Visuele veranderingen in de 2e Editie

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Visual Changes in the 2nd & 3rd Edition and the translation is 100% complete.


De tweede en derde editie van Carcassonne delen een vergelijkbare visuele stijl. Deze edities vertegenwoordigen verschillende mijlpalen sinds het spel 14 jaar na de uitgave visueel gerestyled werd. Deze nieuwe grafische stijl heeft, zoals je hieronder kunt zien, ook gevarieerd in de loop der jaren.

Donkere steden

De Tweede Editie van Carcassonne (afgekort tot C2) heeft enkele stilistische veranderingen ondergaan sinds deze in 2014 werd uitgebracht. Deze kleine grafische veranderingen hebben geen invloed op de speelbaarheid van het spel, maar op het visuele uiterlijk van het bord bij het combineren van tegels van verschillende edities of stijlen.

Dark Light city.jpg

De eerste gedrukte versies van de tweede editie van Carcassonne (2014-2016) hadden een donkerder bruine kleur als basis voor de steden. Dit werd ook gebruikt voor de eerste twee grote uitbreidingen (Uitb. 1 - Kathedralen en Herbergen, en Uitb. 2 - Kooplieden en Bouwmeesters), evenals enkele leden van het promotieartikelen die op dat moment beschikbaar waren. Volgens verschillende berichten op het Carcassonne Central Forum hebben KJW gevraagd om dit te verlichten, en sindsdien zijn alle nieuwe uitgaven (vanaf Uitb. 3 - De Draak, de Fee en de Jonkvrouw), en de daaropvolgende uitgaves van het basisspel en de eerste twee uitbreidingen, voorzien van de lichtere gekleurde steden.

In het voorbeeld hiernaast worden de twee verschillende bedrukkingen getoond voor een van de kathedraaltegels en een paar aangrenzende tegels. (Afbeelding gecombineerd uit verschillende versies van PDF's van de spelregels voor Kathedralen en Herbergen)

Binnen de fangemeenschap wordt de versie met de donkerdere steden Carc 2.0 genoemd (afgekort tot C2.0) en de de versie met de lichtere steden Carc 2.1 (afgekort tot C2.1).

In de loop van de productiegeschiedenis zijn er enkele problemen geweest met de kleurconsistentie tussen de verschillende uitbreidingen en het is iets waar we als spelers mee moeten proberen te leven. Een paar hebben misschien esthetische problemen met het combineren van uitbreidingen uit de twee verschillende drukken, maar de tegels zijn topologisch gezien identiek.

Versies die uitgegeven zijn met een donkere stadsachtergrond

Steden met afgeknipte gebouwen

Voorbeeld: Deze foto vergelijkt stadstegels uit het basisspel (links) en steden met afgeknipte gebouwen uit de 20-jarig Jubileum Editie (rechts).

2020 was de aftrap van de nieuwe uitgaven van de derde editie van Carcassonne (afgekort aangeduid met C3) op enkele uitzonderingen na. In deze nieuwe editie is de grafische stijl veranderd, waarbij dat het meest merkbaar is bij de steden:

  • De stijl van de illustraties neigt naar meer gedetailleerde tekeningen en structuur van de gebouwen.
  • Sommige gebouwen op steden lopen over aan de rand van de tegel en worden daar dus afgekapt. Dit zorgt voor onregelmatigheid aan de randen van de stad, omdat de illustratie abrupt wordt onderbroken.
  • Steden hebben enkele opvallende eigenschappen: gebouwen met zwarte daken, pleinen met een muur en een nieuw type watertoren.
  • Kloosters hebben geen kruis meer op hun klokkentorens.

Voorheen waren de gebouwen in de Tweede Editie minder verspreid over de steden. Ze stonden dicht bij de rand van de tegel, maar liepen er nooit overheen..

Items waarvan bekend is dat ze in deze nieuwe stijl zijn geproduceerd:

Rondere hoeken

Voorbeeld: Deze foto vergelijkt de hoeken van de tegels uit het basisspel (links) met de rondere uit de 20-jarige Jubileum Editie (rechts). De rondere hoeken creëren een grotere opening op de kruispunten die de onderbrekingen van de stadsmuur, veroorzaakt door de hoeken tussen de steden, ongedaan maakt.

Sommige van de meer recente drukken van C2 en sommige drukken van C3 hebben tegels met rondere hoeken. Er is geen reden hiervoor opgegeven en er is ook voorlopig nog geen regelmaat in ontdekt. De locatie waar de druk plaatsvondt lijkt een indicatie te zijn, maar ook dat is niet altijd consistent voor een uitgever.

De meeste van de recente C2 uitgaven hebben vrij vierkante hoeken, en de meeste C3 uitgaven hebben wat rondere hoeken (bijv. alle mini-uitbreidingen die door HiG uitgegeven werden) maar, om enkele voorbeelden te noemen, het C2 basisspel (tweede druk) van ZMG uit 2019 heeft tegels met ronde hoeken, terwijl de C3 Big Box 7 van ZMG of MinkOK die later uitgegeven werden (2021-2022) weer vierkantere hoeken hebben.

Enkele uitgaven met rondere hoeken: