De Ophaalbruggen

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Drawbridges and the translation is 100% complete.

De mini-uitbreiding Ophaalbruggen bevat 12 tegels met stadspoorten en ophaalbruggen. Elke meeple op een weg die via een ophaalbrug met een stad verbonden is wordt bij het afbouwen van de weg uitgenodigd om in die stad te komen. Verzeker jezelf van de meerderheid in de stad door deze nieuwe manier om via ophaalbruggen in de stad te komen in je spel te verwerken.

Other languages:
Drawbridges C3 Tile 04.png Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp.
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png


Symbol Drawbridges C3.png

De mini-uitbreiding Ophaalbruggen bevat 12 tegels met stadspoorten en ophaalbruggen. Elke meeple op een weg die via een ophaalbrug met een stad verbonden is wordt bij het afbouwen van de weg uitgenodigd om in die stad te komen. Verzeker jezelf van de meerderheid in de stad door deze nieuwe manier om via ophaalbruggen in de stad te komen in je spel te verwerken.

In deze mini-uitbreiding draait alles om timing. Als de ophaalbrug omlaag staat, kun je van de weg naar de stad gaan om extra punten te krijgen.

Algemene informatie en opmerkingen

Infoblad dat bij de uitbreiding zit

De Ophaalbruggen werd in november 2023 uitgegeven in de 3e editie (C3 voor kort) door HiG.

Deze uitbreiding bestaat niet voor de 1e editie (kortweg C1) of de 2e editie (kortweg C2).

Deze uitbreiding heeft Steden met afgesneden gebouwen.

Speelmateriaal

  • 12 landtegels met een ophaalbrug bij elke stadspoort.
Tegels met ophaalbruggen
Een ophaalbrug

Spelregels

Voorbereiding

Schud de 12 nieuwe landtegels door de rest van de landtegels.

Spelverloop

Drawbridges C3 Feature Drawbridge.png
1. Landtegel leggen

Trek je een tegel met een ophaalbrug, leg die dan volgens de normale gebruikelijke spelregels aan.

2. Een meeple zetten

Nadat je een landtegel met een ophaalbrug hebt aangelegd, mag je daar volgens de gebruikelijke spelregels een van je meeples op zetten.

3. Puntentelling afhandelen

Als je een weg afbouwt die naar een ophaalbrug leidt, dan tel je eerst de gebruikelijke punten voor de weg. Daarna kijk je of de ophaalbrug omhoog of omlaag staat.

  • Als de stad met de ophaalbrug eenmaal afgebouwd is, staat de ophaalbrug omhoog en gebeurt er verder niets.
  • Als de stad nog niet is afgebouwd, dan staat de ophaalbrug omlaag, en mag die nog gebruikt worden:
Heb je de meerderheid op de weg die naar de ophaalbrug loopt, dan mag je jouw meeple van de weg naar de stad verplaatsen. Het maakt niet uit wie de weg heeft afgebouwd noch of er al een of meer meeples (van jou of iemand anders) in de stad staan.
Voorbeeld 1: Rood legt deze tegel aan, bouwt daarmee de weg die naar de ophaalbrug loopt af en krijgt daar 2 punten voor. Daarna verplaats je jouw meeple van de weg naar deze niet afgebouwde stad.
Speciaal geval: Eindigt de weg in meerdere ophaalbruggen, dan mag je kiezen in welke onafgebouwde stad je jouw meeple zet. Heb je meer dan één meeple op de weg, dan mag je voor elke afzonderlijke meeple bepalen of je die naar een onafgebouwde stad wilt verplaatsen of dat je hem terug in voorraad neemt. Als je meerdere meeples verplaatst, mag je ze allemaal in dezelfde of in verschillende onafgebouwde steden zetten.
Voorbeeld 2: Met deze tegel, bouwt rood de weg af die aan beide zijden naar een ophaalbrug van een onafgebouwde stad loopt. Rood krijgt 6 punten voor de weg omdat hij de meerderheid heeft.
Blauw krijgt geen punten en neemt zijn meeple terug in voorraad.
Rood heeft 2 meeples op deze weg en besluit één ervan naar de grotere stad te verplaatsen en de andere terug in voorraad te nemen.

Als je de weg en de stad met de ophaalbrug gelijktijdig afbouwt, dan is de stad afgebouwd en staat de ophaalbrug omhoog.

Als geen enkele speler de meerderheid op de weg heeft, mag niemand een meeple naar de stad verplaatsen. [1]

 Interpretatie uit de gemeenschap Wie mag er meeples van een weg die naar een stad loopt met een ophaalbrug die omlaag staat verplaatsen?

Slechts één speler mag meeples naar een stad verplaatsen: de speler die in zijn eentje de meerderheid op de weg heeft. Het maakt daarbij niet uit wie de weg heeft afgebouwd.
Als meerdere spelers de meerderheid delen, mag geen van hen meeples verplaatsen.

Nieuwe landtegels

Drawbridges C3 Tile 12.png
Deze weg loopt naar een ophaalbrug, maar eindigt daar niet. Beide uiteinden van de weg moeten afgesloten zijn om punten te mogen tellen.
Drawbridges C3 Tile 10.png
Deze weg loopt naar twee aparte steden, elk met een ophaalbrug.
Opmerking: Sloten of grachten zijn geen scheidingen. De weiden lopen door tot aan de steden.

Andere uitbreidingen

Dit gedeelte bevat aanvullende informatie over combinaties met andere Carcassone-uitbreidingen.

Algemene opmerkingen:

Interpretatie uit de gemeenschap Meeples op een weg die door middel van een ophaalbrug die omlaag staat naar een stad mogen worden verplaatst:

Interpretatie uit de gemeenschap Speelstukken op een weg die naar een stad met een ophaalbrug die omlaag staat die niet verplaatst mogen worden:

Interpretatie uit de gemeenschap De meeple op de weg -die naar de stad verplaatst gaat worden' mag op elke tegel of brug staan waaruit de weg bestaat (Uitbr. 8 - Bruggen, Burchten & Bazaars Uitbr. 8 - Bruggen, Burchten & Bazaars), zelfs op wegen die ermee verbonden zijn door tunnels (De Tunnel De Tunnel), veerboten (Mini #3 - De Veerboten Mini #3 - De Veerboten), rotondes (Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen, Uitbr. 7 - De Katapult Uitbr. 7 - De Katapult, De Wegwijzers De Wegwijzers, Spiel Promo 2018 Spiel Promo 2018) of doolhoven (Het Doolhof Het Doolhof).

Interpretatie uit de gemeenschap De meeple die naar de stad wordt verplaatst mag op elke willekeurige tegel van de stad gezet worden. Dit kan van belang zijn als er gespeeld wordt met de draak (Uitbr. 3 - De Draak, de Fee en de Jonkvrouw Uitbr. 3 - De Draak, de Fee en de Jonkvrouw), torens (Uitbr. 4 - De Toren Uitbr. 4 - De Toren), de pest (De Pest De Pest), de geschenkkaart Plaats veranderen (De Geschenken De Geschenken), enzovoort.

Opmerking: De meeple mag alleen op stadsdelen worden gezet. Eventuele kloosters binnen de stad mogen zo niet bezet worden (Uitbr. 3 - De Draak, de Fee en de Jonkvrouw Uitbr. 3 - De Draak, de Fee en de Jonkvrouw, Uitbr. 8 - Bruggen, Burchten & Bazaars Uitbr. 8 - Bruggen, Burchten & Bazaars).

Interpretatie uit de gemeenschap Een weg waarmee een meeple naar een stad gestuurd kan worden kan afgebouwd worden door het aanleggen van een tegel (inclusief abdijen uit Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen), het verplaatsen van een veerboot (Mini #3 - De Veerboten Mini #3 - De Veerboten) of het leggen van een tunnelfiche (De Tunnel De Tunnel).

Interpretatie uit de gemeenschap Het naar een stad verplaatsen van een meeple veroorzaakt geen acties zoals:

Interpretatie uit de gemeenschap Het verplaatsen van een meeple naar een stad kan acties veroorzaken zoals:

Uitbr. 5 - Burgemeesters & AbdijenUitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen

Interpretatie uit de gemeenschap Na de puntentelling van de weg, mag een speler die een transportwagen heeft op de weg die naar een ophaalbrug die omlaag staat, slechts één van de volgende acties kiezen:

  • De transportwagen terug in voorraad nemen.
  • De transportwagen naar een aangrenzende tegel verplaatsen zoals beschreven in de spelregels van Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen.
  • De transportwagen naar de onafgebouwde stad verplaatsen, ongeacht de afstand tot die stad.

De transportwagen mag slechts één van deze acties uitvoeren mag niet beide mogelijke verplaatingen combineren.

Uitbr. 6 - Graaf, Koning en ConsortenUitbr. 6 - Graaf, Koning en Consorten

Interpretatie uit de gemeenschap Meeples die vanuit de stad Carcassonne naar weg verplaatst zijn mogen, als aan de voorwaarden van de ophaalbrug voldaan is, ook naar een onafgebouwde stad verplaatst worden.

Uitbr. 10 - Het CircusUitbr. 10 - Het Circus

Interpretatie uit de gemeenschap Het verplaatsen van meeple(s) naar steden vindt vóór de circustelling plaats.

Uitbr. 11 - Spoken, Spookslotten & KerkhovenUitbr. 11 - Spoken, Spookslotten & Kerkhoven

Interpretatie uit de gemeenschap Eventuele spoken die bij een meeple op een weg staan gaan terug naar de algemene voorraad voordat de meeple naar de stad wordt verplaatst.

De BoerenopstandDe Boerenopstand

Interpretatie uit de gemeenschap Een meeple die beschermd is tegen boerenopstanden blijft beschermd als deze naar een stad wordt verplaatst.
Interpretatie uit de gemeenschap Bij het verplaatsen van een meeple naar een stad mag je 4 punten betalen om die alsnog te beschermen.

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 12
Drawbridges C3 Tile 04.png ×1
Drawbridges C3 Tile 05.png ×1
Drawbridges C3 Tile 06.png ×1
Drawbridges C3 Tile 08.png ×1
Sommige tegels hebben een kleine illustratie. De letters tussen de haakjes geven aan welke illustratie op elke tegel staat:
Feature Garden C3.png
T | Tuin
Feature WaterTower C3.png

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1. Interpretatie uit de gemeenschap Ook bij een gedeelde meerderheid op de weg mag geen van de daarbij betrokken spelers een meeple naar een stad verplaatsen waarvan de ophaalbrug omlaag staat. Om een meeple naar de stad te mogen verplaatsen moet je in je eentje de meerderheid hebben.
  2. Kwesties zonder officiële verheldering Tenzij Hans im Glück deze bonus buiten 2. Een meeple zetten goedkeurt.