Kathedralen in Duitsland

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Cathedrals in Germany and the translation is 100% complete.

De mini-uitbreiding Kathedralen in Duitsland bevat 6 tegels met bekende kathedralen in Duitsland. Deze leveren een nieuwe manier om punten te krijgen op en hebben ook voordelen voor de wegen die ernaartoe leiden.

Other languages:
German Cathedrals C2 Tile 05.png Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp.
Cathedrals C1 01.pngLees de volgende spelregels als jouw tegels er zoals deze tegel uitzien.
Duitse Kathedralen Duitse Kathedralen
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png


Symbol GermanCathedrals C2.png

De mini-uitbreiding Kathedralen in Duitsland bevat 6 tegels met bekende kathedralen in Duitsland. Deze leveren een nieuwe manier om punten te krijgen op en hebben ook voordelen voor de wegen die ernaartoe leiden.

Deze mini-uitbreiding die 6 bekende kathedralen in Duitsland omvat, geeft de spelers de mogelijkheid om een flink aantal punten te krijgen met behulp van de aartsbisschop en struikrovers/reizigers. [1]

Algemene informatie en opmerkingen

C2 Stanstableau
C3 Stanstableau
Markering

De 2e editie (kortweg C2) van Duitse Kathedralen (Kathedralen in Deutschland) werd in 2020 uitgegeven door Hans im Glück. In 2023 werd een versie in de 3e editie (kortweg C3) uitgegeven.

Oorspronkelijk in 2016 uitgegeven voor de eerste editie (kortweg C1).

Speelmateriaal

 • 6 nieuwe landtegels met afbeeldingen van kathedralen in Duitsland.

Elk van de 6 kathedraaltegels heeft 3 of 4 wegdelen die bij de kathedraal starten. [2]

Spelregels

Voorbereiding

Schud de zes nieuwe landtegels met de kathedralen door die van het basisspel. Deze uitbreiding is ontwikkeld voor het basisspel van Carcassonne en de spelregels daarvan zijn nog steeds van toepassing.

Spelverloop

German Cathedrals C2 Image 02.png
1. Landtegel leggen

Trek je een tegel met een kathedraal, leg die dan volgens de normale gebruikelijke spelregels aan.

2. Een meeple zetten

Na het aanleggen van een landtegel met een kathedraal, mag je er volgens de gebruikelijke regels een meeple op zetten. Je mag deze op de weg, op een weide of op de kathedraal als aartsbisschop zetten.

3. Puntentelling afhandelen
Een afgebouwde weg tellen

Als je een weg afbouwt die rechtstreeks bij een kathedraal eindigt, dan krijgt jouw struikrover/reiziger 2 punten voor elke wegtegel waar de weg uit bestaat. [3] [4]

Hier kun je enkele geavanceerde voorbeelden vinden van puntentellingen waarbij Duitse kathedralen betrokken zijn verzorgd door Kettlefish (een Duitse corrector van de oorspronkelijke uitbreiding):

</ref>

Speciale regel bij de puntentelling van een weg

In tegenstelling tot de spelregels van het basisspel, geldt dat als een weg op dezelfde landtegel met een kathedraal eindigt, elk wegdeel afzonderlijk geteld wordt.

Voorbeeld 1 - Punten tellen voor een afgebouwde weg: Rood krijgt 10 punten voor de afgebouwde weg. Op de tegel met de kathedraal tel je beide wegdelen apart.
Een kathedraal tellen

De kathedraal zelf kan pas geteld worden als alle wegen die ernaartoe lopen afgebouwd zijn. De aartsbisschop geeft punten voor elk van deze wegen - te weten 1 punt voor elke wegtegel. De 3 of 4 wegdelen op de kathedraaltegel worden apart geteld. [4]

Opmerking: Een weg die begint en eindigt bij de kathedraal geldt als één weg en wordt één keer geteld. [5]

Voorbeeld 2 - Een afgebouwde Duitse Kathedraal tellen: Rood krijgt 8 punten voor de afgebouwde kathedraal (Twee afgebouwde wegen: 1 van 5 punten en 1 van 3 punten). Blauw krijgt 6 punten voor de afgebouwde weg.

Na de telling neem je, zoals gebruikelijk, je meeple terug.

 Interpretatie uit de gemeenschap Bij de puntentelling van een Duitse kathedraal, wordt elke weg afzonderlijk afgehandeld. Is dat juist?

