Minunile umanității

From Wikicarpedia
(Redirected from Minunile umanității)
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Wonders of Humanity and the translation is 100% complete.

Extensia Minunile umanității conține mega cartonașe ce se întind de-a lungul a 5 spații în diverse configurații. Fiecare mega cartonaș prezintă o minune construită de om în ere diferite. Fiecare dintre ele îți aduce avantaje individuale. Dar fiecare jucător poate folosi numai una singură într-o partidă. Obține repede o minune corespunzătoare pentru a beneficia de pe urma ei cât de des posibil!

Wonders of Humanity C3 Tile 04.png Citești regulile pentru acest design al cartonașelor.
Această extensie nu a fost publicată în alte ediții.
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


Symbol Wonders Of Humanity C3.png

Extensia Minunile umanității conține mega cartonașe ce se întind de-a lungul a 5 spații în diverse configurații. Fiecare mega cartonaș prezintă o minune construită de om în ere diferite. Fiecare dintre ele îți aduce avantaje individuale. Dar fiecare jucător poate folosi numai una singură într-o partidă. Obține repede o minune corespunzătoare pentru a beneficia de pe urma ei cât de des posibil!

Minunile umanității au ajuns în Carcassonne. Fiecare dintre ele îți aduce avantaje individuale. Dar fiecare jucător poate folosi numai câte una singură în fiecare joc. Obține repede minunea pe care o vrei pentru a beneficia de pe urma ei cât de des posibil!

Informații generale și comentarii

Simbolul extensiei

Minunile umanității a fost lansată de Hans im Glück în 2023. Extensia conține cartonașe cu minune ce se întind pe 5 spații în diverse configurații. Fiecare cartonaș prezintă o minune construită de om în diferite ere. Primul set conține următoarele minuni. Vor urma mai multe seturi:

 • Stonehenge, un monument preistoric situat lângă Amesbury în apropierea Angliei (UK).
 • Circus Maximus, un stadion roman antic pentru curse ale carelor de luptă și loc de divertisment în masă din Roma, Italia.
 • Notre-Dame, o catedrală gotică medievală construită în Paris, Franța.
 • Alhambra, un palat și complex-fortăreață din secolul al XIII-lea situat în Granada, Spania.

Această extensie are orașe cu clădiri tăiate.

Conținut

 • 4 cartonașe de minuni cu Minuni ale Umanității (fiecare dintre ele este socotit drept 5 spații pătrate contigue)
Wonders Of Humanity C3 Feature Tile 02.png
Notre-Dame
Wonders Of Humanity C3 Feature Tile 01.png
Stonehenge
Wonders Of Humanity C3 Feature Tile 03.png
Circus Maximus
Wonders Of Humanity C3 Feature Tile 04.png
Alhambra

Notă: Harta printată pe versoul primului set de cartonașe cu minune (Stonehenge, Notre-Dame, Circus Maximus și Alhambra) este relevantă numai pentru Festivalul Jocului Carcassonne 2023 din Carcassonne.

Hartă a Carcassonne pe versourile cartonașelor cu minune odată asamblate

Reguli

Pregătire

Vă recomandăm să jucați cu cel puțin 90 de cartonașe și 1 meeple adițional (adică Jocul de bază + Prima extensie).[1] Ignoră orice reguli adiționale de-ale extensiilor.

Exemplu: Configurare pentru 4 jucători, în care sunt plasați câte doi meepleși pentru fiecare jucător lângă câmpul 10 de pe tabla de scor.
 • Fiecare jucător ia toți cei 9 meepleși într-o culoare. Plasează 2 meepleși în fiecare culoare lângă câmpul 10 în afara tablei de scor.
Notă: Unul dintre acei meepleși este folosit numai pentru a îți marca minunea. Poți folosi meepleul mare din prima extensie sau oricare alt pion în acea culoare.
Plasează ca de obicei un meeple de scor pe câmpul 0 al tablei de scor. Toți jucătorii încep jocul cu 6 meepleși în rezerva lor.
 • Alege câte 1 cartonaș cu minune pentru fiecare jucător. Plasează-le cu fața în sus lângă tabla de scor. Respinge cartonașele cu minune rămase, nu ai nevoie de ele pentru acest joc.

Notă: Există numai 4 minuni în primul set. Așa că puteți juca numai până la patru jucători. Totuși, vor fi disponibile mai multe seturi, care vă vor permite să alegeți minunile și/sau să jucați cu mai mult de 4 jucători.


