Spirite, castele și cimitire

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Ghosts, Castles and Cemeteries and the translation is 100% complete.
Other languages:
Mists C3 Tile 11.png Citești regulile pentru acest design al cartonașelor. Mists C3 Tile 46.png
Această extensie nu a fost publicată în alte ediții.
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


MoC Lineart RO.jpg

Informații generale și comentarii

Simbolul extensiei

Lansată original de HiG în 2022, această extensie aparține celei de a treia ediții a jocului, cunoscută pe scurt ca C3. Are orașe cu clădiri tăiate. Împreună cu Ceață peste Carcassonne, a fost lansată de Lineart cu reguli traduse în limba română.

Spirite, castele și cimitire[1] este o extensie pentru jocul de bază. Componentele acestei extensii fac parte și din jocul cooperativ de sine-stătător Ceață peste Carcassonne. Poți folosi de asemenea și numai porțiuni ale acestei extensii, sau chiar să o combini cu alte extensii, dar publicatorul nu a furnizat nicio regulă pentru această combinație.

Obiectivul și desfășurarea jocului

Când se joacă cu Spirite, castele și cimitire, obiectivul și desfășurarea jocului sunt aceleași ca în jocul de bază. Jucătorii efectuează ture și încearcă să primească cât mai multe puncte posibil plasând cartonașe de teren în fiecare tură. În plus, poți perturba planurile de construcție ale adversarilor aici și acolo.

Totuși, încă trebuie să te asiguri — la fel ca în varianta cooperativă — că plasezi spirite.[2] Nu te îngrijora, nimeni nu pierde dacă rezerva de spirite se golește. Această extensie îți permite să le folosești în schimb în favoarea ta pentru a goni meepleșii adversarilor tăi.

Conținut

 • 60 de cartonașe de teren noi (marcate cu Symbol GhostsCastlesCemeteries C3.png), unele dintre ele cu teritorii noi (castele[3] și cimitire) și cu unele zone cu câmp acoperite de ceață
Cartonaș cu un castel, drum și ceață
Cartonaș cu un cimitir și oraș
 • Un nou cartonaș de pornire 2x2
Cartonaș de pornire nou
 • 30 de meepleși de veghe, câte 5 în culoarea fiecărui jucător
Figure Guards C3.png
 • 15 spirite, niște noi pioni neutri care să bântuie orice meeple în afara meepleșilor de veghe
Pionii neutri spirite
 • O nouă tablă de punctaj care să o înlocuiască pe cea din jocul de bază

Note:

 • În joc, cartonașul de pornire 2x2 valorează ca 4 cartonașe distincte (de exemplu, pentru o mănăstire adiacentă, cimitir adiacent sau castel adiacent).[4]
 • Ruinele castelului ce sfârșesc drumurile de pe cartonașul de pornire nu sunt menționate în reguli. Din moment ce arată diferit de celelalte castele din extensie și este plasat la intersecția a patru spații, nu poate fi considerat un castel propriu-zis și nici nu poate fi ocupat sau evaluat. Servește doar ca un teritoriu ce separă câmpuri și sfârșește drumuri.

Reguli

Pregătire

Plasează noul cartonaș de pornire mare în mijlocul mesei. Pune cartonașul de pornire din jocul de bază la loc în cutia de joc.

Amestecă toate cele 60 de cartonașe de teren noi cu celelalte cartonașe. Plasează-le cu fața în jos într-o rezervă pe masă ca de obicei.

Vei avea nevoie numai de 1 tablă de punctaj. Mai bine să se folosească cea din extensie, lăsând-o pe cea din jocul de bază în cutia de joc.

Dă-i fiecărui jucător, inclusiv ție, 2 meepleși de veghe și 5 meepleși normali în culoarea pe care au ales-o.[5]

Plasează câte un al șaselea meeple în culoarea fiecărui jucător pe câmpul 0/50 al tablei de punctaj. Pune la loc meepleșii rămași din jocul de bază înapoi în cutia de joc.

Plasează meepleșii de veghe rămași în culorile jucătorilor într-o rezervă lângă tabla de punctaj. Pune la loc oricare meeple de veghe în culori neutilizate înapoi în cutia de joc.

Plasează cele 15 spirite într-o rezervă generală lângă tabla de punctaj.

Exemplu: Jucătorul roșu și jucătorul verde configurează tabla de punctaj pentru joc. Amândoi plasează un meeple normal pe câmpul 0/50 și 3 meepleși de veghe lângă tabla de punctaj. Cele 15 spirite sunt puse și ele deoparte.

Lasă cartonașul obiectivului și rezumatul nivelului din Ceață peste Carcassonne în cutia de joc. Poți lăsa și cei doi câini în cutia de joc — lor nu le plac jocurile competitive.

Ceața și spiritele

Mists C3 Figure Ghosts.png
1. Atașarea unui cartonaș de teren

Mai întâi, trage un cartonaș și plasează-l pe tablă. Trebuie să urmezi regulile obișnuite, dar ignorând ceața, căci aceasta întotdeauna stă deasupra unui drum sau câmp, nefăcând parte din terenul propriu-zis. Regulile pentru toate celelalte tipuri de teren (orașe, drumuri și câmpuri) rămân neschimbate.

2a. Plasarea spiritelor

Spiritele din ceață nu contează — ignoră-le. Dacă tragi un cartonaș cu ceață pe el, atunci acum ai opțiunea de a aduce spirite în joc. Totul depinde de cum plasezi cartonașul:

 • Extinzi ceața: Plasezi un cartonaș cu ceață pe el astfel încât cel puțin 1 latură extinde un nor existent de ceață. Apoi trebuie să aloci 1 spirit unui meeple de pe tabla de joc de-al altui jucător. Nu contează dacă finalizezi norul de ceață. Trebuie doar să îl extinzi.
 • Limitezi ceața: Plasezi un cartonaș astfel încât 1 latură cu ceață este plasată lângă o latură fără ceață.[6] În acest caz, trebuie apoi să aloci 1 spirit unuia dintre proprii tăi meepleși de pe suprafața de joc.[7]
 • Se poate întâmpla ca simultan să extinzi un nor de ceață în timp ce limitezi altul. În cazul acesta, mai întâi trebuie să aloci 1 spirit unui meeple de pe tabla de joc de-al altui jucător, după care trebuie să aloci 1 spirit unuia dintre proprii tăi meepleși de pe tabla de joc.
Exemplu: Dacă ai extins ceața (cartonașul din stânga-sus), atunci trebuie să aloci 1 spirit unuia dintre meepleșii jucătorului albastru. Dacă ai limitat ceața (cartonașul din dreapta-jos), atunci trebuie să aloci 1 spirit unuia dintre proprii tăi meepleși.

 Interpretare din partea comunității Întrebare: Trebuie să plasezi vreun spirit atunci când plasezi un cartonaș cu o latură cu ceață adiacentă cu un spațiu gol?

Răspuns: Nu, laturile cu ceață adiacente cu spații goale nu declanșează plasarea niciunui spirit. Numai laturile cu ceață lângă alt cartonaș pot declanșa plasarea unui spirit.

Exemplu: Dacă plasezi acest cartonaș cu o latură cu ceață lângă un spațiu gol, atunci tu nu vei aloca un spirit niciunui meeple de-al oricărui jucător.


Dacă rezerva generală de spirite s-a golit, atunci nu mai trebuie să aloci niciun spirit. Asta se aplică și invers: dacă nu există niciun meeple căruia să îi poți aloca un spirit, atunci omiți acest pas.

Imediat ce aloci un al treilea spirit unui meeple de pe tabla de joc, trebuie să înapoiezi meepleul și spiritele în rezervele corespunzătoare lor. Nu contează al cui este meepleul.

Exemplu: Ai limitat ceața și prin urmare trebuie să aloci un spirit meepleului tău. Din moment ce acesta este al treilea spirit, meepleul tău este speriat și o ia la goană. Cu alte cuvinte, îl iei înapoi în rezerva ta și de asemenea pui la loc spiritele care îl bântuiau înapoi în rezerva generală.
2b. Plasarea unui meeple

După ce eventual ai plasat spirite, ai posibilitatea de a plasa unul dintre meepleșii tăi pe cartonașul tocmai plasat în conformitate cu regulile obișnuite.

