Paștele în Carcassonne (prima ediție)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Easter in Carcassonne (1st edition) and the translation is 100% complete.

Paștele în Carcassonne aduce acest eveniment la jocul de masă. Colectează ouă de Paște; pot fi dobândite prin plasarea ultimului cartonaș în jurul unui cuib de Paște sau atunci când iepurașul de Paște sare pe un cartonaș pe care ai un supus; cu condiția să nu fi fost mâncate, cei doi jucători cu cele mai multe ouă de Paște încasează puncte adiționale.

EasterCarcassonne C1 Tile 03.png Citești regulile pentru acest design al cartonașelor. EasterCarcassonne C1 Tile 01.png
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


Symbol Easter.png

Paștele în Carcassonne aduce acest eveniment la jocul de masă. Colectează ouă de Paște; pot fi dobândite prin plasarea ultimului cartonaș în jurul unui cuib de Paște sau atunci când iepurașul de Paște sare pe un cartonaș pe care ai un supus; cu condiția să nu fi fost mâncate, cei doi jucători cu cele mai multe ouă de Paște încasează puncte adiționale.

De Paște, au fost conservate datini străvechi în zona din jurul ținutului Carcassonne. Iepurașul de Paște aduce ouă colorate în semn de fertilitate, dar trebuie mai întâi să le găsești în cuiburi.

Informații generale și comentarii

Foaia de cartonașe

Extensia Paștele în Carcassonne a fost lansată de HiG în 2014. A fost prima extensie PnP oficială.

Design original de Fritz_Spinne (CarcC CardF).

Aceasta este o extensie-de-fani Carcassonne pe care să o faci tu însuți/însăți. Această extensie nu este de vânzare și nu poate fi folosită în scopuri comerciale. Împreună cu sârguinciosul creator al ideii, HiG a făcut această versiune de descărcat disponibilă pentru toți cei care se distrează cu extensiile făcute de ei înșiși.


Fișierele cartonașelor și regulilor publicate de HiG sunt disponibile aici:

 • Versiunea în germană și traducerea în engleză de pe Carcassonne Central (te rugăm să te înregistrezi pentru acces):
 • Versiunea în germană de pe Carcassonne Forum (te rugăm să te înregistrezi pentru acces):


Fișierele extensiei de fani originale pot fi găsite aici:

 • Versiuni în germană (reguli și cartonașe) de pe Carcassonne Forum (te rugăm să te înregistrezi pentru acces):
 • Versiunea în engleză (traducere a regulilor cu idei adiționale de Carcking) de pe Carcassonne Central (te rugăm să te înregistrezi pentru acces):

Următorul tabel rezumă diferențele dintre versiunea originală și versiunea HiG.

Acțiune Regulile originale Regulile HiG
Plasarea iepurașului[1] Plasat pe cartonaș cu cuib de Paște (plasat pe cartonaș de iepuraș de Paște numai dacă iepurașul nu este în joc) Plasat pe cartonaș de iepuraș de Paște
Mutarea iepurașului (faza iepurașului de Paște)[2] Înaintea evaluării După evaluare
Evaluarea cuibului de Paște[3] După evaluarea potrivit textului și interacțiunilor cu alte extensii În timpul evaluării potrivit textului,[4] dar după evaluare potrivit interacțiunilor cu alte extensii. Cea din urmă ar trebui să învingă de dragul consistenței.

Conținut

Simbolul cuibului de Paște
 
Simbolul iepurașului de Paște
 • 22 cartonașe de teren noi (10 cu un cuib de Paște și 12 cu un iepuraș de Paște)
Cartonaș cu un cuib de Paște
Cartonaș de iepuraș de Paște
 • 1 pion iepuraș de Paște[5]
 • Numeroase ouă de Paște, de preferat făcute din ciocolată (recomandăm cel puțin 2 pachete de ouă de Paște mai mici și mai dulci)[6]
 • 1 zar special marcat cu 1, 1, 2, 2, 3, 3 (adică din Mini #1 - Aparatele de zbor)[7]

Reguli

Pregătire

Amestecă noile cartonașe de teren cu celelalte cartonașe de teren. Plasează iepurașul de Paște, ouăle de Paște și zarul deoparte la îndemâna tuturor jucătorilor.

