Landkaart-fiches Scandinavië

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Map-Chips Nordics and the translation is 100% complete.

Other languages:


De volken uit het noorden hebben altijd bekend gestaam om hun ontdekkingsreizen en hebben vele avonturen beleefd. Nu is het aan jullie om in hun voetstappen te treden.

Algemene informatie en opmerkingen

Carcassonne landkaart-fiches werd oorspronkelijk in 2019 uitgebracht door Hans im Glück.

Het is een mini-uitbreiding met verschillende spelregels voor elke Carcassonne Map. In het geval van Carcassonne Landkaarten - Scandinavië, kunnen de spelers een aantal Scandinavische bezienswaardigheden ontdekken en die met behulp van hun tegels gaan verkennen.

Speelmateriaal

  • 30 landkaart-fiches (10 stuks in elk van de kleuren paars, lichtblauw, en oranje).
Carcassonne landkaart-fiches
Achterkant landkaart-fiche

Het is aan te raden om met 115-125 tegels te spelen, m.a.w. uit de Big Box: Baisspel (72) + uitbr. 1 (18) + mini 4 t/m 7 (30) = 120 tegels.

Spelregels

Voorbereiding

Kies 2 van de 3 mogelijke start-vakken.

Voorbeeld: Startvak

Schud alle 30 landkaart-fiches gedekt en leg vervolgens twee ervan gedekt op elk gemarkeerd vak.

Voorbeeld: Vak voor twee landkaart-fiches

Spelverloop

1. Landtegel leggen

Golven

Er staan vakken met golven op de landkaart. Op deze vakken mag je geen landtegel aanleggen.

Voorbeeld: Een vak met golven, waar geen tegel aangelegd mag worden.

Fiches verzamelen

Als je een tegel aanlegt naast een voorbedrukte stad, neem je onmiddellijk de landkaart-fiches die daar liggen. Het maakt niet uit of je wel of neit een meeple zet. Je krijgt direct het aantal punten dat door de getallen op de landkaartfiches wordt aangegeven. Hierna neem je de fiches in voorraad.

Voorbeeld 1: Je legt jouw tegel naast Oslo aan. Je krijgt 2 landkaart-fiches die 3 punten waard zijn.

Scandinavische bezienswaardigheden ontdekken

Je mag geen landtegel op een bezienswaardigheid aanleggen. Maar je mag wel een willekeurige tegel ernaast aanleggen. Net als bij een randvak, worden alle projecten aan de kant van de bezienswaardigheid afgesloten. Als een bezienswaardigheid aan één kant ontdekt is, mag je niet automatisch ook aan de andere zijden tegels aanleggen (in tegenstelling tot een voorbedrukte stad).

Voorbeeld 2: Scandinavische bezienswaardigheid
2. Een meeple zetten

Na het aanleggen van een tegel mag je er volgens de basisregels een meeple op zetten.

3. Puntentelling afhandelen

Als je punten telt voor een weg, kun je die upgraden door jouw landkaart-fiches te gebruiken. Voor elke kleur die je gebruikt krijg je 1 punt per tegel extra. Je mag per puntentelling 1 fiche van elke kleur gebruiken. Gebruikte fiches worden hierna uit het spel verwijderd.

Elke bezienswaardigheid is omrand in één van de 3 landkaart-fiche kleuren. Als gevolg hiervan, krijg je voor elke weg die naar een bezienswaardigheid loopt 2 punten in plaats van 1 per tegel. Als je landkaart-fiches met andere kleuren gebruikt, krijg je nog 1 punt per kleur voor elke wegtegel. De kleuren van de rand van de bezienswaardigheid kan meerdere keren gebruikt worden.

Veerbootroutes tellen, ongeacht hun lengte, voor 1 wegtegel en kunnen zoals gebruikelijk door landkaart-fiches verbeterd worden.

Voorbeeld:
1 Jij bouwt de weg naar Santa Claus Village af.
2 Jij gebruikt een lichtblauw en een paars fiche, om alle 3 de kleuren te hebben (het dorp is met oranje omrand, dus heb je geen oranje fiche nodig).
Omdat je 3 verschillende kleuren hebt, is elke wegtegel voor jou nu 4 punten waard. Jij krijgt in totaal 12 punten voor deze weg.
Blauw staat ook op deze weg, maar gebruikte geen fiches. Blauw krijgt dus maar 2 punten per tegel, dus in totaal 6 punten.
Eindtelling

Aan het einde van het spel mag je je wegen niet meer upgraden, noch met fiches, noch met de bezienswaardigheden.

