Burchten in Duitsland (1e editie)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Castles in Germany (1st edition) and the translation is 97% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:

Algemene informatie en opmerkingen

Stanstableau
Markering

Burchten in Duitsland (Burgen in Deutschland) werd oorspronkelijk in 2015 uitgegeven door Hans im Glück. In de spelregels staat een andere markering dan op de tegels. Aangenomen wordt dat deze op het laatste moment gewijzigd is en vergeten is dit in de spelregels of op de tegels aan te passen. Bij de tweede editie van Burchten in Duitsland is dezelfde markering gebruikt als in de spelregels van de eerste editie staat.

Deze mini-uitbreiding, die 6 bekende burchten uit Duitsland vertoont, stelt de spelers in staat om heer of vrouwe te worden en extra punten te krijgen voor hun beroemde landgoederen.

Speelmateriaal

 • 6 dubbele landtegels met afbeeldingen van Duitse burchten

Spelregels

Voorbereiding

Elke speler kiest een burcht naar keuze. (Speel je met 2 of 3 spelers, mag elke speler 2 burchten nemen.) Als alternatief kun je de burchttegels ook schudden en willekeurig uitdelen. De spelers leggen hun burcht(en) dan open voor zich neer. [1] Deze uitbreiding is ontworpen voor het basisspel van Carcassonne. Alle standaard spelregels zijn van kracht, aangevuld met de spelregels voor deze uitbreiding die hieronder staan.

Het leggen van landtegels

Als een speler aan de beurt is mag hij ervoor kiezen één van zijn burchttegels aan te leggen in plaats van een normale tegel te trekken. Een burchttegel mag een eerder aangelegde burchttegel niet raken, noch zijdelings, noch hoek aan hoek (diagonaal). De overige gebruikelijke spelregels voor het aanleggen van landtegels blijven van kracht.

Verkeerd aangelegde burchttegel.

Het zetten van horigen

Na het aanleggen van een burchttegel mag de speler zoals gebruikelijk één van zijn of haar horigen op de tegel zetten. De horige mag op een weg, stad of weide worden gezet volgens de gebruikelijke spelregels. Als de horige op de burcht zelf wordt gezet, wordt deze de heer of vrouwe van de burcht.

Puntentelling

Een afgebouwde burcht tellen

Een burcht is afgebouwd als de tegel volledig omringd is door tegels, net zoals bij een klooster, en wordt op dezelfde manier geteld. Zodra een burcht afgebouwd is, krijgt de speler die een heer/vrouwe op de burcht heeft 12 punten en neemt de horige zoals gebruikelijk terug in voorraad. Aan het einde van het spel levert elke tegel rondom een onafgebouwde burcht 1 punt op voor de burcht en de burcht zelf levert 2 punten op.

Aan het einde spel krijgt zwart 8 punten voor zijn burcht (2 punten voor de burchttegel en 6 voor de omliggende tegels).

Afgebouwde wegen en steden rondom de burcht tellen [2] [3]

Als een weg of stad die op een burchttegel eindigt (en/of begint), krijgen alle spelers met de meerderheid aan horigen voor die weg of stad 3 bonuspunten per betrokken burcht. [4] [5] Het maak niet uit of de burchten bezet zijn of niet.

Voorbeeld van puntentelling van wegen en steden met Duitse burchten:
 • Zwart legt de burchttegel linksonder aan en zet een horige op de burcht. Door het aanleggen van deze tegel worden 2 wegen en 1 stad afgebouwd.
 • Rood en blauws krijgen ieder 16 punten voor de afgebouwde stad (10 punten voor de stad zelf, en 2x3 punten voor de 2 burchten).
 • Zwart krijgt 5 punten voor zijn afgebouwde weg (2 punten voor de weg zelf, 3 punten voor de burcht).
 • Blauw krijgt 10 punten voor zijn afgebouwde weg (4 punten voor de weg zelf, en 2x3 punten voor de 2 burchten).

Andere uitbreidingen

>> Algemene overwegingen

 • Dit gedeelte gaat over verhelderingen met betrekking tot de combinatie van Duitse burchten met andere uitbreidingen (van 10/2015)

>> Kathedralen en Herbergen (1e editie) – Bonuspunten

 • Tel eerste de punten voor wegen met een herberg of een stad met een kathedraal, tel er daarna de 3 bonuspunten voor elke Duitse burcht bij op.

>> De Draak, de Fee en de Jonkvrouw (1e editie) - De draak gaat op jacht!

 • Duitse burchten beschermen horigen niet tegen de draak. De Duitse burcht staat op één tegel en heeft dus minder functies dan een burcht (uit Bruggen, Burchten en Bazaars) die op twee tegels ligt. Het spelmechanisme van de Duitse burcht lijkt meer op dat van een klooster.
 • De Duitse burchttegel is één enkele tegel - dus de draak hoeft maar één van zijn 6 stappen te gebruiken om deze tegel te passeren en gaat dan weer verder.
Voorbeeld 1: De draak gaat op jacht en komt op een Duitse burchttegel wat verschillende mogelijkheden geeft voor de tweede stap.
Voorbeeld 2: Deze jacht van de draak omvat een Duitse burcht.

