De 4 seizoenen - Lente

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The 4 Seasons - Spring and the translation is 100% complete.

De 4 seizoenen is een reeks van vier mini-uitbreidingen waarbij telkens een ander seizoen centraal staat met eigen illustraties. De mini-uitbreiding Lente bevat 12 tegels met motieven in een lente-thema. Je kunt de tegels gebruiken om het speelveld uit te breiden of als kleine uitbreiding.

Other languages:
Spring C3 Tiles 01.png Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp.
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png
Exclamation2.png

Deze pagina is
Werk in uitvoering!
Spelregels, teksten, afbeeldingen en andere zaken kunnen gewijzigd worden.

Symbol Spring C3.png

De 4 seizoenen is een reeks van vier mini-uitbreidingen waarbij telkens een ander seizoen centraal staat met eigen illustraties. De mini-uitbreiding Lente bevat 12 tegels met motieven in een lente-thema. Je kunt de tegels gebruiken om het speelveld uit te breiden of als kleine uitbreiding.

Het wordt lente in Carcassonne! Bewonder de tuinen en bloemen die zich over de weiden verspreiden!

Algemene informatie en opmerkingen

Infoblad dat bij de uitbreiding zit
Stanstableau
Markering

Lente werd in de 3e editie (kortweg C3) in april 2024 uitgegeven door HiG. Het maakt deel uit van een reeks uitbreidingen met de naam De 4 seizoenen.

Deze uitbreiding bestaat niet voor de 1e editie (kortweg C1) of de 2e editie (kortweg C2).

Deze uitbreiding heeft Steden met afgesneden gebouwen.

Speelmateriaal

  • 12 nieuwe landtegels met motieven in een lente-thema

Lente-tegels

Spelregels

Voorbereiding

Schud de 12 lente-tegels door de landtegels van het basisspel.

Spelverloop

Spring C3 Feature Statue.png
1. Landtegel leggen

Als je een lente-tegel trekt, leg je die volgens de gebruikelijke spelregels aan.

2. Een meeple zetten

Je mag volgens de gebruikelijke spelregels een meeple op de lente-tegel zetten.

Standbeeld-tegels

In elk van de sets van de reeks De 4 seizoenen zit 1 standbeeld-tegel.

Voorbeeld 1a: Een standbeeld.

De volgende spelregel geldt voor alle 4 de standbeeld-tegels van De 4 seizoenen:
Als jouw tegel horizontaal, verticaal of diagonaal aan een standbeeld-tegel van de 4 seizoenen wordt aangelegd, dan mag je 2 meeples op die tegel zetten op verschillende projecten.

Voorbeeld 1b: Jij legt de tegel die je getrokken hebt aangrenzend aan het lente-standbeeld aan. Je zet nu een meeple op de weg en nog een meeple op de stad.
3. Puntentellingen afhandelen

Je krijgt nu punten voor tuin- en lente-tegels die horizontaal, verticaal of diagonaal aan de lentetegel die je hebt aangelegd grenzen:

  • Voor elke tuin krijg je 3 punten
  • Voor elke lente-tegel krijg je 1 punt

Opmerking: De bloemen en bloembedden op de lentetegels, met name de bloembedden rond het klooster, zijn geen tuinen.

Voorbeeld 2a: Een tuin ziet er altijd zo uit.
Voorbeeld 2b: Jij legt de lente-tegel die je getrokken hebt aan. Aan het einde van jouw beurt, krijg je 7 punten: 3 punten voor elk van de twee tuinen en 1 voor de andere lente-tegel (linksonder).

Nieuwe landtegels

Spring C3 Tiles 01.png
Op deze tegel staat een standbeeld. De weg eindigt niet op deze tegel. In plaats daarvan vertakt die in drie richtingen. [1]
Spring C3 Tiles 02.png
De burg beëindigt de wegen die erop staan niet, noch worden ze erdoor verbonden; de ene weg loopt van links naar rechts door, terwijl de andere van boven naar onder doorloopt (en eindigt in de stad). De wegen verdelen de weide in vier aparte weiden.
Spring C3 Tiles 05.png
De weg eindigt niet op deze tegel. In plaats daarvan, vertakt deze in 4 richtingen. [1]
Spring C3 Tiles 06.png
Deze weg loopt naar de stad, maar eindigt daar niet. Beide uiteinden van de weg moeten afgesloten worden om punten te mogen tellen.

Andere uitbreidingen

Dit gedeelte bevat aanvullende informatie over combinaties met andere Carcassone-uitbreidingen.

Algemene opmerkingen:

Interpretatie uit de gemeenschap Een tegel grenzend aan een standbeeld staat het toe om 0, 1 of 2 houten meeples te zetten. Dit is één enkele actie.

Interpretatie uit de gemeenschap De houten meeples die op de tegel die aangrenzend aan een standbeeld is aangelegd gezet mogen worden zijn de volgende:

Interpretatie uit de gemeenschap Nadat je 0, 1 of 2 houten meeples op de aan het standbeeld grenzende tegel het gezet, mag je ook nog zetten:

De AbtDe Abt

Interpretatie uit de gemeenschap Als je een houten meeple op een aan een standbeeld grenzende tegel zet, mag je in plaats van een tweede houten meeple te zetten niet je abt terughalen.

Uitbr. 2 - Kooplieden en BouwmeestersUitbr. 2 - Kooplieden en Bouwmeesters

Interpretatie uit de gemeenschap Als je een houten meeple op een aan een standbeeld grenzende tegel zet, mag je in plaats van een tweede houten meeple te zetten geen bouwmeester of varken zetten.

Uitbr. 3 - De Draak, de Fee en de JonkvrouwUitbr. 3 - De Draak, de Fee en de Jonkvrouw

Interpretatie uit de gemeenschap Als je een meeple op een aan een standbeeld grenzende tegel zet, mag je in plaats van een tweede meeple te zetten niet de fee verplaatsen.
Interpretatie uit de gemeenschap Als je een tegel met een magische poort aangrenzend aan een tegel met een standbeeld aanlegt, mag je de magische poort voor de ene houten meeple gebruiken en zet je de andere zoals gebruikelijk op de aangelegde tegel.

Uitbr. 4 - De TorenUitbr. 4 - De Toren

Interpretatie uit de gemeenschap Als je een houten meeple op een aan een standbeeld grenzende tegel zet, mag je in plaats van een tweede houten meeple te zetten geen torendeel bouwen.
Interpretatie uit de gemeenschap Als je een houten meeple op een aan een standbeeld grenzende tegel zet, mag je in plaats van een tweede houten meeple te zetten geen houten meeple op een toren zetten.

Uitbr. 5 - Burgemeesters & AbdijenUitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen

Interpretatie uit de gemeenschap Als je een houten meeple op een aan een standbeeld grenzende tegel zet, mag je in plaats van de tweede houten meeple te zetten geen herenboerderij zetten.

Uitbr. 9 - Schapen en HeuvelsUitbr. 9 - Schapen en Heuvels

Interpretatie uit de gemeenschap Als je een houten meeple op een aan een standbeeld grenzende tegel zet, mag je in plaats van de tweede houten meeple te zetten geen herder zetten.

Uitbr. 10 - Het CircusUitbr. 10 - Het Circus

Interpretatie uit de gemeenschap Als je een tegel met een artiestenveld aanlegt, aangrenzend aan een tegel met een standbeeld, dan mag je geen twee artiesten aan de piramide toevoegen.
Interpretatie uit de gemeenschap Als je een tegel aangrenzend aan zowel een tegel met een artiestenveld als een met een standbeeld aanlegt, mag je maar één artiest aan de piramide toevoegen in plaats van houten meeples op de zojuist aangelegde tegel te zetten.
Interpretatie uit de gemeenschap Als je een houten meeple op een aan een standbeeld grenzende tegel zet, mag je in plaats van een tweede houten meeple te zetten, geen punten tellen voor de artiestenpirmamide.

