Minele de aur (prima ediție)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Goldmines (1st edition) and the translation is 100% complete.
Other languages:
Goldmines C1-08.png Citești regulile pentru acest design al cartonașelor.
Goldmines C3 Tile H.pngCitește următoarele reguli dacă cartonașele tale arată astfel.
Mine de aur Mine de aur
Gold Mines C2 Tile H.jpg
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


AUR! Îi înnebunește pe toți! Toți încearcă să pună mâna pe acest metal prețios, chiar dacă valoarea sa este cunoscută numai la sfârșit...

Informații generale și comentarii

Logoul aurului
Simbolul extensiei

Extensia Minele de aur (Mini #4) a fost lansată original de Hans im Glück în 2012. A fost lansată de Hans im Glück cu reguli traduse în limba română, dar cu cutie în limba germană.

Această extensie a fost dezvoltată pentru jocul de bază Carcassonne. Toate regulile jocului de bază încă se aplică pe lângă regulile extensiei de mai jos.

Conținut

  • 8 bulgări de aur
Figure Gold.png
  • 8 cartonașe de teren noi cu logoul aurului
  • 1 cartonaș de teren nou cu cerc în lan

Reguli

Pregătire

Cartonașele de teren cu simbolul aurului sunt amestecate cu celelalte cartonașe de teren. Bulgării de aur sunt păstrați disponibili pentru utilizare.

Atașează un cartonaș

Atunci când un jucător trage un cartonaș cu un simbol al aurului, îl plasează în concordanță cu regulile normale. Apoi jucătorul trebuie să plaseze un bulgăre de aur atât pe cartonașul plasat, cât și pe 1 cartonaș adiacent (diagonala este permisă). Prin urmare, sunt plasați câte 2 bulgări de aur pentru fiecare cartonaș cu aur jucat. Unui jucător îi este permis să pună un bulgăre de aur pe un cartonaș care are deja unul au mai mulți bulgări de aur de la un cartonaș de teren plasat anterior. Un bulgăre de aur nu este niciodată asociat cu un teritoriu particular, ci întotdeauna se aplică tuturor teritoriilor de pe un cartonaș.

Plasarea unui supus

După plasarea aurului, jucătorul încă are posibilitatea de a plasa un supus în concordanță cu regulile normale.

Evaluează un teritoriu

Dacă cartonașul cu simbolul aurului finalizează un teritoriu după plasarea cartonașului, teritoriul este evaluat ca de obicei.

Adițional, atunci când este finalizat un teritoriu și există unul sau mai mulți bulgări de aur pe cartonașele acelei structuri, acești bulgări de aur sunt acordați. Jucătorul cu majoritatea structurii finalizate primește toți bulgării de aur de pe cartonașele corespunzătoare. Un drum și un oraș includ toate cartonașele pe care sunt situate segmente de drum sau segmente de oraș. O mănăstire include cartonașul cu mănăstirea însăși și toate cele 8 cartonașe adiacente.[1][2][3]

Exemplul 1: Jucătorul ALBASTRU plasează un cartonaș cu o iconiță a aurului. Plasează un bulgăre de aur pe acel cartonaș și unul pe un cartonaș învecinat.
Exemplul 2: Jucătorul ROȘU își finalizează orașul și ia cei trei bulgări de aur de pe cartonașele de oraș.

Atunci când se plasează un cartonaș și se distribuie bulgări de aur, procedează în ordinea următoare:

  1. Plasează cartonaș (cu aur)
  2. Plasează bulgări de aur
  3. Plasează supus
  4. Evaluează
  5. Acordă bulgări de aur

Atunci când mai mult de un singur jucător are majoritatea într-o structură finalizată când este să se revendice aurul sau atunci când mai multe structuri cu o revendicare la aur sunt finalizate în același timp, bulgării de aur sunt distribuiți printre acei jucători revendicanți. Distribuirea se desfășoară în sensul acelor de ceasornic, începând cu jucătorul activ, până ce au fost acordați toți bulgării de aur corespunzători.[4][5]

Exemplul 3: Jucătorul ROȘU a plasat cartonașul și a finalizat drumul. Jucătorul ROȘU și cel ALBASTRU au drepturi la aurul de pe cartonașele de drum. Ca jucător activ jucătorul ROȘU ia aur primul, apoi jucătorul ALBASTRU, iar în cele din urmă jucătorul ROȘU ultimul.

Fiecare jucător își plasează bulgării de aur înaintea lui pentru tot restul jocului. Bulgării de aur vor fi evaluați în timpul evaluării finale.

Țăranii nu primesc bulgări de aur.

Evaluarea finală

Atunci când jocul s-a terminat, toți bulgării de aur care încă se află pe cartonașe de teren sunt eliminate din joc.