3. Declanșarea unei evaluări de puncte

În sfârșit, evaluează în conformitate cu regulile obișnuite. Totuși, fiecare spirit alocat meepleului în curs de evaluare te costă -2 puncte. Asta înseamnă că se poate întâmpla să primești puncte negative. Nu te îngrijora, nu poți ajunge să ai mai puțin de 0 puncte pe tabla de punctaj. În cele din urmă, înapoiază meepleul evaluat și toate eventualele spirite alocate lui înapoi în rezervele corespunzătoare lor.[8]

Exemplu: Ai terminat orașul prin plasarea acestui cartonaș. Orașul ar valora în mod normal 8 puncte. Totuși, 2 spirite erau alocate meepleului în curs de evaluare. Trebuie să scazi 4 puncte din totalul tău, așa că această evaluare îți aduce numai 4 puncte.
Evaluarea finală

Fiecare spirit alocat meepleșilor tăi valorează -1 punct.

Meepleșii de veghe

Figure Guard Meeple red.png
2a. Plasarea spiritelor

Niciodată nu poți aloca spirite meepleșilor de veghe. Nu pot fi speriați și goniți de pe tabla de joc.

2b. Plasarea unui meeple

Ai posibilitatea de a plasa un meeple de veghe ca oricare alte meeple (drept țăran, călugăr, etc.).

Cimitirele

Mists C3 Cemetery Example 01.png
1. Atașarea unui cartonaș de teren

Plasează cartonașele cu cimitir ca în mod obișnuit.

Exemplu: Plasezi un cimitir ca în mod obișnuit.
2a. Plasarea spiritelor

Pot fi alocate spirite unui meeple plasat pe un cimitir în concordanță cu poziția cartonașului tocmai plasat.[9][10]

2b. Plasarea unui meeple

Ai posibilitatea de a plasa un meeple sau meeple de veghe pe cimitir drept paznic de cimitir.

Ai posibilitatea de a plasa un meeple pe cimitir.
3. Declanșarea unei evaluări de puncte

Evaluezi un cimitir imediat ce este complet înconjurat de cartonașe (precum un castel sau o mănăstire). Ia un meeple de veghe adițional din rezerva generală și adaugă-l propriei tale rezerve. Acum ai alt meeple la dispoziția ta. Înapoiezi de asemenea paznicul de cimitir în rezerva ta.[11][12]

Dacă nu a mai rămas niciun meeple de veghe în culoarea ta în rezerva generală, atunci ai obținut deja un avantaj considerabil și nu mai primești niciunul.

Exemplu: Plasând acest cartonaș, ai înconjurat complet cimitirul. Îl evaluezi la sfârșitul turei tale, luând un meeple de veghe din rezerva generală și adăugându-l propriei tale rezerve. Tura viitoare vei avea alt meeple la dispoziția ta. În cele din urmă, înapoiază de asemenea paznicul de cimitir în rezerva ta.
Evaluarea finală

Nu are loc nicio evaluare finală pentru meepleșii de pe cimitire.[13]

Castelele

Mists C3 Castle Example 01.png
1. Atașarea unui cartonaș de teren

Dacă tragi un cartonaș cu castel, îl plasezi ca în mod obișnuit.

Exemplu: Plasezi un cartonaș cu un castel ca în mod obișnuit.
2a. Plasarea spiritelor

Pot fi alocate spirite unui meeple plasat pe un castel în funcție de poziția cartonașului tocmai plasat.[9]

2b. Plasarea unui meeple

Ai posibilitatea de a plasa un meeple pe un castel. Nu trebuie neapărat să fie un meeple de veghe; ai de asemenea posibilitatea de a plasa un meeple normal.

Exemplu: Plasezi un meeple de veghe pe un castel. Ar fi putut fi de asemenea un meeple normal.
3. Declanșarea unei evaluări de puncte

Evaluezi un castel imediat ce este complet înconjurat de cartonașe (precum o mănăstire sau un cimitir). Încasează câte 2 puncte pentru fiecare cartonaș învecinat cu ceață pe el (incluzând cartonașul cu castel însuși).

Evaluarea finală

Fiecare castel cu un meeple pe el valorează câte 1 punct pentru fiecare cartonaș învecinat cu ceață pe el (incluzând cartonașul cu castel însuși).[14]

Câmpurile și ceața

Mists C3 Gameplay Place Land Tile.png

La fel ca în jocul de bază, ai posibilitatea de a plasa țărani în această extensie.

Dar ai grijă: ceața acționează ca un hotar pentru câmpuri[15] în același fel în care o fac orașele. Iar țăranilor le este frică de spirite.

Dacă plasezi un meeple de veghe drept țăran, atunci este desigur ferit de spirite.

