De Nieuwsberichten (1e editie)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Messages (1st edition) and the translation is 75% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Messages C1-03.png Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp.
Messages C3 Tile C.pngOpen de volgende spelregels als jouw tegels er zoals deze tegel uitzien.
Nieuwsberichten Nieuwsberichten
Messages C2 Tile C.jpg
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png


The King has dispatched messages to his loyal subjects who have expanded his territory. Messengers are hurrying to deliver the King’s gifts.

General info and comments

Algemene informatie en opmerkingen

Doosje
uitbreidings symbool

De nieuwsberichten (Dispatches) (Mini #2) werd oorspronkelijk uitgebracht door Hans im Glück in 2012.

Deze uitbreiding is ontwikkeld voor het Carcassonne basisspel. Naast alle spelregels van het basisspel zijn onderstaande spelregels van deze uitbreiding van toepassing.

Speelmateriaal

 • 6 vrouwelijke volgers in 6 verschillende kleuren
Figure Messengers C1.png
 • 8 Verzendingstegels
 • 1 nieuwe landtegel met graancirkel

Spelregels

Voorbereiding

Achterkant tegel

Eén speler schudt de Berichttegels en legt ze omgekeerd (als een stapel) naast het scorebord. Elke speler legt de vrouwvolger in zijn of haar kleur naast zijn normale volger op de nul van het scorebord. Er staan nu dus voor elke speler twee telcijfers op het scorebord.

Landtegel leggen

Er zijn geen specifieke landtegels voor deze uitbreiding.

Het zetten van een horige

De volgelingen in deze uitbreiding worden niet op de standaard landtegels geplaatst als onderdeel van het spel.

Puntentelling

Telkens wanneer een speler punten scoort tijdens het spel, mag hij of zij kiezen welke één van de twee telfiguren vooruit moet op het scorebord. De actieve speler (en alleen die speler) krijgt een Boodschapfiche als één van zijn twee telfiguren op een donker getallenveld (0, 5, 10, 15,...) terechtkomt. De actieve speler neemt de bovenste tegel van de stapel Berichtentegels en draait deze om. Hij of zij heeft twee mogelijkheden: ofwel

 • Voer de actie van het bericht uit.
of
 • Scoor direct 2 punten (in het zegel rechtsonder op de tegel)

Nadat de speler zijn of haar keuze heeft uitgevoerd, legt hij of zij de Berichtentegel met de afbeelding naar beneden op de bodem van de Boodschappenstapel.

De Nieuwsberichten in detail

Scoring C1 Dispatch 1.png (1) Score kleinste weg
De speler kiest een weg waarop hij of zij minstens één volgeling heeft (de speler hoeft niet de meerderheid van volgelingen te hebben, hij moet enkel vertegenwoordigd zijn). Als er meer dan één weg is om uit te kiezen, moet de speler die weg kiezen die aan het eind van het spel het minste aantal punten waard is. [1] [2] De speler krijgt het aantal punten dat de weg waard zou zijn als het het einde van het spel was. [3] De volger van de speler blijft op de weg.

Scoring C1 Dispatch 2.png (2) Score kleinste stad
Idem als bericht 1, maar van toepassing op steden. [4] [2]

Scoring C1 Dispatch 3.png (3) Score kleinste klooster
Idem als bericht 1 maar van toepassing op kloosters. [5] [6] [2]

Scoring C1 Dispatch 4.png (4) 2 punten voor elke Schild
De speler krijgt '2 punten voor ieder schild in elke stad waar hij minstens 1 volgeling heeft - de speler hoeft niet de meerderheid van volgelingen in een stad te hebben.

Scoring C1 Dispatch 5.png (5) 2 punten voor elke ridder
De speler ontvangt 2 punten voor elk van zijn ridders (horigen in een stad). [7] De ridders blijven in het spel'.

Scoring C1 Dispatch 6.png (6) 2 punten voor elke Boer [8]
De speler krijgt 2 punten voor elk van zijn of haar boeren (volgelingen op een boerderij). De boeren blijven in het spel'.