Desfășurarea jocului

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Cartonașele sunt plasate în concordanță cu regulile normale Carcassonne.

Imediat ce un jucător plasează un cartonaș de iepuraș de Paște, jucătorul plasează imediat pionul iepuraș de Paște pe el. Nu contează unde plasează jucătorul, dar nu poate bloca niciun teritoriu.

2. Plasarea unui supus

După plasarea iepurașului, jucătorul are posibilitatea de a plasa un supus pe cartonașul tocmai plasat în concordanță cu regulile obișnuite.[8]

3. Declanșarea unei evaluări

Dacă sunt finalizate unul sau mai multe teritorii obișnuite (adică un drum, un oraș, o mănăstire...) prin plasarea unui cartonaș, acestea sunt evaluate în concordanță cu regulile obișnuite.

Logo EasterCarcassonneNest C1.png
Cuibul de Paște: Dacă un jucător înconjoară complet un cuib de Paște prin plasarea unui cartonaș, o evaluarea pentru acel cuib de Paște urmează fazei obișnuite de evaluare.[9] Înconjurarea înseamnă aici la fel ca pentru o mănăstire, așa că cuibul de Paște trebuie să fie înconjurat de 8 cartonașe.
4a. Evaluarea unui cuib de Paște

Jucătorul care a plasat ultimul cartonaș în jurul cuibului de Paște (sau cuibul de Paște însuși) primește imediat 2 ouă de Paște. Apoi fiecare jucător primește câte 1 ou de paște pentru fiecare supus de pe cartonașele înconjurătoare (incluzând cartonașul cu cuibul de Paște).

Logo EasterCarcassonneBunny C1.png
Iepurașul de Paște: După tura în care este plasat un cartonaș de iepuraș de Paște, jocul este întrerupt pentru scurt timp pentru o fază a iepurașului de Paște. După această fază, este tura următorului jucător în ordinea acelor de ceasornic ca de obicei.
4b. Faza iepurașului de Paște

Începând cu jucătorul care a plasat cartonașul de iepuraș de Paște, fiecare jucător aruncă zarul în tură și mută pionul iepuraș de Paște atâtea cartonașe (salturi) câte arată zarul.[10] Jucătorul poate sălta un cartonaș în dreapta, stânga, sus sau jos, dar nu diagonal.

Iepurașul își poate schimba direcția după fiecare cartonaș, dar nu poate vizita același cartonaș de două ori. De asemenea, iepurașul nu se poate muta pe sau peste spații fără un cartonaș. Iepurașul poate fi de asemenea mutat dinadins într-o fundătură, astfel încât să nu se mai poată muta. Următorii jucători vor trebui apoi să refuze să îl mute.

Dacă în timpul mutării sale, iepurașul saltă pe sau peste cartonașe de teren cu supuși, proprietarii lor primesc câte un ou de Paște pentru fiecare supus. Supușii rămân pe cartonașe.

Evaluarea finală

În evaluarea finală, nu vor fi acordate ouă de Paște supușilor unei zone de cuib de Paște nefinalizate. Nici pionul iepuraș de Paște nu va juca în rol în evaluarea finală.

Jucătorul cu cele mai multe ouă de Paște obține 10 puncte. Jucătorul cu cele de-ale doilea cele mai multe ouă de Paște obține 5 puncte.[11] În eventualitatea unei remize, toți jucătorii primesc punctele corespunzătoare.

ATENȚIE!!!!: Numai ouăle de Paște care nu au fost încă mâncate se socotesc. După evaluarea finală toate ouăle de Paște ar trebui mâncate pe propriul tău risc...

