Landkaart-fiches Taiwan

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Map-Chips Taiwan and the translation is 100% complete.

In het geval van Carcassonne Landkaarten - Taiwan, kunnen spelers hun meeples upgraden om bij een puntentelling de meerderheid te hebben.

Other languages:


Algemene informatie en opmerkingen

Carcassonne landkaart-fiches werd oorspronkelijk in 2019 uitgebracht door Hans im Glück.

Dit is een mini-uitbreiding met verschillende spelregels voor elke Carcassonne landkaart. In het geval van Carcassonne landkaarten - Taiwan, mogen spelers hun meeples upgraden om bij een puntentelling de meerderheid te verkrijgen (ditzelfde landkaart-fiche mechanisme is ook in gebruik voor Carcassonne landkaarten - Duitsland).

Speelmateriaal

  • 30 landkaart-fiches (10 stuks in elk van de kleuren paars, lichtblauw, en oranje).
Carcassonne landkaart-fiches
Achterkant landkaart-fiche

Het is aan te bevelen om met 100-110 tegels te spelen, bijvoorbeeld met het basisspel en de eerste en tweede uitbreiding, dat wil zeggen: Uitbr. 1 - Kathedralen en Herbergen Uitbr. 1 - Kathedralen en Herbergen en Uitbr. 2 - Kooplieden en Bouwmeesters Uitbr. 2 - Kooplieden en Bouwmeesters. [1]

Spelregels

Voorbereiding

Gebruik de 2 beschikbare startvakken (Mount Snow en Mount Jade). [2]

Startvakken voor Carcassonne landkaarten - Taiwan

Schud alle 30 landkaart-fiches gedekt. Verdeel ze gelijkelijk over de vakken op de landkaart en houd je daarbij aan de volgende regels:

  • Leg de fiches gedekt neer
  • Leg slecht 1 fiche per vak
  • Leg geen fiches op de grote stadsvakken of vakken met een stadje
  • Leg de fiches niet verticaal of horizontaal naast elkaar (alleen diagonaal)
  • Leg de fiches niet verticaal of horizontaal naast een gebruikt startvak of een open zijde van een grote stad
Voorbeeld: Dit is een voorbeeld van hoe de fiches neergelegd zouden kunnen worden. (De fiches zijn groter afgebeeld dan ze in werkelijkheid zijn.)

Spelverloop

1. Landtegel leggen

Eiland-vakken met wapen

Je mag alleen tegel op eiland-vakken leggen als ze met een veerbootroute aan het vasteland verbonden zijn (zie de algemene spelregels). Als je een tegel op een vak met een wapen legt, krijg je onmiddellijk 2 punten voor elk wapen.

Voorbeeld 1: Het eiland is verbonden met het vasteland. Je legt een tegel op het eiland en krijgt onmiddellijk 2 punten voor het wapen.

Fiches verzamelen

Als je een tegel op een vak met een fiche legt, neem je het fiche, draai je het om en krijg je onmiddellijk 1 of 2 punten. Daarna leg je het fiche open voor je neer.

Voorbeeld 2: Je legt een tegel op een veld met een fiche en je neemt het. Nu krijg je er 2 punten voor.
2. Een meeple zetten

Nadat je een tegel hebt aangelegd mag je volgens de algemene spelregels een meeple zetten.

Een meeple upgraden

Als je fiches verzameld hebt die precies 4 waard zijn (4x waarde-1 | 2x waarde-2 | 2x waarde-1 + 1x waarde-2), dan mag je die in deze of een latere beurt gebruiken om één van je meeples te upgraden.

Voorbeeld 1: Met deze fiches kun je een meeple upgraden.

Je neemt één van je fiches (de waarde maakt niet uit) en legt die onder één van je meeples. Dat kan een meeple zijn die in een eerdere beurt is gezet of die welke je zojuist gezet hebt (de andere fiches die je gebruikt hebt om voor de upgrade te betalen worden uit het spel genomen).

Voorbeeld 2: Eén fiche wordt onder je meeple gelegd. De overige fiches worden uit het spel genomen.

Je mag een meeple op een tegel slechts eenmaal upgraden. }}

3. Puntentelling afhandelen

Bij een puntentelling telt een geüpgradet meeple voor 2 meeples op het betreffende project (zoals de grote meeple uit Uitbr. 1 - Kathedralen en Herbergen Uitbr. 1 - Kathedralen en Herbergen). Na de puntentelling keert de meeple zoals gebruikelijk naar je voorraad terug en het fiche wordt uit het spel genomen. De meeple is nu niet meer geüpgradet en telt weer als normale meeple (je kunt hem op dezelfde wijze als eerder opnieuw upgraden).

Voorbeeld: De weg is afgebouwd. Door de geüpgrade meeple heeft rood de meerderheid en krijgt 4 punten. Blauw krijgt geen punten. Het upgrade-fiche wordt uit het spel genomen.
Eindtelling

Geüpgraded meeples tellen ook aan het einde van het spel voor twee (boeren ook).

Tegelverdeling

Totaal aantal fiches: 30
Map-Chips C2 Chip Purple 1.png ×6
Map-Chips C2 Chip Purple 2.png ×4
Map-Chips C2 Chip Light Blue 1.png ×6
Map-Chips C2 Chip Light Blue 2.png ×4
Map-Chips C2 Chip Orange 1.png ×6
Map-Chips C2 Chip Orange 2.png ×4

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers De webpagina over de landkaart van Taiwan op CundCo suggereert 100-110 tegels omdat de landkaart kleiner is.
    De spelregels voor de landkaart van Taiwan suggereren om 125-130 tegels te gebruiken met dezelfde uitbreidingen als de andere landkaarten, dus dat lijkt een fout te zijn. Bovendien is er op de landkaart van Taiwan maar ruimte voor 121 tegels.
  2. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Bij de C2 versie van de landkaart van Taiwan die in 2022 door HiG werd uitgegeven ontbreken de bergen op de star-vakken. Op de C3 versie staan ze weer wel, dit in navolging van de versie die door Swan Panasia uitgegeven werd.