Mănăstiri speciale

From Wikicarpedia
(Redirected from Mănăstiri speciale)
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Monasteries and the translation is 100% complete.
Other languages:

Pagina principală  > Carcassonne  > Mănăstiri speciale


Informații generale și comentarii

Planșa pretăiată a extensiei Clădiri Japoneze
Planșa pretăiată a extensiei Mănăstiri din Germania
Simbolul extensiei Mănăstiri din Germania

Extensia Mănăstiri din Germania pentru ediția nouă a fost lansată original de Hans im Glück în 2018 în timpul Essen Spiel.

Această miniextensie, care conține șase mănăstiri germane binecunoscute, îți dă posibilitatea de a îți evalua mănăstirile într-un mod reînnoit. Totuși, vei știi doar la sfârșitul jocului dacă ai făcut o decizie profitabilă.


Înainte de această lansare, extensia Construcții japoneze, cu aceleași reguli, a fost lansată în anul 2016 de Hans im Glück. Are grafici făcute de Toshihiko Ishibashi, care nu se potrivesc stilul de grafici din prima ediție, deși manualul s-a bazat pe acea ediție. Cu toate acestea, este considerată o miniextensie de ediție nouă. Aceste cartonașe nu au niciun simbol.

Fiecare dintre aceste extensii au fost dezvoltate pentru jocul de bază Carcassonne. Toate regulile jocului de bază încă se aplică în adiție cu regulile extensiei de mai jos. Le poți combina pe fiecare cu alte extensii - dar pe riscul propriu – asta înseamnă că nu vor exista reguli oficiale pentru aceste combinații.

Conținut

 • Mănăstiri din Germania: 6 cartonașe de teren noi
 • Construcții japoneze: 6 cartonașe de teren noi

Reguli

Exclamation2.png

Deși un meeple poate fi plasat ca stareț[1] în această extensie, acesta nu trebuie confundat cu meepleul abate din extensia Abatele.

Exclamation2.png

Când regulile de mai jos se referă la cartonașe cu mănăstiri speciale noi, presupune că se referă atât la Mănăstiri din Germania, cât și la Construcții japoneze, din moment ce au același comportament (mecanism). Textul de mai jos menționează doar mănăstirile noi de dragul lizibilității.

Pregătire

Elimină cartonașele „originale” cu mănăstiri și returnează-le în cutie.[2] Amestecă cele șase cartonașe noi cu mănăstiri cu celelalte cartonașe de teren.

Desfășurarea jocului

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Dacă un jucător trage unul dintre cartonașele cu mănăstire specială, îl plasează în conformitate cu regulile normale.

2. Plasarea unui meeple

După plasarea cartonașului cu mănăstire specială, jucătorul are posibilitatea de a plasa un meeple pe oricare teritoriu prezent pe cartonaș în conformitate cu regulile normale. Dacă plasează un meeple pe mănăstire, jucătorul are două opțiuni:[3]

 1. Ca călugăr: Dacă se alege această opțiune, mănăstirea este tratată ca o mănăstire din jocul de bază, iar toate regulile de evaluare normale rămân aceleași; sau
 2. Ca stareț: Dacă se alege această opțiune, meepleul este considerat un stareț al mănăstirii. Pentru a însemna asta, jucătorul plasează meepleul pe laterala sa, cu scopul de a semnifica că mănăstirea specială va fi evaluată diferit față de o mănăstire originală. Mănăstirea va primi puncte doar la sfârșitul jocului.
Tu plasezi cartonașul cu Mănăstirea Lorch. Din moment ce decizi să plasezi un meeple ca stareț, tu plasezi meepleul pe mănăstire pe laterala sa.

3a. Evaluarea unui călugăr

Un meeple plasat pe o mănăstire specială ca călugăr urmează regulile obișnuite de evaluare ale jocului Carcassonne.

3b. Evaluare finală a unui stareț

Un meeple plasat ca stareț de pe o mănăstire specială nu este evaluat până la sfârșitul jocului. Pentru un stareț de-al său, jucătorul primește 1 punct pentru fiecare cartonaș prezent coloană verticală și rând orizontal dinspre exteriorul mănăstirii. De asemenea, cartonașul cu mănăstire însuși valorează 1 punct. Un spațiu gol în rândul sau coloana mănăstirii întrerupe seria de cartonașe care aduc puncte mănăstirii.

Exemplu: Jucătorul ALBASTRU și ROȘU au plasat fiecare în timpul jocului câte un meeple ca stareț, iar aceștia sunt acum evaluați la sfârșitul jocului. Starețul ALBASTRU primește 2 + 0 + 2 + 1 + 1 = 6 puncte. (Din moment ce există o gaură în rândul din dreapta al mănăstirii jucătorului ALBASTRU, nu este acordat niciun punct de la acea direcție). Starețul ROȘU primește 4 + 2 + 1 + 2 + 1 = 10 puncte.

