Turnul

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Tower and the translation is 100% complete.
Other languages:


Box Tower C2 RO2.jpg

Informații generale și comentarii

Simbolul extensiei

Extensia Turnul a fost lansată în ediția nouă în anul 2016 de Hans im Glück. A fost lansată original în prima ediție în anul 2006. Cartonașele din primele ediții germane nu au simbol de extensie.

A fost lansată de Lineart cu reguli traduse în limba română.

Aceasta este a patra extensie majoră pentru Carcassonne și introduce un nou concept jocului. Cu această extensie poți construi turnuri înalte cu ajutorul cărora poți captura meepleșii adversarilor, și să îi păstrezi pentru o recompensă sau să aștepți pentru un schimb de prizonieri.

Această extensie conține 18 cartonașe care reprezintă segmente de oraș, segmente de drumuri și o mănăstire în configurație nouă plus adaosul locurilor de construcție pentru turnuri care vor ajuta la crearea unui peisaj mai frumos.

Noile concepte sunt:

 • Turnurile, care permit jucătorilor să captureze meepleși de pe suprafața de joc dinăuntrul unei arii date

Conținut

 • 18 cartonașe de teren cu câte un loc de construcție pentru turn[1]
 • 30 de piese de turn[2] din lemn într-o singură culoare neutră
Cartonaș cu un loc de construcție pentru turn
Piesă de turn
 • 1 turn cu funcție de distribuitor de cartonașe
Turnul de cartonașe

Nu dezasambla turnul atunci când strângi jocul. În timpul jocului poți lua cartonașele și din partea de sus a turnului, și din partea de jos. Totuși, pentru a evita provocarea cădereii turnului și a cartonașelor, vă recomandăm să le luați din partea de sus, în special atunci când mai sunt doar câteva cartonașe în turn.

Noile cartonașe de teren

Noile cartonașe de teren se depun ca și până acum. Locurille de construcție pentru turn sunt singurul element nou introdus pe aceste cartonașe. De asemenea, există un caz special, prezentat mai jos.

Tower C2 Tile Feature Bridge.png Caz special: Podul de pe acest cartonaș continuă drumul, dar nu desparte orașul. De asemenea, sunt 4 câmpuri.

Reguli

Pregătire

Amestecă noile cartonașe de teren cu celelalte și pune-le pe toate cu fața în jos în turnul de cartonașe. Le poți pune în partea stângă, dreaptă sau amândouă; acest aspect nu are impact asupra jocului. Depune turnul de cartonașe în așa fel încât să ajungă toată lumea la el.

Apoi, în funcție de numărul de jucători, dă-i fiecărui jucător numărul corespunzător de piese de turn.

Număr de jucători Piese de turn
2 jucători Figure Tower.png ×10
3 jucători Figure Tower.png ×9
4 jucători Figure Tower.png ×7
5 jucători Figure Tower.png ×6
6 jucători Figure Tower.png ×5

Jucătorii le plasează în rezerva personală (cu meepleșii lor). Piesele de turn nefolosite rămân în cutie.

Turnul

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Cartonașele cu loc de construcție pentru turn se plasează ca în mod obișnuit.

2. Plasarea unui meeple sau a unei piese de turn

După ce ți-ai plasat cartonașul, acum ai 4 acțiuni din care să alegi:[3]

 • Ai posibilitatea de a îți plasa unul dintre meepleșii tăi pe cartonașul tocmai plasat (urmând regulile normale).

3 acțiuni noi:

 • A Plasarea unei piese de turn din rezerva proprie pe oricare loc de construcție de turn aflat pe oricare cartonaș.
 • B Plasarea unei piese de turn din rezerva proprie pe oricare turn nefinalizat de pe suprafața de joc.
 • C Plasarea unui meeple pe oricare turn nefinalizat. Acest lucru finalizează turnul.[4]
Tower C2 Actions Tower.png

PLASAREA UNEI PIESE DE TURN ȘI CAPTURAREA UNUI MEEPLE

De fiecare dată când plasezi o piesă de turn, poți retrage imediat un 1 meeple de pe suprafața de joc; poate aparține oricărui jucător, inclusiv ție. Meepleul capturat este plasat în fața ta. Când „capturezi” propriul meeple, retrage-l în rezerva personală.

