Russische promo's (1e editie)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Russian Promos (1st edition) and the translation is 89% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:

Algemene informatie en opmerkingen

Uitbreidingsmarkering

De Russische promo's, beter bekend als de Russische Sprookjes promo's, werden oorspronkelijk uitgebracht in 2013, en uitgebreid in 2016.

De oorspronkelijke twee tegels werden gemaakt door de Russische distributeur van Carcassonne (Hobby World) en werden gegeven aan lokale toernooideelnemers (2013) en top-6 toernooideelnemers (2015). In 2016 werden twee nieuwe tegels toegevoegd en het was een geschenk voor de deelnemers aan de Russische nationale Carcassonne competitie in 2016.

Het zijn echt gedrukte tegels (in tegenstelling tot de stickers op tegels gebruikt voor La Porxada). Zij werden echter niet geproduceerd door HiG, en ze hebben een zeer beperkte distributie. Daarom worden ze op dit moment beschouwd als een "semi-officiële" uitbreiding.

Speelmateriaal

2013 uitgave

 • 2 nieuwe landtegels (Baba Yaga's Hut en de keuze van Bogatyr)
 • Een zak met een scoretableau aan één kant
Voorkant van de zak
Achterkant van de zak met een scoretableau

2016 Uitgave

 • 4 nieuwe landtegels (de 2 tegels uit 2013 plus Solovei Razboynik en Vodyanoy)

Opmerking: Bij deze heruitgave werd geen koordzakje meegeleverd.

Spelregels

Voorbereiding

Meng de 4 nieuwe tegels met de rest van de Carcassonne tegels.

Spelverloop

De normale regels van Carcassonne blijven hetzelfde.

Baba Yaga’s Hut

Deze tegel uit 2013 stelt Izbushka voor, Baba Yaga de Behekste hut met poten.

Baba Yaga's hut

De persoon die deze tegel aanlegt mag een horige op Baba Yaga's hut zetten. Die horige wordt Baba Yaga! Deze tegel werkt als een “anti-klooster“. Aan het einde van het spel krijgt de speler 1 punt voor elk leeg tegelveld rondom Baba Yaga's hut. [1] De hut zelf is 1 punt waard. [2] Als Baba Yaga's hut volledig omringd is, gaat de horige terug naar de voorraad van de speler en krijgt de speler slechts 1 punt.

De keuze van Bogatyr

Deze tegel uit 2013 stelt de held Bogatyr voor op een kruispunt. Hij staat voor een steen waarop staat:

Ga naar links, en je zult de dood vinden
Ga naar rechts, en je zult je paard verliezen
Ga rechtdoor, en je zult jezelf verliezen
Bogatyr op het kruispunt

Deze tegel bevat 2 verschillende wegen. De ene weg is een doorlopende weg met 3 takken en geen kruispunten. De andere weg eindigt in een splitsing bij de steen. [3] Deze tegel bevat 4 weilanden.

Solovei Razboynik

Deze tegel uit 2016 stelt Solovei Razboynik "Nachtegaal de rover" voor uit het Russische volksverhaal "Ilja Muromez".

Solovei Razboynik in het bladerdak

Als horigen [4] een weg bezetten die naar de Solovei Razboynik tegel loopt [5] [6] (of ze bezetten wegen die later in het spel met die tegel verbonden zijn [7]), moeten de spelers ze naar de tegel verplaatsen. [8] De horigen blijven tot het einde van het spel op de tegel. [9] [10] Niettemin mag de speler tijdens zijn/haar beurt, in plaats van een horige te plaatsen, 1 horige van de Solovei Razboynik-tegel terug in zijn/haar voorraad leggen in een volgende beurt.

Vodyanoy

Deze tegel uit 2016 stelt Vodyanoy voor, een soort geest, die in het water leeft.