Tegelverdeling

Totaal aantal fiches: 30
Map-Chips C2 Chip Purple 1.png ×6
Map-Chips C2 Chip Purple 2.png ×4
Map-Chips C2 Chip Light Blue 1.png ×6
Map-Chips C2 Chip Light Blue 2.png ×4
Map-Chips C2 Chip Orange 1.png ×6
Map-Chips C2 Chip Orange 2.png ×4

De bezienswaardigheden

Nordics-highlight-Faddersbol.png
Faddersbøl Mølle is een zogenaamde Hollandse molen, die, zoals de naam suggereert in Nederland werd ontwikkeld. De molen werd gebouwd in 1859. Vandaag de dag wordt het landschap gekenmerkt door de vele hoge windmolens in dit gebied. De molen werd door de boeren in dit gebied gebruikt om hun graan te malen.
Nordics-highlight-Gotland.png
Gotland is een Zweeds eiland en historische provincie. Het is het op één na grootste eiland in de Baltische Zee. Het eiland is vernoemd naar de Duitse stam de “Goten”. Vandaag de dag is Gotland een bekende vakantiebestemming. Gotland staat bekend om zijn natuurlandschap met vele dier- en plantensoorten. Vooral noemenswaardig zijn de vogels en de verscheidenheid aan orchideeën.
Nordics-highlight-Imatrafall.png
The Imatrafall is een waterval in de stad Imatra. De rivier Vuoksi valt hier ruim 500 meter naar een smalle granieten ravijn van 18 meter diep. Sinds 1929 wordt de waterval gebruikt om energie op te wekken en wordt het water omgeleid. Alleen op bepaalde tijden worden de sluizen geopend en wordt de oude rivier overstroomd. De Imatrafall is één van de 27 officiële “natuurlandschappen” van Finland.
Nordics-highlight-Inarijarvi.png
Inarijärvi is een meer in het Finse deel van Lapland. Het meer is het op twee na grootste meer in Finland. Op het diepste punt is het meer 92 meter diep. Door de meer dan 3000 eilanden, lijkt het meer een doolhof van waterwegen dan een uitgestrekt water.
Nordics-hightlight-Kebnekaise.png
Met zijn 2097 meter (noordelijke piek) is de Kebnekaise de hoogste berg van Zweden. De vergletsjerde zuidelijke piek was oorspronkelijk hoger dan de noordelijke piek, maar door glaciale smelting werd de zuidelijke piek in 2018 kleiner dan de noordelijke.
Nordics-highlight-OldTjikko.png
Old Tjikko is een Noorse spar van ongeveer 9550 jaar oud die in de bergen van de Zweedse provincie Dalarna groeit. Old Tjikko is de oudste levende individuele kloonboom. De stam wordt geschat op enkele honderden jaren. De boom als geheel, overleeft al veel langer, door een nieuwe stam te laten groeien uit het nog levende wortelsysteem.
Nordics-highlight-SantaClaus.png
Dorp van de Kerstman is een pretpark in Rovaniemi, in het Finse deel van Lapland. Het werd geopend in 1985. In het midden van het dorp zie je een witte lijn die aangeeft waar in 1865 de poolcirkel liep. Vandaag de dag loopt de poolcirkel zo'n 700m verder naar het noorden. De Kerstman heeft een kantoor in het dorp, waar je hem tijdens zijn kantooruren kunt ontmoeten.
Nordics-highlight-Svartifoss.png
De Svartifoss, in het Nederlands “zwarte waterval”, vanwege de kleur van de omliggende rotsen, ligt in nationaal park Skaftafell in het zuidoosten van IJsland. Der Stórilækur (grote stroom) valt van een rotsrand die omgeven wordt door basalten kolommen die eruit zien als orgelpijpen en stroom dan verder in de Vestragil (westelijk ravijn).
Nordics-highlight-TromsdalenChurch.png
De IJszeekathedraal is een zeemanskerk behorend tot de Evangelisch Lutheraanse stroming en een bezienswaardigheid van de stad Tromsø. Het ontwerp is van de architect Jan Inge Hovig en de bouw dateert van 1964-1965.
Nordics-highlight-Trollforsen.png
Trollforsen is één van de grootste stroomversnellingen in Europa. Deze ligt in de Noorse gemeenschap van Arvidsjaur. De rivier Piteälven stroomt hier over een afstand van 800m tussen rotsen en over klippen met een aanzienlijk hoogteverschil. Het natuurbos eromheen zit vol zijrivieren, kleine meren en moerassen.