Visuele veranderingen in de 2e Editie

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Visual Changes in the 2nd & 3rd Edition and the translation is 57% complete.
Outdated translations are marked like this.

De tweede en derde editie van Carcassonne delen een vergelijkbare visuele stijl. Deze edities vertegenwoordigen verschillende mijlpalen sinds het spel 14 jaar na de uitgave visueel gerestyled werd. Deze nieuwe grafische stijl heeft, zoals je hieronder kunt zien, ook gevarieerd in de loop der jaren.

Donkere steden

De Tweede Editie van Carcassonne (afgekort tot C2) heeft enkele stilistische veranderingen ondergaan sinds deze in 2014 werd uitgebracht. Deze kleine grafische veranderingen hebben geen invloed op de speelbaarheid van het spel, maar op het visuele uiterlijk van het bord bij het combineren van tegels van verschillende edities of stijlen.

Dark Light city.jpg

De eerste gedrukte versies van de tweede editie van Carcassonne (2014-2016) hadden een donkerder bruine kleur als basis voor de steden. Dit werd ook gebruikt voor de eerste twee grote uitbreidingen (Uitb. 1 - Kathedralen en Herbergen, en Uitb. 2 - Kooplieden en Bouwmeesters), evenals enkele leden van het promotieartikelen die op dat moment beschikbaar waren. Volgens verschillende berichten op het Carcassonne Central Forum hebben KJW gevraagd om dit te verlichten, en sindsdien zijn alle nieuwe uitgaven (vanaf Uitb. 3 - De Draak, de Fee en de Jonkvrouw), en de daaropvolgende uitgaves van het basisspel en de eerste twee uitbreidingen, voorzien van de lichtere gekleurde steden.

In het voorbeeld hiernaast worden de twee verschillende bedrukkingen getoond voor een van de kathedraaltegels en een paar aangrenzende tegels. (Afbeelding gecombineerd uit verschillende versies van PDF's van de spelregels voor Kathedralen en Herbergen)

Binnen de fangemeenschap wordt de versie met de donkerdere steden Carc 2.0 genoemd (afgekort tot C2.0) en de de versie met de lichtere steden Carc 2.1 (afgekort tot C2.1).

In de loop van de productiegeschiedenis zijn er enkele problemen geweest met de kleurconsistentie tussen de verschillende uitbreidingen en het is iets waar we als spelers mee moeten proberen te leven. Een paar hebben misschien esthetische problemen met het combineren van uitbreidingen uit de twee verschillende drukken, maar de tegels zijn topologisch gezien identiek.

Versies die uitgegeven zijn met een donkere stadsachtergrond

Steden met afgeknipte gebouwen

voorbeeld 1: Deze foto vergelijkt stadstegels uit het basisspel (links) en steden met afgeknipte gebouwen uit de 20th Anniversary Edition (rechts).

2020 was de aftrap van de nieuwe uitgaven van de derde editie van Carcassonne (afgekort aangeduid met C3) op enkele uitzonderingen na. In deze nieuwe editie zijn de vorm van de tegels en de grafische stijl veranderd, waarbij dit laatste het meest merkbaar is voor de steden:

  • De tegels hebben rondere hoeken dan vorige sets en uitbreidingen.
  • De stijl van de illustraties neigt naar meer gedetailleerde tekeningen en structuur van de gebouwen.
  • Sommige gebouwen op steden lopen over aan de rand van de tegel en worden daar dus afgekapt. Dit zorgt voor onregelmatigheid aan de randen van de stad, omdat de illustratie abrupt wordt onderbroken.
  • Steden hebben enkele opvallende eigenschappen: gebouwen met zwarte daken, pleinen met een muur en een nieuw type watertoren.
  • Kloosters hebben geen kruis meer op hun klokkentorens.

Voorheen waren de gebouwen in de Tweede Editie minder verspreid over de steden. Ze stonden dicht bij de rand van de tegel, maar liepen er nooit overheen..

Items waarvan bekend is dat ze in deze nieuwe stijl zijn geproduceerd:

Rounder corners

voorbeeld 2 2: Deze foto vergelijkt de hoeken van de tegels uit het basisspel (links) en de rondere uit de 20ste jubileumeditie (rechts). De rondere hoeken creëren een grotere opening op de kruispunten die de onderbrekingen van de stadsmuur, veroorzaakt door de hoeken tussen de steden, ongedaan maakt.

Some of the latest print runs of C2 and some of the C3 print runs feature tiles with rounder corners. It hasn't been reported the reason for this, and there is no consistency for the time being. The place of printing seems an indicator, however this is also not always consistent for a publisher.

Most of the latest C2 releases have fairly square corners, and most C3 releases have more rounded corners (e.g. all the mini expansions released by HiG), but, for example, the C2 base game (second printing) by ZMG from 2019 has tiles with rounded corners, and C3 Big Box 7 by ZMG or MinkOK released later (2021-2022) with squarer corners.

Some items released with rounder corners: