La Porxada (prima ediție)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page La Porxada (1st edition) and the translation is 100% complete.

La Porxada îi dă jucătorului care plasează acest cartonaș două opțiuni: să își schimbe meepleul său cu meepleul oricărui alt jucător SAU să primească un bonus de evaluare la sfârșitul jocului când fiecare din orașele jucătorului se socotesc drept finalizate.

Porxada C1 Tile 01.jpg Citești regulile pentru acest design al cartonașelor.
Această extensie nu a fost publicată în alte ediții.
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


Symbol La Porxada.png

La Porxada îi dă jucătorului care plasează acest cartonaș două opțiuni: să își schimbe meepleul său cu meepleul oricărui alt jucător SAU să primească un bonus de evaluare la sfârșitul jocului când fiecare din orașele jucătorului se socotesc drept finalizate.

Informații generale și comentarii

Extensia La Porxada (Sala cu Coloane) a fost original lansată la Jugar X Jugar în 2010 de Oriol Comas i Coma (BGG).

La Porxada este un edificiu istoric din Granollers. A fost construită în secolul al XVI-lea la ordinul consiliului orașului. Este situată în cartierul istoric al orașului, în fața primăriei. La vremea sa era o piață agricolă și un loc de comercializat produse din ținut. În războiul civil a fost distrusă de forța aeriană italiană și a fost după aceea reconstruită.

La Porxada în Granollers. Sursă: Wikimedia Commons

La Porxada este o mini-mini-extensie autoproclamată, conținând numai un singur cartonaș. Locul său în universul Carcassonne este dezbătut și disputat – unii o consideră o extensie complet neoficială, căci nu a fost niciodată sancționată de Hans im Glück. Cei care argumentează de această parte remarcă că cartonașele erau pur și simplu abțibilduri plasate pe alte cartonașe. Totuși, extensia a fost sancționată de însuși Klaus-Jürgen Wrede (există chiar și o imagine a unui cartonaș semnat pe BoardGameGeek.com), așa că aceasta este mai mult decât doar o extensie de fani. În fine, La Porxada există într-un limb semi-oficial, iar jucătorii individuali trebuie să își folosească judecata în privința naturii extensiei.

Conținut

 • 1 cartonaș de teren nou afișând La Porxada
Cartonaș cu La Porxada
În plus, ai nevoie de:[1]
 • 6 jetoane: Este recomandat să folosești cuburi de lemn, mingi de hârtie sau chiar fotocopii plastifiate ale cartonașului La Porxada, așa cum fac unii jucători.

Reguli

Pregătire

Cartonașul este amestecat cu toate celelalte cartonașe care sunt folosite pentru joc.

Atașarea unui cartonaș

Cartonașul cu La Porxada poate fi folosit în două feluri diferite. Jucătorul care plasează acest cartonaș poate alege una dintre următoarele:

 1. Face schimb de supuși în tura actuală a jucătorului
 2. Un bonus de evaluare la sfârșitul jocului

Dacă jucătorul a ales să facă schimb de supuși după plasarea acestui cartonaș, jucătorul are posibilitatea[2] de a schimba unul dintre proprii săi supuși cu un supus de-al altui jucător.[3] Ambii supuși trebuie să fie actualmente în joc.[4] Jucătorul ales poate nega schimbul, dar dacă face asta, trebuie să elimine unul dintre supușii săi pentru tot restul jocului. Dacă jucătorul care plasează La Porxada nu are niciun supus în joc, nu poate alege această opțiune.

Evaluare

Dacă este finalizat orașul cu La Porxada și jucătorul a ales bonusul de evaluare, toți jucătorii cu supuși în acel oraș la acel moment (indiferent de majoritate) vor obține un jeton ca memento al prezenței lor.[5]

Orașul cu La Porxada va fi evaluat ca de obicei dacă este finalizat.

Evaluarea finală

Dacă jucătorul a ales bonusul de evaluare la sfârșitul jocului, toți jucătorii care au avut un cavaler în orașul care conține La Porxada atunci când acesta a fost finalizat,[6] iar prin urmare au obținut un jeton, vor evalua toate orașele lor nefinalizate care conțin supuși ca și cum ar fi finalizate.[7] Acest bonus de evaluare va avea loc numai dacă orașul care conține La Porxada este finalizat.

Alte extensii

Notă: Nu există reguli explicite legate de cum ar trebui desfășurată evaluarea finală atunci când se combină La Porxada cu alte extensii. Aici poți găsi niște note despre cum ar trebui evaluate orașele nefinalizate pe baza interpretării regulilor existente și limitărilor impuse în timpul evaluării finale.

