De Boerenopstand

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Peasant Revolts and the translation is 100% complete.
Other languages:
Peasant Revolts C2 Tile 12.png Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp.
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png


In deze mini-uitbreiding moet je kiezen of je jezelf tegen opstandige boeren wilt beschermen (daarmee hun boosheid op de andere spelers afwentelend) of de zaken op hun beloop wilt laten.

Algemene informatie en opmerkingen

Stanstableau
Envelop (2e druk)
Markering

De Boerenopstand werd in 2020 uitgegeven door Hans im Glück.

Deze uitbreiding bestaat niet voor de 1e editie ({kortweg {TextC1}}) of de 2e editie (kortweg C2).

Deze uitbreiding heeft Steden met afgesneden gebouwen.

De 1e druk van deze uitbreiding werd in plasticfolie verkocht. De 2e druk, uit 2024, werd in een papieren envelop geleverd.

Speelmateriaal

 • 12 nieuwe landtegels voor boerenopstanden met symbolen voor de verschillende functies.
Boerenopstand-tegel
5x steden
4x wegen
3x kloosters

Spelregels

Voorbereiding

Schud de 12 landtegels van deze mini-uitbreiding. Leg er 3 (zonder te kijken) terug in de doos. Die tegels worden verder niet meer in het spel gebruikt. Schud de overige 9 tegels door de overige landtegels.

Spelverloop

Peasant Revolts C2 Revolt Symbols.png
1. Landtegel leggen

De boerenopstand

Zodra er een boerenopstand-tegel getrokken wordt, vindt er een opstand plaats. Leg de tegel voor je neer. [1] Kijk nu of één of meer van jouw meeples op het type project staan dat in het ruitvormige symbool op de tegel staat (stad, weg of klooster), en of die meeples "onbeschermd" of "beschermd" zijn.

 • Peasant Revolts C2 Unprotected Meeple.png
  Al je onbeschermde meeples op de betreffende projecten, moeten onmiddellijk terug naar je voorraad.
 • Peasant Revolts C2 Protected Meeple.png
  Voor elke beschermde meeple op de betreffende projecten krijg je 2 punten. Beschermde meepls blijven na de opstand beschermd.
(Hoe je je meeples kunt beschermen wordt uitgelegd bij 2. Een meeple zetten.)

Opmerking: Als je tenminste één meeple terug moest nemen, is de opstand voorbij en ga je op de normale manier verder met je beurt.

Voorbeeld 1: Rood trekt een landtegel met een boerenopstand symbool voor wegen (symbool in dit voorbeeld vergroot).
De onbeschermde meeple van Rood staat op de weg links. Deze meeple gaat terug in voorraad. De beschermde meeple van Rood rechts blijft op de tegel en levert 2 punten op.
De opstand is voorbij. De blauwe meeple wordt niet getroffen. Leg nu de landtegel volgens de gebruikelijke regels aan en ga door met je beurt.

De boerenopstand gaat verder bij de volgende speler

Als je geen meeple terug in voorraad hoeft te nemen omdat geen van jouw meeples op getroffen projecten staan of omdat al jouw meeples op de getroffen projecten beschermd zijn, gaat de boerenopstand verder bij de volgende speler. Deze kijkt op de eerder beschreven manier ook of zij of hij door de opstand getroffen wordt en of ze punten krijgen voor beschermde meeples. Als ook deze speler niet door de boerenopstand wordt getroffen gaat deze door naar de volgende speler.

Dit gaat zo door totdat een speler tenminste 1 meeple terug in voorraad moest nemen, of geen van de spelers getroffen is. Leg de landtegel nu volgens de gebruikelijke spelregels aan en vervolg je beurt.

Let op! Alleen spelers die moeten kijken of hun meeples door de boerenopstand getroffen worden krijgen punten voor hun beschermde meeples. Spelers die niet getroffen worden door de boerenopstand krijgen geen punten voor beschermde meeples.