Het Rad van FortuinHet Rad van Fortuin

Interpretatie uit de gemeenschap Als je een houten meeple op een aan een standbeeld grenzende tegel zet, mag je in plaats van de tweede houten meeple te zetten geen houten meeple op de kroonvelden van het Rad van Fortuin zetten.

Mini #1 - De VliegtuigenMini #1 - De Vliegtuigen

Interpretatie uit de gemeenschap Als je een tegel met een vliegtuig aangrenzend aan een tegel met een standbeeld aanlegt, mag je met de ene houten meeple het vliegtuig gebruiken, en zet je de andere houten meeple zoals gebruikelijk op de zojuist aangelegde tegel.

Het FeestHet Feest

Interpretatie uit de gemeenschap Als je een feesttegel aangrenzend aan een tegel met een standbeeld aanlegt en er een houten meeple op zet, dan mag je in plaats van een tweede houten meeple te zetten geen speelstuk terughalen.

20-jarig Jubileum Uitbreiding20-jarig Jubileum Uitbreiding

Interpretatie uit de gemeenschap Als je, na het aanleggen van een tegel aangrenzend aan een tegel met een standbeeld, het symbool "meeple toevoegen" activeert, mag je die voor de ene houten meeple gebruiken en zet je de andere houten meeple zoals gebruikelijk op de zojuist aangelegde tegel.
Interpretatie uit de gemeenschap Als je, na het aanleggen van een tegel aangrenzend aan een tegel met een standbeeld, het symbool "meeple zetten" activeert, mag je die voor de ene houten meeple gebruiken en zet je de andere houten meeple zoals gebruikelijk op de zojuist aangelegde tegel.

De BoerenopstandDe Boerenopstand

Interpretatie uit de gemeenschap Als je één of twee houten meeple op een aan een standbeeld grenzende tegel zet, mag je die elk afzonderlijk beschermen.
Interpretatie uit de gemeenschap Als je een houten meeple op een aan een standbeeld grenzende tegel zet, mag je in plaats van de tweede houten meeple te zetten niet een andere eerder op het speelveld gezette meeple beschermen.

De TolbeambtenDe Tolbeambten

Interpretatie uit de gemeenschap Als je een houten meeple op een aan een standbeeld grenzende tegel zet, mag je in plaats van de tweede houten meeple te zetten geen tolhuisfiche leggen of verplaatsen.

Kleine GebouwenKleine Gebouwen

Interpretatie uit de gemeenschap Als je een houten meeple op een aan een standbeeld grenzende tegel zet, mag je in plaats van de tweede houten meeple te zetten geen klein gebouw fiche leggen.

Russische Promo'sRussische Promo's

Interpretatie uit de gemeenschap Als je een houten meeple op een aan een standbeeld grenzende tegel zet, mag je in plaats van de tweede houten meeple te zetten geen meeple die door Solovei Raboynik of Vodyanoy gevangen zijn terughalen.

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 12
Spring C3 Tiles 01.png ×1
Spring C3 Tiles 02.png ×1
Spring C3 Tiles 03.png ×1
Spring C3 Tiles 04.png ×1
Spring C3 Tiles 05.png ×1
Spring C3 Tiles 06.png ×1
(W)
Spring C3 Tiles 07.png ×1
Spring C3 Tiles 08.png ×1
Spring C3 Tiles 09.png ×1
Spring C3 Tiles 10.png ×1
Spring C3 Tiles 11.png ×1
Spring C3 Tiles 12.png ×1
Sommige tegels hebben een kleine illustratie. De letters tussen de haakjes geven aan welke illustratie op elke tegel staat:
Feature WaterTower C3.png

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1. 1.0 1.1 Officiële verheldering van de uitgever Alle vertakkingen moeten afgesloten worden om punten voor de weg te krijgen.
  2. Interpretatie uit de gemeenschap Het zetten van 1 of 2 meeples als één enkele actie sluit de mogelijkheid van het uitvoeren van andere acties in stap 2B-1 uit (zie Spelverloop).