Scoring C1 Dispatch 7.png (7) Een tegel
De actieve speler trekt nog een landtegel en speelt deze uit. Bovendien mag hij een extra volgeling in het spel brengen volgens de normale regels. [9] [10]

Scoring C1 Dispatch 8.png (8) Scoor een volger en verwijder hem van het bord
e speler kiest één van zijn of haar volgelingen in het spel. Als de speler de meerderheid heeft in het kenmerk waar de gekozen volgeling staat, scoort hij of zij dat kenmerk (alleen voor zichzelf) alsof het het einde van het spel is. De speler legt dan de gekozen volgeling terug in zijn voorraad. [11] [12] [13]

Meer regels

Als er in één beurt meer dan één kenmerk wordt gescoord, moet de volledige puntenwaarde voor elk afzonderlijk kenmerk worden gescoord door één telvolger te verplaatsen. [14] [15]

De actieve speler kan slechts één Boodschap van een waarderingsronde ontvangen [16] [17] ook niet als bijvoorbeeld beide waarderingscijfers na de waardering van meerdere voltooide functies op donkere nummervelden terechtkomen. Als de actieve speler echter punten krijgt van een Boodschap, is het mogelijk dat hij of zij een meetellende volgeling verplaatst en een andere Boodschap ontvangt en deze in dezelfde beurt speelt. Ketens van waardering op deze manier kunnen oneindig doorgaan. [18] [19]

Belangrijk: Alleen de actieve speler kan Boodschappen ontvangen, zelfs als de telcijfers van andere spelers op donkere velden van het scorespoor terechtkomen.

De puntenwaarden van beide telcijfers worden aan het eind van het spel bij elkaar opgeteld om de eindscore van de speler te bepalen. [20] Elke speler plaatst een telcijfer op dat totaal en legt het andere terug in de doos. In de eindtelling worden geen verdere Boodschappen ontvangen, ook niet als een telfiguur op een donker veld terechtkomt.

Scoringsrondes

>> Conventionele draai [21]

Plaatsen van een tegel

 • ronde 1A - Begin van de beurt:
 • Ronde 1B - Na het trekken van een tegel, voor het plaatsen van een tegel:
  • Wheel of Fortune actions
 • ronde 1C - Na het omdraaien en plaatsen van de tegel:
  • Windroos 3 punten [23]

Een volger plaatsen

 • Ronde 2 - Einde van "move wood" fase:
  • Abt verwijdering scoren
  • Herder na "Kudde naar stal" actie
  • Acrobaat piramide scoren
  • Vruchtdragende boom actie

Een functie scoren

 • Ronde 3 - Scorefase:
  • Bonuspunten (pre): Toren, Tollhouse
  • Kenmerken scoren: Stad, Weg, Klooster, Kasteel, enz.
  • Bonuspunten (na): Markten van Leipzig, Fee 3 punten, Ringmeester punten, Leraar.
  • Circusscoring

Aanvullende acties

 • Ronde 4 - Einde van de beurt:
  • Katapult punten

>> Dubbele beurt door de bouwmeester

 • Gelijk aan een conventionele beurt, behalve dat het punt voor de fee in het tweede deel van de beurt weggelaten wordt [24]

>> Variabel

 • Punten als gevolg van een nieuwsbericht

De graancirkels toevoeging

In each mini, you will find a tile of the 7th mini expansion Graancirkels. Deze uitbreiding is speelbaar met slechts één tegel, maar het is het beste om met alle 6 de tegels te spelen. [25]

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 9 (8 + 1 graancirkel)
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