Notă: De dragul clarității, segmentele din completări corespund cu numărul de cartonașe din coloana de sus, rândul din dreapta, coloana de jos, rândul din stânga și respectiv cartonașul cu mănăstire însuși.

Interacțiuni cu alte extensii

Comentarii generale

 • Interpretare din partea comunității Aceste două opțiuni (plasarea unui meeple ca călugăr sau ca stareț) sunt disponibile ori de câte ori un meeple este plasat pe o mănăstire specială: plasare inițială de meeple, mutare a căruței, coridor fermecat, aparat de zbor etc. (5/2014)
 • Clarificare oficială din partea publicatorului Reține că mănăstirea specială este doar un singur teritoriu, chiar dacă poate fi folosit în două moduri. Prin urmare, dacă este ocupată de un meeple, un jucător nu poate plasa aici fantoma sa, muta aici căruța sa sau plasa un meeple de-al său prin intermediul unui coridor fermecat sau aparat de zbor etc. (7/2014)
 • Interpretare din partea comunității Regulile normale presupun că doar una dintre aceste opțiuni de plasare a meeplului se poate întâmpla simultanː Totuși, în combinație cu alte extensii (vezi Ext. 6 - Contele, regele și vasalii, Aparate de zbor și Extensia pentru a 20-a aniversare), pot fi prezenți mai mulți meepleși pe mănăstire în timpul evaluării. Acest lucru duce la următorul scenariu:
  1. Mănăstire specială ocupată de cel puțin un meeple plasat ca călugăr și oricare număr de meepleși plasați ca stareți:
   • Teritoriul va fi evaluat ca o mănăstire normală considerând orice meepleți plasați ca călugări fie când este finalizată (complet înconjurată de cartonașe), fie la sfâșitul jocului (dacă este încă nefinalizată).
   • Jucătorul/Jucătorii cu majoritatea puterii la meepleșii plasați ca călugări va/vor primi numărul de puncte pe care îl valorează mănăstirea în acest punct, iar acei meepleși vor fi returnați proprietarilor lor.
   • Oricare meeple plasat ca stareț pe teritoriu va fi evaluat după cum este indicat în următorul scenariu.
  2. Mănăstire specială ocupată doar de meepleși plasați ca stareți:
   • Teritoriul va fi evaluat la sfârșitul jocului, din moment ce nu va fi considerat ca finalizat pentru meepleșii plasați ca stareți chiar dacă este înconjurat de cartonașe.
   • Jucătorul/Jucătorii care dețin majoritatea puterii la meepleșii plasați ca stareți va/vor primi numărul de puncte pe care îl valorează teritoriul.

Symbol CountKingRobber C1C2.png Contele, regele și vasalii

 • Interpretare din partea comunității Un meeple plasat ca stareț nu poate fi implicat într-un duel cu un eretic de pe un lăcaș de cult, din moment ce mecanismele de evaluare sunt total diferite (mănăstirea starețului nu este niciodată finalizată, așa că doar ereticul ar putea câștiga). (5/2014)
 • Interpretare din partea comunității Jucătorii au posibilitatea de a muta meepleși din cartierul catedrală într-o mănăstire specială finalizată care urmează să fie evaluată imediat. Meepleșii pot fi mutați doar ca călugări. Mutarea meepleșilor ca stareți nu este permisă din moment ce nu vor participa la evaluarea curentă.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: O clarificare anterioară spunea că nu poți plasa un meeple din districtul catedrală din Orașul Carcassonne pe o mănăstire specială cu un meeple plasat ca stareț, din moment ce nu va fi finalizată în cadrul de timp obișnuit.
Totuși, dacă mănăstirea specială are un meeple plasat ca călugăr (de ex. acționând ca o mănăstire normală) și este finalizată, poți plasa un meeple pe ea din districtul catedrală și să îl plasezi ca stareț în schimb?

