfârșitul jocului. (Mulțumiri lui metoth).
 • Marginea mesei limitează suprafața de joc. Prin urmare, un jucător nu poate plasa un cartonaș după marginea mesei sau să mute suprafața de joc pentru a plasa un cartonaș care ar trece de marginea mesei. (Mulțumiri lui metoth pentru sugerarea acestui lucru și lui SkullOne pentru precizarea faptului că acest lucru este oficial pentru Vânători și culegători).
 • Marginile mesei FINALIZEAZĂ teritoriile așa cum o face o abație. (Mulțumiri lui PreGy).
 • Folosește zaruri colorate în locul meepleșilor pentru a evidenția scorul. Începeți cu cele șase afișate deasupra. Atunci când zarul trece de 49, întoarce-l pe fața cu numărul 1 pentru a indica că jucătorul are 50+ puncte. Acest lucru face să fie mai ușoară înțelegerea scorului. Când se trece de 100 este chiar mai ușor să înțelegi scorul cuiva. (Mulțumiri lui Carcking).

Folosirea unei mese

Un număr de întrebări despre suprafața de joc însăși au fost adresate, incluzând ce se întâmplă când marginea suprafeței de joc este depășită sau dacă trebuie folosită o masă. Următoarele clarificări provin de la Georg Wild de la HiG (5/2013):

 • Marginea mesei este limita jocului dacă, așa cum este stabilit în reguli, este folosită o masă.
 • Regulile spun că cartonașul de pornire este așezat în mijlocul mesei. Dacă toate cartonașele sunt mutate pentru a permite mai mult spațiu, cartonașul de pornire nu va mai fi în mijloc. Așa că în principiu, mutarea totală a cartonașelor nu este permisă. În plus, cu o mutare manuală a tuturor cartonașelor, cartonașele și pionii se pot deplasa, lucru care poate duce la o poziție incorectă a cartonașelor sau a pionilor.
 • Adăugarea altei mese este posibilă dacă este adăugată una de înălțime apropiată. Dacă o masă este extinsă (precum în cazul unui panou adițional), asigură-te că cartonașele și pionii din zona de joc nu se deplasează.
 • Jucatul pe podea: Tehnic, regulile nu permit asta, deoarece regulile spun că cartonașul de pornire este plasat în mijlocul mesei. Totuși, jucatul pe podea nu este interzis, dacă utilizarea unei mese nu este realizabilă. Dacă este folosită podeaua, cartonașele trebuie să fie plasate în așa fel încât să fie vizibile tuturor jucătorilor. Cartonașele nu pot fi plasate sub canapea, dulap/raft etc.
 • În general, este important ca toți jucătorii să fie de acord cu modul de joc:
  • Masă - standard
  • Masă - cu „mutare totală”" a cartonașelor
  • Masă - cu extensie
  • Podea
 • Continuă să joci cinstit și nu intenționat necinstit cu ceilalți jucători.

Ansamblul cartonașelor

Ediția C3

Cartonașe totale: 72
Base Game C3 Tile A.png ×2
Mănăstire + (W;–)
Base Game C3 Tile B.png ×4
Mănăstire + (B;E;2×–)
Base Game C3 Tile C.png ×1
(T)
Base Game C3 Tile D.png ×4
(B;S;2×–) + (P)
Base Game C3 Tile E.png ×5
(G;B;T;2×–)
Base Game C3 Tile F.png ×2
(T;–)
Base Game C3 Tile G.png ×1
Base Game C3 Tile H.png ×3
(G;T;–)
Base Game C3 Tile I.png ×2
(G;–)
Base Game C3 Tile J.png ×3
(W;B;K)
Base Game C3 Tile K.png ×3
(W;B;E)
Base Game C3 Tile L.png ×3
Base Game C3 Tile M.png ×2
(G;–)
Base Game C3 Tile N.png ×3
(G;T;–)
Base Game C3 Tile O.png ×2
(B;K)
Base Game C3 Tile P.png ×3
(W;T;–)
Base Game C3 Tile Q.png ×1
Base Game C3 Tile R.png ×3
(G;T;–)
Base Game C3 Tile S.png ×2
(T;–)
Base Game C3 Tile T.png ×1
Base Game C3 Tile U.png ×8
(G;2×W;B;S;3×–)
Base Game C3 Tile V.png ×9
(G;2×W;B;S;K;3×–)*
Base Game C3 Tile W.png ×4
Base Game C3 Tile X.png ×1
Unul dintre cartonașe este marcat cu „(P)” și este cartonașul de pornire (cu un verso închis).
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș: Notă: Ilustrațiile mici ale unor grajduri pentru vaci, grajduri pentru porci și grajduri pentru măgari sunt numite în comun grajduri.