Cu cât mai mulți bulgări de aur a colectat un jucător, cu atât valorează mai mult fiecare bulgăre de aur individual, la fel ca în următorul tabel.

Bulgări de aur Puncte per bulgăre de aur
1-3 1
4-6 2
7-9 3
10+ 4

Exemplu de evaluare finală:[6]
Jucătorul ROȘU a câștigat 102 puncte și 7 bulgări de aur în joc.
Aurul valorează 7 x 3 = 21 de puncte.
Punctajul final al jucătorului ROȘU este 123 de puncte.

Interacțiuni cu alte extensii

Următoarele note clarifică cum interacționează Minele de aur cu câteva extensii majore.

Poduri, cetăți și bazaruri

Un lord de cetate poate colecta bulgări de aur plasați în vecinătatea sa. Nu contează dacă bulgării de aur nu sunt situați pe cartonașele ocupate de teritoriul ce declanșează evaluarea cetății.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Poate o cetate să colecteze bulgări de aur plasați în vecinătatea sa la fel cum o mănăstire colectează bulgări de aur plasați pe cartonașul cu mănăstirea sau pe oricare cartonaș adiacent?

Răspuns: O cetate poate de asemenea lua bulgări de aur, aceia situați în vecinătatea cetății. Vecinătatea cetății are 6 cartonașe: cele două pe care a fost construită cetatea, cele două de la dreapta și cele două de la stânga sa. Lordul cetății poate lua bulgări de aur de la ele.

Dacă sunt mai mulți jucători îndreptățiți la bulgări de aur, aurul este distribuit unul câte unul, așa cum este descris în reguli. (6/2013)

Următoarele exemple ilustrează cum sunt distribuiți bulgării de aur în unele scenarii implicând cetățiː[7]

  • Când se evaluează o cetate, proprietarul său poate colecta numai bulgări de aur plasați în vecinătatea cetății. Oricare bulgăre de aur din afara vecinătății cetății nu va fi eligibil chiar dacă aparține teritoriului care declanșează evaluarea cetății.
Jucătorii îndeplinesc ture când iau bulgări de aur eligibili plasași pe cartonașele teritoriilor în curs de evaluare. În funcție de secvența urmată, se poate ca unii jucători cu bulgări de aur eligibili să sfârșească luând niciunul.


Exemplul 1: Explorarea unor secvențe variate
Exemplul 1A: Jucătorul ROȘU finalizează orașul ocupat de jucătorul ALBASTRU, ceea ce declanșează evaluarea cetății ocupate de jucătorul ROȘU. Ca jucător activ, jucătorul ROȘU ia primul un bulgăre de aur și apoi jucătorul ALBASTRU. Și jucătorul ALBASTRU era îndreptățit la bulgărele de aur luat de jucătorul ROȘU (plasat în vecinătatea cetății și de asemenea pe unul dintre cartonașele orașului controlat de jucătorul ALBASTRU), dar era singura alegere a jucătorului ROȘU în acest caz. Prin urmare, jucătorul ALBASTRU poate lua numai bulgărele de aur din partea de jos a orașului.
Exemplul 1B-1: Jucătorul ALBASTRU își finalizează orașul, ceea ce declanșează evaluarea cetății ocupate de jucătorul ROȘU. Ca jucător activ, jucătorul ROȘU ia primul un bulgăre de aur, iar apoi jucătorul ALBASTRU. Și jucătorul ALBASTRU era îndreptățit la bulgărele de aur luat de jucătorul ROȘU (plasat în vecinătatea cetății și de asemenea pe unul dintre cartonașele orașului controlat de jucătorul ALBASTRU), iar asta era singura alegere a jucătorului ROȘU în acest caz, din moment ce jucătorul ALBASTRU a luat bulgărele de aur din partea de jos a orașului.
Exemplul 1B-2: Jucătorul ALBASTRU își finalizează orașul, ceea ce declanșează evaluarea cetății ocupate de jucătorul ROȘU. Ca jucător activ, jucătorul ROȘU izbutește să ia ambii bulgări de aur. Jucătorul ALBASTRU ia mai întâi bulgărele de aur din vecinătatea cetății (atât jucătorul ROȘU, cât și cel ALBASTRU erau îndreptățiți să îl ia), așa că jucătorul ROȘU nu poate lua niciun bulgăre de aur. În cele din urmă, jucătorul ALBASTRU ia bulgărele de aur din partea de jos a orașului.