Voorbeeld 2: Rood trekt een landtegel met het boerenopstand-symbool voor steden (symbool is in het voorbeeld vergroot). Alle meeples van rood in steden zijn beschermd en dus krijgt rood 4 punten.
De boerenopstand gaat verder bij blauw. Blauw zit links van rood en kijkt nu of hij getroffen wordt door de boerenopstand. Blauw heeft 1 beschermde meeple in de stad links, die levert 2 punten op. De onbeschermde meeples moeten terug naar de voorraad van blauw. Daarmee is de opstand ten einde en rood legt de landtegel volgens de gebruikelijke regels aan en maakt de beurt verder af.
2. Een meeple zetten

Een meeple beschermen tegen een boerenopstand

Als je een meeple zet op de zojuist aangelegde tegels, mag je deze specifieke meeple ook beschermen voor de prijs van 4 punten. Zet daartoe je scorepion vier plaatsen achteruit op het scoretableau. Het is toegestaan om negatieve punten te hebben. Vervolgens leg je deze meeple “plat”. Deze meeple heeft zich nu bij de boeren aangesloten. [2]

Voorbeeld: Een meeple beschermen

Telkens als je geen meeple zet op de tegel die je zojuist hebt aangelegd, [3] mag je één van je meeples die op het speelveld staat beschermen wat dan 2 punten kost.

Boeren kunnen niet beschermd worden. Zij worden nooit getroffen door een boerenopstand.

Een meeple die “plat ligt” is beschermd tegen een boerenopstand. Als de boerenopstand jou treft, krijg je 2 punten voor elke beschermde meeple op een getroffen project (zie 1. Landtegel leggen).

3. Puntentellingen afhandelen

Beschermde meeples worden bij de puntentelling van projecten als normale meeples behandeld. Na de puntentelling neem je de meeple terug in voorraad. Daarmee is de bescherming tegen boerenopstanden ook voorbij. Dat betekent dat als je die meeple opnieuw inzet, deze weer onbeschermd is.

Voorbeeld: De stad is afgebouwd. Rood heeft de meerderheid (in dit geval 2) en krijgt 10 punten.
Blauw krijgt geen punten. Alle meeples keren terug naar de voorraad van de respectievelijke spelers en worden weer rechtop gezet. Ze zijn nu weer onbeschermd.
Eindtelling

De eindtelling vindt volgens de gebruikelijke spelregels plaats. Bij het tellen van de punten voor een project, wordt een beschermde meeple als een gewone meeple behandeld.

Andere uitbreidingen

Dit gedeelte bevat aanvullende informatie over combinaties met andere Carcassone-uitbreidingen.

Algemene overwegingen:

Interpretatie uit de gemeenschap De actieve speler mag meeples op elke tegel beschermen, zelfs als deze niet door boerenopstanden zijn getroffen.

Uitbr. 3 - De Draak, de Fee en de JonkvrouwUitbr. 3 - De Draak, de Fee en de Jonkvrouw

Interpretatie uit de gemeenschap Meeples die met een magisch portaal zijn geplaatst, kunnen ook voor 4 punten worden beschermd.

Uitbr. 5 - Burgemeesters & AbdijenUitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen

Interpretatie uit de gemeenschap Een transportwagen blijft beschermd totdat hij terug is bij de voorraad van de eigenaar, zelfs als hij wordt geplaatst op of verplaatst naar een plek waar hij niet wordt getroffen door de boerenopstanden.

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Wanneer verliest een meeple zijn bescherming tegen boerenopstanden? a) Als het object gescoord is (de pion staat nog op het bord) b) Wanneer de meeple in de voorraad van de speler wordt geplaatst

Antwoord: Een meeple verliest zijn bescherming op het moment dat je de meeple terug in je voorraad neemt. (1/2021)

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Moeten we een beschermde transportwagen nog steeds als beschermd beschouwen als hij na de puntentelling naar een ander kenmerk wordt verplaatst??

Antwoord: In het speciale geval van de transportwagen, kunt u ervan uitgaan dat de transportwagen de bescherming behoudt na verplaatsing. (1/2021)

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: De transportwagen moet dan zijn bescherming behouden totdat hij weer bij de voorraad van de speler komt. Zelfs als hij op kenmerken wordt geplaatst die niet door een boerenopstand kunnen worden aangetast. Is dit juist?

Antwoord: Ja, dat kan. De regels worden altijd gemaakt voor het basisspel. We hebben nog niet nagedacht over alle (mini)-uitbreidingen en de speciale gevallen. (1/2021)

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Aangezien een transportwagen kan bewegen, zou het mogelijk zijn om een transportwagen te beschermen wanneer hij op een andere plaats dan een weg, stad of klooster staat?

Antwoord: Er is geen reden om het te doen. (1/2021)

Interpretatie uit de gemeenschap Alleen de actieve speler kan een transportwagen die verplaatst is na het scoren beschermen wanneer deze verplaatst wordt na het scoren. De actieve speler betaalt 4 punten.