Atașarea unui cartonaș cu minune

Feature Wonders of Humanity Symbols C3.png

Există câte 1 minune pentru fiecare jucător. Pentru a primi un cartonaș cu minune, trebuie să îndeplinești o condiție. Aceasta cade în secțiunea 3. Declanșarea unei evaluări de puncte descrisă mai departe:

3. Declanșarea unei evaluări de puncte și obținerea unui cartonaș cu minune

Există câte 1 minune pentru fiecare jucător. Ața că poți primi un cartonaș cu minune numai o singură dată în timpul jocului.

Atunci când meepleul tău de scor atinge sau depășește câmpul cu perechile de meepleși (prima oară este câmpul 10), efectuezi următorii pași în secvența:

 1. Alege unul dintre cartonașele cu minune disponibile și plasează-l în fața ta. Nu îl plasezi încă pe tabla de joc (vezi 1. Atașarea unui cartonaș cu minune).
 2. Ia-ți cei doi meepleși de lângă tabla de scor și adaugă-i rezervei tale.
 3. Mută toți meepleși rămași plasați lângă tabla de scor 5 câmpuri în față (adică prima oară lângă câmpul 15, apoi lângă câmpul 20 și în cele din urmă lângă câmpul 25).
ATENȚIE: Niciodată nu trebuie să muți perechile de meepleși dincolo de câmpul 25, chiar dacă sunt mai mulți de 4 jucători. Meepleșii rămân lângă câmpul 25 până ce sunt ajunși de toți ceilalți meepleși de scor.
Exemplu: Ești primul jucător care a atins 10 puncte, așa că mai întâi obții un cartonaș cu minune. Apoi îți iei la tine în rezervă meepleși tăi de lângă tabla de scor. În cele din urmă, muți meepleșii celorlalți jucători la câmpul 15.

Caz special: Dacă mai mulți jucători ajung câmpul cu perechile de meepleși în aceeași tură, persoana a cărei tură este alege care dintre ei va lua un cartonaș cu minune. După aceea, perechile de meepleși sunt mutate 5 câmpuri în față ca de obicei. Dacă încă se mai află meepleși de scor de la alți jucători (care nu au luat încă o minune) pe sau dincolo de câmpul cu perechile de meepleși, persoana a cărei tură este decide din nou cine va lua următoarea minune, și așa mai departe.

1. Atașarea unui cartonaș cu minune

Dacă în fața ta se află un cartonaș cu minune, nu tragi un cartonaș, ci în schimb îți plasezi cartonașul cu minune în concordanță cu regulile obișnuite ale plasării.[2] Odată ce l-ai plasat trebuie să îți marchezi minunea cu unul dintre cei 2 meepleși pe care i-ai obținut alături de cartonașul cu minune. Pentru a face acest lucru, plasează meepleul marcator în centrul minunii (nu pe un oraș, drum sau câmp). Acest meeple marcator rămâne acolo până la sfârșitul jocului. Pentru o mai bună deosebire de alți meepleși, poți pune meepleul marcator cu susul în jos.

Notă: În cazul foarte rar în care nu există niciun fel de a plasa corect cartonașul cu minune, tragi un cartonaș pe care trebuie să îl plasezi imediat astfel încât după aceea să îți poți plasa imediat cartonașul cu minune (la acesta). Dacă nici asta nu este posibil, cartonașul este eliminat din joc (chiar dacă s-ar fi potrivit) și tragi alt cartonaș, și așa mai departe. Nu plasezi un meeple pe cartonașul tras în plus.

2. Plasarea unui meeple pe un cartonaș cu minune

După ce ți-ai plasat și marcat minunea, ai posibilitatea de a plasa imediat până la 2 meepleși pe teritorii neocupate diferite (oraș, drum, mănăstire sau câmp) de pe acest cartonaș cu minune. Ai de asemenea posibilitatea de a plasa numai un singur meeple sau niciunul. Dacă plasezi 2 meepleși, pot fi de asemenea plasați pe același pătrat.[3]

Exemplu: Plasezi Alhambra și apoi plasezi pe minune un meeple cu capul în jos. Apoi plasezi un meeple în oraș și alt meeple pe drumul neocupat de pe cartonașul cu minune.
3. Evaluarea unei minuni

Fiecare minune are propria sa funcție care îți poate aduce puncte. Unele minuni îți aduc puncte în timpul jocului, pe când altele îți aduc puncte la sfârșitul jocului.[4]

Wonders Of Humanity C3 Wonder Symbol 01.png
Notre-Dame

În timpul jocului (nu în timpul turei în care plasezi cartonașul cu minunea Notre-Dame), dacă plasezi un meeple pe unul dintre cele 8 cartonașe ce înconjoară o mănăstire, încasezi imediat 3 puncte. Este irelevant dacă mănăstirea are sau nu un călugăr.[5] Chiar dacă mai multe mănăstiri sunt adiacente cu cartonașul unde este plasat meepleul, vei primi „doar3 puncte.[6]

Exemplu: Îți plasezi meepleul pe acest cartonaș și încasezi imediat 3 puncte.

