Mările Sudului: Vineri

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page South Seas Friday and the translation is 100% complete.
Other languages:
South Seas Friday Tile C.png Citești regulile pentru acest design al cartonașelor.
Dacă cartonașele arată astfel, atunci ai cartonașe de Carcassonne obișnuit.Base Game C3 Tile M.png
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


Vineri își descoperă insula. Îi răsplătește pe toți jucătorii cu bonusuri săptămânale speciale.

Informații generale și comentarii

Planșa pretăiată

Lansată original de Hans im Glück în 2013, extensia Vineri adaugă un pion neutru și un sistem de bonusuri.

Această extensie poate fi jucată numai în combinație cu Carcassonne: Mările Sudului, fie în întregime, fie numai parțial integrată. Toate regulile jocului de bază Carcassonne: Mările Sudului rămân neschimbate.

Conținut

  • 1 pion Vineri de lemn
SouthSeas-Friday-meeple.png
  • 6 cartonașe de teren cu simboluri bonus (și design de verso cu insulă)
Verso de cartonaș cu insulă

Reguli

Pregătire

Cele 6 cartonașe ale extensiei sunt amestecate și plasate într-o stivă cu fața în jos (separate de cartonașele de teren din jocul de bază).

Cartonașele de teren din jocul de bază sunt împărțite în 10 stive de 7 cărți. Stivele sunt plasate într-un rând, iar cele 2 cărți rămase sunt ultima (a unsprezecea) stivă.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11.
South Seas Tile.pngSouth Seas Tile.pngSouth Seas Tile.pngSouth Seas Tile.pngSouth Seas Tile.pngSouth Seas Tile.pngSouth Seas Tile.pngSouth Seas Tile.pngSouth Seas Tile.pngSouth Seas Tile.pngSouth Seas Tile rest of.png

Desfășurarea jocului

SouthSeas-Friday-meeple.png

În tura unui jucător, cartonașele de teren trebuie întotdeauna să fie trase începând din prima stivă, astfel încât stivele să fie epuizate secvențial. Atunci când a fost epuizată o stivă, asta semnifică că a trecut o săptămână.

Vineri își face acum apariția și își descoperă insula. Îi va răsplăti pe toți jucătorii cu bonusuri săptămânale speciale.

După ce a fost epuizată o stivă, următorul jucător mai întâi trage un cartonaș de extensie înainte să își efectueze tura normală. Plasează acest cartonaș pe masă într-o zonă separată de cartonașele din jocul de bază și plasează pionul Vineri pe acesta. Cartonașele de extensie, prin urmare, încep să creeze mica insulă a lui „Vineri” pe măsură ce acesta o descoperă. Jucătorii ar trebui să construiască aproximativ harta acestei insule așa cum este arătat ma jos.

După ce jucătorul a dezvăluit o parte din insula lui Vineri, trage un cartonaș normal de teren din prima stivă și efectuează tura sa normală. Plasarea cartonașelor rămase de extensie continuă după ce este epuizată fiecare stivă de 7, iar pionul Vineri este mutat pe fiecare cartonaș nou pe măsură ce acesta este plasat, până ce Vineri a descoperit întreaga sa insulă (toate cele 6 cartonașe de extensie).

Insula lui Vineri

După ce au fost descoperite toate cele 6 părți ale insulei lui Vineri, jucătorul care epuizează următoarea stivă de 7 cartonașe de teren trebuie să mute pionul Vineri într-o parte diferită a insulei la alegerea sa. În timpul „săptămânii” în care Vineri locuiește pe un cartonaș de extensie (până ce este epuizată următoarea stivă de 7 cartonașe de teren), toți jucătorii pot folosi bonusul ilustrat pe acel cartonaș.


5. 6. 7. 8. 9. 10. 11.
South Seas Tile nothing.pngSouth Seas Tile nothing.pngSouth Seas Tile nothing.pngSouth Seas Tile nothing.pngSouth Seas Tile.pngSouth Seas Tile.pngSouth Seas Tile.pngSouth Seas Tile.pngSouth Seas Tile.pngSouth Seas Tile.pngSouth Seas Tile rest of.png
Exemplu:[1] A fost plasată de către un jucător ultima carte din stiva 4. Următorul jucător trage și plasează una dintre cartonașele de extensie și mută pionul Vineri pe acesta. În timpul acestei „săptămâni” (până ce este epuizată stiva 5), fiecare jucător primește 1 scoică adițională atunci când se evaluează un ponton finalizat (în conformitate cu regulile jocului de bază).

Bonusurile „săptămânale” speciale ale insulei lui Vineri:

SouthSeas-Friday-bonus1.png
+1 scoică, +1 banană, +1 pește Ori de câte ori un jucător evaluează un teritoriu și primește una sau mai multe mărfuri, primește 1 marfă adițională de acel tip.
SouthSeas-Friday-bonus2.png
1 marfă mai puțin pentru livrări Ori de câte ori un jucător livrează mărfuri unei corăbii, are posibilitatea de a livra cu 1 mai puțin decât trebuie (tipul mărfii care nu este livrată este decis de către jucător).
SouthSeas-Friday-bonus3.png
Comercializează mărfuri Înainte de a plasa un cartonaș de teren în tura sa, fiecare jucător are posibilitatea de a comercializa mărfuri cu alți jucători. Îi anunță pe coechipierii săi ce mărfuri i-ar plăcea să dea și să primească. Negoțul este voluntar; ceilalți jucători pot decide după voie dacă să accepte comerțul sau nu. Pot fi schimbate numai mărfuri. Jucătorul activ are posibilitatea de a face negoț cu mai mulți jucători în timpul turei sale bonus. Pot fi desfășurate tranzacții numai cu jucătorul activ; o tranzacție între alți jucători este interzisă.
SouthSeas-Friday-bonus4.png
Plasează ȘI recuperează un insular În timpul turei unui jucător, jucătorul are posibilitatea de a plasa un insular pe cartonașul tocmai plasat și apoi are posibilitatea chiar și de a recupera un insular de pe suprafața de joc și să îl plaseze înapoi în rezerva sa. Aceste acțiuni trebuie executate în această ordine.

Referință pentru cartonașe

Cartonașe totale: 6
South Seas Friday Tile A.png ×1
South Seas Friday Tile B.png ×1
South Seas Friday Tile C.png ×1
South Seas Friday Tile D.png ×1
South Seas Friday Tile E.png ×1
South Seas Friday Tile F.png ×1

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

  1. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori În regulile PDF de la HiG, această imagine avea cartonașul greșit ilustrat în partea de jos-dreapta. Insula ar trebui construită astfel încât să fie închisă atunci când este terminată.