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Als je een onbeschermde transportwagen verplaatst, kan deze dan beschermd worden? Zo ja, moeten we dan 2 (transportwagen was al geplaatst) of 4 punten (nieuwe plaatsing) betalen? Geldt dit voor alle spelers, ook als ze niet aan de beurt zijn?

Antwoord: Je kunt alleen in je eigen beurt beschermen. Dus als je de transportwagen in een beurt van andere spelers verplaatst, kun je hem niet beschermen. Hoeveel het kost, staat in de spelregels (4 punten). (1/2021)

Uitbr. 6 - Graaf, Koning en ConsortenUitbr. 6 - Graaf, Koning en Consorten

Interpretatie uit de gemeenschap Meeples in de stad Carcassonne worden niet getroffen door boerenopstanden (het is een speciaal gebied).

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Worden meeples geplaatst in de stad Carcassonne getroffen door boerenopstanden?

Antwoord: AZoals in de spelregels staat, zijn er geen officiële regels voor de combinatie. De meeples die in de stad Carcassonne staan worden niet beïnvloed door de boerenopstanden. (1/2021)

Interpretatie uit de gemeenschap YJe mag een meeple beschermen die verplaatst wordt vanuit de stad Carcassonne naar een tegel die nog gescoord kan worden, hoewel dat geen zin heeft, want hij wordt meteen gescoord en verwijderd. Dus, geen boerenopstand kan het op dat moment beïnvloeden. De spelers kunnen echter besluiten om 4 punten uit te geven in het proces.

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Het heeft toch geen zin om meeples te beschermen die vanuit de stad Carcassonne worden verplaatst? Ik zou zeggen van niet, want ze worden onmiddellijk gescoord.

Antwoord: U bent vrij om uw score op die manier te verlagen. Het heeft ook geen zin. (1/2021)

Uitbr. 7 - De KatapultUitbr. 7 - De Katapult

Interpretatie uit de gemeenschap De actieve speler kan een met het Verleidingsfiche geruilde meeple voor 4 punten beschermen.

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Je kunt tijdens je beurt ook meeples voor 4 punten beschermen als je een meeple ruilt met een Verleidingsfiche (de beschermde meeples behouden hun bescherming als ze worden geruild). Is dit juist?

Antwoord: U kunt dit doen. Er is geen reden waarom dit niet zou worden toegestaan. (1/2021)

Mini #1 - De VliegtuigenMini #1 - De Vliegtuigen

Interpretatie uit de gemeenschap Meeples die met de vliegentuigen worden geplaatst, kunnen ook voor 4 punten worden beschermd.

De GraancirkelsDe Graancirkels

Interpretatie uit de gemeenschap De actieve speler kan een bij een graancirkel geplaatste meeple voor 4 punten beschermen.

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Je kunt tijdens je beurt ook meeples voor 4 punten per stuk beschermen als je een meeple met een graancirkel plaatst. Is dit juist?

Antwoord: U kunt dit doen. Er is geen reden waarom dit niet zou worden toegestaan. (1/2021)

{{OtherExpansionRule|expansionlink=Kloosters in DuitslandKloosters in Duitsland / Kloosters in Nederland & BelgiëKloosters in Nederland & België / Japanse GebouwenJapanse Gebouwen|rules=

Interpretatie uit de gemeenschap Er is geen officiële regel over hoe een beschermde meeple geplaatst moet worden als een abt. De spelers zullen het eens moeten worden over een manier om dit te doen (een kaartfiche of een ander ongebruikt fiche onder de meeple plaatsen is een optie).

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Als beschermde meeples "liggend" worden geplaatst, hoe kan je dan een meeple geplaatst als monnik onderscheiden van een meeple geplaatst als abt in een Duits klooster?

Antwoord: Als je met de combinatie speelt, kun je een manier vinden om ze te markeren. (1/2021)

De Markten van LeipzigDe Markten van Leipzig

Interpretatie uit de gemeenschap Meeples die naar de stad Leipzig worden verplaatst kunnen hun beschermingsstatus behouden, maar dat heeft geen zin. In ieder geval kunnen zij niet worden getroffen door boerenopstanden wanneer zij in Leipzig zijn geplaatst (het is een speciaal gebied).

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Verplaatst men een beschermde meeple naar de stad Leipzig, verdwijnt dan de bescherming (indien aanwezig), omdat deze later niet meer kan worden toegepast? Hebben in Leipzig geplaatste meeples te lijden van boerenopstande?