Wonders Of Humanity C3 Wonder Symbol 02.png
Stonehenge

Dacă finalizezi unul sau mai multe drumuri ocupate în timpul turei tale (nu când joci însuși cartonașul cu minunea Stonehenge), încasezi imediat câte 3 puncte pentru fiecare drum pe care îl finalizezi (chiar dacă tu însuți/însăți nu ai un meeple pe acel drum). După aceea, evaluezi drumul ca de obicei.[7]

Exemplu: Finalizezi un drum cu un meeple pe el. Încasezi imediat 3 puncte. După ce obții aceste puncte bonus, evaluarea va continua ca de obicei, iar jucătorul galben va primi 4 puncte pentru drum (4 cartonașe x 1 punct).

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Încasezi bonusul de la Stonehenge dacă finalizezi un drum neocupat și apoi îi adaugi un meeple pe cartonașul tocmai plasat?

Răspuns: Da este posibil. Plasezi meepleul în 2. Plasarea unui meeple exact înainte să efectuezi 3. Evaluarea cu o minune. (3/2024)Wonders Of Humanity C3 Wonder Symbol 03.png
Circus Maximus

La sfârșitul jocului, în funcție de numărul de jucători, vei primi puncte pentru fiecare meeple de altă culoare din orașe în continuare nefinalizate:

2 jucători:      4 puncte
3-4 jucători:      3 puncte
5+ jucători:      2 puncte
Exemplu: Privire detaliată la sfârșitul jocului: În jocul cu trei jucători vei obține 6 puncte pentru cavalerii galbeni (2 meepleși x 3 puncte) și 3 puncte pentru cel albastru (1 meeple x 3 puncte). Nu obții niciun punct pentru propriul tău meeple.

Wonders Of Humanity C3 Wonder Symbol 04.png
Alhambra

La sfârșitul jocului încasezi câte 4 puncte pentru fiecare dintre țăranii tăi, indiferent dacă aceștia încasează sau nu orice alte puncte.

Exemplu: Privire detaliată la sfârșitul jocului: Primești 8 puncte pentru țăranii tăi de pe tablă (2 țărani x 4 puncte).

Important!

 • Fiecare cartonaș cu minune se socotește drept 5 cartonașe normale individuale. Prin urmare, drumurile și orașele pot consta din mai mult de un singur cartonaș. Trebuie să iei asta în considerare în timpul evaluării.
  • Stonehenge și Notre-Dame au fiecare câte un drum care se întinde de-a lungul a 2 cartonașe.
  • Alhambra are un oraș care se întinde de-a lungul a 3 cartonașe, Circus Maximus are un oraș care se întinde de-a lungul a 4 cartonașe, iar Notre-Dame are un oraș care se întinde de-a lungul a 2 cartonașe.[8]
Evaluarea finală

La sfârșitul jocului evaluezi mai întâi minunile care aduc puncte la sfârșitul jocului. După aceea, continui evaluarea finală normală.[9]

Clarificări adiționale

Drumuri, orașe și câmpuri de pe cartonașele cu minune

Comentarii generale

Interpretare din partea comunității Unele cartonașe cu minune includ mai multe orașe ce se întind de-a lungul a mai multor spații pătrate. Fiecare spațiu ar trebui socotit drept un cartonaș separat. Următoarele imagini ilustrează numărul de cartonașe de oraș și de drum care să fie considerat pentru fiecare cartonaș cu minune, precum și conectivitatea intenționată a câmpurilor. Cercurile albastre reprezintă câmpuri conectate, iar cercurile roșii reprezintă câmpuri separate.

Note:

