Carcassonne: de Mist, de Spreukencirkels

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Mists over Carcassonne The Spell Circles and the translation is 74% complete.
Outdated translations are marked like this.

Carcassonne: de Mist, de Spreukencirkels voegt spreukencirkels toe aan de mist. Deze trekken spoken aan en houden die gevangen in de mist. De spoken kunnen alleen bevrijd worden als de mistbank wordt afgebouwd, maar de spelers kunnen ook op de hulp rekenen van kat Eloïse.

Other languages:
Exclamation2.png

Deze pagina is
Werk in uitvoering!
Spelregels, teksten, afbeeldingen en andere zaken kunnen gewijzigd worden.

Spell Circles C3 Expansion Symbol.png

Carcassonne: de Mist, de Spreukencirkels voegt spreukencirkels toe aan de mist. Deze trekken spoken aan en houden die gevangen in de mist. De spoken kunnen alleen bevrijd worden als de mistbank wordt afgebouwd, maar de spelers kunnen ook op de hulp rekenen van kat Eloïse.

In Carcassonne: de Mist zijn er magische spreukencirkels verschenen die spoken aantrekken en ze in de mist gevangen houden. Slechts wanneer de mistbank afgebouwd wordt, worden de spoken bevrijd. Gelukkig komt ook de kat Eloïse de spelers te hulp.

Algemene informatie en opmerkingen

Envelop
Stanstableau
Uitbreidingsmarkering

De Spreukencirkels werd in 2023 uitgegeven door Hans im Glück. Het is een mini-uitbreiding voor Carcassonne: De Mist die ook met het basisspel van Carcassonne gebruikt kan worden als mini-uitbreiding op Uitbr. 11 - Spoken, Spookslotten & Kerkhoven.

It is a mini expansion for Carcassonne: De Mist that can also be used with the Carcassonne base game as a mini expansion to Uitbr. 11 - Spoken, Spookslotten & Kerkhoven.

De Spreukencirkels kan met alle niveau's van Carcassonne: de Mist gespeeld worden.

Deze uitbreiding heeft steden met afgesneden gebouwen.

Speelmateriaal

  • 9 nieuwe landschapstegels met mist en spreukencirkels
  • 1 staande kat, Eloïse genaamd (moet voor het eerste spel in elkaar gezet worden)
Tegels met mist en spreukencirkels
Het fiche Eloïse

Spelregels

Voorbereiding

Leg, zoals gebruikelijk, de starttegel in het midden van de tafel en zet er 3 spoken op.

Zet de kat aan de rand van het speelruimte. Leg nu 7 spoken vóór de kat. De overgebleven spoken (afhankelijk van het niveau) worden in een aparte voorraad aan de rand van de speelruimte gelegd. Schud de 9 tegels met de spreukencirkels door de overige tegels. Bereid het spel nu zoals gebruikelijk voor, afhankelijk van het niveau dat jullie willen spelen.

Opmerking: Voor de niveau's 3-6 moet je de tegels in 3 gelijke stapels van 23 tegels elk verdelen.

Tenzij hier anders aangegeven, zijn de spelregels van Carcassonne: de Mist onverkort van kracht.

De spreukencirkels

1. Landtegel leggen

Trek je een tegel met een spreukencirkel, leg die dan volgens de normale gebruikelijke spelregels aan.

2a. Spoken zetten

Als je een tegel met één of meer spreukencirkels hebt aangelegd, moet je 1 spook in elke afgebeelde spreukencirkel zetten. Spreukencirkels trekken nabije spoken aan.

Je moet daarom spoken van andere tegels die direct aangrenzend (8 tegels, horizontaal, verticaal en diagonaal) zijn aan de aangelegde tegel daarheen verplaatsen. Zet ze in de afgebeelde spreukencirkels. Als je niet genoeg spoken kunt verplaatsen, moet je de overige benodigde spoken uit de voorraad nemen totdat alle spreukencirkels bezet zijn.

Belangrijk: Je mag geen spoken verplaatsen die al op een spreukencirkel staan.

Voorbeeld 1: Je trekt een tegel met 3 spreukencirkels en legt die aan. Er staan 2 spoken op de aangrenzende tegels, die je op de spreukencirkels zet. Aangezien er geen andere spoken op de aangrenzende tegels staan, moet je er nog 1 uit de voorraad op zetten.

Niveau 2-4: Je hoeft alleen een extra spook op een open kerkhof te zetten als je een spook uit de voorraad op een spreukencirkel moest zetten. Als je alleen spoken verplaatst die zich al op het speelveld bevonden, hoef je geen spook aan het kerkhof toe te voegen. Spoken op kerkhoven kunnen ook aangetrokken worden door spreukencirkels.