Adaptare a regulilor

Dacă nu este disponibil un zar din Mini #1 - Aparatele de zbor, poate fi folosit și un zar obișnuit cu șase fețe. În acest caz, pionul iepuraș de Paște se mută 1 salt pentru aruncăturile de 1-2, 2 salturi pentru 3-4 și 3 salturi pentru 5-6.

Noile cartonașe de teren

EasterCarcassonne C1 Tile 18.png
Tunel: Cele două segmente de drum care trec prin tunel fac parte dintr-un singur drum conectat. Câmpul de jos nu este întrerupt și nici câmpul de sus nu este întrerupt.[12]

Alte extensii

Ext. 1 - Hanuri și catedraleExt. 1 - Hanuri și catedrale

Interpretare din partea comunității Supusul mare obține numai un singur ou de Paște.

Ext. 2 - Negustori și constructoriExt. 2 - Negustori și constructori

Interpretare din partea comunității Pionii speciali constructor și porc pleacă cu mâinile goale atunci când sunt distribuite ouăle de Paște.
Interpretare din partea comunității În timpul unei ture duble, evaluarea cuiburilor de Paște și faza iepurașului de Paște pot să se întâmple câte 1 dată pentru fiecare parte a turei.[13]

Ext. 3 - Prințesa și dragonulExt. 3 - Prințesa și dragonul

Interpretare din partea comunității Dragonul mănâncă pionul iepuraș de Paște (un dragon nu poate rata asta).[14]
Interpretare din partea comunității Iepurașul poate fi pe același cartonaș cu zâna.[15]
Interpretare din partea comunității Dacă un cuib de Paște este finalizat cu un cartonaș cu simbolul dragonului, mutarea iepurașului are loc după ce s-a mutat dragonul, dacă acesta încă este pe un cartonaș.[16]

Ext. 4 - TurnulExt. 4 - Turnul

Interpretare din partea comunității Turnul nu capturează pionul iepuraș de Paște. Un supus de pe turn obține și el un ou de Paște în dar.

Ext. 5 - Abația și primarulExt. 5 - Abația și primarul

Interpretare din partea comunității Căruța și primarul primesc un ou de Paște, dar moșia nu.

Ext. 6 - Contele, regele și vasaliiExt. 6 - Contele, regele și vasalii

Interpretare din partea comunității Niciun supus din orașul Carcassonne nu poate fi plasat atunci când se evaluează cu cuib de Paște finalizat. Chiar și un eretic de la un lăcaș de cult primește un ou.

Ext. 7 - CatapultaExt. 7 - Catapulta

Interpretare din partea comunității Dacă un cuib de Paște este finalizat cu un cartonaș de catapultă, evaluarea cuibului de Paște are loc după runda de catapultă.

Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruriExt. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri

Interpretare din partea comunității Un supus de pe un pod primește un ou de Paște. Finalizarea unui cuib de Paște nu declanșează evaluarea unei cetăți. Runda de bazar este executată după evaluarea cuiburilor de Paște.

Ext. 9 - Oi și dealuriExt. 9 - Oi și dealuri

Interpretare din partea comunității Chiar și oierul primește un ou, cu toate că nu este un supus! Dealurile și viile nu afectează distribuirea ouălor.

Mini #4 - Minele de aurMini #4 - Minele de aur

Interpretare din partea comunității Finalizarea unui cuib de Paște nu declanșează distribuirea bulgărilor de aur.

Mini #5 - Magicianul și vrăjitoareaMini #5 - Magicianul și vrăjitoarea

Interpretare din partea comunității Magicianul și vrăjitoarea nu afectează distribuirea ouălor de Paște, iepurașul de Paște poate fi pe același cartonaș cu oricare dintre ei.

Noile cartonașe

TunelulTunelul

Interpretare din partea comunității Dacă se utilizează jetoanele de tunel din Tunelul, atunci drumul arătat pe cartonașul cu un tunel este într-adevăr întrerupt, iar segmentele pot actualmente să nu se unească niciodată.

