Vânători și culegători: Iscoada (prima ediție)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Hunters and Gatherers Scout and the translation is 100% complete.
Other languages:


Informații generale și comentarii

Versoul cartonașelor

Extensia Iscoada a fost lansată original de Hans im Glück în 2003 (ca parte din Regele și iscoada, care prezenta de asemenea 7 cartonașe pentru Carcassonne).

Conținut

 • 4 cartonașe de teren noi[1]
 • 1 cartonaș cu Șaman

Prezentare generală

Odată cu sosirea șamanului, există de asemenea niște vânători noi în păduri.

Reguli în plus

Toate regulile din Jocul de bază vor rămâne.

Pregătire

Amestecă cele 5 cartonașe cu fața în jos. Fiecare jucător trage un cartonaș și îl plasează cu fața în sus în fața sa. Pentru un joc în 2 jucători, fiecare trage 2 cartonașe. Îndepărtează cartonașele rămase din joc.

Tile Scout 05.png
Șaman: În fiecare tură,[2] jucătorul are posibilitatea de a întoarce în rezerva sa unul dintre membrii săi de trib de pe un râu, dintr-o pădure sau de pe o câmpie nefinalizat(ă).[3]


Atașează un cartonaș

Celelalte 4 cartonașe sunt plasate în timpul jocului: jucătorul refuză să tragă din teanc și plasează cartonașul său din Iscoada. Apoi el sau ea trebuie să plaseze un membru de trib (sau o colibă în cazul cartonașului Agricultură)[4] pe cartonaș. În caz contrar, nu are posibilitatea de a plasa cartonașul. Pionul rămâne acolo pe toată durata jocului.

Tile Scout 01.png
Iscoadă: În fiecare tură,[5] jucătorul are posibilitatea de a respinge primul cartonaș pe care îl trage (inclusiv cartonașe bonus). Plasează cartonașul respins sub teanc și trage un nou cartonaș, pe care trebuie să îl plaseze.

Atunci când se plasează: Nu pot fi alți culegători în pădure. Atunci când pădurea este finalizată, iscoada este considerată un culegător, dar nu este înapoiată în rezerva jucătorului după evaluare.


Tile Scout 02.png
Vânător pe pod: Vânătorul se socotește la evaluarea câmpiilor de pe ambele părți ale podului. Podul nu conectează câmpiile.

Atunci când se plasează: Nu poate fi niciun vânător pe niciuna dintre câmpii. Ursul valorează 2 puncte.


Tile Scout 04.png
Monoxil: De fiecare dată când este finalizat un râu din acest sistem de râuri (indiferent de care jucător), proprietarul monoxilului încasează atâtea puncte câți pești are cel mai mare lac.[6]

Atunci când se plasează: Nu pot fi alți pescari pe râu. Atunci când râul este finalizat, monoxilul se socotește drept pescar, dar nu este înapoiat în rezerva jucătorului după evaluare.


Tile Scout 03.png
Agricultură: La sfârșitul jocului, jucătorul încasează 1 punct pentru fiecare cartonaș cu câmpie, indiferent de evaluarea obișnuită a vânătorilor.[7]

Atunci când se plasează: Nu poate fi niciun vânător pe câmpie.[8] Nu poate fi plasat niciun vânător pe câmpie.[9]

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe totale: 5
Tile Scout 01.png ×1
Tile Scout 02.png ×1
Tile Scout 03.png ×1
Tile Scout 04.png ×1
Tile Scout 05.png ×1
Șaman

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1. Cartonașele din Iscoada pot fi diferențiate de cartonașele normale din Vânători și culegători după imaginea cu șaman de pe partea cealaltă.
 2. Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Dacă am Șamanul înapoiez un membru de trib în rezerva mea la începutul sau sfârșitul turei mele? Adică pot îndepărta un om și să îl joc în aceeași tură Răspuns: Da. Regulile nu o împiedică, așa că poți să iei un membru de trib înapoi în orice moment din tura ta. Dacă îl iei înapoi la începutul turei tale îl poți juca în aceeași tură.
 3. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Ediția RGG nu include cuvântul „meadow” („câmpie”) here.
 4. Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Pot alege dacă să joc o colibă sau un vânător pe cartonașul Agricultură? Răspuns: Nu. Trebuie să joci o colibă.
 5. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Ediția RGG precedă acest enunț cu „o singură dată în joc” („once in play”).
 6. Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Traducerea în engleză zice „atâtea puncte câți pești are cel mai mare lac de pe acest râu” („as many points as the largest lake on this river has fish”). Originalul în germană pare să spună doar „atâtea puncte câți pești are cel mai mare lac”. Este cel mai mare lac de pe râu sau cel mai mare lac de pe sistemul de râuri? Răspuns: Intenția era că ar trebui să fie cel mai mare lac de pe sistemul de râuri.
 7. Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Dacă plasez o colibă pe cartonașul Agricultură, îmi oferă coliba puncte pentru animalele de pe câmpie? Răspuns: Nu. Numai vânătorii încasează puncte pentru animale.
 8. Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Pot plasa o colibă pe cartonașul Agricultură dacă este deja un vânător pe câmpie? Răspuns: Nu. Plasarea colibei pe cartonașul Agricultură este guvernată de regulile pentru plasarea vânătorilor. Trebuie să plasezi cartonașul Agricultură într-o câmpie pustie.
 9. Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Odată ce am plasat coliba pe cartonașul Agricultură, poate cineva să plaseze un vânător pe câmpie? Răspuns: Nu. Dar desigur că poți conecta două (sau mai multe) câmpii mai târziu în joc, ca de obicei. Atunci ai putea să ai o colibă care obține puncte pentru mărimea unei câmpii și o evaluare de vânător pentru animale.