>> De Toren - Torenbereik

 • Duitse burchten tellen voor 1 tegel voor het bereik van een toren.
Voorbeeld: Het bereik van deze toren met drie torendelen omvat Duitse burchttegels. De getallen geven de afstand tot de toren aan.


>> Burgemeesters en Abdijen - Deel 1: Verplaatsen van de transportwagen

 • De transportwagen mag op een Duitse burcht gezet worden.
 • De transportwagen mag naar een Duitse burcht gereden worden nadat een daarmee verbonden weg is afgebouwd – mits de Duitse burcht niet is afgebouwd en niet door een andere horige wordt bezet.

>> Burgemeesters en Abdijen - Deel 2: Herenboerderij zetten

 • De algemene spelregel stelt dat om een herenboerderij te mogen zetten de ondergrond stabiel moet zijn – dat wil zeggen dat de hoeken van alle vier de tegels elkaar moeten raken en dat er op alle vier de hoeken een weide moet staan.
 • Een Duitse burchttegel kan derhalve één of twee van de hoeken onder de herenboerderij beslaan.
Voorbeeld: Geldige gevallen van het zetten van een herenboerderij als daar een tegel met een Duitse burcht bij betrokken is.


>> De Vliegtuigen – Vliegafstand en landing

 • De Duitse burcht telt als 1 tegel. Als het vliegtuig op deze tegel landt dan kan er gekozen worden uit 3 wegen, 1 stad of de Duitse burcht (het spelmechanisme van de Duitse burcht lijkt meer op dat van een klooster). Het vliegtuig kan alleen op één van deze projecten landen als die nog niet is afgebouwd.
Voorbeeld 1: Twee gevallen van vliegroutes waar Duitse burchttegels bij betrokken zijn.
 • Als het vliegtuig diagonaal vliegt, moeten alle stappen in een rechte lijn liggen, in de richting die de vliegtuigtegel aangeeft. De hoek kan niet veranderen, maar dat zou wel het geval zijn als het de Duitse buchttegel via de ene hoek was binnengekomen en via de tegenoverliggende hoek weer verlaten had. Als het vliegtuig op de Duitse burchttegel landt, dan kan de speler kiezen uit 3 wegen, 1 stad en de Duitse burcht om zijn horige te zetten. Dit mag alleen als één van deze projecten nog niet is afgebouwd.
Voorbeeld 2: Deze voorbeelden tonen een diagonale vliegroute waar Duitse burchttegels bij betrokken zijn. De violette pijl geeft de juiste vliegroute aan in de richting van het vliegtuig. De grijze pijl toont een ongeldige diagonale vliegroute aangezien die afwijkt van de richting die door het vliegtuig wordt aangegeven.
Voorbeeld 3 - Een horige via een vliegtuig op een Duitse burchttegel zetten: Rood dobbelt een 2. De landingsplaats is de Duitse burchttegel. De wegen en de Duitse burcht zijn al afgebouwd. Rood mag zijn horige alleen op de stad zetten omdat die nog niet is afgebouwd.


>> De Pest – Verspreiding van de pest

 • Een Duitse burcht geldt als één tegel voor de pestfiches.

>> Duitse Kloosters/Kloosters in Nederland en België - Punten tellen voor de abt

 • Er is geen uitdrukkelijke verheldering over wat het effect is van Duitse burchten is op de puntentelling van een abt op een klooster. Het lijkt redelijk om hetzelfde principe als bij De Toren hierboven toe te passen.

>> De Wachttorens - Puntentelling

 • Een wachttorentelling voor wegen of steden geldt voor alle projecten op een dubbele tegel ook als één van beide helften niet daadwerkelijk aangrenzend is.
 • Bij een wachttorentelling voor meeples tellen alle meeples op aangrenzende dubbele tegels mee, zelfs als één van beide helften niet daadwerkelijk aangrenzend is.

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Als een wachttorentelling voor meeples aan slechts één helft van een dubbele tegel grenst, tellen dan alleen de meeples op de helft die aan de wachttoren grenst mee of alle meeples die op de tegel staan?