Exemplu: Ai un meeple plasat drept țăran pe un câmp. Adversarul tău are și el un țăran pe un câmp, dar este un meeple de veghe. Nu poți, prin urmare, să folosești spirite pentru a goni meepleul de veghe de pe câmp.

Plasezi cartonașul cu orașul și cu ceața între cele două câmpuri ale voastre. Din moment ce ceața acționează ca un hotar pentru câmpuri, o poți utiliza pentru a separa cele două câmpuri.

Alte extensii

Această secțiune conține informații adiționale despre interacțiunile cu alte extensii Carcassonne.

Ceața și spiritele

Mists C3 Figure Ghosts.png

Comentarii generale

Interpretare din partea comunității Pot fi alocate spirite următorilor meepleși:

Interpretare din partea comunității Nu pot fi alocate spirite următorilor meepleși:

Interpretare din partea comunității Pot fi alocate spirite meepleșilor de pe următoarele teritorii speciale de pe tablă:[16]

Interpretare din partea comunității Nu pot fi alocate spirite meepleșilor din următoarele teritorii speciale:[17]

Interpretare din partea comunității Atunci când se evaluează un meeple sau se elimină de pe tablă drept consecință a oricărei acțiuni, spiritele alocate meepleului vor fi înapoiate în rezerva generală. După evaluare, chiar dacă meepleul este mutat sau replasat pe altă locație de pe tablă, spiritele anterior alocate lui se vor întoarce în rezerva globală.[18]

Interpretare din partea comunității Atunci când se mută un meeple pe alt teritoriu drept consecință a unei acțiuni care nu implică evaluarea unui meeple, spiritele vor rămâne alocate meepleului la noua sa locație.

Interpretare din partea comunității Spiritele nu pot fi alocate pionilor speciali:

Interpretare din partea comunității Niciun meeple sau pion special nu poate fi plasat pe un segment de câmp acoperit de ceață. Un segment de drum acoperit de ceață poate fi ocupat ca de obicei.

Interpretare din partea comunității Ca caz general, spiritele ar trebui luate în considerare în toate evaluările care implică teritorii sau meepleși din timpul jocului. Fiecare spirit va valora câte -2 puncte. Prin urmare, aceste evaluări vor lua în considerare orice spirit alocat meepleșilor:

AbateleAbatele

Interpretare din partea comunității Atunci când îndepărtezi un abate cu spirite de pe o mănăstire sau grădină nefinalizată, fiecare spirit valorează -2 puncte.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Dacă îndepărtezi dintr-o grădină un abate cu 1 spirit, considerăm că jucătorul va încasa -2 puncte pentru spirit, la fel ca pentru orice alte evaluări din timpul jocului. Îndepărtarea abatelui fără penalitate din partea spiritului pare o cale de ieșire extrem de ușoară. Este asta corect?

Răspuns: Spiritul ar trebui să aducă pur și simplu -2 puncte, indiferent dacă ai evaluat timpuriu abatele sau nu. (3/2024)

Ext. 3 - Prințesa și dragonulExt. 3 - Prințesa și dragonul

Interpretare din partea comunității Zâna poate fi alocată unui meeple cu spirite.
Interpretare din partea comunității Zâna nu protejează de spirite meepleși.
Interpretare din partea comunității Dacă un meeple atribuit zânei este gonit, zâna va rămâne pe tablă.
Interpretare din partea comunității Dragonul poate fi plasat pe cartonașe cu ceață. Nu afectează dragonul.
Interpretare din partea comunității Dragonul poate mânca meepleși cu spirite. Spiritele se vor întoarce în rezerva generală.
Interpretare din partea comunității Prințesa poate îndepărta un meeple cu spirite. Spiritele se vor întoarce în rezerva generală.

Ext. 4 - TurnulExt. 4 - Turnul

Interpretare din partea comunității Un turn poate captura un meeple cu spirite. Spiritele se vor întoarce în rezerva generală.
Interpretare din partea comunității Spiritele pot fi alocate unui meeple din vârful unui turn.