Vodyanoy in het meer

Als een speler deze tegel aangrenzend [11] aan één of meer tegels op het speelveld aanlegt, worden alle horigen [12] [13] [14] [15] van de aangrenzende tegels naar de Vodyanoy tegel verplaatst. Alle horigen die in de volgende beurten op een aan de Vodyanoy-tegel grenzende tegel worden gezet, worden ook naar die tegel verplaatst. [16] [8] Horigen blijven tot het einde van het spel op die tegel en leveren -2 punten op bij de eindtelling. [10] Desalniettemin mogen spelers tijdens een latere beurt in plaats van een horige te zetten, 1 eigen horige van de Vodyanoy-tegel terug in voorraad nemen. [17]

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 4
Russian Promos C1 Tile 01.jpg ×1 (2013)
Russian Promos C1 Tile 02.jpg ×1 (2013)
Russian Promos C1 Tile 03.jpg ×1 (2016)
Russian Promos C1 Tile 04.jpg ×1 (2016)

Op de rugzijde van de tegels van deze uitbreiding staat een "K" in plaats van een "C", wat de Russische spelling van "Carcassonne" weergeeft.

De achterkant van de Russische tegels met een "K" vergeleken met de gewone

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

 1. Interpretatie uit de gemeenschap Merk op dat er minstens één tegel aan deze tegel moet grenzen, dus het maximum aantal lege vakken is 7.
 2. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers In 2013 was het maximum aantal punten dat voor deze tegel beschikbaar was 7; de tegel zelf gaf geen punt. Voor de regels van 2015 werd dit gewijzigd. Het maximum aantal punten dat je kunt krijgen is nu dus 8.
 3. Officiële verheldering van de uitgever Een transportwagen mag langs de steen rijden van een van de wegen, indien voltooid en gewaardeerd, naar de andere weg, indien onbezet en onvolledig.

   Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Staat de steen in de Bogatyr tegel de transportwagen toe om tussen de twee wegsegmenten te bewegen (de 1-potige en de 3-potige)?

  Antwoord: Ja, dat doet hij. (07/2020)

 4. Interpretatie uit de gemeenschap Volgens de spelregels kunnen met de Solovei Razboynik tegel alleen horigen op wegen gevangen worden (normale horige, hoofdman, transportwagen, circusdirecteur, bewakingshorige en fantoom). Echter, bijzondere speelstukken die op wegen staan, zoals de bouwmeester, kunnen ook gevangen worden. Bovendien wordt de bouwmeester verwijderd en teruggegeven aan de voorraad van de speler als zijn laatste bijbehorende horige is gevangen. Neutrale speelstukken worden niet geraakt. Merk op dat alle horigen en bijzondere speelstukken op de weg die verbonden is met de Solovei Razboinik boom niet meteen gevangen worden, maar alleen diegene die dichter bij de boom staan elke keer als de gevangenneming wordt getriggerd.

   Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Kan Solovei Razboynik een bouwmeester die op een met de boom verbonden weg staat in de val lokken of wordt hij pas verwijderd nadat de horige waarbij hij hoort door Solovei Razboynik in de val is gelokt?

  Antwoord: Als er meer dan één speelstuk op een weg staat waarmee de boomtegel verbonden is, dan vangt Solovei Razboynik gewoonlijk één horige (of bijzonder speelstuk) die het dichtst bij de boom staat. Als er echter twee even ver verwijderde horigen of bijzondere speelstukken zijn, worden ze allebei gevangen genomen. (11/2021)

   Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Dus, deze vangst zou gebeuren bij het aanleggen van de Solovei Razobynik-tegel of bij het uitbreiden van de weg naar de Solovei-tegel (bijvoorbeeld, bij het ermee verbinden van andere). Is dit correct?