Răspuns: Nu poți plasa un meeple din districtul catedrală pe o mănăstire specială ca stareț dacă este finalizată ca o mănăstire obișnuită cu un meeple plasat ca călugăr (de ex. complet înconjurată de cartonașe).
Poți plasa un meeple din districtul catedrală pe o mănăstire specială numai ca călugăr, deoarece numai acest teritoriu (mănăstirea specială acționând ca o mănăstire obișnuită) este finalizată pentru evaluare. (10/2014)

Symbol BridgesCastlesBazaars C1C2.png Poduri, cetăți și bazaruri

 • Clarificare oficială din partea publicatorului Deoarece un meeple plasat ca stareț este evaluat doar la sfârșitul jocului, iar această mănăstire specială nu este considerată niciodată finalizată în acest caz, o mănăstire cu un meeple plasat ca stareț nu poate aduce puncte unui meeple dintr-o cetate. (5/2014)

Symbol HillsSheep C1C2.png Oi și dealuri

 • Clarificare oficială din partea publicatorului Când se folosesc mănăstirile speciale, bonusul pentru vii se aplică mănăstirii speciale pentru un meeple dacă este plasat ca călugăr iar teritoriul este evaluat și finalizat ca o mănăstire originală. Totuși, bonusul pentru vii nu se aplică pentru un meeple dacă este plasat ca stareț pe o mănăstire specială, din moment ce starețul se evaluează doar la sfârșitul jocului, când viile nu au niciun efect. (5/2014)

Symbol Flier C1C2.png Aparate de zbor

 • Clarificare oficială din partea publicatorului Dacă un al doilea meeple este plasat pe o mănăstire specială prin intermediul unui aparat de zbor, jucătorul poate alege între a plasa noul meeple fia ca călugăr, fie ca stareț, indiferent de identitatea primului meeple de acolo. Totuși, dacă mănăstirea specială este deja înconjurată de 8 cartonașe, prin urmare reprezentând o mănăstire finalizată, cel de al doilea meeple trebuie să fie plasat ca stareț. (7/2014)

Ansamblul cartonașelor

Mănăstiri din Germania

Cartonașe totale: 6
German Monasteries C2 Tile 01.jpg  x1
German Monasteries C2 Tile 02.jpg  x1
German Monasteries C2 Tile 03.jpg  x1
German Monasteries C2 Tile 04.jpg  x1
German Monasteries C2 Tile 05.jpg  x1
German Monasteries C2 Tile 06.jpg  x1

Construcții japoneze

Cartonașe totale: 6
Japanese Buildings C2 Tile A.jpg  x1
Japanese Buildings C2 Tile B.jpg  x1
Japanese Buildings C2 Tile C.jpg  x1
Japanese Buildings C2 Tile D.jpg  x1
Japanese Buildings C2 Tile E.jpg  x1
Japanese Buildings C2 Tile F.jpg  x1

Clădirile în detaliu

Mănăstiri din Germania


Monasteries C2 Picture GE01.png

Mănăstirea Andechs
(Bavaria)

Situată pe malul de est al lacului Ammersee, Mănăstirea Andechs este cel mai vechi loc de pelerinaj din Bavaria. A fost fondată în anul 1455 ca o filială a călugărilor benedictin. De asemenea, mănăstirea este cunoscută departe dincolo de granițele Bavariei pentru berea sa.
www.andechs.de

Monasteries C2 Picture GE02.png

Mănăstirea Eberbach
(Hessa)

Mănăstirea Eberbach este o fostă abație cisterciană de lângă Eltville. Mănăstirea a fost fondată în secolul al XII-lea, iar cu caracteristicile sale romanice și gotice timpurii, este unul dintre cele mai importante monumente din Europa. A câștigat faimă mondială ca locație de filmare pentru ecranizarea romanului „Numele trandafirului” de Umberto Eco.
www.kloster-eberbach.de

Monasteries C2 Picture GE03.png

Mănăstirea Lorch
(Baden-Württemberg)

Lorch, o fostă mănăstire benedictină, este situată pe o creastă de munte deasupra văii Rems, și este vizibilă de la depărtare. A fost donată în anul 1102 de ducele Frederic I de Suabia și familia sa. Apogeul mănăstirii benedictine a fost la sfârșitul Evului Mediu. Chiar și astăzi, mănăstirea fermecătoare, completă cu biserică, loc de adăpost, construcții de fermă și o grădină, înconjurată de un zid circular, este încă completă și intactă și încă atrage mulți vizitatori.

www.kloster-lorch.com

Monasteries C2 Picture GE04.png

Mănăstirea Maria Laach
(Eifel/Renania-Palatinat)

Fondată în anul 1093, Maria Laach este o mănăstire foarte medievală, situată pe partea de sud-vest a lacului Laacher. Un reper al acestei mănăstiri benedictine este biserica cu 6 turnuri a mănăstiri, Laacher Munster.

www.maria-laach.de

Monasteries C2 Picture GE05.jpg

Mănăstirea Marienthal
(Saxonia)

