De Tolbeambten

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Tollkeepers and the translation is 65% complete.
Outdated translations are marked like this.

The Tollkeepers mini expansion contains 10 tiles featuring traveler groups on some of them. It also contains one tollhouse token per player which can be used to score points when raising tolls on roads.

Other languages:

Hoofdpagina > Carcassonne  > De Tolbeambten


Symbol Tollkeepers C2.png

The Tollkeepers mini expansion contains 10 tiles featuring traveler groups on some of them. It also contains one tollhouse token per player which can be used to score points when raising tolls on roads.

De Tolbeambten werd in oktober 2019 uitgegeven door HiG.

This expansion doesn't exist for the 1st edition (C1 for short), and presents some limitations if played with this edition.

Met deze mini-uitbreiding doen tolbeambten hun intreden in het spel. Ook in het verleden werd er al tol geheven over mensen en goederen. Er werd een "kleine tol" geheven (voor tranportwijze) of "grote tol" (voor goederen).

Speelmateriaal

 • 10 landtegels, waarvan 8 met een groep reizigers.
Tegel met een groep reizigers
Detail van een groep reizigers
 • 6 fiches met tolhuizen in de verschillende spelerskleuren.
Tolhuisfiche: (A) voorkant, (B) achterkant


Spelregels

Voorbereiding

Schud de 10 landtegels door de rest van de landtegels. Iedere speler krijgt de tolhuizen van zijn kleur.

Spelverloop

1. Landtegel leggen

Je trekt een landtegel en plaatst deze volgens de gebruikelijke regels.

2. Plaatsen van een meeple

Na het plaatsen van je landtegel, plaats je je meeple volgens de basisregels.

Als je geen meeple zet mag je je tolhuis inzetten met de 1 (kleine tol) naar boven. Als je tolhuis al in het spel is, mag je die verplaatsen. De spelregels hiervoor zijn als volgt:

 • Je mag je tolhuis alleen op een kruising leggen. Een kruising is een dorp met 2-4 wegen eraan. Een stad of klooster met twee of meer wegen geldt niet als kruising.
Voorbeeld: 3 landtegels met kruisingen
 • Het maakt niet uit waar de kruising ligt. Je hoeft je tolhuis niet in te zetten of te verplaatsen naar de landtegel die zojuist is aangelegd.
 • De kruising moet vrij zijn, dat wil zeggen dat er geen ander tolhuis mag liggen. [1] Het maakt niet uit of er een meeple op de tegel met de kruising staat.
 • Bij het verplaatsen van het tolhuis, blijft de waarde (1 of 2) hetzelfde.
 • Nadat je je tolhuis in het spel hebt gebracht, blijft deze tot het einde in het spel. Je neemt het nooit terug in voorraad.
Voorbeeld 1: Rood legt de tegel linksboven aan en zet geen meeple. In plaats daarvan legt rood zijn tolhuis met de waarde 1 naar boven op de tegel met de kruising.
Voorbeeld 2: Rood legt de tegel rechtsonder aan en zet geen meeple. In plaats daarvan verplaatst rood zijn tolhuis, nog steeds met cijfer 1 naar boven.

3. Puntentelling afhandelen

Tol heffen [2] [3]

Als jij of een andere speler een weg aflegt die begint of eindigt waar jouw tolhuis staat, dan verhoog je de tol, dat wil zeggen, je krijgt punten voor deze weg.

 • Voor de kleine tol (die de 1), krijg je 1 punt voor elke herenboerderij [4], shed [5], tuin- of struikrovers, en 3 punten voor elke groep reizigers op de weg.
 • voor de grote tol (die de 2), krijgje 2 punten voor elke boerderij, schuur, tuin of struikrover, en 6 punten voor elke groep reizigers op de weg.

Als er zoiets niet op de weg is, krijg je geen punten voor je tolhuis. [6]

Bovendien krijgt de eigenaar van de afgebouwde weg de gebruikelijke punten.

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Wat zijn boerderijen, stallen, tuinen en struikrovers?