Bonusul furnizat de La Porxada afectează toții jucătorii care sunt prezenți în orașul cu La Porxada atunci când acesta este finalizat. În timpul evaluării finale, le va permite acelor jucători să își evalueze orașele lor nefinalizate ca și cum ar fi finalizate în timpul jocului. Așa că orașele încă vor fi nefinalizate pentru toate efectele, dar sunt evaluate ca orașe finalizate ca o excepție.

Pentru a face asta posibil, ar trebui să evaluăm fiecare oraș nefinalizat ca într-o bulă: ar trebui considerate drept finalizate pentru toți ocupanții săi în ceea ce privește evaluarea, dar nimeni altcineva nu ar remarca. În consecință, fermele ce se ating de acele orașe nefinalizate nu le vor lua în considerare în evaluarea lor chiar dacă orașul însuși a fost evaluat ca finalizat.

Asta ar afecta numărul de puncte per cartonaș și blazon, catedrale și alte bonusuri aplicate în timpul jocului orașului însuși. Ar trebui luate în considerare două cazuri:

 • Puncte și modificatori de evaluare aplicabili în timpul jocului și după joc, dar pot diferi: În acest caz, le aplici ca în timpul jocului:
 • Modificatori și bonusuri de evaluare aplicate numai în timpul jocului:
  • Omul de turtă dulceOmul de turtă dulce Câte 1 punct pentru fiecare cartonaș pentru fiecare supus pe care îl are jucătorul în oraș. Omul de turtă dulce nu ar trebui să se mute din oraș pentru a evita orice reacție în lanț (aplicat ca în timpul jocului, dar fără efecte adverse).
  • Turnurile de vegheTurnurile de veghe Puncte în concordanță cu turnul de veghe (aplicat ca în timpul jocului).
  • TopografiiTopografii Cartonașele de evaluare nu sunt luate în considerare după joc. Se poate conveni să se aplice cartonașul de evaluare activ pentru orașe după ultima evaluare din timpul jocului. Asta înseamnă că cartonașele de evaluare ar trebui lăsate așa cum sunt când se sfârșește jocul, dar nu sunt luate în considerare în timpul evaluării finale, exceptând atunci când se încasează bonusul La Porxada pentru orice oraș nefinalizat.
  • Castele din GermaniaCastele din Germania +3 puncte (aplicat ca în timpul jocului).
  • Chirurgii-frizeriChirurgii-frizeri +puncte de case-băi (aplicat ca în timpul jocului, dar fără efecte adverse). Trimiterea supușilor la o casă-baie liberă în timpul evaluării finale nu are niciun sens.
  • Promo-ul DarmstadtPromo-ul Darmstadt Darmstadtium: +3 puncte (aplicat ca în timpul jocului).
  • Piețele din LeipzigPiețele din Leipzig Sfertul monedarilor: +3 puncte per blazon (aplicat ca în timpul jocului). Acest bonus nu este aplicat după joc, dar aceasta ar putea fi o excepție. Supușii din orașul Leipzig nu ar trebui să fie îndepărtați până la sfârșitul evaluării finale, nu numai pentru Sfertul tăbăcarilor care afectează ferme în acest caz.

Ce se întâmplă cu alte evaluări și bonusuri declanșate de evaluarea unui teritoriu finalizat?

Am avea nevoie de niște considerații adiționale în acest punct, căci efectuăm evaluarea odată ce jocul s-a sfârșit. Există unele acțiuni legate de evaluarea în timpul jocului care nu se mai pot întâmpla:

 • ȘcoalaȘcoala Profesor: Nu se aplică în timpul evaluării finale căci nu a fost finalizat niciun teritoriu efectiv de către o plasare de cartonaș și nu există nicio ordine specifică pentru evaluarea teritoriilor, așa că ar trebui ignorat chiar dacă jucătorul cu profesorul evaluează un oraș afectat de bonusul de la La Porxada (vezi această clarificare: Școala).
 • Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruriExt. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri Cetăți: Nu sunt considerate în timpul evaluării finale exceptând pentru ferme și moșii. Ocupanții lor sunt îndepărtați înaintea evaluării finale, așa că nu poate fi declanșată nicio evaluare de cetate. În orice caz, nu este evaluat niciun oraș finalizat efectiv, așa că nicio cetate nu ar putea primi vreun punct pentru acestea.
 • Mini #2 - DepeșeleMini #2 - Depeșele Nu se aplică după joc. Nu există niciun jucător în timpul evaluării finale așa că niciun jucător nu poate primi depeșe.
 • Mini #6 - HaiduciiMini #6 - Haiducii Nu se aplică după joc. Sunt îndepărtați înainte ca evaluarea finală să înceapă.

