În arena circului

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Under the Big Top and the translation is 100% complete.
Other languages:

Pagina principală > Carcassonne  > În arena circului


Box ManegeFrei C2 RO.png

Informații generale și comentarii

Simbolul extensiei

Extensia În arena circului[1] a fost lansată în anul 2017 de HiG. A fost lansată de Lineart cu reguli traduse în limba română.

Poți integra această extensie în totalitate în jocul de bază, sau doar părți din aceasta dacă așa alegi. De asemenea, poți combina această extensie cu alte cu alte extensii Carcassonne.

Un circ călătorește din loc în loc cu animalele sale. Când își instalează cortul său de circ, toți meepleșii din vecinătate se îmbulzesc pentru a admira atracțiile. Artiștii[2] sunt adevărați maeștri ai profesiei lor. Imediat ce găsesc un punct potrivit, se stivuiesc pentru a crea o piramidă „umană”. Iar directorul de circ preferă să aibă artiștii sau cortul său de circ în jurul său. Doar atunci trăiește cu adevărat. Vino și fi uimit(ă)!

Elemente/Teritorii noi:

 • Directori de circ, meepleșii care oferă puncte adiționale
 • Cortul de circ, un pion neutru ce se învârte în jurul suprafeței de joc oferind puncte adiționale
 • Jetoane de animale, care sunt plasate sub cortul de circ pentru a decide evaluarea
 • Spațiile pentru circ, niște locuri unde poate fi plasat cortul de circ
 • Spațiile pentru artiști, niște locuri unde pot fi construite piramide de artiști

Conținut

 • 20 cartonașe de teren incluzând
  • 12 cartonașe cu loc pentru cort fiecare cu un loc pentru cort
  • 8 cartonașe cu loc pentru artiști fiecare cu două spații pentru artiști
Cartonaș cu loc pentru cort
Cartonaș cu loc pentru artiști
 • 16 jetoane cu animale: 1 elefant, 2 tigri, 3 urși, 5 foci, 4 maimușe, 1 purice
Jetoane cu animale cu un număr diferit per tip
Spatele unui jeton cu animal
 • 1 cort de circ din lemn
Figure Roundtop.png
 • 6 directori de circ, 1 în fiecare culoare
Figure Ringmasters C2.png

Reguli

Pregătire

Amestecă cele 20 de cartonașe de teren noi cu cele din jocul de bază (și alte extensii și/sau extensii pe care dorești să le folosești). Amestecă cele 16 jetoane cu animale și plasează-le cu fața în jos într-un teanc, în așa fel încât toți jucătorii să ajungă cu ușurință. Plasează cortul de circ lângă teancul cu jetoane cu animale. În cele din urmă, jucătorii adaugă directorul de circ în culoarea lor în rezerva lor de meepleși.

Cartonașele pentru cort, jetoanele cu animale și cortul

Figure Roundtop.png


1. Atașarea unui cartonaș de teren

Cartonașele cu loc pentru cort sunt plasate ca cele din jocul de bază.

Caz special: Când este plasat primul cartonaș cu loc pentru cort, ia jetonul cu animal din vârf, plasează-l cu fața în jos pe locul pentru cort și plasează cortul de circ pe el. Începând din acest moment, cortul de circ se mută doar atunci când un jucător plasează un cartonaș nou cu loc pentru cort (imediat după ce se trece de faza în care se 3. evaluează teritoriile).

2. Plasarea unui meeple

După plasarea unui cartonaș cu loc pentru cort, poți plasa un meeple drept tâlhar, cavaler sau țăran; ca în mod obișnuit. Totuși, nu poți plasa un meeple pe locul pentru cort.

Plasezi primul cartonaș cu loc pentru circ și plasezi un meeple pe drum. Apoi pui un jeton cu animal cu fața în jos pe locul pentru cort și plasezi cortul pe jeton.

3. Declanșarea unei evaluări

De fiecare dată când în timpul jocului plasezi alt cartonaș cu loc pentru cort:

1) Evaluează oricare teritoriu care a fost finalizat prin plasarea cartonașului cu loc pentru cort (și retrage fiecare dintre meepleșii evaluați în rezerva stăpânului său).[3]

Exemplul 1): Plasezi acest cartonaș cu loc pentru cort nou, care finalizează drumul jucătorului albastru. Jucătorul albastru primește 3 puncte și ia înapoi meepleul său.