Antwoord: Dat zijn kleine illustraties die je op weiden in Carcassonne II tegen kunt komen:

Feature Farmhouse C2.png
Boerderij
Feature Cows C2.png
Koeienstal
Feature Pigsty C2.png
Varkensstal
Feature Donkeys C2.png
Ezelsstal
Base Game C2 Feature Garden v2.jpg
Tuin
Feature Highwayman C2.png
Struikrovers

Opmerking: De kleine illustraties van een koeienstal, een varkensstal en een ezelsstal worden gezamenlijk ook wel stallen genoemd.


Tol verandert met reizigers

Als er bij de telling van je tol voor je tolhuis tenminste één groep reizigers betrokken was, verandert de waarde. Kleine tol (1) wordt grote tol (2) en omgekeerd.

Het wisselen van de tol gebeurt pas aan het einde van je beurt. Als er in dezelfde beurt voor meer dan één weg tol wordt geheven, blijft de waarde voor alle wegen hetzelfde.

Voorbeeld - tol heffen 1: Groen bouwt de weg af met de tegel rechtsonder. Rood krijgt 7 punten voor zijn tolhuis (2 keer 3 voor de groepen reizigers en 1 voor de boerderij). Omdat je tol hebt gekregen voor een groep reizigers, draai je het tolhuisfiche om naar 2.
Groen krijgt zoals gebruikelijk 4 punten voor de weg.
Voorbeeld - tol heffen 2: In een latere beurt bouwt rood een weg af. Rood krijgt 6 punten voor het tolhuis (2 keer 2 voor de struikrovers en 2 voor de stal). De waarde van je tolhuis verandert niet omdat er geen groep reizigers bij betrokken was.
Eindtelling

Aan het einde van het spel, krijg je punten voor alle onafgebouwde wegen die met jouw tolhuis verbonden zijn. Je krijgt 1 punt voor elke boerderij, stal, tuin, struikrovers alsmede groep reizigers ongeacht het cijfer dat op je tolhuis naar boven ligt.

Andere uitbreidingen

 • Algemene opmerkingen:
  • Tolhuizen houden alleen rekening met de kenmerken op een tegel naast elk gedrukt wegsegment.

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Herbergen hebben alleen invloed op de wegsegmenten waar ze op staan, dat wil zeggen, direct aangrenzend. Volgens de tekst van de regels zou hetzelfde principe moeten gelden voor boerderijen, schuren, tuinen en struikrovers-symbolen bij het scoren van een tolhuis-bonus. Is dit juist?

Antwoord: Ja, dat is juist. Zie het voorbeeld hieronder, waar wegsegmenten met kenmerken voor tolhuisbonussen zijn gemarkeerd in groen, anders in rood. (1/2021)
Toolkeepers C2 Clarification 01 cropped.png

 • Uitb. 8 - Bruggen, Burchten en Bazaars:
  • Bij het scoren van een tolhuis voor een weg met bruggen, houden de bruggen geen rekening met de kenmerken op hun tegels.

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Bruggen die geplaatst worden op tegels met boerderijen / schuren / struikrovers / tuinen zouden deze kenmerken niet meetellen bij het scoren van een tolhuis-bonus. Is dit correct? Zie de tegelvoorbeelden van uitb. 5 en uitb. 8 hieronder.

Antwoord: Ja, dat klopt.. (1/2021)
Abbey And Mayor C2 Tile H.jpgBridges Castles Bazaars C2 Tile E.jpg

Tegelverdeling

Derde editie C3

Totaal aantal tegels: 10
Tollkeepers C3 Tile 01.png ×1
Tollkeepers C3 Tile 02.png ×1
Tollkeepers C3 Tile 03.png ×1
Tollkeepers C3 Tile 04.png ×1
Tollkeepers C3 Tile 05.png ×1
Tollkeepers C3 Tile 06.png ×1
Tollkeepers C3 Tile 07.png ×1
Tollkeepers C3 Tile 08.png ×1
Tollkeepers C3 Tile 09.png ×1
Tollkeepers C3 Tile 10.png ×1
Note: The tile distribution has changed in C3. The tile with four roads (the RRRR tile) marked with * had only 3 roads in C2 (an FRRR tile).