 • Peticele cu murdărie de lângă unele minuni fac parte din minune, nu fac parte din orașul adiacent.
 • Decuparea cartonașelor cu minune poate afecta conectivitatea câmpurilor din cauza variațiilor de producție. Dacă se joacă cu cartonașe cu minune ce se abat de la conectivitatea intenționată a câmpurilor, jucătorii vor trebui să se pună de acord asupra conectivității câmpurilor care să fie aplicată.
Wonders Of Humanity C3 Grid Tile 01.png
Stonehenge
 • Un singur drum de 2 cartonașe care se bifurcă în două segmente deschise (stânga sus și centru)
 • Un singur oraș de 1 cartonaș (dreapta sus)
 • Două drumuri de 1 cartonaș (centru jos și dreapta)
Wonders Of Humanity C3 Grid Tile 02.png
Notre-Dame
 • Un singur drum de 2 cartonașe cu un singur segment deschis, care se bifurcă și se termină la mănăstire și la minune (sus și mijloc)
 • Un singur oraș de 2 cartonașe (stânga jos și centru)
 • Un singur drum de 1 cartonaș (dreapta jos)
Wonders Of Humanity C3 Grid Tile 03.png
Circus Maximus
 • Un singur cartonaș de 4 cartonașe, părțile de jos și cele de sus sunt conectate de o micuță fâșie de oraș (stânga sus până jos și mijloc centru până jos)
 • Două drumuri de 1 cartonaș (mijloc și dreapta jos)
Wonders Of Humanity C3 Grid Tile 04.png
Alhambra
 • Un singur oraș de 3 cartonașe (stânga sus până jos)
 • Două drumuri de 1 cartonaș (centru jos și dreapta)

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Orașul de pe cartonașul cu minunea Notre-Dame se întinde 2 sau 4 cartonașe? Peticele de murdărie ce înconjoară Notre-Dame se extind la 2 spații pătrate adiacente (sus și dreapta). Este un pic ambiguu în termeni vizuali, căci nu există niciun zid efectiv care să închidă orașul, ci peticele de murdărie lipsite de case cu Notre-Dame mărginind câmpul.

Răspuns: Orașul se întinde numai de-a lungul a 2 cartonașe. Peticele de murdărie ce înconjoară Notre-Dame sunt necesare din punct de vedere grafic pentru a sfârși acolo drumurile. (3/2024)

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Cercul extern de pietre limitează câmpurile înconjurătoare, așa că sunt 4 câmpuri pe cartonașul cu minunea Stonehenge. Este asta corect?

Răspuns: Este exact corect. (3/2024)


Interpretare din partea comunității Un țăran plasat pe un câmp care mărginește doar o minune, dar nu și orașul adiacent cu minunea nu va încasa puncte pentru acest oraș. Asta se poate întâmpla câtorva câmpuri de pe cartonașe cu minune:

 • Câmpul care înconjoară mănăstirea de pe cartonașul cu minunea Notre-Dame (sus dreapta)
 • Câmpul dintre drumurile de pe cartonașul cu minunea Circus (centru dreapta)
 • Câmpul dintre drumurile de pe cartonașul cu minunea Alhambra (centru dreapta)

Ia în vedere că minunile (incluzând peticele de murdărie de lângă ele) sunt teritorii separate de orașe. Minunile limitează orașe, dar nu fac parte din acestea.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Unele minuni precum Notre-Dame, Circus Maximus și Alhambra includ un câmp dintre două drumuri care ating minunea. Este acest câmp considerat ca atingând orașul sau numai minunea (și prin urmare nu orașul)?

Răspuns: Câmpul atinge atinge numai minunea. O minune este mereu neutră și nu face parte dintr-un oraș. (3/2024)

Mănăstirile și cartonașele cu minune

Comentarii generale

Interpretare din partea comunității Fiecare spațiu pătrat de pe un cartonaș cu minune se socotește drept cartonaș separat atunci când se evaluează mănăstiri. Asta se aplică mănăstirilor adiacente cu cartonașe cu minune și mănăstirilor de pe un cartonaș cu minune.

Alte extensii

Această secțiune conține informații adiționale despre interacțiunile cu alte extensii Carcassonne.

Comentarii generale:

Interpretare din partea comunității Ai posibilitatea de a plasa 0, 1 sau 2 meepleși de lemn pe un cartonaș cu minune. Aceasta este o singură acțiune.

 • Dacă doar plasezi 1 meeple de lemn, nu poți efectua oricare altă acțiune în loc de a plasa cel de-al doilea meeple de lemn.[10]
 • Dacă doar plasezi 1 sau 2 meepleși de lemn, ai posibilitatea de a folosi plasare directă și chiar și altă mecanică de plasare disponibilă pentru unul singur dintre meepleși: „Adaugă meeple” / „Plasează meeple” (Extensia pentru a 20-a aniversare Extensia pentru a 20-a aniversare).

Interpretare din partea comunității Meepleșii de lemn care pot fi plasați pe cartonașul cu minune sunt următorii:

Interpretare din partea comunității După ce plasezi 0, 1 sau 2 meepleși de lemn pe cartonașul cu minune, ai posibilitatea de a plasa:


Bonusul de la Notre-Dame:

Interpretare din partea comunității Toate construcțiile mănăstirești pot declanșa bonusul de la Notre-Dame atunci când plasezi un meeple pe un cartonaș adiacent:

Interpretare din partea comunității Următoarele teritorii nu declanșează bonusul de la Notre-Dame atunci când plasezi un meeple pe un cartonaș adiacent:

AbateleAbatele

Interpretare din partea comunității Dacă plasezi un meeple de lemn pe cartonașul cu minune, nu poți să îți îndepărtezi abatele în loc de a plasa un al doilea meeple de lemn.
Interpretare din partea comunității O grădină nu declanșează bonusul de la Notre-Dame atunci când plasezi un meeple pe un cartonaș adiacent.

