Kathedralen in Duitsland (1e editie)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Cathedrals in Germany (1st edition) and the translation is 100% complete.

Other languages:
Cathedrals C1 01.png Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp.
German Cathedrals C2 Tile 05.pngLees de volgende spelregels als jouw tegels er zoals deze tegel uitzien.
Duitse Kathedralen Duitse Kathedralen
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png


Algemene informatie en opmerkingen

Stanstableau
Markering

Kloosters in Duitsland (Kathedralen in Deutschland) werd oorspronkelijk in 2016 uitgegeven door Hans im Glück.

Deze kleine uibreiding, met 6 bekende kathedralen in Duitsland, geeft spelers de gelegenheid om een respectabel aantal punten te krijgen met de hulp van aartsbischop en dieven. [1]

Speelmateriaal

 • 6 nieuwe landtegels met afbeeldingen van kathedralen in Duitsland.

Spelregels

Elk van de 6 kathedraaltegels heeft 3 of 4 wegdelen die bij de kathedraal starten. [2]

Voorbereiding

Schud de zes nieuwe landtegels met de kathedralen door die van het basisspel. Deze uitbreiding is ontworpen om met het bassispel van Carcassonne gespeeld te worden en de spelregels ervan zijn gewoon van toepassing [3].

Het leggen van landtegels

Als je een landtegel met een kathedraal trekt, leg je die volgens de gebruikelijke spelregels aan.

Het zetten van een horige

Na het aanleggen van een landtegel met een kathedraal, mag je er één van je er volgens de gebruikelijke spelregels een horige op zetten. Je kunt die op de weg, op een weide of op de kathedraal zetten als aartsbischop.

Puntentelling

Een afgebouwde weg tellen

Als je een weg afbouwt die rechtstreeks naar een kathedraal leidt, krijg je 2 punten voor elke tegel waaruit de weg bestaat. [4] [5] [6]

Speciale regel bij de puntentelling van een weg

In tegenstelling tot de spelregels van het basisspel, geldt dat als een weg op dezelfde landtegel met een kathedraal eindigt, elk wegdeel afzonderlijk geteld wordt.

Voorbeeld 1 - Punten tellen voor een afgebouwde weg: Rood krijgt 10 punten voor de afgebouwde weg. Op de tegel met de kathedraal tel je beide wegdelen apart.

Een kathedraal tellen

De kathedraal zelf kan pas geteld worden als alle wegen die ernaartoe lopen afgebouwd zijn. De aartsbisschop geeft punten voor elk van deze wegen - te weten 1 punt voor elke wegtegel. De 3 of 4 wegdelen op de kathedraaltegel worden apart geteld. [5]

Opmerking: Een weg die begint en eindigt bij de kathedraal, telt als één weg, die maar één keer meetelt.

Voorbeeld 2 - Een afgebouwde Duitse Kathedraal tellen: Rood krijgt 8 punten voor de afgebouwde kathedraal (Twee afgebouwde wegen: 1 van 5 punten en 1 van 3 punten). Blauw krijgt 6 punten voor de afgebouwde weg.

 Interpretatie uit de gemeenschap Bij de puntentelling van een Duitse kathedraal, wordt elke weg afzonderlijk afgehandeld. Is dat juist?

Ja, zoals te zien is bovenstaand voorbeeld, is de puntentelling van een Duitse kathedraal de som van de punten verkregen door elke weg die ermee verbonden is. In dat basisvoorbeeld maakt het misschien niet uit, maar het is wel van belang als één of meer tegels bijdragen aan verschillende wegen die met dezelfde Duitse kathedraal verbonden zijn (die tegels worden éénmaal per weg geteld). [5]


Na de telling neem je, zoals gebruikelijk, je horige terug.