Total Tollhouse Tiles: 6

Tollkeepers C3 Token 01 Front.png ×1
Tollkeepers C3 Token 02 Front.png ×1
Tollkeepers C3 Token 03 Front.png ×1
Tollkeepers C3 Token 04 Front.png ×1
Tollkeepers C3 Token 05 Front.png ×1
Tollkeepers C3 Token 06 Front.png ×1

Tweede editie C2

Totaal aantal tegels: 10
Tollkeepers C2 Tile 01.png ×1
Tollkeepers C2 Tile 02.png ×1
Tollkeepers C2 Tile 03.png ×1
Tollkeepers C2 Tile 04.png ×1
Tollkeepers C2 Tile 05.png ×1
Tollkeepers C2 Tile 06.png ×1
Tollkeepers C2 Tile 07.png ×1
Tollkeepers C2 Tile 08.png ×1
Tollkeepers C2 Tile 09.png ×1
Tollkeepers C2 Tile 10.png ×1

Aantal tolhuisfiches: 6

Token Tollkeeper yellow smalltoll.png ×1
Token Tollkeeper green smalltoll.png ×1
Token Tollkeeper pink smalltoll.png ×1
Token Tollkeeper red smalltoll.png ×1
Token Tollkeeper blue smalltoll.png ×1
Token Tollkeeper black smalltoll.png ×1

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

 1. Interpretatie uit de gemeenschap De spelregels houden geen rekening met tolhuizen die op andere kruisingen gelegd zijn die de weg afsluiten. Dit betekent dat het spelers is toegestaan om hun tolhuis op een beschikbare vrije kruising te leggen van een weg die in verschillende kruisingen eindigt, ook als er op andere kruisingen al tolhuizen van andere spelers liggen.
 2. Kwesties zonder officiële verheldering Deze puntentelling voor tolhuizen is speciaal ontworpen voor Carcassonne II. Er is geen officiële opheldering over hoe tolhuizen worden gewaardeerd voor tegels met Carcassonne I artwork.
 3. Veelvoorkomende huisregel of -variant Bij het bepalen van de score kan rekening worden gehouden met de kleine boerderijtjes die op de tegels van de weg staan.
  voorbeeld: Boerderijtjes in Carcassonne I velden.
 4. Interpretatie uit de gemeenschap De term "farmhouse" wordt gebruikt in plaats van "farm", zoals in de oorspronkelijke spelregels, om consistent te zijn met de naamgeving in het basisspel en Markten van Leipzig, De (The Markets of Leipzig).
 5. Interpretatie uit de gemeenschap De term "shed" wordt gebruikt in plaats van "stable", zoals in de oorspronkelijke regels, om aan te sluiten bij de naamgeving in Markten van Leipzig, De (The Markets of Leipzig).
 6. Interpretatie uit de gemeenschap Zoals deze zin benadrukt, moeten de eigenschappen op de weg liggen om in aanmerking te komen. Dit is eenvoudig te bepalen voor tegels met slechts één wegsegment of twee naast elkaar liggende wegsegmenten. Echter, op tegels met meerdere wegsegmenten die samenkomen op een kruispunt, moet u alleen rekening houden met de kenmerken naast het wegsegment dat deel uitmaakt van de weg die gescoord wordt. Dit zou een vergelijkbaar geval zijn als bij wegen met herbergen, waar de herberg alleen invloed heeft op het wegsegment of de wegsegmenten ernaast(zie Uitb. 1 - Kathedralen en Herbergen).
  Evenzo zullen tolhuizen geen rekening houden met kenmerken op tegels onder een houten brug. Deze kenmerken zijn niet direct bereikbaar vanaf de brug (zie Exp. 8 - Bruggen, Burchten en Bazaars).