Accesul tău la cartonașele de pe care poți captura un meeple depinde de înălțimea turnului pe care îți plasezi piesa de turn. Cartonașul pe care se află turnul este întotdeauna disponibil. Pentru fiecare etaj (piesă) al turnului ai la dispoziție câte un cartonaș în direcție orizontală și unul în direcție verticală. De exemplu, dacă piesa de turn plasată de tine este primul etaj, ai la dispoziție 5 cartonașe de pe care poți alege să capturezi (vezi exemplul de jos).

Exemplul 1: Tu plasezi o piesă de turn. Capturezi meepleul albastru aflat pe cartonașul 4.

Plasarea celei de a doua piese dintr-un turn îți dă accesul la 9 cartonașe de pe care să capturezi un meeple (vezi exemplul de jos).

Exemplul 2: Tu ai plasat a ddoua piesă de turn din acest turn. Acum poți captura unul dintre acești meepleși: meepleul verde (1), meepleul albastru (6), meepleul negru (9) sau, în schimb, să îl retragi pe al tău (8).

Prin urmare, fiecare piesă de turn adăugată turnului extinde area sa cu 4 cartonașe (câte un cartonaș în orizontală și verticală). [5] Această arie merge peste spațiile goale din suprafața de joc și peste toate turnurile. Poate fi oricare număr de piese într-un turn nefinalizat.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Poate un turn mai scund să captureze un meeple plasat pe un turn mai înalt, sau trebuie să fie egal sau mai mare în înălțime?

Răspuns: Înălțimea turnului determină doar area de ‘atac’ și nu are nicio altă funcție.

PLASAREA UNUI MEEPLE PE UN TURN

Tower C2 Action Meeple 01.png
Atunci când plasezi unul dintre meepleșii tăi pe un turn,[6] acel turn este acum închis și nu mai poate fi continuat cu alte piese.[7] Meepleul stă aici până la sfârșitul jocului (nu îl poți lua înapoi) sau până este capturat (lucru pe care ai posibilitatea de a îl face tu). Jucătorii probabil vor lua de obicei această acțiune pentru a își proteja meepleșii.

SCHIMB DE PRIZONIERI

Tower C2 Action Meeple 02.png
Oricând când tu și alt jucător aveți fiecare un meeple care aparține unul altuia trebuie să efectuați un schimb de prizonieri imediat.[8] Meepleșii sunt returnați astfel proprietarilor corespunzători. Dacă tu sau celălalt jucător ai mai mult de un prizonier care aparține celuilalt, stăpânul decide pe care prizonier să îl ia înapoi.

RĂSCUMPĂRAREA PRIZONIERILOR

Suplimentar, în timpul turei tale poți răscumpăra unul dintre meepleșii tăi capturați. Plătește jucătorului de la care l-ai răscumpărat 3 puncte (scade scorul tău și crește-l pe cel al jucătorului de l-a care l-ai răscumpărat).

Dacă nu ai cel puțin 3 puncte, nu poți răscumpăra un meeple (acest lucru ți-ar scădea scorul sub 0, lucru nepermis). Poți utiliza meepleul răscumpărat imediat în aceeași tură.

3. Declanșarea unei evaluări

Turnul nu afectează evaluarea.

Alte extensii

Acum există mulți pioni în lumea Carcassonne și pot apărea unele întrebări atunci când joci cu extensia Turnul. Aceasta este o listă cu variații pioni și variatele acțiuni pe care le poți și nu poți face cu ei.

Răscumpărarea costă întotdeauna 3 puncte, indiferent de tipul pionului răscumpărat.
 • Ext. 2 - Negustori și constructori: Răscumpărarea prizonierului se face doar o dată pe tură, chiar dacă este o tură dublă.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Cât de des are loc răscumpărarea prizonierului în timpul „turei duble” (de ex. doar o dată, ca punctul bonus de la zâna sau de două ori, ca parte a unui pas repetat)?