2) Apoi evaluează circul pe cartonașul actual al cortului de circ:

Prima dată întoarce jetonul cu animal pe care se află cortul de circ. După aceea, tu și ceilalți jucători veți primi puncte pentru meepleșii aflat pe cartonașul cu loc pentru cort însuși și pe cele opt cartonașe înconjurătoare. Fiecare meeple va valora un număr de puncte egal cu numărul înscris de pe jetonul cu animal întors.[4]

Notă: Directorii de circ și artiștii (vezi mai jos) sunt de asemenea considerați meepleși, așa că dacă unul dintre ei ar fi ocupat un spațiu din area de 8 cartonașe a cortului de circ atunci când se evalua circul, ar fi primit puncte.[5]

Exemplul 2): Dezvălui jetonul cu animal. Foca valorează 4 puncte pentru fiecare meeple. Din moment ce tu ai trei meepleși pe cartonașele care înconjoară cortul de circ, primești 12 puncte. Jucătorul albastru primește 4 puncte.

Important: Când se evaluează circul, meepleșii implicați nu sunt retrași în rezerva proprietarului său. În schimb, rămân pe cartonașul lor.

3) După evaluarea circului, retrage jetonul cu animal, plasându-l cu fața în sus lângă tabla de scor. În cele din urmă, ia jetonul cu animal din vârful teancului, plasează-l cu fața în jos pe noul loc pentru cort și plasează cortul pe jeton.

Exemplul 3): Pune un nou jeton cu animal cu fața în jos pe locul pentru cort al noului cartonaș cu loc pentru cort și plasează cortul pe jeton.

Sfârșitul jocului

La sfârșitul jocului, înaintea evaluării finale, evaluează circul pentru ultima dată.

Notă despre locurile pentru cort

Locurile pentru cort închid drumurile și separă câmpurile unele de celelalte.

Cartonașele cu loc pentru artiști

Under The Big Top C2 Banner Acrobats.png


1. Atașarea unui cartonaș de teren

Cartonașele cu loc pentru artiști sunt plasate la fel ca celelalte cartonașe de teren normale.

2. Plasarea unui meeple

După plasarea unui cartonaș cu loc pentru artiști, ia posibilitatea de a îți plasa un meeple pe drum sau pe câmp, ca în mod obișnuit.

Ai de asemenea o altă opțiune: îți poți plasa meepleul ca artist pe unul dintre cele două spații pentru artiști.

Exemplul 1): Plasezi acest cartonaș cu loc pentru artiști și îți plasezi un meeple de-al tău pe unul dintre spațiile pentru artiști.

Într-o tură ulterioară, dacă atașezi un cartonaș adiacent cu unul sau mai multe cartonașe cu loc pentru artiști (orizontal, vertical sau diagonal), ai posibilitatea de a îți plasa un meeple ca artist pe unul dintre aceste cartonașe cu loc pentru artiști.[6]

Exemplul 2): Jucătorul albastru plasează acest cartonaș și plasează un meeple lângă meepleul tău.

Dacă cele două spații pentru artiști sunt deja ocupate, poți adăuga un al treilea meeple pe unul dintre umerii fiecărui celorlalți doi meepleși. În acest punct, piramida este finalizată și nu mai pot fi adăugați alți meepleși în piramidă.

Culoarea meepleșilor din piramidă nu contează. Piramidele pot avea meepleși în una, două sau trei culori.

Dacă plasezi un cartonaș cu loc pentru artiști adiacent cu unul sau mai multe cartonașe cu loc pentru artiști și dorești să plasezi un meeple ca artist, alege pe care dintre aceste cartonașe cu loc pentru artiști să îți plasezi un meeple ca acrobat.

Exemplul 3): Mai târziu în joc, plasezi un cartonaș adiacent în diagonală cu un cartonaș cu loc pentru artiști și finalizezi piramida prin plasarea unui meeple în vârf.