Ja, zoals te zien is bovenstaand voorbeeld, is de puntentelling van een Duitse kathedraal de som van de punten verkegen door elke weg die ermee verbonden is. In dat basisvoorbeeld maakt het misschien niet uit, maar het is wel van belang als één of meer tegels bijdragen aan verschillende wegen die met dezelfde Duitse kathedraal verbonden zijn (die tegels worden éénmaal per weg geteld). [4]

Eindtelling

Aan het einde van het spel krijg je punten voor onafgebouwde wegen naar kathedralen en onafgebouwde kathedralen. Struikrovers/reizigers en aartsbisschoppen leveren één punt op voor elke wegtegel naar de kathedraal (wegdelen op tegels met een Duitse Kathedraal tellen apart mee). [4] [6]

Voorbeeld 3 - Puntentelling van een onafgebouwde Duitse kathedraal: Rood krijgt 6 punten voor de onafgebouwde kathedraal (Drie onafgebouwde wegen: 1x 3 punten waard, 1x 1 punt waard – het wegdeel op de tegel met de Duitse kathedraal – en 1x 2 punten waard). Blauw krijgt 2 punten voor de onafgebouwde weg.

Andere uitbreidingen

Dit gedeelte bevat aanvullende informatie over combinaties met andere Carcassone-uitbreidingen.

Uitbr. 1 - Kathedralen en HerbergenUitbr. 1 - Kathedralen en Herbergen

Officiële verheldering van de uitgever Voor elke afgebouwde weg met een herberg [7] die naar een kathedraal loopt, voor elke wegtegel 3 punten in plaats van 2, en 2 in plaats van 1 voor een aartsbisschop. [8] Onafgebouwde wegen zijn aan het einde van het spel nog steeds 0 punten waard. Dat geldt zowel voor de struikrover/reiziger als voor de aartsbisschop. [4]

Voorbeeld 1 - Puntentelling van een afgebouwde Duitse kathedraal met herbergen: Rood krijgt 13 punten voor de afgebouwde kathedraal met herbergen (Twee afgebouwde wegen: 1x 10 punten waar voor de herberg en 1x 3 punten waard). Blauw krijgt 6 punten voor de afgebouwde weg.
Voorbeeld 2 - Puntentelling van een afgebouwde Duitse kathedraal met herbergen: Rood krijgt 18 punten voor de afgebouwde kathedraal met herbergen (De afgebouwde wegen: 1x 8 punten waard voor de herberg, 1x 2 punten waard, en 1x 8 punten waard voor de herberg). Blauw krijgt 12 punten voor de afgebouwde weg met de herberg.
Voorbeeld 3 - Puntentelling van een onafgebouwde Duitse kathedraal met herbergen: Rood krijgt 5 punten voor de onafgebouwde kathedraal (Eén afgebouwde en één onafgebouwde weg: 1x 5 punten waard en 1x 0 punten waard voor de herberg). Blauw krijgt 0 punten voor de onafgebouwde weg met een herberg.
Voorbeeld 4 - Puntentelling van een onafgebouwde Duitse kathedraal met herbergen: Rood krijgt 12 punten voor de onafgebouwde kathedraal (Twee afgebouwde en één onafgebouwde weg: 1x 8 punten waard, voor de afgebouwde weg met de herberg, 1x 2 punten waard voor de andere afgebouwde weg, en 1x 2 punten waard). Blauw krijgt 2 punten voor de onafgebouwde weg.

Uitbr. 3 - De Draak, de Fee en de JonkvrouwUitbr. 3 - De Draak, de Fee en de Jonkvrouw

Officiële verheldering van de uitgever De draak vreet de aartsbisschop op als de draak naar een landtegel met een kathedraal wordt verzet.

Uitbr. 6 - Graaf, Koning en ConsortenUitbr. 6 - Graaf, Koning en Consorten

Interpretatie uit de gemeenschap Duitse Kathedralen zijn geen kloosters en kunnen niet uitgedaagd worden door een cultusplaats.

 Interpretatie uit de gemeenschap Vraag: Gedragen de Duitse Kathedralen zich als een soort klooster als je met cultusplaatsen speelt?

Antwoord: Nee, er is geen interactie zoals tussen kloosters en cultusplaatsen.