Eindtelling

Aan het einde van het spel krijg je punten voor onafgebouwde wegen die naar kathedralen lopen en voor onafgebouwde kathedralen. In beide gevallen krijg je één punt voor elke tegel met een wegdeel dat naar de kathedraal leidt (wegdelen op de tegel met de Duitse Kathedraal tellen apart mee.) [5] [7]

Andere uitbreidingen

Uitbr. 1 - Kathedralen en HerbergenUitbr. 1 - Kathedralen en Herbergen

Interpretatie uit de gemeenschap Als er gespeeld wordt met Kathedralen en Herbergen, krijg je voor iedere afgebouwde weg met een herberg [8] die naar een kathedraal loopt 3 punten in plaats van 2 voor elke tegel waaruit de weg bestaat en 2 punten in plaats van 1 voor je aartsbisschop. [9] Onafgebouwde wegen zijn nog steeds 0 punten waard. Dat geldt zowel voor de struikrover als voor de aartsbisschop. [5]


Uitbr. 3 - De Draak, de Fee en de JonkvrouwUitbr. 3 - De Draak, de Fee en de Jonkvrouw

Interpretatie uit de gemeenschap Als er met De Draak, de Fee en de Jonkvrouw gespeeld wordt, vreet de draak de aartsbisschop op als de draak naar een landtegel met een kathedraal wordt verzet.

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 6
Cathedrals C1 01.png ×1
Cathedrals C1 02.png ×1
Cathedrals C1 03.png ×1
Cathedrals C1 04.png ×1
Cathedrals C1 05.png ×1
Cathedrals C1 06.png ×1

Meer informatie over de kathedralen

Kathedraal van Keulen (Noordrijn-Westfalen) Kathedraal van Keulen
(Noordrijn-Westfalen)

De kathedraal van Keulen geldt als één van de grootste gotische kathedralen van de wereld. De eerste steen werd in de 13e eeuw gelegd, maar ze werd pas in de 19e eeuw voltooid. Tegenwoordig staat de Keulse Dom op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
www.Koelner-dom.de


Onze-Lieve-Vrouwekerk (München, Beieren) Onze-Lieve-Vrouwekerk
(München, Beieren)

De Onze-Lieve-Vrouwekerk in de hoofdstad van Beieren is gebouwd in laat-Gotische stijl en werd al in 1494 ingewijd. Dankzij de bijna 100 meter hoge torens is het een kenmerkend gebouw in de skyline van München.
www.muencher-dom.de


Kathedraal van Dresden (Saksen) Kathedraal van Dresden
(Saksen)

De Onze-Lieve-Vrouwekerk in Dresden is tussen 1725 en 1743 gebouwd in barok-stijl. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is ze zwaar gebombardeerd door geallieerde luchtaanvallen en op de morgen van 15 februari 1945 ingestort. De herbouw is startte in 1994 en werd 11 jaar later voltooid.
www.frauenkirche-dresden.de


Sint-Michielskerk (Hamburg) Sint-Michielskerk
(Hamburg)

The lutherse Sint-Michielskerk (Hamburg) wordt in aldaar ook wel "Michel" genoemd, is de beroemdste kerk van Hamburg en een bekend oriëntatiepunt van de hansestad. Ze geldt als de belangrijkste barokke kerk in noord-Duitsland is gewijd aan de aartsengel Michaël waarvan een groot bronzen beeld boven de hoofdpoort staat.
www.st-michaelis.de


Munster van Ulm (Baden-Württemberg) Munster van Ulm
(Baden-Württemberg)

De Munster van Ulm is in gotische stijl gebwoud en heeft met 161,5m de hoogste kerktoren ter wereld. De eerste steen werd gelegd in 1377 toen Ulm nog grotendeels rooms-katholiek. Tegenwoordig is het het grootste protestantse kerkgebouw in Duitsland.
www.ulmer-muenster.de


Dom van Aken (Noordrijn-Westfalen)' Dom van Aken
(Noordrijn-Westfalen)

Over een periode van 600 jaar werden 40 Duitse koningen in de Dom van Aken gekroond - de constructie ervan begon in 796. In 1978 was de kathedraal het eerste Duitse erfgoed dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO werd opgenomen.
www.aachenerdom.de