EasterCarcassonne C1 Tile 18.png

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe totale: 22

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1. Interpretare din partea comunității În versiunea originală, cuiburile de Paște definesc noua locație a iepurașului și cartonașele de iepuraș de Paște doar declanșează mutarea din locația actuală a iepurașului. Versiunea HiG folosește cartonașul de iepuraș de Paște drept punct de pornire pentru fiecare mutare de-a iepurașului, așa că cuiburile de Paște sunt doar un mecanism de evaluare.
 2. Interpretare din partea comunității Aranjarea în secvență a mutării iepurașului este importantă, din moment ce supușii de pe teritorii finalizate sunt îndepărtați în timpul evaluării și nu pot să primească ouă de Paște.
 3. Interpretare din partea comunității Aranjarea în secvență a evaluării cuibului de Paște este importantă, din moment ce supușii de pe teritorii finalizate sunt îndepărtați în timpul evaluării și nu pot să primească ouă de Paște.
 4. Interpretare din partea comunității Această discrepanță pare o greșeală în formulare, căci interacțiunile cu alte extensii rămân aceleași.
 5. Interpretare din partea comunității Ai putea folosi oricare dintre pionii iepuri disponibili la www.spielematerial.de.
 6. Clarificare oficială din partea publicatorului Asta ar putea să reprezinte în jur de 60 de ouă de Paște. (3/2021)
 7. Interpretare din partea comunității Dacă nu este disponibil un zar special, poți folosi un zar obișnuit. Vezi Adaptare de reguli pentru mai multe informații.
 8. Interpretare din partea comunității Supușii nu pot revendica simbolul iepurașului de Paște sau simbolul cuibului de Paște. Acestea nu sunt teritorii propriu-zise.
 9. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Regulile originale indicau că evaluarea cuibului de Paște se întâmplă în timpul fazei de evaluare (3. Declanșarea unei evaluări), dar interacțiunile cu alte extensii indică că această acțiune se întâmplă mai târziu.
 10. Interpretare din partea comunității Versiunea făcută-de-fan includea această variantă fără un zar: Fiecare jucător mută iepurașul 2 salturi.
 11. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori În regulile originale făcute-de-fan, cele 5 puncte erau acordate numai în jocurile cu mai mult de 2 jucători.
 12. Clarificare oficială din partea publicatorului Dacă se utilizează Tunelul, drumul afișat pe acest cartonaș poate să fie afectat (vezi Alte extensii pentru mai multe detalii).
 13. Interpretare din partea comunității Aceste acțiuni sunt asociate cu plasarea unui cartonaș și vor avea loc după faza obișnuită de evaluare (3. Declanșarea unei evaluări) așa cum reiese din clarificarea pentru Ext. 7 și Ext. 8: după o rundă de catapultă și înaintea unei runde de bazar.
 14. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori În regulile originale făcute-de-fan, dragonul nu putea mânca pionul iepuraș de Paște. HiG a revenit asupra acestui lucru în versiunea finală.
 15. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Regulile originale făcute-de-fan și regulile HiG indicau că pionul iepuraș de Paște ar putea fi pe același cartonaș ca zâna și dragonul. Asta putea fi posibil în regulile originale. Totuși, menționarea dragonului în regulile finale este o contradicție, din moment ce dragonul poate mânca iepurașul acum. Din acest motiv, dragonul a fost îndepărtat din această propoziție și numai zâna este menționată.
 16. Interpretare din partea comunității Asta înseamnă că, pe lângă plasarea unui cartonaș de iepuraș de Paște, finalizarea unui cuib de Paște cu un cartonaș cu simbolul dragonului declanșează și el o fază a iepurașului de Paște.
  Dacă iepurașul de Paște nu este plasat pe un cartonaș de pe suprafața de joc, faza iepurașului de Paște nu are loc. Asta se poate întâmpla în următoarele cazuri:
  • La începutul jocului, înainte ca un cartonaș de iepuraș de Paște să fie plasat.
  • În timpul jocului, dacă iepurașul de Paște a fost mâncat de dragon și nu a fost plasat niciun cartonaș de iepuraș de Paște, dacă a mai rămas unul.