De Pest Diagrammen (1e editie)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Plague Diagrams (1st edition) and the translation is 100% complete.
Other languages:

Verklarende diagrammen

Dit gedeelte voegt alle acties die in de spelregels beschreven worden samen en laat zien hoe ze tijdens een normale of dubbele beurt - waar bepaalde acties slechts eenmaal mogen gebeuren - in elkaar passen. De tabel geeft een samenvatting van alle acties en daaronder vind je een aantal diagrammen die de belangrijkste acties in detail uitleggen.

Fase Pest-actie
(stapgerelateerd)
Pest-actie
(beurtgerelateerd)
1. Landtegel leggen Stap 1A. Begin van de beurt. (C) Uitbraken uitroeien
De pest verspreiden is niet toegestaan voordat de tegel is aangelegd. Als de aangelegde tegel geen pestbron is, kan de speler die aan de beurt is de pest op ieder moment tijdens de rest van zijn beurt uitbreiden [note 1]
Stap 1B. Landtegel trekken.
Stap 1C. Landtegel aanleggen. (A) Een uitbraak toevoegen (een pestbron annuleert de pest verspreiden actie)
Op ieder moment (eenmalig tijdens beurt):
  • (B) De pest verspreiden (als er geen pestbron is aangelegd) [note 2]
  • Vluchten voor de pest [note 3] (kiezen van een horige of een bijzonder speelstuk - bouwmeester, varken of herder inclusief de bijbehorende schaapfiches - die op een tegel staat)
2. Een horige zetten
(Hout verplaatsen)
...
Stap 2B-1. Een houten horige zetten (niet toegestaan op een pestbron-tegel)
Stap 2B-2. Een fantoom zetten (niet toegestaan op een pestbron-tegel)
...
3. Puntentelling afhandelen ...
Opmerkingen:
  1. Om tegenstrijdige spelregels te voorkomen is het niet toegestaan de pest te verspreiden voordat je weet of je niet een pestbron-tegel getrokken hebt die geldig kan worden aangelegd; anders zou je in dezelfde beurt een vlo kunnen leggen en dan ook nog een pestbron-tegel aanleggen. - Zoals verhelderd door Christwart Conrad (8/2021)
  2. Eenmalig tijdens een dubbele beurt van de speler volgens de verhelderingen van Georg Wild (11/2013) – Volgens verheldering van Christwart Conrad (8/2021), dit kan gebeuren in het eerste deel of het tweede deel van een dubbele beurt tenzij er een pestbron is aangelegd. Een speler mag deze actie na het aanleggen van een niet-pesttegel uitstellen tot het tweede deel van zijn dubbele beurt, en later niet in staat zijn om de pest te verspreiden omdat er een nieuwe pestbron is aangelegd.
  3. Eenmalig tijdens de dubbele beurt van de speler volgens de verhelderingen van Georg Wild (11/2013) – bevestigd door Christwart Conrad (8/2021)

Diagram (A) - Een uitbraak toevoegen

Diagram (A) - Een uitbraak toevoegen: Elke beurt als er een pestbron-tegel wordt aangelegd in 1. Landtegel leggen (Stap 1C)

Diagram (B) - De pest verspreiden

Diagram (B) - De pest verspreiden: Elke beurt met actieve pest, behalve als er een pesttegel wordt aangelegd. Geen specifiek moment in de beurtvolgorde (maar na 1. Landtegel leggen). Vooien zijn niet toegestaan op pestbron-tegels, tegels met vlooien, binnen de steden Carcassonne, Leipzig of het Rad van Fortuin

Diagram (C) - Uitbraken uitroeien

Diagram (C) - Uitbraken uitroeien: Elke beurt helemaal aan het begin van 1. Landtegel leggen (Stap 1A) als de pest actief is (eenmaal per dubbele beurt)