 1. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Het 2013 regels zijn iets duidelijker geformuleerd dan de 2012 versie. (11/2013)
 2. 2.0 2.1 2.2 Interpretatie uit de gemeenschap TIn de puntenwaardering voor de berichten 1, 2 en 3 wordt alleen rekening gehouden met de punten die betrekking hebben op de feature. Er wordt geen rekening gehouden met de bonuspunten voor de figuren die op de feature geplaatst zijn, aangezien het in dit bericht om de waardering van de feature gaat. De bonuspunten voor de figuren worden gescoord wanneer het onderdeel correct is gescoord.
 3. Interpretatie uit de gemeenschap Let op dat dit 0 punten kan zijn als een weg met een van de volgelingen van de speler een herberg erop heeft.
 4. Interpretatie uit de gemeenschap Merk op dat dit 0 punten kan zijn als de kleinste stad met één van de volgelingen van de speler een kathedraal bevat.
 5. Interpretatie uit de gemeenschap Dit bericht zou van toepassing zijn op alle kenmerken die als kloosters worden beschouwd:
  • Kloosters
  • Heiligdommen / cultus plaatsen
  • Abdijen
  • Duitse kloosters
  • Nederlandse & Belgische kloosters
  • Japanse gebouwen
  • Kerken Darmstadt
 6. Interpretatie uit de gemeenschap Er is geen officiële verduidelijking die zegt of dit bericht speciale kloosters (Duitse kloosters, Nederlandse & Belgische kloosters en Japanse gebouwen) met een volgeling geplaatst als abt in aanmerking moet nemen. De oorspronkelijke regels zijn gemaakt voordat de speciale kloosters werden vrijgegeven, dus dit geval wordt niet in beschouwing genomen. De regels bevatten echter geen beperkingen die spelers zouden verhinderen om speciale kloosters te overwegen met een volgeling die als abt is geplaatst. In dit geval zullen we de algemene regel van Georg Wild toepassen: "Als een oudere uitbreiding alleen het woord monnik vermeldt, sluit dit geen volger uit die als abt op een Duits klooster is geplaatst." (7/2014) Dit zal ook gelden voor Japanse Gebouwen en Nederlandse & Belgische kloosters.

Zie: http://www.carcassonnecentral.com/community/index.php?topic=781.msg9971#msg9971

