Burchtheren (Fan-uitbreiding)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Castle Lords (Fan Expansion) and the translation is 67% complete.
Outdated translations are marked like this.

Other languages:
CastleLords C1 TileA.png Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp.
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png


Symbol CastleLords.png

De heren van Carcassonne verblijven al sinds mensenheugenis in hun burchten. Hun status blijkt niet alleen uit de omvang van hun huizen, maar ook door de lengte van de weg naar de burcht. Hoe langer de burchtweg, hoe hoger de status van de heer.

Algemene informatie en opmerkingen

De fan-expansion Burchtheren werd uitgegeven door Carcassonne Central lid Trebuchet. De spelregels zijn herzien door leden van Carcassonne Central.

Downloads

Download notice.png

Merk op dat WikiCarpedia geen verantwoordelijkheid accepteert voor de inhoud van de aangeboden links. De genoemde uitbreidingen vallen onder de regels van hun respectievelijke websites.
Commercieel gebruik van fan-uitbreidingen is verboden. Deze uitbreidingen zijn alleen bedoeld voor persoonlijk gebruik en mogen onder geen enkele voorwaarde verkocht worden, ook niet tegen kostprijs.

Download(s) is/zijn beschikbaar op de volgende site(s) (aanmelden kan verplicht zijn):

Speelmateriaal

  • 4 nieuwe landetegels met een afbeelding van een burcht aan een weg.

Spelregels

Voorbereiding

Schud de Burchtheren-tegels door de landtegels van het basisspel.

Spelverloop

1. Landtegel leggen

Telkens als je een tegel trekt, leg je die volgens de gebruikelijke spelregels aan.

2. Een meeple zetten

Nadat je een burchtheer-tegel hebt aangelegd, mag je je horige inzetten

  1. op de weide als boer
    of
  2. op de ingang van de burcht als heer.[1].
CastleLords C1 PlaceMeeple.png

Voorbeeld 1: Rood zet zijn horige op de ingang van de burcht. De weg naar de burcht is nu een burchtweg en als zodanig bezet door rood.

Opmerking 1: Apart inzetten op zowel de burcht als de weg is niet toegestaan omdat de weg en de burcht beiden deel uitmaken van de burchtweg.

Note 1: Placement to the Castle and road separately is not allowed, because the Road and the Castle are both part of the Castle Road.

Opmerking 2: De spelregels voor het zetten van horigen op burchtwegen zijn hetzelfde als die voor normale wegen. Vergeet niet dat een horige die als heer op de ingang van de burcht gezet is, ook de weg bezet houdt.

3. Puntentelling afhandelen

A Castle Road is completed according to the regular rules for roads.
Normal rules of majority apply to Castle Roads.

Een speler die de meerderheid heeft met een heer op de burchtweg krijgt 1 punt voor elke tegel waar de burchtweg uit bestaat. Voor elke extra tegel van de burchtweg krijgt de speler 1 punt meer dan voor de vorige tegel. Een speler die de meerderheid heeft maar geen heer op de burchtweg heeft staan, telt de weg als een normale weg.

Voorbeeld 2: Gedurende de voorgaande beurten is rood erin geslaagd een burchtweg tot 4 tegels uit te breiden. Rood legt nu een weg met een kruising aan en bouwt de weg daarmee af. Rood krijgt 15 punten (1 + 2 + 3 + 4 + 5).

Opmerking 1: Als de struikrovers in de meerderheid zijn, krijgt de burchtheer 0 punten. Als de heer en de struikrovers gelijke meerderheid hebben, krijgt de burchtheer de punten zoals die voor de burchtweg gelden en de struikrovers zoals die voor een normale weg gelden.

Variant.png
Vriendenspel-variant spelregels

Als je de vriendenspel-variant speelt, dan geldt voor een burchtweg een maximum aantal punten van 50.

Eindtelling

Onafgebouwde burchtwegen worden aan het einde van het spel volgens de normale spelregels voor wegen geteld door de meerderheid van heren en struikrovers op de burchtweg te delen.

Nieuwe landtegels

De nieuwe landtegels worden net zo gespeeld als die uit het basisspel.

CastleLords C1 TileC.png

Burcht aan een weg: De burcht maakt deel uit van de weg. Een horige mag op de ingang van de burcht worden gezet als heer die zowel de burcht als de bezet, of als boer op de weide.
CastleLords C1 TileC.png
Burcht op weg: The Castle is part of the road. A Follower can be placed on the Castle entrance as Lord occupying Castle and Road, or on the Field as a Farmer.

Andere uitbreidingen

Selecteer a.u.b. de uitbreidingen waar je mee speelt om alleen de relevante interacties te laten zien. Alle andere interacties worden verborgen.
De uitbreidingenkiezer vereist JavaScript.
Uitbreidingenkiezer voorbereiden...

Interpretatie uit de gemeenschap When scoring a Castle (from Expansion 8), you score for the Castle Road only when the Castle is on one of the six adjacent tiles, otherwise you score only for the regular road.

Example Castles: Blue and Green share the majority in this road. Castle roads apply to Blue only, who have a Castle Lord, therefore score 28 points for the 7-tile road (1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 points). Green has no Castle Lord, so the player scores 7 points for the road as usual. Red's castle is worth the same points as the Castle road through unoccupied Castle Lord's Castle in its vicinity, that is 28 points. But Black's castle has no Castle Road with a Castle Lord in its vicinity, so the player only scores 7 points for the road.

Fan uitbreidingen

De RoverszoonDe Roverszoon

Interpretatie uit de gemeenschap Aangezien de burchtheer op de ingang van de burcht staat, die deel uitmaakt van de burchtweg, mag de speler, als hij besluit een horige van de weg te verwijderen, er ook voor kiezen de burchtheer te verwijderen.

De WaterputtenDe Waterputten

Interpretatie uit de gemeenschap De locatie van waterputten op de weg is niet van belang voor het tellen van de burchtweg omdat de punten voor de waterputten er pas bij wordt opgeteld nadat de punten voor de afgebouwde burchtweg berekend zijn.

}}

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 4

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1. Officiële verheldering van de uitgever Een burcht maakt deel uit van de weg, en horigen mogen niet op de burcht zelf worden gezet. Als een horige als heer op de ingang van de burcht wordt gezet, wordt de weg een burchtweg. Voor burchtwegen gelden de gebruikelijk spelregels voor wegen behalve de puntentelling.
  2. Officiële verheldering van de uitgever According to C1 rules of Wagon movement, placement to the Castle entrance is allowed because is part of the Castle road.