Mini #5 - Tovenaar en HeksMini #5 - Tovenaar en Heks

Interpretatie uit de gemeenschap De tovenaar houdt, net als normaal, alleen rekening met het feitelijke aantal wegtegels, inclusief de tegel met de Duitse Kathedraal. De wegdelen op de tegel met de Duitse Kathedraal tellen dus niet apart mee.

Voorbeeld - Telling van een afgebouwde weg met de tovenaar: Rood bouwt een weg af van 4 tegels die in een lus van en naar een Duitse Kathedraal loopt. De tovenaar staat ook op de weg. Rood krijgt in totaal 14 punten:
 • (3 wegdelen op wegtegels + 2 wegdelen op de tegel met de Duitse Kathedraal) x 2 punten = 5 x 2 punten = 10 points
 • 4 tegels x 1 punt voor de tovenaar = 4 punten

De Markten van LeipzigDe Markten van Leipzig

Interpretatie uit de gemeenschap Voor de bonus voor het wagenmakerskwartier dient zoals gebruikelijk alleen het feitelijk aantal wegtegels meegenomen te worden, inclusief de Duitse Kathedraal. De wegdelen op de tegel met de Duitse Kathedraal worden dus niet apart geteld.

Fan-uitbreidingen

</dev>

Algemene opmerkingen:

Interpretatie uit de gemeenschap Probeer ook eens onderstaande fan-uitbreidingen waar de Duitse kathedralen in de spelregels opgenomen zijn.

Troubadours van CarcassonneTroubadours van Carcassonne
COVID-19COVID-19
De WaterputtenDe Waterputten

Tegelverdeling

Derde editie C3

Totaal aantal tegels: 6
German Cathedrals C3 Tile 01.png ×1
German Cathedrals C3 Tile 02.png ×1
German Cathedrals C3 Tile 03.png ×1
German Cathedrals C3 Tile 04.png ×1
German Cathedrals C3 Tile 05.png ×1
German Cathedrals C3 Tile 06.png ×1

Tweede editie C2

Totaal aantal tegels: 6
German Cathedrals C2 Tile 04.png ×1
German Cathedrals C2 Tile 05.png ×1
German Cathedrals C2 Tile 02.png ×1
German Cathedrals C2 Tile 01.png ×1
German Cathedrals C2 Tile 06.png ×1
German Cathedrals C2 Tile 03.png ×1

Meer informatie over de kathedralen

Kathedraal van Keulen (Noordrijn-Westfalen) Kathedraal van Keulen
(Noordrijn-Westfalen)

De kathedraal van Keulen geldt als één van de grootste gotische kathedralen van de wereld. De eerste steen werd in de 13e eeuw gelegd, maar ze werd pas in de 19e eeuw voltooid. Tegenwoordig staat de Keulse Dom op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
www.Koelner-dom.de


Onze-Lieve-Vrouwekerk (München, Beieren) Onze-Lieve-Vrouwekerk
(München, Beieren)

De Onze-Lieve-Vrouwekerk in de hoofdstad van Beieren is gebouwd in laat-Gotische stijl en werd al in 1494 ingewijd. Dankzij de bijna 100 meter hoge torens is het een kenmerkend gebouw in de skyline van München.
www.muencher-dom.de


Onze-Lieve-Vrouwekerk (Dresden, Saksen) Onze-Lieve-Vrouwekerk
(Dresden, Saksen)

De Onze-Lieve-Vrouwekerk in Dresden is tussen 1725 en 1743 gebouwd in barok-stijl. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is ze zwaar gebombardeerd door geallieerde luchtaanvallen en op de morgen van 15 februari 1945 ingestort. De herbouw is startte in 1994 en werd 11 jaar later voltooid.
www.frauenkirche-dresden.de


Sint-Michielskerk (Hamburg) Sint-Michielskerk
(Hamburg)

The Lutherse Sint-Michielskerk (Hamburg) wordt in aldaar ook wel "Michel" genoemd, is de beroemdste kerk van Hamburg en een bekend oriëntatiepunt van de hansestad. Ze geldt als de belangrijkste barokke kerk in noord-Duitsland is gewijd aan de aartsengel Michaël waarvan een groot bronzen beeld boven de hoofdpoort staat.
www.st-michaelis.de


Munster van Ulm (Baden-Württemberg) Munster van Ulm
(Baden-Württemberg)