Antwoord: Voor de wachttoren tellen alle meeples op de dubbele tegel mee. (10/2022)

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 6
Castles C1 01.png ×1
Castles C1 02.png ×1
Castles C1 03.png ×1
Castles C1 04.png ×1
Castles C1 05.png ×1
Castles C1 06.png ×1

Meer informatie over de burchten

Fort Königstein (Saksen)

Fort Königstein (Saksen)

Dit is één van de grootste bergforten in Europa. Het ligt in Saksisch Zwitzerland midden in het Elbezandsteeengebergte nabij Dresden. Het fort werd gebouwd op een plateau 240 meter boven de Elbe. Over een periode van 750 jaar aan geschiedenis bestaan de versterkingen uit een indrukwekkende verzameling van gebouwen in laat-Gotische, Renaissance, Barokke en 19e eeuwse bouwstijlen. Sinds 2008 vindt er elk jaar in februari een bijeenkomst van Carcassonne-fans plaats. http://www.festung-koenigstein.de


Burcht Konradsheim (Noordrijn-Westfalen))

Burcht Konradsheim Castle (Noordrijn-Westfalen)

Deze waterburcht ligt tussen Keulen en Bonn en is één van de weinige burchten uit de middeleeuwen van het Rijnland die behouden is gebleven. De eerste vermelding is in documenten uit 1337. Ridder Arnold von Buschveld wordt gezien als de bouwer van deze burcht. Tegenwoordig is de burcht privé-eigendom en kan worden gehuurd voor evenementen. Sinds 2012 wordt er jaarlijks in November een Carcassonne fan-bijeenkomst gehouden. http://www.burg-konradsheim.de


Burcht Rieneck (Beieren)

Burcht Rieneck (Beieren)

Burcht Rieneck, gebouwd rond 1150, is te vinden in het Nederfrankische Sinntal in Beieren. Tegenwoordig dient het kasteel als scouting-faciliteit en is eigendom van de Duitse Christelijke Gidsen en Padvinders Vereniging. Heel bekend – en tevens het middelpunt van de burcht – is de "Dikke Toren" uit de 12e eeuw met diens muurkapel uit de romantiek die volledig in de muur van de burcht is ingebouwd. http://www.burg-rieneck.de


Burcht Eltz (Eifel / Rijnland-Palts)

Burcht Eltz (Eifel / Rijnland-Palts)

Deze burcht is een toonbeeld van een Duitse ridderburcht. Hij ligt in de vallei van de rivier de Eltz aan de rand van de Eifel. Aan het begin van de 12e eeuw gebouwd heeft hij de tand dest tijds goed doorstaan. Hij heeft een geschiedenis vol mythen en gebeurtenissen, belangrijke persoonlijkheden en geweldige kunst. http://www.burg-eltz.de


Kasteel Wartburg (Thüringen)

Kasteel Wartburg (Thüringen)

Kasteel Wartburg kijkt uit over de plaats Eisenacht in Thüringen. Het fundament ervan werd in 1067 gelegd door Louis Springer en het staat sinds 1999 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tussen mei 1521 en maart 1522 zocht de controversiële hervormer Maarten Luther zijn toevlucht in Wartburg waar hij het Nieuwe Testament in het Duits vertaalde. http://www.burg-rieneck.de


Kasteel Bentheim (Nedersaksen)

Kasteel Bentheim (Nedersaksen)

Dit is een vroeg-middeleeuws kasteel midden in de stad Bad Bentheim in Nedersaksen. Het wordt tot de grootste en mooiste kastelen van noord-west Duitsland gerekend. De vroegste vermeldingen van dit kasteel dateren uit de 11e eeuw. Tegenwoordig is er een museum in het kasteel gevestigd dat het hele jaar door bezocht kan worden. http://www.burg-bentheim.de


Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

 1. Interpretatie uit de gemeenschap Er staat niet in de spelregels dat burchttegels gedekt gehouden moeten worden, dus dienen ze open te blijven liggen nadat ze zijn verdeeld en voor de spelers worden neergelegd.
  Opmerking: Dit staat wel duidelijk in de spelregels van de Duitstalige nieuwe editie.
 2. Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Hoeveel punten levert een Duitse burcht op bij een kloostertelling? Antwoord: Een Duitse burchttegel is één tegel en telt als één tegel bij het tellen van een klooster. (10/2015)
  Voorbeelden van kloostertellingen in combinatie met Duitse burchten. De speler krijgt 1 punt voor de kloostertegel en 1 punt per omliggende tegel:
  • Voorbeeld A: Dit afgebouwde klooster levert 8 punten op, met 3 Duitse burchten in de omgeving.
  • Voorbeeld B: Dit afgebouwde klooster levert 7 punten op, met 2 Duitse burchten in de omgeving.
 3. Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Doet een Duitse burcht mee bij het tellen van weiden? Antwoord: Nee, die doet niet mee bij het tellen van weiden. De Duitse burcht staat op één tegel en heeft daardoor minder functies dan een burcht die op twee tegels ligt. (10/2015)
 4. Interpretatie uit de gemeenschap Met andere woorden, een weg die aan beide uiteinden bij een andere burchttegel eindigt, levert 6 bonuspunten op. Een weg die begint en eindigt bij dezelfde burchttegel levert 3 bonuspunten op. (4/2015)
 5. Interpretatie uit de gemeenschap Deze bonuspunten worden erbij opgeteld na het toepassen van herbergen of kathedralen. (10/2015)