  Antwoord: Ja, we hebben deze twee gevallen:

  1. Na het aanleggen van de Solovei Razboynik-tegel, als er horigen (of bijzondere speelstukken) op de weg staan, wordt/worden de dichtstbijzijnde (of meerdere indien op dezelfde afstand) gevangen genomen.
  2. Als er later in het spel nog een weg aan de Solovei Razboynik-tegel vastzit, zoek dan opnieuw de dichtstbijzijnde horige(n)/bijzondere speelstuk(ken). Eén of meer van hen worden weer gevangen genomen. (11/2021)
 5. Officiële verheldering van de uitgever De weg loopt ononderbroken achter de boom langs. Er is één enkel wegdeel op de tegel.

   Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Verdeelt de Solovei Razboynik boom de weg in twee aparte segmenten?

  Antwoord: Nee. Deze wordt als een enkele weg beschouwd. (07/2020)

 6. Interpretatie uit de gemeenschap Je mag de horige op de weg zetten met een magische poort (zie De Draak, de Fee en de Jonkvrouw), vliegtuigen (zie Vliegtuigen, De), graancirkels (zie Graancirkels), of door het zetten van een horige uit de Stad Carcassonne (zie De Graaf van Carcassonne) vóór de puntentelling of door een transportwagen te verplaatsen ná de puntentelling (zie Burgemeesters en Abdijen).

   Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Als je de weg niet uitbreidt met de Solovei Razboynik tegel, maar je slaagt er wel in om er een horige op te zetten, activeert deze actie dan automatisch de horigenvangst?

  Antwoord: Correct, als er een horige op een weg verschijnt, wordt de Solovei Razboynik tegel geactiveerd en handel je het vangen opnieuw af. (11/2021)

 7. Interpretatie uit de gemeenschap Wegen kunnen niet alleen met elkaar verbonden worden door tegels aan te leggen, maar ook door: In deze gevallen wordt het vangen alleen geactiveerd als op de weg die met de weg met de Solovei Razboynik-boom verbonden wordt, extra horigen of bijzondere speelstukken staan.

   Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Als je de weg die met de Solovei Razboynik-tegel verbonden is verlengt door een veerboot te verplaatsen of een van de uiteinden afbouwt met een abdij tegel, wordt dan door één van deze acties het vangen van horigen activeren?

  Antwoord: Alleen een horige op een nieuw ermee verbonden deel van de weg zou de Solovei Razboynik-tegel activeren.
  Dus als er een horige op de weg staat die met een veerboot verlengd is, dan wordt het vangen van horigen inderdaad geactiveerd. Dit is niet het geval als je een weg met een abdijtegel afbouwt, het vangen van horigen gebeurt dan niet. (11/2021)

 8. 8.0 8.1 Interpretatie uit de gemeenschap De Vodyanoy-tegel is sterker dan die van Solovei Razboynik. In geval van conflict, heeft Vodyanoy voorrang.

   Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Als zowel Solovei Razboynik als Vodyanoy geactiveerd worden en dezelfde horige raken, welke tegel vangt hem dan? Is Vodyanoy sterker dan Solovei Razboynik in geval van een conflict (beide tegels zouden samen aangelegd kunnen worden)?

  Antwoord: Vodyanoy is zeker sterker dan Solovei Razboynik, dus Vodyanoy vangt in het gegeven voorbeeld de horige. Herinnering: je mag de gevangen horige tijdens je volgende beurt bevrijden als je geen nieuwe zet. (11/2021)

 9. Interpretatie uit de gemeenschap Een horige die gevangen is door Solovei Razboinyk is noch een struikrover noch een boer, en zal telt dus niet mee bij het tellen van punten voor de weg die door de tegel loopt of voor een aangrenzende boerderij.
 10. 10.0 10.1 Interpretatie uit de gemeenschap Horigen die door Solovei Razboynik of Vodyanoy in de val zijn gelokt, kunnen door een draak worden opgegeten of gevangengenomen worden door een toren.

   Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Kunnen horigen die door Solovei Razboynik of Vodyanoy gevangen zijn door de draak worden opgevreten?