Ext. 2 - Negustori și constructoriExt. 2 - Negustori și constructori

Interpretare din partea comunității Dacă plasezi un meeple de lemn pe cartonașul cu minune, nu poți să îți plasezi constructorul sau porcul în locul unui al doilea meeple de lemn.

Ext. 3 - Prințesa și dragonulExt. 3 - Prințesa și dragonul

Interpretare din partea comunității Dacă plasezi un meeple de lemn pe cartonașul cu minune, nu ai posibilitatea de a muta zâna în loc de a plasa un al doilea meeple de lemn.
Interpretare din partea comunității Dacă aloci zâna unui meeple de pe cartonașul cu minune, întregul cartonaș cu minune este protejat împotriva dragonului. Dragonul nu poate ateriza pe niciun spațiu pătrat al cartonașului cu minune.
Interpretare din partea comunității Zâna nu poate fi alocată meepleului marcator de pe un cartonaș cu minune.
Interpretare din partea comunității Cartonașul cu minune este un singur cartonaș, dar reprezintă 5 spații pentru mutarea dragonului. Dragonul afectează întregul cartonaș atunci când aterizează pe acesta (cu excepția meepleului marcator de pe minunea însăși), dar poate să reprezinte 5 pași în mutarea sa. Minunea este o zonă specială neafectată de dragon.
Interpretare din partea comunității Dacă ai extins orașul de pe un cartonaș cu minune, ai posibilitatea de a îndepărta orice meeple din oraș. Totuși, nu ai posibilitatea de a îndepărta meepleul marcator.
Interpretare din partea comunității Ai posibilitatea de a folosi un coridor fermecat pentru a plasa un meeple pe oricare teritoriu neocupat, nefinalizat de pe un cartonaș cu minune. Nu ai posibilitatea de folosi coridorul fermecat pentru a plasa un meeple pe minunea însăși, căci aceasta este o zonă specială cu reguli speciale de plasare.

Ext. 4 - TurnulExt. 4 - Turnul

Interpretare din partea comunității Cartonașele cu minune se socotesc drept un singur cartonaș pentru turn, dar acestea reprezintă 5 spații pentru raza turnului. Dacă cel puțin unul dintre spațiile ocupate de un cartonaș cu minune se află în raza turnului, poate fi capturat orice meeple plasat pe un cartonaș, cu excepția meepleului marcator.
Interpretare din partea comunității Un turn nu poate captura un meeple marcator. Minunea este o zonă specială care nu poate fi afectată de un turn.

Ext. 5 - Abația și primarulExt. 5 - Abația și primarul

Interpretare din partea comunității Dacă plasezi un meeple de lemn pe un cartonaș cu minune, nu îți poți plasa moșia în locul unui al doilea meeple de lemn.
Interpretare din partea comunității Regula generală stabilește că baza pentru moșie trebuie să fie stabilă - asta înseamnă că colțul tuturor celor patru cartonașe trebuie să se atingă unul pe celălalt și toate cartonașele trebuie să aibă câmp în colț pentru plasarea moșiei.
Un cartonaș cu moșie poate prin urmare să ocupe unul două sau trei dintre cornurile de sub moșie.

Interpretare din partea comunității Atunci când muți căruța după evaluare, consideră teritoriile nefinalizate, neocupate de pe cartonașul său actual și oricare alt cartonaș (pătrat sau nu) ce se suprapune cu spațiile pătrate adiacente ale acestuia.

 • Dacă căruța este pe un cartonaș cu minune, oricare dintre teritoriile acestuia este considerat adiacent.
 • Dacă căruța este pe un cartonaș pătrat adiacent cu un cartonaș cu minune, oricare dintre teritoriile de pe cartonașul cu minune este considerat adiacent.
 • Dacă căruța este pe un cartonaș cu minune, oricare teritoriu de pe un cartonaș pătrat sau cu minune de pe un cartonaș pătrat adiacent este considerat adiacent.

Interpretare din partea comunității O abație poate declanșa bonusul de la Notre-Dame atunci când plasezi un meeple pe un cartonaș adiacent.

