Opat (Zimní krajina)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Winter Edition The Abbot and the translation is 100% complete.
Other languages:


Úvod

Symbol opata

Pravidla ZK3 pro rozšíření  Opat ke hře Zimní krajina nemají dosud žádný oficiální překlad do češtiny. Nejnovější původní pravidla ve francouzštině, bulharštině a rumunštině publikovaly vydavatelství Asmodee France, Fantasmagoria a Lineart roku 2022 jako součást  Základní hry. Na této stránce je uveden jejich překlad s korekčními úpravami popsanými na souhrnné stránce: Poznámky k čekému překladu.

Více informací o samotném rozšíření naleznete v Carcapedii Carcassonne CZ fóra (pro zobrazení obsahu se prosím zaregistrujte).

Spolu s  řekou je opat považován za součást základní hry, ovšem lze jej použít podle potřeby. Implementuje stejnou mechaniku, jako u originální základní hry Carcassonne nové edice.

Herní materiál

  • 5 dřevěných figurek opatů, po 1 v každé barvě
Figure Abbots Base.png

Pravidla

Příprava hry  

Každý hráč obdrží na začátku hry jednu figurku opata své barvy.

Rozšíření nepřidává do hry žádné další kartičky, využívá zahrady, vyskytující se na kartičkách základní hry a dalších rozšířeních.
Feature Garden WE.jpg
zahrada

Opat  

Figure Abbot red.png
1. Přiložení kartičky

Pravidla pro přikládání kartiček se zahradou se neliší od základní hry. Opět musejí v místě přiložení všechna odpovídající území navazovat.

2. Umístění opata

Na zahradu můžete umístit opata. V takovém případě platí pro zahradu stejná pravidla jako pro klášter. Opata však můžete také umístit na klášter jako mnicha. Opata tedy můžete umístit na klášter nebo na zahradu, družiníka však na zahradu umístit nemůžete.

3. Započítání bodů

Za uzavřenou zahradu získáte stejně bodů jako za uzavřený klášter. Opat má však zvláštní vlastnost navíc.

Pokud ve svém tahu neumístíte žádnou figurku (ve fázi 2. Umístění družiníka), [1] [2] můžete si místo toho vzít zpět do zásoby svého opata z neuzavřeného kláštera nebo zahrady a započítat si body podle jeho aktuální situace. [3] Zůstane-li opat na herním plánu do konce hry, vyhodnotí se stejně jako mnich.

Ve svém tahu červený přiloží kartičku a neumístí žádného družiníka. Může si tedy vzít zpět do zásoby svého opata z neuzavřeného kláštera a získat za něj 6 bodů.
Závěrečné vyhodnocení opata

Zůstane-li opat na herním plánu do konce hry, vyhodnotí se stejně jako mnich.

Seznam kartiček

Následující seznam obsahuje všechny kartičky se zahradou, které se nacházejí v základní hře a všech dosud vydaných rozšířeních (12/2022) pro zimní krajinu (pouze ZK3).

Základní hra (ZK3)

Celkem kartiček: 8
link={{{link}}} 1×
link={{{link}}} 1×
link={{{link}}} 1×
link={{{link}}} 1×
link={{{link}}} 1×
link={{{link}}} 1×
link={{{link}}} 1×
link={{{link}}} 1×

Řeka

Celkem kartiček: 1
link={{{link}}} 1×


Poznámky pod čarou

Vysvětlení ikonek najdete na této stránce.

  1. Výklad pravidel komunitou Rozhodli jste se neumístit družiníka, protože nechcete, nebo nemáte žádného v zásobě.
  2. Výklad pravidel komunitou Znění pravidel ZMG hovoří o „rozhodnutí hráče neumístit družiníka“. To může být zavádějící. Lze si to vyložit tak, že hráč potřebuje mít v zásobě alespoň jednoho družiníka, aby se mohl rozhodnout ho neumístit. V pravidlech HiG to tak zamýšleno není.
  3. Oficiální vysvětlení pravidel od vydavatelství Opata umístěného na klášteře nebo v zahradě můžete vzít zpět pouze do doby, než je území zcela obklopeno kartičkami. Do té doby vždy hodnotíte opata (na území), nikdy samotné území. (11/2020)