Winter Editie

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Winter Edition and the translation is 97% complete.


Box WE 999.png

Introduction

Een slim tegel legspel, in een winterjasje, voor 2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar, door Klaus-Jürgen Wrede.

De stad Carcassonne in Zuid-Frankrijk staat bekend om zijn unieke Romeinse en middeleeuwse vestingwerken. De spelers wagen hun kansen met hun horigen in de steden, kloosters, wegen en besneeuwde velden rond Carcassonne. De ontwikkeling van het land ligt in hun handen en de bekwame inzet van de horigen als struikrovers, ridders, monniken, en boeren is de weg naar succes.


Spelregels

Accessoires

Als je er de voorkeur aan geeft de tegels uit een zak te trekken, kun je een ontwerp hiervoor vinden bij Artscow:

Naslag

Geschiedenis van de Winter Edities

Download editie (WD)

WinterDownload 2011.png

In 2011 werd dit spel op de website van Hans im Glück beschikbaar gemaakt als download zodat je het zelf kon "afdrukken en spelen". Het was de bedoeling dat de bestanden afgedrukt zouden worden op stickers die dan op normale Carcassonne tegels geplakt konden worden. Qua stijl was deze versie gebaseerd op de illustraties van de eerste editie van Doris Matthäus, maar dan met een sneeuwdeken. Deze versie bestond uit de standaard set van 72 tegels en standaard spelregels. De downloadbare versie werd verwijderd toen een jaar later de fysieke versie beschikbaar kwam.


Eerste editie (WE1)

In 2012 werd een fysieke editie uitgegeven met nieuwe illustraties van Anne Pätzke, die later de hoofd illustrator voor de serie zou worden. Deze wordt door de gemeenschap aangeduid als de "Winter Editie" (WE), of meer specifiek: WE1, om die van de opvolgers te onderscheiden. Ook werd op de webwinkel van CundCo een nieuwe mini-uitbreiding uitgegeven: De Peperkoekman.


LE WE Gingerbread ZMG.png

In 2013 werd een combi-editie uitgegeven door ZMG en Filosofia in het Engels, Frans, en Russisch inclusief de mini-uitbreiding De Peperkoekman. De Russische doos bevatte een kartonnen peperkoekman in plaats van bet bekende houten speelstuk en was een genummerde beperkte oplage van 3000 exemplaren, waarmee het één van de moeilijkst vindbare dozen is!

Ook in 2013 gaf JEM Magazine in samenwerking met de Hongaarse uitgever Piatnik een afdrukken-en-spelen uitbreiding, Kerstcadeau, uit hoewel het illustratiemateriaal van de tegels van de niet-winterse stijl was.

In 2015 werd het spel opnieuw herdrukt, nu met een winterse versie van de uitbreiding Graancirkels.

Tweede editie (WE2)

Het spel werd in 2020 opnieuw uitgegeven en bevatte nu ook een winterse versie van De Rivier. Anne werd nog steeds genoemd als illustrator, maar Marcel Gröber voegde enkele versieringen toe en verkleinde de dieren op de tegels om ze realistischer te maken. Deze heruitgave wordt in de gemeenschap aangeduid met "WE2". Tot nu toe werd het spel exclusief verkocht via Müller, maar in 2022 werd aangekondigd dat andere verkopers nu ook toestemming kregen om de Winter Editie te verkopen en werd de "WE2"-editie in een grotere oplage herdrukt.

Derde editie (WE3)

Niet lang daarna begonnen Asmodee Frankrijk en Asmodee Canada ontwerpen te laten zien van een andere revisie van de Winter Editie waaraan het speelstuk De Abt was toegevoegd alsmede een winterse versie van het tuin-project. Marcel had ook meer gebouwen toegevoegd aan de steden, overeenkomstig zijn bijdrage aan de revisie van de ontwerpen van het basisspel. Deze nieuwe editie, die door de gemeenschap aangeduid wordt met "WE3", werd voor het eerst uitgegeven in december 2022.

Eindnoten

Volgt