Exemplul 2: Explorarea celui mai bun rezultat
Exemplul 2A: Jucătorul ALBASTRU își finalizează orașul, ceea ce declanșează evaluarea cetății ocupate de jucătorul ROȘU. Există doi bulgări de aur plasați în vecinătatea cetății, unul dintre ei plasați pe un cartonaș al orașului ocupat de jucătorul ALBASTRU). Ca jucător activ, jucătorul ALBASTRU decide să ia bulgărele de aur din vecinătatea cetății la care este îndreptățit și jucătorul ROȘU, așa că jucătorul ROȘU este forțat să ia celălalt bulgăre de aur din vecinătate. În cele din urmă, jucătorul ALBASTRU ia bulgărele de aur din partea de jos a orașului.
Jucătorul ALBASTRU obține 2 bulgări de aur și jucătorul ROȘU obține 1 bulgăre de aur.
Exemplul 2B: Jucătorul ROȘU finalizează orașul ocupat de jucătorul ALBASTRU, ceea ce declanșează evaluarea cetății ocupate de jucătorul ROȘU. Există doi bulgări de aur plasați în vecinătatea cetății, unul dintre ei plasați pe un cartonaș al orașului ocupat de jucătorul ALBASTRU). Ca jucător activ, jucătorul ROȘU decide să ia bulgărele de aur din vecinătatea cetății la care este îndreptățit și jucătorul ALBASTRU, așa că jucătorul ALBASTRU este forțat să ia bulgărele de aur din partea de jos a orașului. În cele din urmă, jucătorul ROȘU ia celălalt bulgăre de aur din vecinătate.
Jucătorul ALBASTRU obține 1 bulgăre de aur și jucătorul ROȘU obține 2 bulgări de aur.

Exemplul 3: Declanșarea distribuirii de bulgări de aur, dar colectarea niciunuia
Exemplul 3: Jucătorul ROȘU finalizează orașul ocupat de jucătorul ALBASTRU, ceea ce declanșează evaluarea cetății ocupate de jucătorul ROȘU. Totuși, jucătorul ROȘU nu este îndreptățit la niciun bulgăre de aur, căci acestea nu sunt în vecinătatea cetății. Prin urmare, jucătorul ROȘU nu primește niciun bulgăre de aur și jucătorul ALBASTRU primește 2 bulgări de aur.


  • Când se evaluează o cetate, proprietarul său este îndreptățit numai la acei bulgări de aur plasați în vecinătatea cetății, chiar dacă aceștia nu sunt pe cartonașe care aparțin teritoriului ce declanșează evaluarea cetății.


Exemplul 4: Teritoriile ce declanșează evaluarea sunt irelevante
Exemplul 4: Jucătorul ROȘU finalizează un oraș neocupat, ceea ce declanșează evaluarea cetății ocupate de jucătorul ROȘU. Jucătorul ROȘU va lua bulgărele de aur din vecinătatea cetății, fără a conta că acesta nu este pe un cartonaș al orașului care declanșează evaluarea.

Exemplul 5: Secvență implicând construirea unui castel
Exemplul 5.1: Jucătorul GALBEN plasează o mănăstire cu un călugăr și doi bulgări de aur.
Exemplul 5.2: Jucătorul ROȘU plasează un cartonaș ce finalizează un oraș mic.
Exemplul 5.3: Jucătorul ROȘU decide să construiască o cetate în loc să evalueze orașul mic. Din moment ce nu are loc nicio evaluare, nu este distribuit niciun bulgăre de aur în acest punct.
Exemplul 5.4: Jucătorul ALBASTRU finalizează orașul ocupat de jucătorul ROȘU, declanșând evaluarea cetății ocupate de jucătorul ROȘU. Jucătorul ALBASTRU și cel ROȘU vor lua bulgări de aur în ture. Jucătorul ALBASTRU va lua două bulgări de aur din partea de jos a orașului și jucătorul ROȘU va lua cei doi bulgări de aur din vecinătatea cetății, fără a conta că bulgării de aur nu sunt pe teritoriul care declanșează evaluarea cetății.


  • Când este evaluată o mănăstire dintr-o vecinătate a unei cetăți, proprietarul său poate lua oricare bulgăre de aur plasat în vecinătatea sa. Cetatea învecinată poate lua în considerare numai acei bulgări de aur din vecinătatea sa de cetate.


Exemplul 6: Explorarea evaluării unei mănăstiri suprapunându-se vecinătății unei cetăți
Exemplul 6-1: Jucătorul ROȘU finalizează mănăstirea ocupată de jucătorul GALBEN, declanșând evaluarea cetății ocupate de jucătorul ROȘU. Jucătorul ROȘU și cel GLABEN vor lua fiecare câte un singur bulgăre de aur, fără a conta ordinea în care sunt alese, din moment ce ambii bulgări de aur sunt în vecinătatea cetății și în același timp în vecinătatea mănăstirii (adică pe cartonașul cu mănăstirea sau oricare alt cartonaș adiacent).
Exemplul 6-2: Jucătorul GLABEN își finalizează mănăstirea, declanșând evaluarea cetății ocupate de jucătorul ROȘU. Jucătorul GLABEN și cel ROȘU vor lua fiecare câte un singur bulgăre de aur, fără a conta ordinea în care sunt alese, din moment ce ambii bulgări de aur sunt în vecinătatea cetății și în același timp în vecinătatea mănăstirii (adică pe cartonașul cu mănăstirea sau oricare alt cartonaș adiacent).