Ext. 5 - Abația și primarulExt. 5 - Abația și primarul

Interpretare din partea comunității O abație limitează ceața la oricare latură cu ceață adiacentă cu ea.
Regulă a comunității O căruță cu spirite nu le va păstra după evaluare, chiar dacă se mută și rămâne pe tablă. Un meeple nu ar trebui penalizat mai mult de o dată de spiritele alocate sieși.
Interpretare din partea comunității O moșie nu poate fi plasată la o intersecție cu ceață ce atinge colțul oricăruia dintre cartonașele sale.
Interpretare din partea comunității Evaluarea unui câmp din cauza plasării unei moșii sau conectării de câmpuri cu moșii va lua la socoteală spiritele alocate țăranilor implicați. Fiecare spirit va valora câte -2 puncte.
Interpretare din partea comunității Un primar cu spirite într-o cetate nu va încasa puncte negative. Cetatea nu are niciun blazon, așa că primarul nu deține majoritatea și nu poate încasa puncte pentru ea.

Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruriExt. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri

Interpretare din partea comunității Un pod poate fi plasat pe o latură de câmp cu ceață.
Interpretare din partea comunității O cetate va primi punctele pe care le valorează un teritoriu neafectate de oricare spirit alocat meepleșilor de pe el. Ia în vedere că spiritele nu afectează valoarea unui teritoriu, ci numărul de puncte primit de un jucător.
Interpretare din partea comunității Un primar cu spirite într-o cetate nu va încasa puncte negative. Cetatea nu are niciun blazon, așa că primarul nu deține majoritatea și nu poate încasa puncte pentru ea.

Ext. 9 - Oi și dealuriExt. 9 - Oi și dealuri

Interpretare din partea comunității Oierii nu pot fi plasați pe segmente de câmp acoperite de ceață.
Interpretare din partea comunității Separarea câmpurilor provocată de ceață se aplică și oierilor.
Interpretare din partea comunității O latură cu ceață plasată adiacent cu una curată nu extinde câmpurile de pe cea din urmă.

Ext. 10 - În arena circuluiExt. 10 - În arena circului

Interpretare din partea comunității Spiritele sunt alocate individual artiștilor și îi vor penaliza pe meepleși corespunzători lor atunci când se evaluează o piramidă de artiști.
Interpretare din partea comunității Evaluarea cortului de circ nu este afectată de niciun eventual spirit alocat meepleșilor învecinați cu cortul.

Mini #2 - DepeșeMini #2 - Depeșe

Interpretare din partea comunității Evaluarea unui meeple cu Depeșa #8 va lua în considerare orice spirit alocat acestuia. Fiecare spirit va valora -2 puncte.

DarurileDarurile

Interpretare din partea comunității Evaluarea unui drum cu un dar Măturător de drumuri va lua în considerare orice spirit alocat meepleșilor de pe drum. Fiecare spirit va valora -2 puncte.

Cimitirele

Mists C3 Cemetery Example 01.png

Comentarii generale

Interpretare din partea comunității Poți ocupa un cimitir cu următorii meepleși:

Interpretare din partea comunității Nu poți ocupa un cimitir cu următorii meepleși:

Ext. 3 - Prințesa și dragonulExt. 3 - Prințesa și dragonul

Interpretare din partea comunității Zâna alocată unui paznic de cimitir își va furniza bonusul de evaluare în timpul jocului, dar nu și după joc, căci cimitirele nefinalizate nu sunt evaluate.

Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruriExt. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri

Interpretare din partea comunității Un cimitir finalizat va declanșa evaluarea oricărei cetăți din vecinătatea sa. Fiecare cetate va primi 0 puncte.

Castelele

Mists C3 Castle Example 01.png

Comentarii generale

Interpretare din partea comunității Poți ocupa un castel cu următorii meepleși:

Interpretare din partea comunității Nu poți ocupa un castel cu următorii meepleși:

Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruriExt. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri

Interpretare din partea comunității Un castel finalizat va declanșa evaluarea oricărei cetăți din vecinătatea sa.

Cartonașul de pornire

Mists C3 Setup Start Tile.png

Comentarii generale

Interpretare din partea comunității Teritoriul din mijlocul cartonașului de pornire 2x2 nu este un castel. Nu poate fi finalizat, ocupat sau evaluat.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Teritoriul din mijlocul cartonașului de pornire 2x2 este un castel propriu-zis sau doar niște ruine care servesc drept decorațiune care separă câmpuri și sfârșește drumuri?