3. Declanșarea unei evaluări

Atunci când într-o piramidă sunt trei artiști, piramida este gata pentru evaluare. Totuși, piramidele nu sunt evaluate imediat după finalizare deoarece artiștii doresc să își prezenta abilitățile pentru puțin timp.

În schimbul plasării unui meeple, unui pion sau executării unei acțiuni care înlocuiește plasarea unui meeple/pion (de exemplu retragerea abatelui), poți evalua o piramidă finalizată în timpul pasului 2. Plasarea unui meeple. Când se evaluează o piramidă de artiști finalizată, fiecare artist din piramida finalizată valorează 5 puncte. Apoi întoarce meepleșii evaluați în rezerva stăpânului său.[7]

Exemplu: Într-o tură ulterioară, nu plasezi un meeple și în schimb alegi să evaluezi această piramidă. Primești 10 puncte. Jucătorul albastru primește 5 puncte.

Alte reguli:

 • După ce a fost evaluată o piramidă, jucătorii pot începe o piramidă nouă pe același cartonaș plasând din nou artiști pe acesta.
 • Poți evalua o piramidă chiar dacă nu conține niciun artist de-al tău.

Sfârșitul jocului

În timpul evaluării finale, fiecare dintre artiștii tăi valorează 5 puncte, indiferent de mărimea piramidei.

Notă despre locurile pentru artiști

Locurile pentru artiști închid drumurile și separă câmpurile unele de celelalte.

Directorul de circ

Figure Ringmaster red.png


2. Plasarea unui meeple

Îți poți plasa directorul de circ (în schimbul unui meeple normal) pe un teritoriu neocupat de pe cartonașul tocmai atașat: pe un drum, într-un oraș, într-o mănăstire sau pe un câmp. Directorul are valoarea unui meeple normal în toate cazurile cu excepția faptului că nu poate fi plasat ca artist.

3. Declanșarea unei evaluări

Dacă un teritoriu pe care se află directorul tău de circ este finalizat, prima dată primești punctele pentru acel teritoriu.

Apoi, pentru fiecare cartonaș cu loc pentru cort și cu loc pentru artiști pe care se află sau este adiacent directorul tău de circ primești2 puncte. De asemenea, primești aceste puncte asigurate de directorul de circ chiar dacă directorul tău de circ nu a primit niciun punct de pe urma teritoriului finalizat (adică pentru că altcineva deținea majoritatea în acel teritoriu). Cortul de circ și artiștii dintr-o piramidă nu afectează punctele asigurate de directorul de circ. După evaluare, retrage directorul de circ în rezerva ta.

Exemplu: Finalizezi drumul pe care se află directorul tău de circ. Prima oară primești 5 puncte pentru drum. Apoi primești 8 puncte pentru cele 4 cartonașe cu loc pentru cort și cu loc pentru artiști (2 puncte pentru fiecare). Obții în total 13 puncte de la aceste două evaluări.

Sfârșitul jocului

La sfârșitul jocului, directorii de circ primesc puncte pentru câmpuri sau teritorii nefinalizate exact ca meepleșii noramli și, de asemenea, primesc puncte asigurate de directorul de circ (puncte specifice unui director de circ).

Alte extensii

Această secțiune conține informații adiționale despre interacțiunile cu alte extensii Carcassonne.

