Turnurile de veghe

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Watchtowers and the translation is 100% complete.

Miniextensia Turnurile de veghe conține 12 cartonașe ce prezintă turnuri de veghe pe care le poți construi în și în jurul ținutului Carcassonne. Fiecare turn veghează peste lucruri diferite și este mai valoros cu cât veghează peste mai multe lucruri.

Watchtowers C3 Tile 09.png Citești regulile pentru acest design al cartonașelor. Watchtowers C2 Tile A.jpg
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


Symbol Watchtowers C1C2.png

Miniextensia Turnurile de veghe conține 12 cartonașe ce prezintă turnuri de veghe pe care le poți construi în și în jurul ținutului Carcassonne. Fiecare turn veghează peste lucruri diferite și este mai valoros cu cât veghează peste mai multe lucruri.

Această miniextensie prezintă turnuri de veghe pe care le poți construi în și în jurul ținutului Carcassonne. Fiecare turn veghează peste lucruri diferite și este mai valoros cu cât veghează peste mai multe lucruri.

Informații generale și comentarii

Simbolul extensiei

Extensia Turnurile de veghe a fost lansată în C2 (a doua ediție) de Hans im Glück în 2016. O versiune C3 (a treia ediție) a fost lansată în 2024, care are orașe cu clădiri tăiate. Această extensie nu a fost niciodată lansată oficial pentru C1 (prima ediție).

Plicul C3
Planșa pretăiată din C3
Planșa pretăiată din C2

Conținut

 • 12 cartonașe de teren noi prezentând turnuri de veghe
Cartonaș cu un turn de veghe din C3
 
Cartonaș cu un turn de veghe din C2

Reguli

Pregătire

Amestecă cele 12 cartonașe de teren care prezintă turnuri de veghe cu cele din jocul de bază (și alte extensii, dacă este cazul).

Desfășurarea jocului

Feature Watchtower C2.png Feature Watchtower C3.png
1. Atașarea unui cartonaș de teren

Când tragi un cartonaș care prezintă un turn de veghe, plasează-l în conformitate cu regulile cunoscute.

2. Plasarea unui meeple

După plasarea unui cartonaș de teren care prezintă un turn de veghe, ai posibilitatea de a plasa unul dintre meepleșii tăi în conformitate cu regulile normale. Ai posibilitatea de a îl plasa într-un oraș sau pe un drum, sau pe un câmp ca țăran. Nu ai posibilitatea de a îl plasa pe turnul de veghe însuși.

Exemplu: Plasezi un cartonaș care prezintă un turn de veghe și plasezi un meeple în oraș. Totuși, nu ai posibilitatea de a plasa un meeple pe turnul de veghe.
3. Declanșarea unei evaluări de puncte

Când un drum sau un oraș finalizat conține un cartonaș care prezintă un turn de veghe și există un meeple pe teritoriu (oraș, drum) pe acel cartonaș, turnul de veghe este evaluat prima oară. Drumul finalizat sau orașul finalizat este evaluat după aceea.[1][2][3][4]

Acest lucru nu se aplică țăranilor. Țăranii nu declanșează evaluarea pentru turnuri de veghe.[5]

Pentru evaluarea turnurilor de veghe sunt luate în considerare cele 8 cartonașe adiacente direct și cartonașul cu turnul de veghe însuși, ca la o evaluare de mănăstire. Poți vedea pe fiecare turn de veghe ce anume îți aduce puncte:

C3 C2 Acțiune
Watchtowers C3 Watchtower Type 1.png Watchtowers C2 Watchtower Type 1.png 2 puncte pentru fiecare meeple[6][7]
Watchtowers C3 Watchtower Type 4.png Watchtowers C2 Watchtower Type 4.png 2 puncte pentru fiecare blazon
Watchtowers C3 Watchtower Type 2.png Watchtowers C2 Watchtower Type 2.png 1 punct pentru fiecare cartonaș care arată cel puțin un singur segment de drum[8]
Watchtowers C3 Watchtower Type 3.png Watchtowers C2 Watchtower Type 3.png 3 puncte pentru fiecare mănăstire[9]
Watchtowers C3 Watchtower Type 5.png Watchtowers C2 Watchtower Type 5.png 1 punct pentru fiecare cartonaș care arată cel puțin un singur segment de oraș[10]

Următoarele exemple arată cum sunt evaluate turnurile de veghe:

Exemplul 1: Orașul tău a fost finalizat. Mai întâi încasezi 8 puncte (4 meepleși x 2 puncte) cu turnul de veghe. Apoi obții 6 puncte pentru oraș.
Exemplul 2 - Aceeași situație cu un turn de veghe diferit: încasezi 4 puncte cu turnul de veghe (4 cartonașe care arată o parte de oraș x 1 punct) și apoi 6 puncte pentru orașul însuși.
Evaluarea finală

