Sint Nicolaas Scorebord

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Saint Nicholas Scoring Board and the translation is 100% complete.
Other languages:

Hoofdpagina > Carcassonne  > Sint Nicolaas Scorebord


Algemene informatie en opmerkingen

De Sint Nicolaas Scorebord werd uitgebracht door Hans im Glück voor de nieuwe editie. Het werd verkocht door cundco.de exclusief op Sinterklaasdag in Template:Year2016. Het was een gelimiteerde oplage van 150 stuks.

Speelmateriaal

  • 1 Kerstman Scorebord
Sint Nicolaas Scorebord
Twee scorebord velden zijn gemarkeerd met stickers:
  • Veld nummer 6 heeft een kerstmuts.
  • Op veld nummer 24 staat een kerstboom.
Detail van de 6e plaats met een Kerstmuts sticker
Detail van de 24e vakje met een kerstboomsticker

Het scorebord is ondertekend door Klaus-Jürgen Wrede.

Spelregels

Voorbereiding

Gebruik het scorebord van Sint Nicolaas in plaats van het normale scorebord.

Spelverloop

1. Landtegel leggen

Telkens als je een tegel trekt, leg je die volgens de gebruikelijke spelregels aan.

2. Een meeple zetten

Je mag volgens de gebruikelijk spelregels een meeple zetten.

3. Puntentelling afhandelen

Als uw scorende meeple als laatste speler op (of over) het 6-veld of als eerste speler op het 24-veld komt (velden zijn gemarkeerd met een sticker), krijgt u onmiddellijk een extra beurt. [1]

Dit betekent, dat je na deze waardering direct een nieuwe tegel trekt en weer aan de beurt bent. Als jouw actie is afgelopen is de volgende speler aan de beurt. [2]

Huisregels

General rules

Veelvoorkomende huisregel of -variant Als meerdere spelers scoren als gevolg van de plaatsing van een tegel, beslist de actieve speler in welke volgorde deze scores worden uitgevoerd. (Met dank aan Fritz_Spinne)
Veelvoorkomende huisregel of -variant Als een of meer spelers aan een van de bovenstaande voorwaarden voldoen, krijgt elk van hen een extra nieuwe beurt. Deze extra beurten vinden plaats met de klok mee, te beginnen met de speler links van de actieve speler. Nadat al deze extra beurten zijn uitgevoerd, is de oorspronkelijke volgende speler aan de beurt. (Met dank aan Fritz_Spinne)
Veelvoorkomende huisregel of -variant Als een meeple tegelijkertijd aan beide bovenstaande voorwaarden voldoet, krijgt zijn eigenaar twee extra zetten. (Met dank aan Fritz_Spinne)
Veelvoorkomende huisregel of -variant Als een meeple tegelijkertijd aan beide bovenstaande voorwaarden voldoet, krijgt de eigenaar slechts één extra zet. (Met dank aan Fritz_Spinne)

Kooplieden en BouwmeestersKooplieden en Bouwmeesters

Veelvoorkomende huisregel of -variant Als de actieve speler aan één van de bovenstaande voorwaarden voldoet en hij heeft op dat moment met zijn bouwmeester een weg of stad uitgebreid, dan maakt de actieve speler eerst zijn bouwmeesterbeurt af, waarna de extra beurt die door het Sint Nicolaas scorebord wordt toegekend, plaatsvindt. Eventuele extra beurten die tijdens de beurt van de bouwmeester worden toegekend, worden daarna uitgevoerd. (Met dank aan Fritz_Spinne)

NieuwsberichtenNieuwsberichten

Veelvoorkomende huisregel of -variant Omdat alle spelers een tellend meeple en een boodschapper hebben, krijgt een speler die het eerste van zijn telfiguren als laatste naar (of over) het 6-veld beweegt (alle andere spelers hebben al een telfiguur achter het 6-veld) of het tweede van zijn telfiguren als eerste naar (of over) het 24-veld beweegt (niemand anders heeft daar twee telfiguren) op het scorebord, de speler krijgt onmiddellijk een extra beurt. Het maakt niet uit of de telfiguur een telmeeple of de boodschapper is. (Met dank aan Fritz_Spinne)

De RoversDe Rovers

Veelvoorkomende huisregel of -variant Tijdens het scoren van een eigenschap kan het stelen van punten door een rover op het scorebord de voorwaarde triggeren die een extra beurt geeft. (Met dank aan Fritz_Spinne)

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1. Veelvoorkomende huisregel of -variant Als meerdere spelers aan de voorwaarde voldoen bij het scoren van punten, kunnen ze allemaal profiteren van de extra beurt.
  2. Interpretatie uit de gemeenschap Volgens de regels bestaat de extra beurt uit een volledige beurt die plaatsvindt direct na de huidige beurt van de actieve speler (zelfs als het een beurt van een bouwermester betreft), dat wil zeggen, direct voordat de volgende speler de nieuwe actieve speler wordt. Als gevolg hiervan kunnen extra opeenvolgende beurten plaatsvinden als gevolg van verplaatsingen (zie Nieuwsberichten), tegelveilingen (zie Bruggen, Burchten en Bazaars) of bouwmeesters in opeenvolgende beurten (zie Kooplieden en Bouwmeesters) zal worden voltooid zoals gewoonlijk.