Răspuns: Se întâmplă doar o singură dată pe tură. Tura dublă [chiar] este doar o singură tură.

 • Ext. 3 - Prințesa și dragonul:
  • Zâna nu protejează un meeple împotriva capturării de către un turn.
  • Zâna poate fi atribuită unui meeple din vârful unui turn. În acest caz, zâna stă lângă turn.
  • Dragonul POATE mânca un meeple de pe un turn.
  • Un meeple de pe un turn nu poate fi îndepărtat de către prințesă, din moment ce turnul nu face parte din oraș; sunt două teritorii diferite.
 • Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri: Un pod și un turn se pot afla pe același cartonaș (dacă este necesar, mută turnul puțin pentru a face loc).
 • Ext. 11 - Spirite, castele și cimitire:
  • Un spirit poate fi alocat unui meeple plasat pe un turn, atâta vreme cât acesta nu este un meeple de veghe. Spiritul ar sta pe lângă turn.
  • Dacă un turn capturează un meeple cu spirite, acele spirite se vor întoarce în rezerva generală.
  • Alocând un al treilea spirit unui meeple din vârful unui turn, meepleul se va întoarce la proprietarul său și spiritele în rezerva generală ca de obicei. Turnul va deveni nefinalizat în acest punct.
 • Festivalul: Îndepărtarea unui meeple de pe un turn prin alte căi precum prin utilizarea unui cartonaș cu festival este, de asemenea, posibilă. (12/2014)
 • Fantoma:
  • Ai posibilitatea de a îți plasa fantoma pe oricare turn nefinalizat.
  • Ai posibilitatea de a îți plasa un meeple ca primul pion pe un turn nefinalizat și fantoma ta ca al doileas pion pe un al doilea turn nefinalizat în aceeași tură.
  • În aceeași tură, poți plasa un cartonaș cu loc de construcție pentru turn, plasa o piesă de turn (ca în primul exemplu) pe acesta, captura un meeple de pe un cartonaș adiacent și ortogonal (asta înseamnă aria 1) și plasa fantoma (ca în al doilea exemplu) pe cartonașul cu loc de construcție pentru turn. Această secvență ți-ar permite să:
  • Ocupa un oraș cu fantoma ta după capturarea singurului cavaler din acesta; sau
  • Ocupa un drum cu fantoma ta după capturarea singurului tâlhar de pe el.
Următoarele exemple ilustrează această secvență:
Exemplul 1a: Jucătorul albastru a plasat un meeple în acest oraș într-o tură anterioară.
Exemplul 1b: Acum este tura jucătorului roșu iar jucătorul finalizează orașul cu un cartonaș cu lod de construcție pentru turn.
Exemplul 1c: Jucătorul roșuplasează o piesă de turn pe locul de construcție pentru turn (ca primul pion) și capturează meepleul jucătorului albastru.
Exemplul 1d: Orașul este neocupat la acest punct, așa că jucătorul roșu își poat plasa fantoma sa (ca al doilea pion) și ocupa orașul. În cele din urmă, jucătorul roșu primește 10 puncte (4 cartonașe x 2 puncte + 1 blazon x 2 puncte) pentru oraș.

Reguli ale casei

 • Turnurile nu pot captura peste cartonașe goale. (Mulțumită lui viberunner)
 • Un meeple capturat nu poate fi înapoiat prin plătirea unei recompense (regula „Ochi pentru un Ochi”). (Mulțumită lui keyofnight)
 • Un turn de un singur etaj poate poate captura doar un meeple de pe cartonașul pe care se află. Fiecare etaj adițional adaugă un cartonaș de arie adițional în fiecare direcție – rata creșterii ariei este aceeași ca în regulile obișnuite, dar punctul de pornire este mai slab (regula „Fără Surprize”). (Mulțumită lui keyofnight)
 • Un turn poate captura meepleși și de pe cartonașe aflate diagonal cu cartonașul pe care se află turnul. Distanța de la cartonașul de pe care se poate captura este considerată cel mai mic număr de mișcări orizontale și diagonale necesare pentru a ajunge acolo, așa că un cartonaș adiacent și diagonal cu cartonașul pe care se află turnul este considerat a fi la două cartonașe depărtare. (Mulțumită lui Yi Niu)