În concluzie, ar trebui să aplicăm principiul bulei evaluării acelor orașe nefinalizate ce aparțin jucătorilor afectați de bonusul de la La Porxada. De dragul consistenței, nu ar trebui să fie declanșat niciun efect advers de către evaluarea retușată a acestor orașe „norocoase”.

Reguli ale casei

Notă: Această regulă a casei a fost o consecință a golurilor din regulile originale dinainte de clarificările din 4/2019. Este inclusă aici numai în scop informativ.

Pentru opțiunea #2 (bonus de evaluare), un jucător poate obține bonusul numai dacă are un supus în oraș la sfârșitul jocului. Dacă orașul este finalizat în timpul jocului, nu este evaluat și este încă considerat „nefinalizat” – fiecare jucător cu supuși în oraș are opțiunea de a îndepărta oricare sau toți din supușii săi la acel moment. Orice supuși rămași în oraș rămân până la sfârșitul jocului câtă vreme nu sunt îndepărtați de alte tipuri de mecanică de-ale jocului. Prin urmare, este necesar un sacrificiu pentru a obține bonusul de-la-sfârșitul-jocului, căci trebuie investit un supus până la sfârșitul jocului. Pentru că orașul cu La Porxada este întotdeauna considerat nefinalizat, totuși, tipurile de mecanică incluzând dragonul, turnul, ciuma, cercurile în lan, zburătorul și coridorul fermecat sunt toate relevante, căci în oraș s-ar putea intra ca într-un teritoriu nefinalizat (și potențial neocupat) de-a lungul jocului.

Nota #1: Orașul cu La Porxada este evaluat folosind regulile normale de deținere la sfârșitul jocului după ce sunt evaluate toate celelalte orașe.
Nota #2: Un oraș finalizat cu La Porxada este considerat finalizat în ceea ce privește evaluarea fermelor la sfârșit.
Nota #3: Atunci când se joacă cu orașul Carcassonne, pot fi plasați supuși din orașul Carcassonne pe un teritoriu atunci când acel teritoriu punctează. Pentru că orașul cu La Porxada nu punctează până ce este socotit bonusul final la sfârșitul jocului, jucătorii nu au posibilitatea de a muta supuși în orașul cu La Porxada din orașul Carcassonne până în acel moment.
(Mulțumiri lui Carcking.)

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe totale: 1

Legături externe

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1. Clarificare oficială din partea publicatorului Folosirea de jetoane și sugestiile despre ce să folosești au fost furnizate în clarificări de către autorul extensiei La Porxada. (4/2019)
 2. Interpretare din partea comunității Utilizarea termenului „are posibilitatea” („may”) instituie o situație interesantă – teoretic, jucătorul ar putea alege opțiunea 1 (câtă vreme are cel puțin un supus în joc), dar apoi să aleagă să nu facă schimb de supuși, efectiv negând toate efectele cartonașului.
 3. Interpretare din partea comunității Utilizarea termenului „supus” („follower”) aici sugerează că pionii ne-supuși (precum porcul și constructorul) nu pot fi negociați. Totuși, ar părea că orice tip de supus ar putea fi schimbat cu oricare altul (de ex. supusul mare cu primarul), care are implicații strategice notabile. Singura restricție de luat în considerare este că ambii supuși sunt schimbați pe un teritoriu valid în concordanță cu tipurile lor.
 4. Interpretare din partea comunității Regulile indică că ambii supuși trebuie să fie deja plasați pe tablă. Jucătorii nu au posibilitatea de a alege un supus din rezerva lor.
 5. Clarificare oficială din partea publicatorului Această acțiune a fost omisă în regulile originale, dar a fost detaliată într-o clarificare de către autorul extensiei La Porxada. A confirmat în plus condițiile de întrunit încât jucătorii să poată beneficia de pe urma bonusului de evaluare finală. (4/2019)
 6. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Regulile actualizate afirmă „toți jucătorii care au avut un cavaler în orașul care conține La Porxada”, dar regulile originale au folosit timpul prezent în schimb: „toți jucătorii care au un cavaler în orașul care conține La Porxada” („all players who have a knight in the city containing La Porxada.”). Această schimbare poate fi confirmată după clarificările furnizate de autorul extensiei La Porxada. (4/2019)
 7. Interpretare din partea comunității Asta ar ridica tot stresul legat de a avea un oraș cu catedrală târziu în joc.