Turnurile de veghe nu furnizează puncte după joc.[11]

Clarificări pentru noile cartonașe de teren

Există câteva diferențe între C2 și C3 la configurația câmpurilor câtorva cartonașe. Turnurile de veghe din C3 sunt mai subțiri, iar tufișurile de lângă ele nu separă câmpuri -sunt doar decorațiuni. Această schimbare afectează 4 cartonașe:[12]

C3 C2
Watchtowers C3 Tile 10.png

2 câmpuri

Watchtowers C2 Tile E.jpg

3 câmpuri, unul
dintre ele un
triunghi micuț

C3 C2
Watchtowers C3 Tile 12.png

1 câmp

Watchtowers C2 Tile F.jpg

3 câmpuri

C3 C2
Watchtowers C3 Tile 05.png

1 câmp

Watchtowers C2 Tile G.jpg

2 câmpuri

C3 C2
Watchtowers C3 Tile 06.png

1 câmp

Watchtowers C2 Tile K.jpg

2 câmpuri

Ansamblul cartonașelor

Ediția C3

Cartonașe totale: 12
Watchtowers C3 Tile 09.png ×1
Watchtowers C3 Tile 01.png ×1
Watchtowers C3 Tile 03.png ×1
Watchtowers C3 Tile 07.png ×1
Watchtowers C3 Tile 10.png ×1
Watchtowers C3 Tile 12.png ×1
Watchtowers C3 Tile 05.png ×1
Watchtowers C3 Tile 04.png ×1
Watchtowers C3 Tile 02.png ×1
Watchtowers C3 Tile 11.png ×1
Watchtowers C3 Tile 06.png ×1
Watchtowers C3 Tile 08.png ×1

Ediția C2

Cartonașe totale: 12
Watchtowers C2 Tile A.jpg ×1
Watchtowers C2 Tile B.jpg ×1
Watchtowers C2 Tile C.jpg ×1
Watchtowers C2 Tile D.jpg ×1
Watchtowers C2 Tile E.jpg ×1
Watchtowers C2 Tile F.jpg ×1
Watchtowers C2 Tile G.jpg ×1
Watchtowers C2 Tile H.jpg ×1
Watchtowers C2 Tile I.jpg ×1
Watchtowers C2 Tile J.jpg ×1
Watchtowers C2 Tile K.jpg ×1
Watchtowers C2 Tile L.jpg ×1