Ext. 6 - Contele, regele și vasaliiExt. 6 - Contele, regele și vasalii

Interpretare din partea comunității Un lăcaș de cult poate declanșa bonusul de la Notre-Dame atunci când plasezi un meeple pe un cartonaș adiacent.

Ext. 7 - CatapultaExt. 7 - Catapulta

Interpretare din partea comunității Jetonul de luptă cu prăjituri și jetonul de seducție nu afectează meepleul marcator de pe un cartonaș cu minune.

Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruriExt. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri

Interpretare din partea comunității Poate fi plasat un pod pe un cartonaș cu minune dacă sunt întrunite condițiile pentru un spațiu pătrat dat.
Interpretare din partea comunității Dacă unul sau mai multe spații ale unui cartonaș cu minune se suprapun cu fieful unei cetăți, orice teritoriu finalizat de pe acele spații (drum, oraș sau mănăstire) va declanșa evaluarea cetății.

 • Cetatea va considera fiecare spațiu de pe cartonașul cu minune drept cartonaș separat.
 • Teritoriile de pe spațiile din vecinătatea cetății vor fi cele care pot declanșa evaluarea cetății.[11]

Ext. 9 - Oi și dealuriExt. 9 - Oi și dealuri

Interpretare din partea comunității Dacă plasezi un meeple pe un cartonaș cu minune, nu poți să îți plasezi oierul în locul unui al doilea meeple de lemn.

Ext. 10 - În arena circuluiExt. 10 - În arena circului

Interpretare din partea comunității Dacă plasezi un cartonaș cu minune adiacent cu un cartonaș cu un loc pentru artiști, poți numai să adaugi un singur artist piramidei în loc de a plasa meepleși pe cartonașul cu minune.
Interpretare din partea comunității Dacă plasezi un meeple de lemn pe un cartonaș cu minune, nu poți evalua o piramidă de artiști în loc de a plasa un al doilea meeple de lemn.
Interpretare din partea comunității Un meeple marcator nu primește puncte pentru cortul de circ.

Roata DestinuluiRoata Destinului

Interpretare din partea comunității Dacă plasezi un meeple de lemn pe un cartonaș cu minune, nu poți să plasezi un meeple pe coroana Roții Destinului în locul unui al doilea meeple de lemn.

Mini #1 - Aparate de zborMini #1 - Aparate de zbor

Interpretare din partea comunității Cartonul cu minune se socotește drept 1 cartonaș ce ocupă 5 spații. Zburătorul consideră spații pentru mutarea sa. Dacă zburătorul aterizează pe un spațiu ocupat de un cartonaș cu minune, poate alege orice teritorii de pe întregul cartonaș, adică zburătorul are de ales între diverse drumuri, un oraș sau o mănăstire, dacă sunt disponibile. Zburătorul poate ateriza pe unul dintre aceste teritorii numai dacă acesta nu este încă finalizat.
Interpretare din partea comunității Dacă zborul zburătorului este diagonal, toți pașii trebuie să fie într-o linie dreaptă în direcția pe care o arată săgeata de la cartonașul aparatului de zbor. Unghiul nu se poate schimba. Dacă zburătorul aterizează pe un spațiu ocupat de un cartonaș cu minune, atunci zburătorul are de ales între diverse drumuri, un oraș sau o mănăstire, dacă sunt disponibile. Zburătorul poate ateriza pe unul dintre aceste teritorii numai dacă acesta nu este încă finalizat.
Interpretare din partea comunității Un aparat de zbor nu poate adăuga un meeple marcator unei minuni.

FestivalulFestivalul

Interpretare din partea comunității Nu poți îndepărta un meeple marcator cu un festival.

Mănăstiri din GermaniaMănăstiri din Germania / Mănăstiri din Țările de Jos și BelgiaMănăstiri din Țările de Jos și Belgia / Construcții japonezeConstrucții japoneze

Interpretare din partea comunității O mănăstire specială poate declanșa bonusul de la Notre-Dame atunci când plasezi un meeple pe un cartonaș adiacent.
Interpretare din partea comunității Cartonașele cu minune vor fi considerate drept 5 spații pătrate atunci când se evaluează abatele/priorul claustral de pe o mănăstire specială. Mănăstirile speciale vor socoti acele spații pătrate de pe coloanele și rândurile ce pornesc de la cartonașul mănăstirii.

 • În funcție de poziția unui cartonaș cu minune ce se suprapune cu oricare dintre acele rânduri sau coloane, vor fi luate în considerare pentru evaluare unul sau mai multe spații ale unui cartonaș cu minune.[12]

Catedrale din GermaniaCatedrale din Germania

Interpretare din partea comunității O catedrală germană nu declanșează bonusul de la Notre-Dame atunci când plasezi un meeple pe un cartonaș adiacent.