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe totale: 18
Tower C2 Tile B.jpg ×1
Tower C2 Tile C.jpg ×1
Tower C2 Tile E.jpg ×1
Tower C2 Tile F.jpg ×1
Tower C2 Tile G.jpg ×1
Tower C2 Tile H.jpg ×1
Tower C2 Tile I.jpg ×1
Tower C2 Tile K.jpg ×2
Tower C2 Tile L.jpg ×1
Tower C2 Tile M.jpg ×1
Tower C2 Tile N.jpg ×1
Tower C2 Tile O.jpg ×1
Tower C2 Tile P.jpg ×1
Tower C2 Tile Q.jpg ×1
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș: Notă: Ilustrațiile mici ale unor grajduri pentru vaci, grajduri pentru porci și grajduri pentru măgari sunt numite în comun grajduri.

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor vă rugăm să vizitați pagina pentru pictograme.

 1. Interpretare din partea comunității Lineart a tradus acest concept ca „loc de construcție pentru turn”, dar o traducere fidelă ar fi „fundație de turn”.
 2. Interpretare din partea comunității Lineart a tradus acest concept ca „piesă de turn”, dar o traducere fidelă ar fi „etaj de turn”.
 3. Diferențe notorii în reguli între ediții sau publicatori Unele cărți de reguli printate ale ZMG conțin o versiune diferită a acestei propoziții, incluzând din greșeală o restricție adițională:
  „După plasarea unui cartonaș cu fundație de turn, ai posibilitatea de a executa una dintre următoarele acțiuni:[...]”
  Regulile originale de HiG nu menționează că aceste acțiuni necesită un cartonaș cu fundație de turn.
  Această eroare a fost corectată în versiunea PDF a regulilor.
 4. Clarificare oficială din partea publicatorului Un meeple nu poate fi plasat pe un loc de construcție pentru turn pentru a împiedica construirea acestuia. Doar piesele de turn pot fi plasate pe locurile de construcție pentru turn. Turnurile pot fi blocate doar atunci când deja există.
 5. Interpretare din partea comunității Cu alte cuvinte, area de cartonașe în fiecare direcție depărtare de turn (fără a lua în considerare turnul însuși) este egală cu numărul de piese din turn.
 6. Interpretare din partea comunității Locurile de construcție pentru turn și turnurile sunt teritorii separate de drumuri, orașe și câmpuri. Turnurile nu fac parte din niciun teritoriu pe care stau sau se „ating” (nu sunt parte dintr-un oraș sau câmp pe care îl ating), așa că nu există nicio interacțiune între ele:
  • Un meeple plasat pe un turn nu afectează majoritatea teritoriilor care se ating de turn (drumuri, orașe sau câmpuri) și prin urmare meepleul nu participă la evaluarea lor.
  • Un meeple plasat pe un turn nu este afectat de acțiuni care implică acele teritorii care ating turnul, precum un simbol al prințesei.
  Totuși, un meeple plasat pe un turn poate fi afectat de unele interacțiuni, precum zâna, dragonul, ciuma și festivalul.
 7. Clarificare oficială din partea publicatorului Acest lucru este adevărat cât timp meepleul este pe turn – prezența meepleului împiedică creșterea turnului, nu acțiunea de plasare. Dacă meepleul este îndepărtat de dragon, ciumă, festival, alt turn etc., pot fi din nou adăugate piese în proaspătul părăsit turn. (11/2013)
 8. Interpretare din partea comunității Nu sunt necesare sau permise negările. Schimbul este automat! - așa cum s-a clarificat de RGG în ediția din Big Box.
 9. Interpretare din partea comunității Meepleșii de veghe pot fi plasați în vârful unui turn, din moment ce reprezintă meepleși normali cu torțe care nu le împiedică plasarea.