Răspuns: Este doar o decorațiune. (9/2022)

Interpretare din partea comunității Alte teritorii de pe cartonașul de pornire pot fi ocupate.
Interpretare din partea comunității Cartonașul de pornire 2x2 valorează ca patru cartonașe (sau spații ocupate) distincte pentru construcții mănăstirești, cimitire, castele și alte teritorii ce numără cartonașe adiacente. Nu este numărat ca un singur cartonaș. Un castel adiacent cu cartonașul de pornire va lua atunci în considerare numai acele segmente de ceață de pe spațiile pătrate 1x1 adiacente cu el.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Dacă cartonașul de pornire 2x2 ocupă două spații adiacente cu o mănăstire finalizată, câte puncte primește călugărul de pe mănăstire? (Vezi imaginea de mai jos)
A) 9 puncte pentru că cartonașul de pornire este numărat ca 2 pătrate ocupate adiacente cu mănăstirea?
B) 8 puncte pentru că cartonașul de pornire este numărat ca 1 cartonaș adiacent cu mănăstirea?

Răspuns: Răspunsul este A. Cartonașul de pornire este numărat ca 4 cartonașe normale. (9/2022)

Exemplu: Jucătorul roșu încasează 9 puncte pentru această mănăstire ca în mod obișnuit, unde două spații pătrate adiacente fac parte din cartonașul de pornire.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Dacă cartonașul de pornire 2x2 ocupă unul dintre pătratele adiacente cu un castel finalizat așa cum este arătat în imaginea de mai jos, câte puncte primește jucătorul roșu?
A) 4 puncte pentru că nu este nicio ceață pe pătratul adiacent cu castelul (cartonașul de pornire 2x2 nu este luat în considerare ca un întreg)?
B) 6 puncte pentru că castelul ia în considerare toate valurile de ceață de pe cartonașul de pornire 2x2?

Răspuns: Răspunsul este A. Cartonașul de pornire este luat în considerare a fiind 4 cartonașe normale. (9/2022)

Exemplu: Jucătorul roșu încasează 4 puncte pentru acest castel. Spațiul pătrat adiacent care face parte din cartonașul de pornire nu are ceață pe el.

Ext. 3 - Prințesa și dragonulExt. 3 - Prințesa și dragonul

Interpretare din partea comunității Dragonul poate păși pe cartonașul de pornire și mânca toți meepleșii de pe cartonașul 2x2.
Interpretare din partea comunității Alte teritorii de pe cartonașul de pornire pot fi ocupate cu un coridor fermecat.

Ext. 4 - TurnulExt. 4 - Turnul

Interpretare din partea comunității Un turn poate captura un meeple de pe cartonașul de pornire dacă oricare dintre cele patru pătrate ale sale se află în raza turnului.

Mini #1 - Aparate de zborMini #1 - Aparate de zbor

Interpretare din partea comunității Alte teritorii de pe cartonașul de pornire pot fi ocupate cu un aparat de zbor.
Interpretare din partea comunității Un meeple poate ateriza cu un aparat de zbor pe oricare teritoriu valid de pe cartonașul de pornire dacă oricare dintre cele patru pătrate ale sale se află în aria aparatului de zbor.

Promo-uri ruseștiPromo-uri rusești

Interpretare din partea comunității Toți meepleșii plasați pe cartonașul de pornire pot fi capturați de cartonașul cu Vodyanoy dacă sunt plasați adiacent cu acesta.