Antwoord: Zoals in de spelregels staat, zijn er geen officiële regels voor de combinatie. De meeples in de stad Leipzig worden niet getroffen door de boerenopstanden. (1/2021)

20-jarig Jubileum Uitbreiding20-jarig Jubileum Uitbreiding

Interpretatie uit de gemeenschap Je mag voor 4 punten meeples beschermen die geplaatst of toegevoegd zijn met een geactiveerd pijlsymbool.

De GeschenkenDe Geschenken

Interpretatie uit de gemeenschap Meeples die geplaatst zijn met een kerkdienst cadeaukaart mag je beschermen voor 4 punten.
Interpretatie uit de gemeenschap Je mag meeples die op een project zijn geplaatst beschermen met een Positie Veranderen cadeaubon voor 4 punten. De beschermde meeple behoud zijn bescherming wanneer hij wordt verplaatst (Opmerking: er is geen officiële manier om dit aan te geven als de meeple een boer wordt).

De VolgelingDe Volgeling

Interpretatie uit de gemeenschap Je kunt je fantoom net als elke andere meeple beschermen.

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Je kunt je fantoom ook tijdens je beurt beschermen. Is dat juist?

Antwoord: Dat mag je doen, ja. Er is geen reden, waarom dit niet toegestaan zou zijn. (1/2021)

La PorxadaLa Porxada

Interpretatie uit de gemeenschap De actieve speler kan een met La Porxada verwisselde meeple beschermen voor 4 punten.

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Je kunt tijdens je beurt ook een meeple voor 4 punten beschermen als je een meeple ruilt met La Porxada. Is dit juist?

Antwoord: U kunt dit doen. Er is geen reden waarom dit niet zou worden toegestaan. (1/2021)

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 12
Peasant Revolts C2 Tile 01.png ×1
(B)
Peasant Revolts C2 Tile 02.png ×1
Peasant Revolts C2 Tile 03.png ×1
(V)
Peasant Revolts C2 Tile 04.png ×1
(B)
Peasant Revolts C2 Tile 05.png ×1
(T)
Peasant Revolts C2 Tile 06.png ×1
Peasant Revolts C2 Tile 07.png ×1
(W)
Peasant Revolts C2 Tile 08.png ×1
Peasant Revolts C2 Tile 09.png ×1
Peasant Revolts C2 Tile 10.png ×1
Peasant Revolts C2 Tile 11.png ×1
(S)
Peasant Revolts C2 Tile 12.png ×1
(S)
Sommige tegels hebben een kleine illustratie. De letters tussen de haakjes geven aan welke illustratie op elke tegel staat:
Feature Garden C2.png
T | Tuin
Feature Farmhouse C2.png
Feature WaterTower C2.png
Feature Pigsty C2.png
Opmerking: De kleine afbeeldingen van een koeienstal, een varkensstal en een ezelstal worden gezamenlijk aangeduid als schuren of stallen.

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

 1. Interpretatie uit de gemeenschap De acties die aan de boerenopstand verbonden zijn worden altijd uitgevoerd, ook als de tegel daarna niet aangelegd kan worden. De spelregels bevatten geen beperkingen zou deze situatie zich voordoen. In dat geval worden de acties uitgevoerd, de tegel weggelegd en trekt de speler een nieuwe tegel. In dat geval kan de speler in dezelfde beurt meerdere opstanden veroorzaken.
 2. Interpretatie uit de gemeenschap Deze zin, weggelaten uit de splregels van ZMG, kan mileidend zijn en heeft verder geen gevolgen voor het spel. Er wordt slechts mee onderstreept dat je meeple medestander is geworden van het doel van de boeren. Dit is simpel gezegd de rechtvaardiging voor het feit dat ze niet getroffen worden door een mogelijke opstand.
 3. Interpretatie uit de gemeenschap Deze bewoording is gebaseerd op de Duitse spelregels. In de Engels spelregels staat "Elke keer dat je ervoor kiest om geen meeple te zetten op de zojuist aangelegde tegel" en dat kan misleidend zijn. Je zou dit zo kunnen interpreteren dat je tenminste één meeple in voorraad moet hebben om ervoor te kunnen kiezen die niet te zetten.
  De Duitse spelregels laten toe dat je geen meeple zet om de simpele reden dat je er geen meer in voorraad hebt. In dat geval valt er niks te kiezen; het is je enige optie.