Variante selectate ale regulilor

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Selected Rules Variants and the translation is 100% complete.
Other languages:


Original de la pagina acasă oficială de la www.carcassonne.de. Nu mai este disponibil.

Plănuire colectivă

de Bernd Eisenstein

Trei cartonașe sunt plasate pe o față, cu fața în sus. Jucătorii pot decide să ia oricare dintre cartonașele cu fața în sus sau unul din teanc. Dacă oricare dintre cartonașele cu fața în sus este utilizat, este înlocuit la sfârșitul turei, încât să fie mereu trei cartonașe din care să se aleagă.

Mănăstiri pentru toată lumea!

de Bernd Eisenstein

La începutul jocului, fiecare jucător primește o mănăstire și o plasează cu fața în sus în fața sa. Acest cartonaș poate fi plasat oricând în timpul jocului în loc de a trage unul din teanc.

Arhitecții

de Tobias Stapelfeldt

Cartonașele sunt împărțite printre jucători, care pot selecta oricare cartonaș dintre aceste teancuri individuale pentru plasare. Poate fi strategic folositor să se distribuie mănăstirile separat.

Lipsa de punctualitate a supușilor

by Bernd Eisenstein

Un jucător nu poate plasa un supus pe cartonașul tocmai plasat, ci numai pe unul ce a fost deja plasat (conform regulilor obișnuite pentru plasare, desigur).

Mai puțini supuși

de Holger Peine

Numărul supușilor este determinat în funcție de numărul de jucătoriː

 • doi jucătoriː șapte supuși
 • trei jucătoriː șase supuși
 • patru jucătoriː cinci supuși

Atracția acestei variații este că încurajează jucătorii să fie mai grijulii în a considera dacă un supus chiar ar trebui plasat pe un cartonaș dat.

Prizonieri

Dacă un supus „intră” într-un oraș deja ocupat via plasării unui cartonaș ce conectează, jucătorul care a plasat supusul poate opta să ia captiv unul dintre supușii din teritoriu. În acest caz, ambii supuși sunt dați jucătoruluiː supusul său trebuie atribuit „datoriei gărzii”. Totuși, „garda” poate fi plasată pe un cartonaș oricând, punct la care prizonierul este înapoiat proprietarului său.

Bătălia pentru mănăstirea finalizată

de Frank Rudolf

 1. În timpul turei sale, fiecare jucător are două cartonașe în mâna sa din care să aleagă.
 2. În timpul evaluării finale, evaluarea fiecărei mănăstiri nefinalizate este atribuită adversarului. În caz de mai mult de doi jucători, jucătorul din stânga primește punctele, forțând adversarii respectivi să aibă interese și strategii.

Această variație oferă unui jucător oportunitatea de a converti avantajul mănăstirii unui adversar într-un avantaj pentru sine, prin a încerca să prevină adversarul din a finaliza o mănăstire.

Un nou mod de viață

de Tobias Stapelfeldt

În loc de a plasa un supus, un jucător are posibilitatea de a alege să efectueze una dintre următoarele acțiuni

 1. Stabilire: un tâlhar aparținând jucătorului poate fi mutat pe un câmp neocupat ce mărginește drumul.
 2. Chemarea orașului: un țăran poate fi mutat într-un oraș nefinalizat ce mărginește câmpul.
 3. Război religios: doi dintre cavalerii jucătorului pot fi mutați pe o mănăstire ocupată de un călugăr al unui adversar, iar călugărul este înapoiat în rezervă.
 4. Tâlharul: unul dintre cavalerii jucătorului poate fi mutat pe un segment de drum pe oricare dintre cartonașele orașului care conținea înainte cavalerul.

Țâșnirea

de Tobias Stapelfeldt

Se aplică aceleași reguli ca și pentru „Un nou mod de viață”. După fiecare acțiune sau plasare a unui supus, jucătorul poate sacrifica un punct pe tabla de scor pentru a efectua o acțiune ulterioară sau să plaseze alt supus.

Munți

de Tobias Stapelfeldt

În loc de a plasa un cartonaș ca în mod obișnuit, jucătorul are posibilitatea de a converti cartonașul într-un munte plasându-l - cu fața în jos - lângă un câmp fără un drum. Când se plasează un cartonaș lângă un munte, marginea cartonașului plasat trebuie întotdeauna să fie un câmp fără un drum. Supușii pot fi plasați pe munte ca mineri, rămânând acolo până la sfârșitul jocului. Dacă un blazon (fierărie) se află în interiorul distanței de două cartonașe al unui miner, atunci minerulː

 1. valorează ca un cavaler pentru evaluarea orașului în cauză, și
 2. valorează ca un țăran adițional în relație cu orașul în timpul evaluării finale.

Reconstruire

de Tobias Stapelfeldt

După ce un jucător a plasat un cartonaș ca în mod obișnuit, în loc de a urma procedura obișnuită, acesta are în schimb posibilitatea de aː

 1. Muta marcatorul său de scor înapoi un număr dat de puncte.
 2. Pentru fiecare punct scăzut, jucătorul are posibilitatea de a elimina un cartonaș neocupat de pe suprafața de joc și apoi trebuie să îl plaseze altundeva. Cartonașul eliminat nu are voie să atingă alte cartonașe pe mai mult de două dintre laturile sale și eliminarea sa nu trebuie să împartă suprafața de joc în părți neconectate.
 3. Un supus poate fi plasat pe cartonașul eliminat și înlocuit ca în mod obișnuit.
 4. Evaluarea continuă ca în mod obișnuit.

Numai unul poate alege

de Robert Vötter

Pentru această variație este necesar un pion adițional; este utilizat pentru a indica tura cărui jucător este. Acest jucător trage atât de multe cartonașe cât este numărul de jucători. După ce se uită la cartonașe, acesta le distribuie printre ceilalți jucători după cum alege, în mod natural păstrând un cartonaș.

Variația a): Distribuie cartonașele cu fața în jos.
Variația b): Distribuie cartonașele cu fața în sus, astfel încât toți jucători pot vedea cartonașele.

Începând cu tura cărui jucător este, jucătorii iau apoi ture să își plaseze cartonașele.

Apoi pionul este pasat următorului jucător și jocul continuă conform aceluiași principiu.

Notă: Este adesea posibil cu această variație ca un jucător va pasa un cartonaș care poate părea nefolositor, numai pentru a descoperi că alt jucător îl utilizează atât de bine încât celălalt poate ajunge destul de enervat.

Contele din Carcassonne: Variante oficiale

Chiar și aristocrația este supusă anumitor reguli și nu poate face pur și simplu ceea ce își dorește. Următoarele variante iau în considerare acest lucru și constrâng libertatea contelui. Utilizarea acestor variante va oferi chiar și mai multe posibilități tactice. În ambele variante, contele nu mai poate fi mutat liber, ci în schimb:

 1. de fiecare dată când este plasat un nou supus în orașul Carcassonne, contele este mutat în sensul acelor de ceasornic în următorul cartier al orașului, sau
 2. contele este mutat în oricare cartierul al orașului în care este plasat noul meeple.