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe totale: 60 + 1 cartonaș de pornire
Mists C3 Tile 01.png ×2
Mists C3 Tile 04.png ×1
Mists C3 Tile 05.png ×1
Mists C3 Tile 06.png ×1
Mists C3 Tile 07.png ×2
Mists C3 Tile 09.png ×2
Mists C3 Tile 12.png ×1
Mists C3 Tile 13.png ×1
Mists C3 Tile 14.png ×3
Mists C3 Tile 21.png ×1
Mists C3 Tile 20.png ×1
Mists C3 Tile 22.png ×1
Mists C3 Tile 23.png ×2
Mists C3 Tile 25.png ×1
Mists C3 Tile 26.png ×1
Mists C3 Tile 27.png ×1
Mists C3 Tile 28.png ×1
Mists C3 Tile 29.png ×1
Mists C3 Tile 30.png ×1
Mists C3 Tile 31.png ×1
Mists C3 Tile 32.png ×1
Mists C3 Tile 33.png ×1
Mists C3 Tile 34.png ×1
Mists C3 Tile 17.png ×1
Mists C3 Tile 18.png ×1
Mists C3 Tile 35.png ×1
Mists C3 Tile 19.png ×1
Ceață + 2× Spirit + (T)
Mists C3 Tile 36.png ×1
Mists C3 Tile 37.png ×1
Mists C3 Tile 38.png ×2
Mists C3 Tile 40.png ×1
Mists C3 Tile 41.png ×1
Mists C3 Tile 42.png ×1
Mists C3 Tile 44.png ×1
Mists C3 Tile 45.png ×1
Mists C3 Tile 46.png ×1
Mists C3 Tile 47.png ×1
Mists C3 Tile 48.png ×1
Mists C3 Tile 50.png ×1
Mists C3 Tile 49.png ×1
(T)
Mists C3 Tile 51.png ×1
Mists C3 Tile 52.png ×1
Mists C3 Tile 54.png ×2
Mists C3 Tile 55.png ×1
Mists C3 Tile 56.png ×1
Mists C3 Tile 57.png ×1
Mists C3 Tile 59.png ×1
Mists C3 Tile 60.png ×1
Mists C3 Start Tile.png ×1
(Cartonaș de pornire 2x2) Ceață + 3× Spirit
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1. Interpretare din partea comunității Lineart a tradus numele extensiei ca „Spirite, castele și cimitire”, dar o traducere oarecum fidelă ar putea fi și „Fantome, castele și cimitire” sau „Fantome, palate și cimitire”.
 2. Interpretare din partea comunității Lineart a tradus acest concept ca „spirit”, dar o traducere fidelă ar fi „fantomă” sau „strigoi”.
 3. Interpretare din partea comunității Lineart a tradus acest concept ca „castel”, dar o traducere oarecum fidelă ar putea fi în schimb și „palat”. Totuși, nici „castel”, nici „palat” nu reprezintă o traducere fidelă pentru „schloss”.
 4. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Această clarificare nu este inclusă în reguli, ci este bazată pe regulile furnizate de HiG pentru izvorul de mărime dublă al râului inclus în Râul pentru a 20-a aniversare Râul pentru a 20-a aniversare.
 5. Interpretare din partea comunității Meepleșii normali sunt luați din jocul de bază.
 6. Interpretare din partea comunității Latura cu ceață poate fi pe un cartonaș anterior plasat sau pe cel tocmai plasat. Singura cerință este ca plasarea cartonașului să ducă la o discontinuitate a ceții.
 7. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Regulile în engleză de ZMG descriu incorect această acțiune, presupunând că limitezi ceața numai atunci când plasezi un cartonaș cu ceață. Aici este formularea originală în engleză:
  „Plasezi un cartonaș cu ceață pe el astfel încât cel puțin 1 latură cu ceață este plasată lângă un cartonaș fără ceață, existent. În acest caz, trebuie apoi să aloci 1 fantomă unuia dintre proprii tăi meepleși de pe tabla de joc.” („You place a tile with mist on it such that at least 1 misty side is placed next to an existing, mist-free tile. In this case, you must then add 1 ghost to one of your own meeples on the game board.”). Regulile în germană sunt scrise într-un fel mai generic astfel încât limitarea ceții cere numai plasarea unei laturi fără ceață lângă o latură cu ceață, dar fără a conta care latură a fost plasată prima. Am adaptat acest paragraf pentru a urma regulile originale din germană.
 8. Interpretare din partea comunității Spiritele nu afectează valoarea unui teritoriu, ci punctele primite de către fiecare jucător ce dețin majoritatea sa atunci când acesta este evaluat. Deci fiecare jucător ce deține majoritate va primi numărul de puncte pe care îl valorează teritoriul minus câte 2 puncte pentru fiecare spirit alocat meepleșilor lor de pe teritoriu. Spiritele nu vor fi luate în considerare pentru jucătorii care nu dețin majoritatea, adică nu vor primi puncte pentru teritoriu și nu vor fi penalizați cu puncte negative pentru niciun spirit alocat meepleșilor de pe teritoriu.

   Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Să presupunem că jucătorul roșu are 2 meepleși în acest oraș și jucătorul negru are 1 meeple cu un spirit alocat lui. Jucătorul roșu deține majoritatea în acest caz. Orașul are 5 cartonașe și 1 blazon (vezi imaginea de mai jos):
  1) Jucătorul negru primește 0 puncte, sau -2 puncte din cauza spiritului alocat lui?
  2) Jucătorul roșu primește 12 puncte, sau 10 puncte din cauza spiritului din oraș?