Cartonașele pentru cort, jetoanele cu animale și cortul

Oricare dintre acești meepleși poate fi luat în considerare pentru evaluarea cortului de circ când:
 • Se află pe un cartonaș adiacent care înconjoară cortul de circ. Nu există nicio restricție privitoare la rolul sau poziția sa: meepleul poate fi plasat pe un teritoriu de pe un cartonaș învecinat (chiar și plasat drept abate), plasat pe un turn sau blocat (într-o casă-baie, pe cartonașul Vodyanoy sau cartonașul Solovei Razboynik).
 • Se află într-o cetate care se suprapune cu oricare dintre cartonașele care înconjoară cortul de circ.
Oricare dintre acești meepleși nu poate fi luat în considerare pentru evaluarea cortului de circ când este plasat pe o zonă specială care nu este considerată un cartonaș particular: orașul Carcassonne, orașul Leipzig (prin analogie) sau Roata Destinului.
 • Ext. 4 - Turnul: Un meeple plasat pe un turn primește puncte când în vecinătatea sa (meepleului) se evaluează un cort de circ, la fel ca oricare meeple plasat pe acel cartonaș.
 • Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri:
  • Poți construi un pod pe un cartonaș cu loc pentru cort (pe care se află sau nu cortul de circ) urmând regulile normale.
  • Dacă cel puțin un cartonaș care formează o cetate este adiacent cu cortul de circ, un meeple din acea cetate poate primi puncte pentru cortul de circ.
  • Un meeple plasat pe un pod primește puncte când în vecinătatea sa (meepleului) se evaluează un cort de circ, la fel ca oricare meeple plasat pe acel cartonaș.
  • La sfârșitul jocului, ultima evaluare a circului trebuie purtată înainte de a elimina oricare meepleși din cetăți rămași de pe suprafața de joc.
 • Castele din Germania: Un meeple plasat pe oricare teritoriu de pe un cartonaș cu castel german va primi puncte când se evaluează un cort de circ învecinat.
 • Chirurgii-frizeri: Un meeple blocat într-o casă-baie va primi puncte când se evaluează un cort de circ învecinat.
 • Jumi-juma: Un meeple plasat pe oricare teritoriu de pe un cartonaș triunghiular va primi puncte când se evaluează un cort de circ învecinat.
 • Promo-uri rusești: Un meeple blocat pe cartonașul Vodyanoy sau cartonașul Solovei Razboynik va primi puncte când se evaluează un cort de circ învecinat.

Cartonașele cu loc pentru artiști

 • General: Doar meepleșii normali pot face parte dintr-o piramidă de meepleși. Nici meepleul mare (Ext. 1), nici alt pion nu este permis.[8]
 • Ext. 3 - Prințesa și dragonul:
  • Poți atribui zâna unui artist, iar în acest caz valorează pentru toți artiștii din pirmaidă (indiferent de culoare). Dacă zâna este încă acolo la începutul turei tale, primești 1 punct pentru fiecare artist de-al tău din piramidă.[9]
  • Artiștii dintr-o piramidă nu pot primi cele 3 puncte bonus de la zână dacă aceasta este atribuită unuia dintre acești artiști.[10]
  • Poți utiliza coridorul fermecat pentru a plasa un meeple pe un spațiu de artiști (într-o piramidă).
 • Ext. 4 - Turnul: Dacă capturezi cu turnul un meeple, poți alege oricare meeple din piramidă (indiferent de poziția sa, adică indiferent dacă se află în vârf sau la bază).[11]
 • Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri:
  • Poți construi un pod pe un cartonaș cu loc pentru artiști numai dacă nu există artiști pe acesta. Nu poți plasa un meepla ca artist pe un cartonaș cu loc pentru artiști dacă pe acel cartonaș se află un pod.
  • O piramidă de artiști aflată în area unei cetăți nu este un „teritoriu” care poate declanșa evaluarea unei cetăți.
 • Mini #1 - Aparate de zbor: Poți utiliza un aparat de zbor pentru a plasa unul dintre meepleșii tăi normali pe un spațiu de artiști/într-o piramidă.

Directorul de circ

 • General: Directorul de circ are valoarea unui meeple normal . Poate fi utilizat în aceleași moduri în toate extensiile (singura excepție constă în faptul că nu poate fi plasat ca artist).[12]
 • Ext. 4 - Turnul: Își poți plasa pe un turn directorul tău de circ (chiar dacă se clatină puțin).
 • Ext. 5 - Abația și primarul: Dacă utilizezi directorul tău de circ ca țăran, primești puncte asigurate de directorul de circ (specifice directorului de circ) în toate cazurile (în timpul evaluării finale, după ce este plasată o moșie pe câmpul pe care se află directorul de circ și după conectarea câmpului pe care se află directorul de circ cu un câmp pe care se află o moșie).


Ansamblul cartonașelor

Cartonașe totale: 20
Under The Big Top C2 Tile C.jpg ×3
Under The Big Top C2 Tile F.jpg ×1
Under The Big Top C2 Tile G.jpg ×1
Under The Big Top C2 Tile I.jpg ×1
Under The Big Top C2 Tile L.jpg ×2
Under The Big Top C2 Tile P.jpg ×1
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș: Notă: Ilustrațiile mici ale unor grajduri pentru vaci, grajduri pentru porci și grajduri pentru măgari sunt numite în comun grajduri.