Această ediție înlocuiește un grajd pentru porci cu un grajd pentru vaci la cartonașele marcate cu *.

Ediția pentru 20-a aniversare

Cartonașe totale: 72
20AE Base Game C2 Tile A.png ×2
Mănăstire + (W;–)
20AE Base Game C2 Tile B.png ×4
Mănăstire + (B;E;2×–)
20AE Base Game C2 Tile C.png ×1
(T)
20AE Base Game C2 Tile D.png ×4
(B;S;2×–) + (P)
20AE Base Game C2 Tile E.png ×5
(G;B;T;2×–)
20AE Base Game C2 Tile F.png ×2
(T;–)
20AE Base Game C2 Tile G.png ×1
20AE Base Game C2 Tile H.png ×3
(G;T;–)
20AE Base Game C2 Tile I.png ×2
(G;–)
20AE Base Game C2 Tile J.png ×3
(W;B;K)
20AE Base Game C2 Tile K.png ×3
(W;B;E)
20AE Base Game C2 Tile L.png ×3
20AE Base Game C2 Tile M.png ×2
(G;–)
20AE Base Game C2 Tile N.png ×3
(G;T;–)
20AE Base Game C2 Tile O.png ×2
(B;K)
20AE Base Game C2 Tile P.png ×3
(W;T;–)
20AE Base Game C2 Tile Q.png ×1
20AE Base Game C2 Tile R.png ×3
(G;T;–)
20AE Base Game C2 Tile S.png ×2
(T;–)
20AE Base Game C2 Tile T.png ×1
20AE Base Game C2 Tile U.png ×8
(G;2xW;B;S;3×–)
20AE Base Game C2 Tile V.png ×9
(G;2xW;B;2xS;3×–)
20AE Base Game C2 Tile W.png ×4
20AE Base Game C2 Tile X.png ×1
Unul dintre cartonașe este marcat cu „(P)” și este cartonașul de pornire (cu un verso închis).
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș: Notă: Ilustrațiile mici ale unor grajduri pentru vaci, grajduri pentru porci și grajduri pentru măgari sunt numite în comun grajduri.

Ediția pentru a 20-a aniversare include unele detalii comemorativepe lângă printarea UV lucioasă:

 • Tâlharii de pe lângă drumuri arată în general un pic diferit, dar se pot alătura de asemenea petrecerii (poate vor fi un pic mai pașnici în viitor...). În cazul în care jucați cu o miniextensie care îi utilizează, vor valora ca tâlhari normali, ca de obicei.
 • Există de asemenea detalii adiționale pe cartonașe, precum oamenii care sărbătoresc peste tot, precum și multe așa numite „ouă de Paște” („Easter eggs”). Acestea fac referință la alte jocuri Carcassonne sau HiG. Toate aceste detalii nu au niciun efect pe restul jocului.

Ediția C2

Cartonașe totale: 72
Base Game C2 Tile A.jpg ×2
Mănăstire + (W;–)
Base Game C2 Tile B.jpg ×4
Mănăstire + (B;E;2×–)
Base Game C2 Tile C.jpg ×1
(T)
Base Game C2 Tile D.jpg ×4
(B;S;2×–) + (P)
Base Game C2 Tile E.jpg ×5
(G;B;T;2×–)
Base Game C2 Tile F.jpg ×2
(T;–)
Base Game C2 Tile G.jpg ×1
Base Game C2 Tile H.jpg ×3
(G;T;–)
Base Game C2 Tile I.jpg ×2
(G;–)
Base Game C2 Tile J.jpg ×3
(W;B;K)
Base Game C2 Tile K.jpg ×3
(W;B;E)
Base Game C2 Tile L.jpg ×3
Base Game C2 Tile M.jpg ×2
(G;–)
Base Game C2 Tile N.jpg ×3
(G;T;–)
Base Game C2 Tile O.jpg ×2
(B;K)
Base Game C2 Tile P.jpg ×3
(W;T;–)
Base Game C2 Tile Q.jpg ×1
Base Game C2 Tile R.jpg ×3
(G;T;–)
Base Game C2 Tile S.jpg ×2
(T;–)
Base Game C2 Tile T.jpg ×1
Base Game C2 Tile U.jpg ×8
(G;2xW;B;S;3×–)
Base Game C2 Tile V.jpg ×9
(G;2xW;B;2xS;3×–)
Base Game C2 Tile W.jpg ×4
Base Game C2 Tile X.jpg ×1
Unul dintre cartonașe este marcat cu „(P)” și este cartonașul de pornire (cu un verso închis).
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș: Notă: Ilustrațiile mici ale unor grajduri pentru vaci, grajduri pentru porci și grajduri pentru măgari sunt numite în comun grajduri.


Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1. Interpretare din partea comunității Nu influențează jocul luând în considerare regulile jocului de bază. Unele dintre ele sunt folosite în unele miniextensii. De exemplu, în Piețele din Leipzig sau Vameșii.
 2. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Big Box 6 include piesele roz ale celui de-al șaselea jucător ca parte a jocului de bază și nu a Ext. 1 - Hanuri și Catedrale. Acest lucru face regulile mai clare.
 3. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Regulile ZMG ale jocului de bază menționează „primul jucător” fără a explica cum este decis. Totuși, regulile Big Box 6 sunt realiniate cu regulile HiG și indică că primul jucător este acela care este cel mai tânăr.
 4. Regulă sau variantă comună a casei Este o practică comună de a alege jucătorul care începe la nimereală. Mai multe despre acest lucru la secțiunea de reguli ale casei.
 5. Clarificare oficială din partea publicatorului Un cartonaș tocmai plasat trebuie să se potrivească cu terenul adiacent pe toate laturile! În timpul plasării nu este destul să te uiți numai după o singură latură care să se potrivească.
 6. Interpretare din partea comunității Lineart a tradus acest concept ca „Declanşarea unei evaluări”, dar o traducere fidelă ar fi „Evaluarea unui teritoriu”.
 7. 7.0 7.1 Clarificare oficială din partea publicatorului Alternativ, dacă este legal, jucătorul ar putea plasa cartonașul cu abație (Ext. 5 - Abația și primarul) în loc de a trage alt cartonaș. (1/2013)
  Interpretare din partea comunității În funcție de extensie, ar putea fi alese alte cartonașe din rezerva jucătorului: un cartonaș cu castel german (Castele din Germania) sau un cartonaș triunghiular (Jumi-juma).
 8. Regulă sau variantă comună a casei Dacă cartonașele se trag dintr-un sac, un cartonaș care nu poate fi plasat poate fi returnat în sac, pentru a fi folosit mai târziu.
 9. Interpretare din partea comunității Satul este o adunătură mică de clădiri cu acoperiș roșu care înconjoară intersecția.
 10. Interpretare din partea comunității Această listă este valabilă în termeni generali și ar trebui considerată terminată. Unele extensii includ concepte adiționale care pot închide un drum precum grupuri de tufișuri, case, lacuri, construcții bisericești, castele etc.
 11. Interpretare din partea comunității Observă că un blazon afectează doar segmentul de oraș pe care se află, nu întregul cartonaș (dacă sunt mai multe segmente pe un singur cartonaș).
 12. Interpretare din partea comunității Mănăstirile sunt mereu situate în centrul unui cartonaș, așa că atunci când plasezi o mănăstire trebuie să continui celelalte teritorii de teren existente. Mănăstirile tind să fie înconjurate de câmpuri, deci cartonașele cu mănăstire au în mod normal câmpuri și margini de drum. La unele extensii, se pot găsi de asemnea cartonașe cu mănăstire cu margini de oraș și chiar mănăstiri înăuntrul orașelor.
 13. Clarificare oficială din partea publicatorului Mănăstirile pot fi plasate direct una lângă cealaltă sau colț la colț. Nu este necesar ca aici să fie opt alte cartonașe (fără mănăstire) care să se învecineze cu mănăstirea. O mănăstire stă în mijlocul unui segment de câmp (întotdeauna în jocul de bază) iar alte segmente de câmp pot fi plasate lângă ea. Spre deosebire de drumuri, orașe și câmpuri, nu este posibil să te conectezi cu o mănăstire.
 14. Clarificare oficială din partea publicatorului Atunci când doi meepleși se află pe același drum, oraș sau câmp nu primești același punctaj de două ori. Numărul meepleșilor (sau în Ext. 1 - Hanuri și Catedrale mărimea meepleșilor) nu are efect asupra numărului de puncte pe care îl obține un jucător pentru un drum, un oraș, o mănăstire sau un câmp. Doi cavaleri nu dublează punctele. Numărul de meepleși este important doar în stabilirea majorității.
 15. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Regulile ZMG afirmă următoarele care pot duce la câteva probleme de interpretare când se are de a face cu unele extensii: „The game ends immediately after the turn of the player who placed the last tile” („Jocul se termină imediat după tura jucătorului care a plasat ultimul cartonaș”).
 16. Interpretare din partea comunității Regulile nu includ remizele. Acest lucru exclude explicarea situației când câțiva jucători împart același scor.
 17. Clarificare oficială din partea publicatorului Observă că teritoriile sunt considerate finalizate atunci când este plasat cartonașul, cu toate că plasarea unui meeple și evaluarea are loc apoi. Acest lucru este important când joci cu coridoare fermecate (Ext. 3 - Prințesa și dragonul) și aparate de zbor (Mini #1 - Aparate de zbor).