Turnurile de vegheTurnurile de veghe

Interpretare din partea comunității Un turn de veghe care punctează pentru drumuri, orașe, mănăstiri sau blazoane va lua separat în considerare lucrurile de pe fiecare spațiu pătrat al unui cartonaș cu minune.[11]
Interpretare din partea comunității Un turn de veghe care punctează pentru meepleși va lua în considerare toți meepleșii de pe un cartonaș cu minune adiacent cu acesta, chiar dacă aceștia nu sunt pe spații pătrate adiacente.[13]

Extensia pentru a 20-a aniversareExtensia pentru a 20-a aniversare

Interpretare din partea comunității Dacă activezi un simbol „Adaugă meeple” atunci când plasezi un cartonaș cu minune, poți folosi acțiunea cu un singur meeple de lemn și să plasezi celălalt meeple de lemn pe cartonașul cu minune ca de obicei.
Interpretare din partea comunității Dacă activezi un simbol „Plasează meeple” atunci când plasezi un cartonaș cu minune, poți folosi acțiunea cu un singur meeple de lemn și să îl plasezi pe celălalt pe cartonașul cu minune ca de obicei.
Interpretare din partea comunității Unui meeple marcator nu i poate fi adăugat un al doilea meeple

Revoltele țărăneștiRevoltele țărănești

Interpretare din partea comunității Dacă plasezi un singur sau doi meepleși de lemn pe un cartonaș cu minune, ai posibilitatea de a îi proteja individual pe fiecare dintre ei.
Interpretare din partea comunității Dacă plasezi un meeple de lemn pe un cartonaș cu minune, nu ai posibilitatea de a proteja un meeple plasat anterior pe tablă în loc de a plasa un al doilea meeple de lemn.
Interpretare din partea comunității Un meeple marcator nu poate fi protejat în fața revoltelor țărănești.

VameșiiVameșii

Interpretare din partea comunității Dacă plasezi un meeple de lemn pe un cartonaș cu minune, nu ai posibilitatea de îți plasa sau muta jetonul cu casa de taxe în loc de a plasa un al doilea meeple de lemn.

CiumaCiuma - Răspândirea ciumei

Interpretare din partea comunității Un cartonaș cu minune se socotește drept 1 cartonaș pentru jetoanele de ciumă, dar 5 spații pentru mutarea acesteia (similar cu cum este pentru dragon).

Construcții miciConstrucții mici

Interpretare din partea comunității Dacă plasezi un meeple de lemn pe un cartonaș cu minune, nu ai posibilitatea de a plasa un jeton cu construcție mică în loc de a plasa un al doilea meeple de lemn.

Promo-ul DarmstadtPromo-ul Darmstadt

Interpretare din partea comunității O biserică Darmstadt poate declanșa bonusul de la Notre-Dame atunci când plasezi un meeple pe un cartonaș adiacent.

Promo-uri ruseștiPromo-uri rusești

Interpretare din partea comunității Dacă plasezi un meeple de lemn pe un cartonaș cu minune, nu ai posibilitatea de a îndepărta un meeple prins în capcană de Solovei Razboynik sau Vodyanoy în loc de a plasa un al doilea meeple de lemn.
Interpretare din partea comunității Vodyanoy nu poate captura un meeple marcator de pe un cartonaș cu minune.

Minunile în detaliu

Wonders Of Humanity C3 Wonder Image 01.png     Notre-Dame

Cathédrale Notre-Dame de Paris este o biserică romano-catolică. A fost construită între 1163 și 1345 și este una dintre cele mai timpurii construcții bisericești gotice din Franța. Este situată în centrul istoric al Parisului pe Île de la Cité, o insulă de pe Seine. În 15 aprilie 2019 a suferit pagube semnificative de pe urma unui incendiu major. La scurt timp după aceea, Parlamentul Francez a decis să o reconstruiască cu fidelitate față de original.


Wonders Of Humanity C3 Wonder Image 02.png     Stonehenge

Monumentul este o structură megalitică din perioada Neoliticului. Este situată lângă Râul Avon lângă Amesbury în sudul Angliei și a fost ridicată pe parcursul a câtorva etape (pe parcursul mai multor sute de ani) începând cel puțin din 3000 î.Hr. Există diverse ipoteze despre ocazia și scopul acestui monument extrem de elaborat. Stonehenge este un sit al patrimoniului mondial UNESCO începând din 1986.