De Munster van Ulm is in gotische stijl gebwoud en heeft met 161,5m de hoogste kerktoren ter wereld. De eerste steen werd gelegd in 1377 toen Ulm nog grotendeels rooms-katholiek. Tegenwoordig is het het grootste protestantse kerkgebouw in Duitsland.
www.ulmer-muenster.de


Dom van Aken (Noordrijn-Westfalen)' Dom van Aken
(Noordrijn-Westfalen)

Over een periode van 600 jaar werden 40 Duitse koningen in de Dom van Aken gekroond - de constructie ervan begon in 796. In 1978 was de kathedraal het eerste Duitse erfgoed dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO werd opgenomen.
www.aachenerdom.de

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

 1. Interpretatie uit de gemeenschap Meeples op wegen worden in C2 struikrovers genoemd en in C3 reizigers. We noemen beide benamingen om beide edities te dekken.
 2. Officiële verheldering van de uitgever Opmerking van de auteur: De kathedralen staan in werkelijkheid natuurlijk binnen hun steden. Aangezien kathedralen ook al een rol hebben in de eerste uitbreiding Kathedralen en Herbergen Kathedralen en Herbergen wilden we een duidelijk onderscheid make. Daarom staan de kathedralen uit deze uitbreiding apart in de weiden en vervullen ze een zelfstandige functie. We zijn ons er ook van bewust dat kathedralen en aartsbischoppen in de protestantse kerk niet voorkomen. Deze namen zijn om reden van leesgemak vereenvoudigd. Dank voor je begrip.
 3. Interpretatie uit de gemeenschap Duitse Kathedralen kun je niet stapelen bij het tellen van wegen.

   Interpretatie uit de gemeenschap Vraag: Als een weg zowel begint als eindigt bij een Duitse Kathedraal, krijg je dan nog steeds twee punten per tegel?

  Antwoord: Ja, nog steeds 2 punten per wegtegel. Duitse Kathedralen kun je niet stapelen. (3/2016)

 4. 4.0 4.1 4.2 4.3 4.4 Interpretatie uit de gemeenschap Onderstaande tabel geeft een samenvatting van de verschillende gevallen bij het tellen. Houd er rekening mee dat de wegedelen op een Duitse Kathedraal apart geteld worden en hetzelfde aantal punten opleveren als andere wegtegels:
  Project Afgebouwde normale weg Afgebouwde weg met herberg(en) Onafgebouwde normale weg Onafgebouwde weg met herberg(en)
  Telling tijdens het spel
  Weg eindigend in D. Kathedraal 2 punten / tegel 3 punten / tegel
  Aartsbisschop op D. Kathedraal
  (elke weg wordt apart afgehandeld)
  1 punten / tegel 2 punten / tegel
  Telling aan het einde van het spel
  Weg eindigend in D. Kathedraal 1 punt / tegel 0 punten / tegel
  Aartsbisschop op D. Kathedraal
  (elke weg wordt apart afgehandeld)
  1 punt / tegel 2 punten / tegel 1 punt / tegel 0 punten / tegel
 5. Interpretatie uit de gemeenschap Deze opmerking uit de 1e editie was weggelaten uit de nieuwe editie.
 6. Officiële verheldering van de uitgever Deze aliniea is bijgewerkt in overeenstemming met de oorspronkelijke bedoeling van de spelregels van HiG. De meegeleverde verduidelijkingen gevan aan dat:
  • Struikrovers/reizigers op onafgebouwde wegen zoals gebruikelijk geteld worden, dat wil zeggen, rekening houdend met meerderheden.
  • Aartsbisschoppen op onafgebouwde kathedralen leveren 1 punt per tegel op voor alle afgebouwde en onafgebouwde wegen die naar de kathedraal lopen.
  In beide gevallen worden wegdelen op de kathedraaltegel bij wegen die er zowel beginnen als eindigen apart geteld. (4/2016)
 7. Officiële verheldering van de uitgever Herbergen kun je niet stapelen: als er meer dan één herberg aan een weg ligt, krijgt de weg nog steeds 2 punten voor elke wegtegel.
 8. Officiële verheldering van de uitgever Aartsbisschoppen leveren zowel tijdens het spel als bij de eindtelling 2 punten op per wegtegel van een afgebouwde weg met een herberg. (4/2016)