De School (1e editie)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The School (1st edition) and the translation is 69% complete.
Outdated translations are marked like this.

Algemene informatie en opmerkingen

Oorspronkelijk uitgegeven door Hans im Glück, in 2011.

Speelmateriaal

 • 1 doorzichtige leraar meeple in een willekeurige kleur (deze is van geen enkele speler)
 • 2 nieuwe landtegels die de school vertegenwoordigen
 • Een koordzakje om de tegels en leraar meeple op te slaan
Inhoud van de uitbreiding

Spelregels

Voorbereiding

De twee schooltegels worden naast de normale starttegel gelegd, zodat de 2 helften van de school op elkaar passen. De schooltegels mogen zowel links als rechts van de normale starttegel worden gelegd. De leraar wordt op de school geplaatst.

Spelverloop

De regels van Carcassonne blijven hetzelfde. Een speler die één of meer van de wegen die naar de school leiden voltooid, scoort de weg(en) zoals normaal en ontvangt dan de leraar meeple na de score.. [1] De speler haalt de leraar uit de school en zet hem voor zich neer. Wanneer het volgende onderdeel wordt gescoord [2], de speler met de leraar scoort hetzelfde aantal punten. [3] [4] Als de speler met de leraar de speler is die voor het volgende onderdeel scoort, krijgt hij de punten twee keer. Na het scoren van punten met de leraar, moet de leraar meeple worden teruggegeven aan de school.. [5]

Voorbeeld 1: ROOD heeft de leraar meeple. BLAUW voltooid een "schoolweg" ter waarde van 5 punten. BLAUW en ROOD beide scoren 5 punten. ROOD geeft de leraar terug aan de school, en BLAUW neemt dan de leraar.

Voorbeeld 2: GEEL heeft de leraar. GROEN voltooid een stad, en scooort er 12 punten voor GROEN. GEEL scoort ook 12 punten en stuurt de leraar terug naar de school.

Opmerking: Wanneer alle wegen naar de school zijn voltooid, zijn de spelers erin geslaagd de school met de buitenwereld te verbinden. Nu heeft de leraar genoeg leerlingen en zal hij de school niet meer verlaten.

Kleine lettertjes: Deze mini-uitbreiding is bedoeld voor het basisspel Carcassonne en voor de eerste uitbreiding (De uitbreiding). Wanneer De School met andere uitbreidingen wordt gebruikt, kunnen zich problemen voordoen. [6] [7] [8] [9] [10]

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 2 (als 1 begintegel) [11]
School C1 Tiles Front.jpg ×1
School C1 Tiles Back.jpg
(achterkant)

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

 1. Interpretatie uit de gemeenschap Let op: de leraar wordt gekregen na het scoren van de weg. Dus als een andere speler de leraar heeft wanneer de weg wordt gescoord, kunnen de bonuspunten worden toegekend en kan de leraar worden teruggegeven aan de school voordat de speler die de weg heeft voltooid.
 2. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Deze zin volgt de Duitse regels, dus de speler met de leraar kan punten krijgen van elk spelelement dat tijdens de scorefase wordt gescoord, dat wil zeggen, voltooide elementen en ook velden die door boerderijen worden gescoord. De Engelse regels gaan ervan uit dat het onderdeel voltooid moet zijn.
 3. Officiële verheldering van de uitgever Als meerdere onderdelen worden voltooid met een enkele tegelplaatsing en alle punten gaan naar één speler, kiest die speler in welke volgorde de onderdelen worden gescoord, en krijgt de houder van de leraar de punten van het eerst gescoorde onderdeel. Als er meerdere onderdelen worden voltooid met een enkele tegelplaatsing en meer dan één speler krijgt punten, beslist de houder van de leraar welke score hij krijgt.. (3/2015)
 4. Officiële verheldering van de uitgever Als één speler in het bezit is van de leraar, en een andere speler voltooid een onbezette schoolweg voordat er punten zijn gescoord, krijgt de houder van de leraar geen punten (omdat er geen punten zijn gescoord met de weg). De leraar gaat niet terug naar de school, omdat er geen punten werden gescoord, maar de tweede speler verkrijgt de leraar (van de eerste speler) voor het voltooien van een schoolweg.. (3/2015)
 5. Interpretatie uit de gemeenschap Als een speler aan het eind van het spel de leraar heeft, lijkt het erop dat de speler geen punten krijgt, aangezien er geen specifieke volgorde is voor de waardering van de onvolledige onderdelen en boerderijen op dat moment.
 6. Interpretatie uit de gemeenschap Interessant genoeg erkent HiG dat niet alle uitbreidingen goed samengaan. Je kunt vermoeden dat de kleine lettertjes specifiek betrekking hebben op andere uitbreidingen die hun eigen starttegels hebben, zoals Rivier, De rivier II, en De graaf van Carcassonne. Als je een van die uitbreidingen gebruikt, kunt je jouw vraag e-mailen naar het adres dat in de spelregels van die mini-uitbreiding staat, of gewoon je eigen huisregels maken.
 7. Officiële verheldering van de uitgever Horigen kunnen op schooltegels op projecten buiten de school zelf gezet worden, bijvoorbeeld via een magische poort of met een vliegtuig. (1/2013)
 8. Officiële verheldering van de uitgever De twee landtegels vormen samen de school. De leraar op de school hoort dus niet bij een specifieke tegel (hij geeft niet alleen les aan de halve school). De leraar is dus veilig voor de draak. (4/2015)
  Interpretatie uit de gemeenschap De uitspraak dat de draak de leraar kan opeten is verschillende keren veranderd. We geven hier de definitieve uitspraak weer (zoals aangegeven in het bijgewerkte Menu van de Draak document van HiG).
 9. Officiële verheldering van de uitgever De draak mag op de schooltegels komen maar mag het neutrale speelstuk leraar dat op de school staat niet opvreten. (4/2015)
 10. Interpretatie uit de gemeenschap Gezien de interpretaties betreffende het zetten van de draak en de horigen op schooltegels, lijkt het erop dat de pest ook toegestaan zou moeten zijn op deze tegels. Dit is echter onofficieel. (4/2014)
 11. Officiële verheldering van de uitgever Alle 6 wegen zijn gescheiden van elkaar - zoals gebruikelijk scheidt een kruispunt (in dit geval de school) de wegdelen.. (5/2014)