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1. Interpretare din partea comunității Asta înseamnă că turnurile de veghe sunt evaluate independent de orașe sau drumuri, așa că scorul rezultat nu face parte din teritoriu. Prin urmare, turnurile de veghe sunt evaluate prima oară ca un eveniment declanșat de finalizarea unui oraș sau drum învecinat, dar este de fapt o evaluare asociată meepleului plasat pe cartonașul cu turn de veghe. Ia în vedere că meepleul de pe cartonașul cu turn de veghe poate aparține unui jucător care nu deține majoritatea teritoriului care urmează să fie evaluat, așa că:
  • Jucătorul cu meepleul de pe cartonașul cu turn de veghe își va evalua prima oară meepleul.
  • După aceea, jucătorul care deține majoritatea va evalua teritoriul.
  În această privință, evaluarea turnului de veghe este un eveniment de scor diferit (vezi Mini #2 - Depeșe Mini #2 - Depeșe) și nu ar trebui nici să poată declanșa evaluarea unei cetăți (vezi Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri), din moment ce nu este asociată teritoriului finalizat însuși. Prin urmare, pe de o altă parte, evaluarea orașului sau drumului finalizat ar putea declanșa evaluarea unei cetăți.
 2. Interpretare din partea comunității Regulile descriu cel mai simplu caz (un singur teritoriu finalizat cu un singur turn de veghe). Totuși, dacă sunt declanșate câteva turnuri de veghe de aceeași plasare a unui cartonaș, este necesar să se evalueze toate aceste turnuri de veghe înainte de a elimina oricare meeple din acele teritorii ce sunt pe cale de a fi evaluate. Asta este important mai ales atunci când evaluarea implică turnuri de veghe ce primesc puncte pentru meepleși învecinați. În acest fel, jucătorii vor evita evaluări ce duc la rezultate diferite în funcție de ordinea în care teritoriile (și turnurile lor de veghe) sunt evaluate și meepleșii lor îndepărtați.
 3. Interpretare din partea comunității Reține că câțiva meepleși pot sfârși pe același cartonaș cu turn de veghe când se joacă cu fantome, coridoare fermecate, aparate de zbor, cercuri în lan, căruțe sau cu contele din Carcassonne. De asemenea, reține că cartonașele cu turn de veghe pot avea câteva segmente conectate cu același teritoriu finalizat. Așa că un drum sau oraș finalizat poate conține un cartonaș care să contribuie cu mai multe segmente la același teritoriu finalizat, fiecare dintre ele cu zero, unul sau mai mulți meepleși. În aceste cazuri, din moment ce majoritatea nu este aplicată acestui bonus de evaluare, fiecare meeple de pe cartonașul cu turnul de veghe care contribuie la teritoriul care urmează să fie evaluat va primi punctele de la turnul de veghe. Acești meepleși pot aparține aceuluiași jucător sau unor jucători diferiți.
 4. Interpretare din partea comunității Un meeple pe un pod plasat pe un cartonaș cu turn de veghe poate declanșa de asemenea evaluarea unui turn de veghe dacă podul face parte dintr-un drum tocmai finalizat.
 5. Clarificare oficială din partea publicatorului Nici călugării plasați pe mănăstiri finalizate pe cartonașe adiacente nu vor declanșa evaluarea turnurilor de veghe, după cum este indicat în regulile pentru conversia Carcassonne I a acestei extensii aprobate de HiG.
  Interpretare din partea comunității Acest lucru ar fi aplicabil meepleșilor de pe oricare construcție mănăstirească sau oricare alt teritoriu, altele decât drumuri și orașe, finalizate pe cartonașe adiacente cu turnul de veghe. Prin „construcții mănăstirești” se înțelege mănăstiri, abații. lăcașuri de cult, mănăstiri germane, mănăstiri neerlandeze și belgiene, construcții japoneze și biserici Darmstadt.
 6. Interpretare din partea comunității Acest tip de turn de veghe ia în considerare doar meepleși, adică meepleși normali, meepleși mari, primari, căruțe, directori de circ, meepleși de veghe, abați și fantome. Pionii speciali (constructorii, porci, moșiile și oierii) și pionii neutri/piesele neutre (dragonul, zâna, piesele de turn, contele, podurile de lemn, cortul de circ, bacurile, lingourile de aur, magicianul, vrăjitoarea și omul de turtă dulce) nu sunt luați/luate în considerare.
 7. Regulă a comunității Când se evaluează un bonus de turn de veghe pentru meepleși învecinați vei lua de asemenea în considerare orice lord de cetate învecinat. Asta ar fi similar cu cum cortul de circ ia în considerare cetățile din vecinătatea sa. Vezi Ext. 10 - În arena circului Ext. 10 - În arena circului.
 8. Interpretare din partea comunității Podurile de lemn din Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri ar trebui luate în considerare pentru acest turn de veghe din moment ce podurile de lemn sunt considerate același lucru cu segmentele de drum printate.
 9. Interpretare din partea comunității Acest tip de turn de veghe este aplicabil tuturor construcțiilor mănăstirești: mănăstiri, abații, lăcașuri de cult, mănăstiri germane, mănăstiri neerlandeze și belgiene, construcții japoneze și biserici Darmstadt. Catedralele germane și grădinile nu sunt luate în considerare.
  În plus, poziția unui meeple plasat pe o mănăstire specială (mănăstiri germane, mănăstiri neerlandeze și belgiene, construcții japoneze) este de asemenea irelevant.
 10. Interpretare din partea comunității Cetățile nu sunt situate pe un cartonaș particular și nu sunt orașe, ci un tip de teritoriu diferit, așa că cetățile ar fi luate în considerare pentru acest tip de turn de veghe.
 11. Interpretare din partea comunității Această afirmație, care nu este inclusă în regulile originale, este dedusă din reguli, din moment ce evaluarea de turnuri de veghe poate fi declanșată doar de drumuri finalizate sau orașe finalizate.
 12. Interpretare din partea comunității Diferența la designul turnurilor de veghe prezentate în C2 și C3 nu este numai estetic. Afectează direct configurația a 4 cartonașe, unde se schimbă numărul de câmpuri. Turnurile de veghe mai subțiri din C3 au niște tufișuri lângă ele care nu separă câmpuri, așa că nu sunt echivalente complet cu corespondentele lor din C2.

   Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Turnurile de veghe din C3 separă câmpurile în același fel ca predecesoarele lor din C2? În C3, turnurile sunt mai subțiri, dar au niște tufișuri lângă bazele lor care ar trebui să despartă câmpul pentru a furniza același efect. Este acest lucru corect? Există vreo excepție?

  Răspuns: Există o schimbare intenționată deoarece turnurile de veghe anterioare separau câmpurile prea mult. Câmpurile sunt acum diferite pe 4 cartonașe, din moment ce tufișurile de lângă turnurile de veghe nu separată câmpuri. (7/2024)