De spreukencirkels hebben nog een bijzondere functie: spoken die gevangen zijn in spreukencirkels worden daar vastgehouden totdat de mistbank waar de spreukencirkel deel van uitmaakt wordt afgebouwd.

Je kunt deze spoken dus niet verwijderen door af te zien van ppunten. Je krijgt ze alleen terug in voorraad als je de mistbank afbouwt.

Voorbeeld 2: Jullie bouwen de mistbank af en verwijderen alle spoken die erin staan. Ook de spoken op de spreukencirkels gaan terug naar de voorraad.

Uit niveau 3: Zelfs de honden kunnen spoken niet uit spreukencirkels verwijderen.

Opmerking: Als je een mistbank met spreukencirkels erin beperkt, kun je de spoken uit deze spreukencirkels niet meer verwijderen.

Special case: If you place a tile with spell circles in such a way that it completes a mist, you don't place additional ghosts in these spell circles. [1] }}

2b. Een meeple zetten

Als je een tegel met spreukencirkels hebt aangelegd, mag je er zoals gebruikelijk ook een meeple op zetten. Een meeple mag niet op een spreukencirkel gezet worden.

3. Puntentelling afhandelen

Als je een project afbouwt wat uit één of meer tegels met spreukencirkels bestaat, krijg je de gebruikelijke punten. De spreukencirkel heeft geen effect op de puntentelling.

Kat Eloïse

2a. Spoken zetten

Aan het begin van het spel liggen er 7 spoken voor de kat Eloïse. Steeds als je spoken uit de voorraad moet nemen, pak je ze uit de voorraad bij de kat. Als je spoken van het speelveld terughaalt, leg je die ook weer terug in de voorraad bij de kat.

Zodra er geen spoken meer in de voorraad van de kat zijn (d.w.z. 10 of meer spoken op het speelveld), moet je de kat inzetten. [2]

Zet de kat onmiddellijk bij een onbegraven meeple van jullie keuze op het speelveld.

Voorbeeld 3: Jullie zetten de laatste twee spoken uit de voorraad van Eloïse op de tegel. Vervolgens zetten jullie Eloïse bij deze meeple.
2b. Een meeple zetten

Nadat je de kat Eloïse gezet hebt, mag je volgens de gebruikelijke spelregels een meeple zetten.

3. Puntentelling afhandelen

Zodra er punten geteld worden voor de meeple met de kant, krijgen jullie onmiddellijk evenveel punten als dat er op dat moment spoken zijn die op spreukencirkels staan. [3]

Neem de meeple waarvoor punten geteld zijn zoals gebruikelijk terug in voorraad. Verplaats de kant na de puntentelling naar een andere meeple op het speelveld.

Als er voor die meeple punten worden geteld, krijgen jullie wederom punten voor spoken op spreukencirkels, verplaats de kat, enz. De kat blijft dus in het spel totdat jullie winnen of verliezen.

Voorbeeld 4: Je legt deze tegel aan en zet 1 spook op de spreukencirkel. Aangezien de stad afgebouwd is, krijgen jullie 4 punten voor de meeple die daar staat. Nu krijgt ook Eloïse punten en krijgen jullie 1 punt voor elk spook op een spreukencirkel, dus nog eens 4 punten. Daarna zet je Eloïse bij een andere meeple.

Jullie kunnen nog steeds over het gebruikelijke aantal spoken beschikken. Zodra de voorraad bij Eloïse leeg is, neem je de spoken uit de aparte voorraad. Zodra de kant in het spel is, hebben jullie nog 1 voorraad spoken, net als normaal.

Bijzondere situatie: Als jullie geen meeple op het speelveld hebben als je Eloïse moet (ver)plaatsen, zet haar dan naast het speelveld. Zet haar bij de eerstvolgende meeple die gezet wordt.

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 9
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.


  1. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers This clarification was added in a revised version of the rules. (12/2023)
  2. Interpretatie uit de gemeenschap In de spelregels staat 10 spoken omdat je al 3 spoken op de starttegel hebt gezet.
  3. Interpretatie uit de gemeenschap Jullie tellen eerst de punten voor het afgebouwde project en kunnen er dan voor kiezen om van die punten af te zien om zoals gebruikelijk spoken van tegels te halen (behalve van de spreukencirkels). Daarna tel je de punten voor de kat, maar net als bij de honden mogen jullie er niet van afzien om deze punten te krijgen om in plaats daarvan spoken te verwijderen (deze punten houden geen verband met een project).