Jetoane totale: 16

Token UnderTheBigTop Flea C2.png ×1
Flea
Token UnderTheBigTop Monkey C2.png ×4
Monkey
Token UnderTheBigTop Seal C2.png ×5
Seal
Token UnderTheBigTop Bear C2.png ×3
Bear
Token UnderTheBigTop Tiger C2.png ×2
Tiger
Token UnderTheBigTop Elephant C2.png ×1
Elephant

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1. Interpretare din partea comunității Titlul original al extensiei, în limba germană, este Manege frei!.
 2. Interpretare din partea comunității Lineart a tradus acest concept ca „artist”, dar o traducere fidelă ar fi „acrobat”.
 3. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Această ultimă propoziție din paranteză este prezentă în regulile în germană dar este omisă în versiunea în engleză.
  Interpretare din partea comunității Această acțiune este implicit în evaluare, dar este important să fie evidențiat că meepleșii din teritoriile evaluate trebuie retrași înainte ca cortul de circ să fie evaluat. Prin urmare, acești meepleși nu sunt eligibili pentru punctele provenite de la cortul de circ.
 4. Interpretare din partea comunității Ia în vedere că fiecare jucător primește punctele totale pentru toți meepleșii săi dintr-o dată. Nu este o evaluare individuală pentru fiecare meeple.
 5. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Regulile ZMG a omis să menționeze artiștii explicit, spre deosebire de cele ale HiG.
 6. Interpretare din partea comunității Reține că nu vei fi capabil să adaugi un artist într-o piramidă incompletă dacă cartonașul cu loc pentru artiști nu are niciun spațiu gol adiacent cu acesta. În acest caz, meepleșii din piramidă vor sta acolo până la sfârșitul jocului.
 7. Interpretare din partea comunității Ia în vedere că fiecare jucător primește punctele totale pentru toți artiștii săi dintr-o dată. Nu este o evaluare individuală pentru fiecare meeple.
 8. Clarificare oficială din partea publicatorului Chiar dacă fantoma este considerată ca un meeple normal, încă este tot o fantomă. Regulile stabilesc precis că niciun alt meeple nu poate fi pus aici, fără excepții.
 9. Interpretare din partea comunității Ia în vedere că tu primești punctele bonus pentru toți artiștii tăi dintr-o dată. Nu este o evaluare individuală pentru fiecare meeple.
 10. Interpretare din partea comunității Această restricție nu este inclusă în mod explicit în reguli (este menționat doar punctul bonus asigurat de zână), ci provine din interpretarea regulilor:
  • În timpul jocului, artiștii sunt evaluați în pasul 2. Plasarea unui meeple, iar jucătorii primesc cele 3 puncte bonus atunci când evaluează un teritoriu în pasul 3. Declanșarea unei evaluări. Din moment ce ambele acțiuni au loc în pași diferiți, artiștii nu pot primi aceste 3 puncte bonus asiguarte de zână.
  • După joc, artiștii nu ar trebui să primească cele 3 puncte bonus de la zână din motive de consecvență. O piramidă de artiști nu este un teritoriu bazat pe cartonașe, așa că în acest caz nu este evaluat nicioun teritoriu nici la sfârșitul jocului și nu ar trebui aplicat niciun bonus de la zână. (4/2020; actualizat 7/2020)
 11. Interpretare din partea comunității Asta înseamnă că un turn poate captura oricare meeple dintr-o piramidă de artiști chiar dacă aceasta este finalizată și în așteptarea evaluării.
 12. Clarificare oficială din partea publicatorului Asta înseamnă că nu primești punctele de la directorul de circ dacă îl plasezi pe teritorii altele decât drumurile, orașele, mănăstirile și câmpurile. Niciun alt teritoriu nu declanșează bonusul de la directorul de circ. (1/2021)
  Întrebare fără clarificare oficială Nu există nicio clarificare oficială despre cum se evaluează bonusul de la directorul de circ pentru oricare dintre acele teritorii de pe un cartonaș de mărime dublă.