Škola (původní edice)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The School (1st edition) and the translation is 100% complete.

Carcassonne Škola (původní edice) - Wiki stránka s komentovanými pravidly v češtině

School C1 Tiles Front.jpg Na této stránce najdete pravidla pro takto ilustrované kartičky.
Toto rozšíření nebylo v dalších edicích publikováno.
Pokud grafika na vašich kartičkách vypadá úplně jinak, bude mít jinou spin-off hru Carcassonne.Rule selection by design Spin-offs.png


Pomozte dostavět cesty do školy, aby se mohla zaplnit žáky. Učitel vás odmění...

Úvod

Symbol School C1.png
WICA symbol rozšíření

Následující česká pravidla pro rozšíření Škola Škola v edici C1, nemají dosud žádný oficiální překlad do češtiny. Nejnovější pravidla publikovalo vydavatelství HiG v němčině roku 2011 jako součást samostatného rozšíření. Na této stránce je uveden jejich překlad s korekčními úpravami popsanými na souhrnné stránce: Poznámky k českému překladu Poznámky k českému překladu.

Více informací o samotném rozšíření naleznete v Carcapedii Carcassonne CZ fóra (pro zobrazení obsahu se prosím zaregistrujte).

Rozšíření je hratelné pouze se základní sadou CARCASSONNE nebo kterýmkoli jiným rozšířením. Všechna pravidla hry zůstávají stejná. Zde jsou popsána pouze dodatečná pravidla k tomuto rozšíření.

Herní materiál

  • 1 průhledná figurka učitele v náhodné barvě (nepatřící žádnému hráči)
  • 2 nové kartičky krajiny představující školu
  • Sáček na šňůrku k uložení kartiček a figurky učitele

Pravidla

Příprava hry  

Hráči položí obě nové kartičky vlevo nebo vpravo od startovní kartičky tak, aby tvořily školu. Učitele postaví do školy.

Pravidla hry  

Hráč, který uzavře jednu nebo více cest vedoucích ke škole, získá po obvyklém vyhodnocení učitele. [1] Vezme ho ze školy a postaví ho před sebe. Při hodnocení dalšího území [2], obdrží hráč, který má u sebe učitele, stejný počet bodů jako hráč, který boduje. [3] [4] Pokud boduje hráč, který vlastní učitele, získá s učitelem dvojnásobný počet bodů. Následně je učitel vrácen do školy. [5]

Příklad 1: Červený má učitele. Modrý uzavře „školní cestu“ za 5 bodů. Modrý i červený získají oba po 5 bodech. Červený postaví učitele do školy, odkud si ho modrý ihned vezme.

Příklad 2: Žlutý má učitele. Zelený dokončil město za 12 bodů. Žlutý získá také 12 bodů a ihned potom vrací učitele zpět do školy.

Poznámka: Pokud jsou všechny cesty do školy uzavřené, hráči spojili školu s okolním světem. Teď už má učitel dostatek studentů a nesmí školu opustit.

Drobné písmo: Toto minirozšíření je určeno pro základní hru Carcassonne a pro první rozšíření (Hostince a katedrály Hostince a katedrály). Při použití Školy s jinými rozšířeními mohou nastat problémy. [6] [7] [8] [9] [10]

Seznam kartiček

Celkem kartiček: 2 (jako 1 startovní blok) [11]
School C1 Tiles Front.jpg   
School C1 Tiles Back.jpg 1× (Líc a rub kartiček se školou)
 + (ST)
Vysvětlivky
  •  - označuje kartičky s novou ilustrací tohoto rozšíření: School C1 Tiles Front.jpg | škola
  • (ST) - Tato kartička nahradí původní startovní kartičku

Poznámky pod čarou

Vysvětlení ikonek najdete na této stránce.

  1. Výklad pravidel komunitou Všimněte si, že učitel je získán po vyhodnocení cesty. Pokud tedy má učitele v okamžiku hodnocení cesty jiný hráč, lze bonusové body udělit a učitele vrátit do školy dříve, než si hráč, který cestu dokončí, o učitele požádá.
  2. Rozdílná pravidla mezi jednotlivými edicemi nebo vydavatelstvími Tato věta je podle německých pravidel. Hráč s učitelem může získat body z jakékoli části krajiny hodnocené během fáze započítání bodů (můžou jimi být také body z luk získaných díky statku). Anglická pravidla předpokládají, že části krajiny musí být dokončena.
  3. Oficiální vysvětlení pravidel od vydavatelství Pokud je přiložením kartičky dokončeno více území a všechny body připadnou jednomu hráči, vybere si tento hráč, v jakém pořadí budou území hodnoceny a držitel učitele získá body z prvního hodnoceného území. Pokud by přiložením kartičky bylo dokončeno více území a body získalo více hráčů, rozhodne držitel učitele, které body získá. (3/2015)
  4. Oficiální vysvětlení pravidel od vydavatelství Pokud má jeden hráč v držení učitele a jiný hráč dokončí neobsazenou školní cestu před získáním bodů, držitel učitele nezíská žádné body (protože za cestu žádné body nezískal). Učitel by se do školy nevrátil, protože nebyly získány žádné body, ale druhý hráč získá učitele (od prvního hráče) za dokončení školní cesty. (3/2015)
  5. Výklad pravidel komunitou Pokud má hráč na konci hry učitele, zřejmě by nezískal žádné body, protože v tomto okamžiku není stanoveno konkrétní pořadí pro bodování nedokončených částí krajiny a luk.
  6. Výklad pravidel komunitou Zajímavé je, že HiG uznává, že ne všechna rozšíření spolu dobře fungují. Lze se domnívat, že drobné písmo v tištěných pravidlech odkazuje na další rozšíření, která mají vlastní startovní kartičky, patří sem Řeka Řeka, Řeka II Řeka II a Hrabě z Carcassonne Hrabě z Carcassonne. Pokud používáte jedno z těchto rozšíření, můžete svůj dotaz poslat e-mailem na adresu uvedenou v pravidlech nebo si jednoduše vytvořit vlastní domácí pravidla.
  7. Oficiální vysvětlení pravidel od vydavatelství Na kartičky se školou mohou být umístěni družiníci, nelze je ale umístit na samotnou školu (například pomocí tajné chodby nebo létajícího stroje). (1/2013)
  8. Oficiální vysvětlení pravidel od vydavatelství Dvě kartičky krajiny dohromady tvoří školu. Učitel na škole tedy není přiřazen ke konkrétní kartičce (neučí jen polovinu školy). Učitel je před drakem v bezpečí. (4/2015)
    Výklad pravidel komunitou Rozhodnutí o tom, že drak může sežrat učitele, se několikrát změnilo. Zde publikujeme konečné rozhodnutí podle aktualizovaného dokumentu FAQ ohledně dračího jídelníčku od HiG.
  9. Oficiální vysvětlení pravidel od vydavatelství Drak smí vstoupit na kartičky se školou, nemůže ale sníst neutrální figurku učitele umístěnou na škole. (4/2015)
  10. Výklad pravidel komunitou Vzhledem k výkladům týkajícím se umístění draka a družiníků na kartičky se školou se zdá, že mor by měl být na těchto kartičkách také povolen. Toto tvrzení je však neoficiální. (4/2014)
  11. Oficiální vysvětlení pravidel od vydavatelství Všech 6 cest je od sebe oddělených - jako obvykle odděluje úseky cest křižovatka (v tomto případě škola). (5/2014)