Mănăstirea Marienthal este cea mai veche mănăstire a Ordinul cistercian din Germania. A fost în funcționare continuă de la fondarea sa din anul 1234 până astăzi. Este situată lângă Görlitz, la triunghiul de granițe dintre Germania, Polonia și Republicii Cehia.
www.kloster-marienthal.de

Monasteries C2 Picture GE06.png

Mănăstirea Maulbronn
(Baden-Württemberg)

Mănăstirea Maulbronn, o fostă abație cisterciană care este acum recunoscută acum ca patrimoniu mondial, este considerată a fi cea mai bine conservată mănăstire medievală la nord de Alpi. Fondată în secolul al XII-lea, toate stilurile și nivelurile de dezvoltare a perioadei romanice până în perioada gotică târzie sunt reprezentate aici.
www.kloster-maulbronn.de

Construcții japoneze


Japanese Buildings C2 Picture 01.png

KINKAKUJI

Acest templu budist din Kyoto este acoperit cu aur, este una dintre cele mai populare construcții din Japonia și atrage anual un număr mare de vizitatori. A fost înregistrat ca patrimoniu mondial în anul 1994.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kinkaku-ji

Japanese Buildings C2 Picture 02.png

KAMINARIMON

Este poarta templului Sensoji din Tokyo. A fost construită pentru prima oară în anul 941 de un comandant militar dar apoi a fost reconstruită la locația sa actuală în anul 1635. Se spune că acesta a fost momentul în care s-au construit cele două statui care flanchează poarta, deși a fost arsă de câteva ori și structura actuală datează din anul 1960.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kaminarimon

Japanese Buildings C2 Picture 03.png

GOJYU-NO-TOU
(pagodă de cinci etaje)

Este în HOURYUJI. Hourjuyi este o zonă cu cele mai vechi construcții de lemn din lume. Multe imagini și sculpturi arată istoria Japoniei pentru mai mult de 1.300 de ani. În anul 1993, a fost înregistrat ca primul patrimoniu mondial al Japoniei.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Hōryū-ji

Japanese Buildings C2 Picture 04.png

HIMEJIJO

Se numește și Shirasagijo („Castelul Egretă”). Acest castel include 83 de construcții cu sisteme de defensivă foarte dezvoltate și dispozitive de protecție ingenioase care datează de la începutul perioadei Shogun. Este o capodoperă de construcție în lemn, care combină funcția cu atracția estetică, fiind de asemenea înregistrat în 1993 ca patrimoniu cultural.

https://en.wikipedia.org/wiki/Himeji_Castle

Japanese Buildings C2 Picture 05.png

GORYOUKAKU

Este un fort din Hokkaido și a fost construit pentru a apăra Orașul Hokodate. Este un loc faimos pentru lupta dintre guvernul vechi (partea Shogun) și guvernul nou (partea Imperială) din ultimul stadiu din perioada Edo. După ce fortul și-a pierdut importanța militară, a fost posibil transformat în anii 1910 într-un parc public. Peste o mie de cireși au fost plantați de-a lungul șanțurilor sale, făcându-l unul dintre cele mai bune locuri de flori de cireș din Hokkaido.
https://en.wikipedia.org/wiki/Goryōkaku

Japanese Buildings C2 Picture 06.png

KAMAKURA DAIBITSU

Este un templu budist care conține în principal o statuie gigantă de bronz de-a lui Buddha cu înălțimea de circa 13,35 m și greutatea de circa 121 t. Călugării pot intra să se roage înăuntrul statuii. Prima sa construire a fost făcută din lemn și datează din anul 1252. Puțini ani mai târziu, pentru că structura de lemn a fost deteriorată rău de o furtună, să decis să fie construită din bronz. De când marele tsunami din 20 septembrie 1488 a afectat toate clădirile dinafară, statuia stă în aer liber.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Marele Buddha de la Kamakura

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor vă rugăm să vizitați pagina pentru pictograme.

 1. Interpretare din partea comunității Traducerea corectă este „abate” („abbot” în engleză), dar s-a folosit termenul „stareț” în această extensie pentru a nu fi confundat cu abatele din extensia Abatele.
 2. Regulă sau variantă comună a casei Ca o alternativă, cartonașele cu mănăstirile specialee pot fi adăugate pur și simplu cu cartonașele normale fără a elimina cartonașele originale cu mănăstiri. Totuși, dacă se joacă cu jocul de bază și fără alte extensii, pot să existe prea multe cartonașe cu mănăstiri. (4/2014)
 3. Interpretare din partea comunității Acest paragraf a fost reformulat pentru a indica că jucătorii pot plasa de asemenea meepleși pe alte teritorii disponibile pe cartonaș în afara mănăstirii, și anume pe câmp sau pe drum, dacă este disponibil.