Wonders Of Humanity C3 Wonder Image 03.png     Circus Maximus

Construit mai întâi din piatră ca instalație permanentă, construirea a început în jurul anului 31 î.Hr. Cu o lungime totală de în jur de 600 de metri și o lățime de 140 de metri, Circus Maximus a fost cel mai mare circ din Roma antică. Deci era mai mare chiar și decât Colosseumul și până în vremurile moderne cel mai mare stadion din lume. Au fost desfășurate în acesta curse ale carelor de luptă până în secolul al VI-lea. Se spune că capacitatea sa a fost de 250.000 de locuri între timp, însă această informație este bazată doar pe o poveste. Sunt mai probabile - în continuare foarte impresionante - 150.000 de locuri.


Wonders Of Humanity C3 Wonder Image 04.png     Alhambra

Pe Dealul Sabikah din Granada, Andaluzia, Spania, se află Castelul-oraș Alhambra. Complexul-castel în stilul maur al artei islamice este de în jur de 740 de metri în lungime și 220 de metri în lățime. Sunt semnificative astăzi pentru Alhambra mai ales platele nastride cu grădinile lor, medina și palatul renascentist al lui Carol Quintul. Este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Europa, iar în 1984 a fost declarat drept sit al patrimoniului mondial UNESCO.

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe totale: 4
Wonders of Humanity C3 Tile 01.png ×1
Notre-Dame + Mănăstire
Wonders of Humanity C3 Tile 03.png ×1
Stonehenge
Wonders of Humanity C3 Tile 04.png ×1
Circus Maximus
Wonders of Humanity C3 Tile 02.png ×1
Alhambra

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1. Interpretare din partea comunității Versiunea inițială a regulilor sugera să se joace cu mai mult decât cartonașele jocului de bază (în jur de 90+), adăugând orice cartonașe doreai (mai multe cartonașe de-ale jocului de bază sau din [mini]extensii, fără a le aplica regulile).
 2. Interpretare din partea comunității Un cartonaș cu minune poate fi plasat adiacent cu alt cartonaș cu minune. Nu există nicio limitare care să le afecteze plasarea în afara regulilor obișnuite.

   Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Poate un cartonaș cu minune să fie plasat adiacent cu alt cartonaș cu minune (latură-cu-latură sau colț-cu-colț)?

  Răspuns: Da, este posibil. (10/2023)

 3. Interpretare din partea comunității Asta înseamnă că ai posibilitatea de a ocupa oricare două teritorii diferite de pe cartonașul cu minune chiar dacă acestea se află în același pătrat.
 4. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Această propoziție a fost eliminată din primele reguli revizuite, așa că efectul minunilor începe în următoarea ta tură după ce o plasezi:
  Începând cu tura în care îți plasezi și marchezi minunea, o poți folosi pe aceasta pentru a încasa puncte. (Starting with the turn in which you place and mark your wonder, you can use it to score points.)
 5. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Această propoziție ce lipsea din regulile originale în engleză a fost în cele din urmă adăugată în cele de-ale treilea reguli revizuite din 10/2023.
 6. Interpretare din partea comunității Această propoziție a fost actualizată în cele de-ale doua reguli revizuite lansate în 10/2023.
 7. Interpretare din partea comunității Acest paragraf a fost actualizat în primele reguli revizuite lansate în 10/2023.
 8. Interpretare din partea comunității Această propoziție a fost actualizată în concordanță cu clarificările furnizate în 03/2024 de dragul completitudinii și clarității.
 9. Interpretare din partea comunității Această propoziție a fost mutată într-o secțiune separată de dragul completitudinii și clarității.
 10. Interpretare din partea comunității Plasarea a 1 sau 2 meepleși de lemn ca o singură acțiune ar exclude posibilitatea efectuării oricărei alte acțiuni în Pasul 2B-1 (vezi Ordinea de jucat).
 11. 11.0 11.1 Interpretare din partea comunității Aceasta este o consecință a unei clarificări oficiale similare pentru castele și norii de ceață de pe cartonașul de pornire 2x2 din Ext. 11 - Spirite, castele și cimitire Ext. 11 - Spirite, castele și cimitire.
 12. Interpretare din partea comunității Această abordare este bazată pe clarificările oferite pentru Piețele din Leipzig (vezi cutiile de întrebări frecvente de aici).
 13. Interpretare din partea comunității Aceasta este o consecință a unei clarificări oficiale similare pentru castele germane.

   Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Dacă un turn de veghe ce punctează pentru meepleși este adiacent cu numai o singură jumătate a unui cartonaș de mărime dublă, turnul de veghe ia în considerare acei meepleși de pe jumătatea adiacentă cu turnul de veghe sau toți meepleșii de pe cartonaș?

  Răspuns: Turnul de veghe va lua în considerare toți meepleșii de pe cartonașul de mărime dublă. (10/2022)