  Antwoord: Ja, de draak vreet iedereen op. (11/2021)

   Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Kunnen horigen die door Solovei Razboynik of Vodyanoy in de val zijn gelokt door een toren gevangen worden genomen?

  Antwoord: Ja, een toren kan horigen van de Solovei Razboynik-tegel of de Vodyanoy-tegel vangen. (11/2021)

 11. Interpretatie uit de gemeenschap Aangrenzend betekent horizontaal, verticaal of diagonaal ernaast.
 12. Interpretatie uit de gemeenschap Volgens de spelregels mag de Vodyanoy-tegel alleen horigen vangen (gewone horige, hoofdman, burgemeester, transportwagen, circusdirecteur, bewakingshorige, abt en fantoom). Bijzondere speelstukken (bouwmeester, varken en de herder) kunnen echter ook gevangen worden. De herenboerderij (omdat deze niet op een specifieke tegel staat) en alle neutrale speelstukken worden niet geraakt. Bovendien kan het gebeuren dat spelers hun bouwmeester of varkens weer in de voorraad moeten nemen als de laatste horige van een speler waar ze bij op het project staan gevangen is. De Vodyanoy-tegel raakt alle speelstukken die ook op het menu van de draak staan en volgt ook dezelfde beperkingen (d.w.z. gebieden die niet worden beïnvloed).

   Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Kan Vodyanoy bijzondere speelstukken op aangrenzende tegels vangen, zoals de bouwmeester, het varken en de herder? We nemen aan dat Vodyanoy geen herenboerderijen kan vangen omdat die niet op een bepaalde tegel staan.

  Antwoord: Juist. Nadat de Vodyanoy tegel is aangelegd, vangt hij alle speelstukken op de aangrenzende tegels, behalve de neutrale (zoals de fee). De tegelontwerper zei dat je hiervoor de regels voor de draak kunt raadplegen. (11/2021)

 13. Interpretatie uit de gemeenschap Horigen op projecten die zich niet op een specifieke tegel bevinden kunnen niet gevangen worden: burchten (zie Bruggen, Burchten en Bazaars), het binnengebied van de stad Carcassonne (zie De Graaf van Carcassonne), de kroon van het Rad van Fortuin (zie Het Rad van Fortuin) en in het verlengde hiervan omwille van consistentie het binnengebied van de stad Leipzig (zie markten van Leipzig), hoewel de kwartieren op specifieke tegels liggen.
 14. Interpretatie uit de gemeenschap Er is een potentieel probleem bij het combineren van Vodyanoy met Badhuizen: Een badhuis dat aan de Vodyanoy-tegel grenst zou noodzakelijkerwijs altijd leeg zijn, omdat alle horigen die ernaartoe worden gestuurd door de Vodyanoy-tegel gevangen worden. In het uiterste geval kan dit ertoe leiden dat alle horigen die in het spel zijn vast gevangen komen te zitten op de Vodyanoy-tegel en de spelers veel meer beurten dan normaal kwijt zijn om hun gevangen horigen te bevrijden. Het spel kan daardoor erg eentonig worden.
 15. Veelvoorkomende huisregel of -variant De spelers kunnen afspreken dat horigen in badhuizen - als zijnde waterprojecten - niet geraakt worden door de Vodyanoy-tegel, teneinde de badhuis-Vodyanoy kettingreactie te voorkomen.
 16. Interpretatie uit de gemeenschap Een horige die door Vodyanoy gevangen is, is geen boer en krijgt dus geen punten bij het tellen van de omliggende weide.
 17. Interpretatie uit de gemeenschap Sommige vertaalde spelregels voor Vodyanoy die online beschikbaar zijn missen over het algemeen de volgende twee details:
  • Alle horigen die in latere beurten op aan de Vodyanoy-tegel grenzende tegels worden gezet, worden ook gevangen.
  • Spelers mogen in plaats van een horige te zetten één eigen horige van de Vodyanoy-tegel terugnemen, net als bij Solovei Razboynik.