  Răspuns: Poftim aici răspunsurile:
  1) Primești puncte numai dacă deții majoritatea. Prin urmare, jucătorul negru primește 0 puncte.
  2) Primești -2 puncte numai dacă spiritul este cu meepleul tău. Prin urmare, jucătorul roșu primește 12 puncte.
  (9/2022)

  Exemplu: Numai jucătorul roșu primește 12 pentru oraș, așa că jucătorul negru nu primește puncte negative pentru spiritul alocat meepleului său. Spiritul alocat meepleului jucătorului negru nu afectează nici evaluarea jucătorului roșu.
 9. 9.0 9.1 Interpretare din partea comunității Formularea acestei propoziții a fost actualizată de dragul clarității.
 10. Interpretare din partea comunității Poți aloca spirite paznicilor de cimitire (sau meepleșilor plasați în castele) dacă nu sunt meepleși de veghe.

   Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Regulile originale spun:
         „2a. Plasarea spiritelor
        Nu aloca spirite cimitirului atunci când se joacă extensia.”
  Asta înseamnă că nu poți aloca spirite unui meeple plasat într-un cimitir, spre deosebire unui meeple plasat într-un castel?

  Răspuns: Afirmația se referă la plasarea sau funcția pe care le avea teritoriul în spin-off.
  În extensie, aloci spirite meepleșilor, nu teritoriilor. Prin urmare, este posibil să aloci spirite unui meeple plasat într-un castel sau cimitir. (11/2022)

 11. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Această ultimă propoziție lipsea din regulile în engleză.
 12. Interpretare din partea comunității Un paznic de cimitir de pe un cimitir finalizat nu primește niciun punct, doar aduce un meeple de veghe adițional, dacă este disponibil unul. Din moment ce unui paznic de cimitir îi se pot aloca spirite, proprietarul său poate de asemenea primi puncte negative pentru el.

   Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: [Din moment ce unui paznic de cimitir îi se pot aloca spirite,] asta ar însemna că un jucător va primi puncte negative pentru un cimitir nefinalizat cu un meeple cu spirite (pe lângă primirea unui meeple de veghe extra, dacă este aplicabil)?

  Răspuns: Da. (11/2022)

 13. Interpretare din partea comunității La sfârșitul jocului, cimitirele nefinalizate nu sunt evaluate, așa că jucătorii nu primesc puncte negative pentru niciun spirit alocat paznicilor de cimitir ai lor.

   Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: [Din moment ce unui paznic de cimitir îi se pot aloca spirite,] asta ar însemna că un jucător nu va primi puncte negative pentru spiritele alocate unui meeple de pe un cimitir nefinalizat după joc?

  Răspuns: Nu pierzi niciun punct victorios în timpul evaluării finale cu spiritele alocate meepleșilor de pe cimitire. Acei meepleși nu ajung evaluați. (11/2022)

 14. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Formularea regulilor originale din engleză pot împinge pe cineva să înțeleagă că cartonașul cu castel valorează întotdeauna 1 punct, fără a conta dacă are sau nu ceață pe el:
  „Fiecare castel cu un meeple pe el valorează 1 punct pentru castel plus 1 punct pentru fiecare cartonaș înconjurător cu ceață pe el.” („Each castle with a meeple on it is worth 1 point for the castle plus 1 point for each surrounding tile with mist on it.”).
  Actualmente, această discrepanță nu ar provoca nicio diferență în evaluare, căci toate cartonașele cu castel au ceață pe ele. Totuși, am preferat să folosim acuratețea formulării în germană.
 15. Interpretare din partea comunității Lineart a tradus acest concept ca „câmpie” în regulile acestei extensii, însă această traducere este inconsistentă cu alte reguli traduse de Lineart.
 16. Regulă a comunității Ne-am pus de acord asupra faptului că spiritelor ar trebui să le fie permis pe aceleași teritorii ca zâna de dragul simplității. (06/2023)
 17. Regulă a comunității Ne-am pus de acord asupra faptului că spiritelor nu ar trebui să le fie permis pe aceleași teritorii pe care zâna nu poate fi plasată de dragul simplității. (06/2023)
 18. Interpretare din partea comunității Principiul aplicat aici este că un meeple nu poate fi penalizat de două ori pentru aceleași spirite. Fiecare evaluare eliberează toate eventualele spirite alocate unui meeple până în acel moment. Dacă meepleul este mutat după evaluare, noi spirite pot fi alocate meepleului la noua sa locație.