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

 1. Interpretatie uit de gemeenschap De oorspronkelijke spelregels gebruikten termen uit de nieuwe editie: "highwayman" in plaats van "thief" en "field" in plaats van "farm". In de Nederlandse 1e en 2e editie is er geen verschil, daar wordt in beide edities "struikrover" en "weide" gebruikt. De wissel is verklaarbaar door de datum van uitgave van deze uitbreiding die samenviel met de nieuwe editie.
 2. Officiële verheldering van de uitgever Opmerking van de auteur: De kathedralen staan in werkelijkheid natuurlijk binnen hun steden. Aangezien kathedralen ook al een rol hebben in de eerste uitbreiding Kathedralen en Herbergen wilden we een duidelijk onderscheid make. Daarom staan de kathedralen uit deze uitbreiding in de weiden en vervullen ze een zelfstandige functie. We zijn ons er ook van bewust dat kathedralen en aartsbischoppen in de protestantse kerk niet voorkomen. Deze namen zijn om reden van leesgemak vereenvoudigd. Dank voor je begrip.
 3. Interpretatie uit de gemeenschap Vraag: Als je de Duitse Kathedralen combineert met cultusplaatsen, gedragen de Duitse Kathedralen zich dan als een soort klooster? Antwoord: Nee, er is geen interactie zoals tussen kloosters en cultusplaatsen
 4. Interpretatie uit de gemeenschap Vraag: Als een weg bij de ene Duitse Kathedraal begint en bij een andere Duitse Kathedraal eindigt, krijg je dan nog steeds 2 punten per wegtegel? Antwoord: Ja, nog steeds 2 punten per tegel. Het effect van Duitse Kathedralen kun je niet stapelen. (3/2016)
 5. 5.0 5.1 5.2 5.3 5.4 Interpretatie uit de gemeenschap Onderstaande tabel geeft een samenvatting van de verschillende gevallen van puntentellingen. Houd er rekening mee dat de wegdelen op een Duitse Kathedraal apart geteld worden en evenveel punten opleveren als andere wegtegels:
  Project Afgebouwde gewone weg Afgebouwde weg met herberg(en) Onafgebouwde gewone weg Onafgebouwde weg met herberg(en)
  Puntentelling tijdens het spel
  Weg naar D. kathedraal 2 punten / tegel 3 punten / tegel
  Aartsbisschop op D. kathedraal
  (elke weg wordt apart afgehandeld)
  1 punt / tegel 2 punten / tegel
  Puntentelling na het spel
  Weg naar D. kathedraal 1 punt / tegel 0 punten / tegel
  Aartsbisschop op D. kathedraal
  (elke weg wordt apart afgehandeld)
  1 punt / tile 2 punten / tegel 1 point / tegel 0 punten / tegel

  Hier kun je enkele geavanceerde voorbeelden vinden van puntentellingen waarbij Duitse kathedralen betrokken zijn verzorgd door Kettlefish (een Duitse corrector van de oorspronkelijke uitbreiding):

 6. Interpretatie uit de gemeenschap Alle andere bonuspunten die van toepassing zijn op het tellen van een weg zoals de bonus van het wagenmakerskwartier (Zie De Markten van Leipzig) of de Tovenaar (zie Tovenaar en Heks) kijken nog altijd naar het gebruikelijke aantal tegels waar de weg uit bestaat, inclusief de Duitse Kathedraaltegels. De wegdelen op Duitse Kathedralen tellen hiervoor niet apart mee.
  Voorbeeld - Tellen van een afgebouwde weg met de tovenaar: Rood bouwt een weg van vier tegels die een lus vormt van en naar een Duitse Kathedraal. De tovenaar staat ook op deze weg. Rood krijgt in totaal 14 punten:
  • (3 tegels met wegdelen + 2 wegdelen op de tegel met de Duitse Kathedraal) x 2 punten = 5 x 2 punten = 10 points
  • 4 tegels x 1 punt voor de tovenaar = 4 punten
 7. Officiële verheldering van de uitgever Deze alinea is bijgewerkt om hem gelijk te trekken met de oorspronkelijke betekenis van de spelregels van HiG. De officiële verhelderingen die gegeven werden geven aan dat:
  • Struikrovers op onafgebouwde wegen zoals gebruikelijk geteld worden, dat wil zeggen, rekening houdend met de meerderheid.
  • Aartsbisschoppen op onafgebouwde kathedralen leveren 1 punt per tegel op voor alle afgebouwde en onafgebouwde wegen die naar de kathedraal lopen.
  In alle gevallen worden de wegdelen op de tegel met de kathedraal apart geteld als wegen bij de kathedraal beginnen en eindigen. (4/2016)
 8. Officiële verheldering van de uitgever Herbergen kun je niet stapelen: Als er meer dan één herberg aan een weg ligt, krijg je voor die weg nog steeds 2 punten voor elke tegel waaruit de weg bestaat.
 9. Officiële verheldering van de uitgever Aartsbisschoppen leveren 2 punten op voor elke tegel waaruit een weg met een herberg bestaat. Dat geldt zowel tijdens het spel als bij de eindtelling. (4/2016)