 • Interpretatie uit de gemeenschap Voor Bericht #5 telt het aantal horigen in steden (ridders): gewone horige, hoofdman, burgemeester, transportwagen, circusdirecteur, bewakingshorige, fantoom. Hun sterkte (meerderheid van stemmen) is niet van belang. Merk op dat abten van Carcassonne II geen ridders kunnen zijn. Elke horige die op een klooster binnen een stad wordt gezet is een monnik en kan niet als ridder worden geteld. Dit zijn voorbeelden van kloosters binnen een stad uit uitbr. 3 en uitbr. 8 waar een monnik binnen een stad kan worden geplaatst:
  Princess And Dragon C1 Tile 04.jpgBridges Castles Bazaars C1 Tile 04.jpg
 • Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers De oorspronkelijke regels over de HiG ebsite had een tegel die 3 punten per boer opleverde, maar dit was kennelijk een voorproductie die vóór publicatie werd gewijzigd. Bovendien, de RGG De regels beschrijven ook dat de tegel 3 punten waard is, maar de werkelijke tegel is voor 2 punten.
 • Interpretatie uit de gemeenschap De plaatsing van deze tegel volgt op een normale beurt met al zijn fasen. Zoals in een andere verduidelijking is aangegeven, kan het plaatsen van deze extra tegel zelfs een dubbele beurt worden. De speler kan ook extra boodschappen ontvangen.
  Net als in een normale beurt kunnen spelers besluiten om een tegel uit hun voorraad te gebruiken in plaats van een nieuwe te trekken, zoals:
 • Officiële verheldering van de uitgever Als een tegel wordt toegevoegd aan een eigenschap met een bouwmeester en het tekenen van Bericht #7 triggert, komt de extra tegel van het Bericht vóór de extra beurt van de bouwmeester. Als de extra tegel van het Bericht op de bouwmeester zijn eigenschap wordt gelegd, zal dit een andere bouwmeester extra beurt creëren. De gebeurtenissen zouden dus zijn: eerste beurt => beurt van Bericht #7 => beurt van de bouwmeester van Bericht #7 => beurt van de bouwmeesterr van de oorspronkelijke tegel. (11/2013)
 • Interpretatie uit de gemeenschap Merk op dat je 0 punten kan scoren. Dit scenario kan betrekking hebben op:
  • Een dief op de weg met een herberg
  • Een ridder in een stad met een kathedraal
  • Een ridder in een belegerde stad
  • Een boer in een boerderij zonder voltooide steden
  • Een burgemeester in een stad zonder wimpels
  • Een burgemeester op een kasteelfiche
  • Een heer/vrouw op kasteelteken
  • U heeft niet de meerderheid
  Natuurlijk zou het een vreemde tactische beslissing zijn om dit te doen in plaats van de 2 punten te nemen...
 • Interpretatie uit de gemeenschap Eventuele bonuspunten verbonden aan de figuur die verwijderd wordt, worden gescoord als aan het einde van het spel, zoals, fee 3-punt scoringsbonus of de ringmeester bonus.
 • Officiële verheldering van de uitgever Alle andere volgelingen van u of andere spelers blijven op de functie, aangezien deze nog onvolledig is.
 • Officiële verheldering van de uitgever ls bijvoorbeeld een stad en een weg zijn voltooid en gescoord door de actieve speler, zou voor elk kenmerk een andere telende volger kunnen worden verplaatst. Echter, alle punten gescoord door die stad moeten worden verplaatst door één tellende volger, en alle punten gescoord door die weg moeten worden verplaatst door één tellende volger.
 • Interpretatie uit de gemeenschap Om een Bericht te activeren zal bij het landen op een donker veld rekening gehouden worden met elke voorwaartse beweging van een scorend figuur op het scorebord (inclusief gestolen punten of ontvangen betalingen). Er wordt geen rekening gehouden met achterwaartse verplaatsingen van scorende figuren die op een donker veld terechtkomen (als gevolg van betalingen).
 • Officiële verheldering van de uitgever De regels spreken van "waarderingsronden", omdat alle kenmerken (of figuren) die in een "waarderingsronde" gewaardeerd worden samen geteld worden, en pas aan het eind van een "waarderingsronde" wordt bepaald of een gewaardeerd figuur op een donker veld staat. (10/2014)
 • Officiële verheldering van de uitgever Afhankelijk van het aantal gebruikte uitbreidingen zijn er een aantal verschillende waarderingsrondes die in de loop van een beurt kunnen voorkomen. Zie het kopje aan het eind van de Berichten sectie voor een lijst van verschillende waarderingsrondes. Het betalen van punten, zoals bij het bieden in een bazaar of bij het vrijkopen van een volgeling die door een toren gevangen is genomen, telt niet als een waarderingsronde. (10/2014)
 • Officiële verheldering van de uitgever Als er een dubbele beurt is vanwege een bouwmeester, zou het plaatsen van de tweede tegel minstens nog een scoringsronde opleveren (aan het eind van 'Het scoren van een eigenschap), en dus nog een kans (of meerdere, afhankelijk van de gebruikte uitbreidingen) om een Boodschap te krijgen. (1/2013, updated 2/2020)
 • Officiële verheldering van de uitgever Het behalen van 1 punt voor het bezit van de fee is een aparte gebeurtenis en kan dus op zich al een mogelijkheid opleveren om een Boodschap te ontvangen. Ook het behalen van 3 punten voor het plaatsen van een Windroos is een aparte gebeurtenis en kan op zich al aanleiding geven tot het ontvangen van een Boodschap.. (updated 5/2014)
 • Interpretatie uit de gemeenschap In andere woorden, beide tellende volgelingen worden gelijkwaardig beschouwd, zonder verschillen tussen de twee.
 • Interpretatie uit de gemeenschap De scorerondes zijn genummerd om overeen te komen met de Spelverloop (1e editie).
 • Officiële verheldering van de uitgever Het scoren van 1 punt voor het bezit van de fee is een afzonderlijke scoringsgebeurtenis, dus het kan op zichzelf al een kans op het ontvangen van een Boodschap opleveren. (5/2014)
 • Officiële verheldering van de uitgever Shet scoren van 3 punten voor het plaatsen van een Windroos is een aparte gebeurtenis en kan ook op zichzelf een kans op het ontvangen van een Boodschap teweegbrengen. (5/2014)
 • Interpretatie uit de gemeenschap Een aantal andere acties mogen ook maar één keer per dubbele beurt plaatsvinden, maar die hebben geen invloed op nieuwsberichten:
  • Vrijkopen van gevangenen.
  • Een onbezette tunnelingang claimen.
  • Vluchten voor de pest (als er een plaag actief is).
  • Verspreiding van de pest door een vlooienfiche te leggen (als er een plaag actief is) en de aangelegde tegel geen nieuwe pestbron is.
 • Interpretatie uit de gemeenschap Merk op dat de Graancirkels in de mini-uitbreidingen verschillen van de tegels in de oorspronkelijke Crop Circles-uitbreiding (aangeduid als "Crop Circles I").