Adăugirea cercurilor în lan

În fiecare mini, vei găsi un cartonaș din a șaptea miniextensie Cercuri în lan Cercuri în lan. Această extensie este jucabilă cu numai un singur cartonaș, dar este cel mai bine să se joace cu toate cele 6 cartonașe.[8]

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe totale: 9 (8 + 1 cerc în lan)
Goldmines C1-02.png ×1
Goldmines C1-04.png ×1
Goldmines C1-06.png ×1
Goldmines C1-07.png ×1

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

  1. Clarificare oficială din partea publicatorului Atunci când este finalizată o cetate, proprietarul cetății poate ridica pretenții pentru bulgări de aur din vecinătatea de 6 cartonașe a cetății: cele 2 cartonașe pe care este construită cetatea, cele 2 cartonașe din stânga sa și cele 2 cartonașe din dreapta sa. Proprietarul cetății nu are neapărat dreptul la aurul asociat cu teritoriul care a cauzat finalizarea cetății (cu excepția cazului în care acel bulgăre de aur se află și în vecinătatea cetății sau proprietarul cetății deține majoritatea și în teritoriul primar). (6/2013)
  2. Interpretare din partea comunității În general, orice bulgări de aur de pe cartonașe ale unui teritoriu finalizat vor fi distribuiți în timp ce se evaluează teritoriul. În funcție de teritoriu, bulgării de aur implicații pot să difere:
    • Teritorii care distribuie bulgări de aur doar de pe cartonașele lor:
      • Drumuri
      • Orașe
    • Teritorii care distribuie bulgări de aur de pe cartonașul teritoriului și cartonașele sale adiacente:
      • Construcții mănăstirești: mănăstiri, abații, lăcașuri de cult, mănăstiri germane (cu un călugăr), mănăstiri olandeze și belgiene (cu un călugăr), construcții japoneze (cu un călugăr), biserici Darmstadt
      • Grădini
      • Coliba Babei Yaga
      • Castele germane
      • Cimitire
      • Castele
    • Teritorii care distribuie bulgări de aur de pe cartonașul teritoriului și cartonașele cu drum conectate cu acesta:
      • Catedrale germane
    • Teritorii care distribuie bulgări de aur de pe cartonașele adiacente teritoriului:
      • Cetăți
  3. Interpretare din partea comunității Ca consecință a regulilor, lingourile de aur de pe cartonașele unui teritoriu finalizat nerevendicat nu vor fi distribuite, din moment ce nu există niciun jucător care să controleze teritoriul.
  4. Interpretare din partea comunității În general, dacă unul sau mai multe teritorii sunt implicate, jucătorul activ (dacă este îndreptățit la aur) alege primul bulgăre de aur și poate alege oricare dintre bulgării de aur la care este îndreptățit. Următorul jucător (în sensul acelor de ceasornic) care este îndreptățit la un bulgăre de aur poate apoi alege un bulgăre adecvat. Remarcă că, deoarece un jucător poate alege care bulgăre să ia primul (dacă există mai mult de unul singur din care să aleagă), un jucător diferit care se poate inițial să fi fost îndreptățit la un bulgăre de aur se poate să rateze dacă acel bulgăre a fost revendicat înainte să fie tura acelui jucător să aleagă. (6/2013)
  5. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Versiunea RGG a regulilor afirmă că „jucătorii care evaluează teritorii finalizate cu lingouri de aur iau 1 lingou de aur pentru fiecare teritoriu pe care îl evaluează și care are lingouri de aur.” („players who score completed features with gold bars take one gold bar for each feature they score and that has gold bars”). Asta pare diferit de regulile HiG, unde regula este să iei numai câte un singur bulgăre de aur deodată.
  6. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Această clarificare adițională de reguli este din ediția Big Box 4 Big Box 4 a regulilor.
  7. Interpretare din partea comunității Aceste exemple sunt bazate pe clarificările furnizate de Kettlefish pe următoarele subiecte, conform clarificării furnizate de Christof Tisch din 6/2013.
  8. Interpretare din partea comunității Remarcă că cartonașele din Cercuri în lan incluse în miniextensii sunt diferite de cartonașele lansate în extensia inițială Cercuri în lan (denumită „Cercuri în lan I”).