Țăranii

From Wikicarpedia
(Redirected from Țăranii)
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Farmers and the translation is 90% complete.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎română • ‎русский


Informații generale și comentarii

Lansat inițial în anul 2014 de Hans im Glück.

Țăranii sunt considerați parte a jocului de bază de către majoritatea jucătorilor de Carcassonne. De asemenea, sunt folosiți în fiecare turneu oficial deoarece de obicei nu sunt considerați o extensie. În noua ediție a jocului Carcassonne țăranii au fost separați ca un supliment pentru a face jocul să fie mai ușor pentru jucătorii noi și pentru a simplifica învățarea acestuia. WikiCarpedia urmează acaestă abordare simplificată. În celelalte extensii și în restul WikiCarpedi-ei, țăranii sunt considerați parte a jocului de bază.

Cum ar fi viața fără agricultură? Încercăm să răspundem la o parte din această întrebare introducând țăranii care lucrează din greu și petrec ore pe câmpuril din Carcassonne. Așa cum am făcut pentru drumuri, orașe și mănăstiri, țăranii vor fi prezentați folosind acțiunile specifice unei ture.

Changes to the 20th Anniversary Edition

The rules for the 20th Anniversary Edition stay the same but the roles of some meeples have been updated:

 • Highwaymen become female travelers
 • Knights do not change
 • Monks are also referred to as nuns
 • Farmers become female farmers

Publishers have followed the new roles provided in the rules by HiG, although some of these changes are not noticeable in other languages.

Note: We stick to the classic role convension for the sake of consistency with all the exisiting rules for the time being. HiG may decide to update the rules in the future to follow this new naming convention for new releases and reprints.

20th Anniversary Edition C2 Medal medium.png

Conținut

 • Nimic nou. Doar piesele jocului de bază sunt utilizate

Reguli

Desfășurarea jocului

1. Ataşarea cartonaşului de teren

Mai întâi tragi ca şi până acum un cartonaş, pentru a-l depune pe suprafaţa de joc. Cartonaşul trebuie să se potrivească şi acum cu teritoriile deja existente. Toate suprafeţele verzi din Carcassonne sunt câmpuri.[1]

Exemplu: Pe acest cartonaș sunt trei segmente de câmp.

2. Plasarea unui meeple ca ţăran

Ţăranul este un meeple pe care îl plasezi „în poziție culcată” într-un segment de câmp. Spre deosebire de tâlhari, cavaleri și călugări care sunt plasați în picioare, țăranii sunt plasați în poziție culcată pe un cartonaș pentru că sunt evaluați numai la sfârșitul jocului. În consecință, nu sunt înapoiați în rezerva ta până ce are loc evaluarea finală.[2] Culcarea la pământ a țăranilor asigură faptul că țții minte să îi lași pe tablă. Ca de obicei, poți să-ți plasezi țăranul numai dacă nu mai este niciun țăran pe câmp. Câmpurile din Carcassonne sunt divizate de drumuri, oraşe sau orice altceva care le împarte clar din punct de vedere vizual precum un râu. Mai jos sunt ilustrate trei câmpuri separate.

Exemplu: Câmpul de care ţi-ai ataşat adineauri cartonaşul se întinde de la cartonașul pe care numai ce l-ai plasat până la orașul în care staţionează un cavalerul de-al tău. Țăranul galben nu are nicio influență, din moment că este plasat pe alt câmp.

 Icon Open Book.png Întrebare: Pe cartonașele cu mănăstire, avem voie să plasăm un meeple pe segmentul de câmp înconjurător?

Răspuns:
Farmers C2 Clarification 01.png
Da! Aceleași reguli sunt valide pentru un câmp care înconjoară o mănăstire precum și pentru oricare alt câmp. Ai de asemenea posibilitatea de a plasa un țăran lângă o mănăstire. În acest caz mănăstirea rămâne neocupată.

 Icon Open Book.png Întrebare: Câmpurile pot fi închise când sunt complet înconjurate de drumuri, orașe etc. Asta înseamnă că sunt finalizate?

Răspuns: Câmpurile nu sunt niciodată considerate finalizate. Din cauza asta, tu nu îți vei primi niciodată țăranul înapoi până la evaluarea finală. (1/2021)

3. Evaluarea ţăranilor

Precum ai observat deja, din păcate ţăranii nu-ţi aduc puncte pe parcursul jocului, şi nici nu se întorc în rezerva ta. De aceea trebuie să-i utilizezi cu precauţie. Să presupunem că partida a luat sfârşit şi am ajuns la evaluarea finală. Spre deosebire de celelalte teritorii din Carcassonne, pentru punctaj nu va conta numărul cartonaşelor, ci numărul oraşelor limitrofe. Fiecare oraş finalizat învecinat cu câmpul tău valorează 3 puncte.

Exemplu: Pe câmpul mare, cucerit de jucătorul roșu și cel albastru, se găsesc cele 3 oraşe finalizate A, B și C . La sfârşitul jocului ambii jucători primesc pentru ţăranii lor câte 9 puncte! Din păcate oraşul D nu a fost finalizat, de aceea nu valorează nimic. Să vedem dacă mai trebuie să primească cineva puncte. Jucătorul galben şi cel negru au şi ei meepleși pe unul dintre câmpuri. Însă galben are un ţăran în plus pe acest câmp, de aceea galben este singurul care obţine puncte pentru cele 1 - 4 oraşe – în total 12 puncte. Pe câmpul mic de la margine, jucătorul negru are un ţăran. Pentru cele două oraşe limitrofe finalizate – A şi B – jucătorul obţine 6 puncte.

 Icon Open Book.png Întrebare: Este neclar dacă câmpurile nefinalizate valorează puncte la evaluarea finală.

Răspuns:
Farmers C2 Clarification 02.png
Este „aproape imposibil” să închizi sau să finalizezi majoritatea câmpurilor. Cel mai important lucru când se evaluaează câmpuri sunt orașele, care trebuie să fie finalizate. Așa că: orașele valorează puncte și pentru câmpurile nefinalizate.


 Icon Open Book.png Întrebare: La sfârșitul jocului, evaluăm câmpuri care sunt complet închise de drumuri, dar nu au niciun oraș adiacent? Dacă da, cum?

Răspuns:
Farmers C2 Clarification 03.png
Vorbind strict, trebuie evaluate exact ca oricare alt câmp, cu 3 puncte pentru fiecare oraș. În acest caz, totalul este de 0 puncte. Iar țăranul nu poate părăsi câmpul.Rezumat

Un rezumat succint al celor mai importante detalii despre țărani:

 • Ţăranii trebuie aşezaţi pe suprafaţa de joc în poziţia culcat.
 • Ţăranii aduc doar la sfârşitul jocului puncte, la evaluarea finală.
 • Pentru fiecare oraş finalizat care se învecinează cu câmpul tău primeşti 3 puncte.
 • Precum am observat la celelalte teritorii, şi ţăranii pot fi „strecuraţi” pe câmpurile deja ocupate.
 • Şi aici sunt valabile regulile cunoscute: cine are cei mai mulţi ţărani pe un câmp, obţine toate punctele. Dacă mai mulţi jucători au un număr identic de ţărani pe un câmp, primesc toţi numărul integral de puncte.


Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor vă rugăm să vizitați pagina pentru pictograme.

 1. Icon Open Book.png Pentru a determina mărimea câmpurilor, câmpurile sunt limitate de orice fel de barieră, de exemplu drumuri, orașe sau râuri care nu pot fi evitate, sau de marginea zonei de joc. Cu siguranță se va întâmpla ca un câmp să acopere aproape întreaga suprafață de joc, și probabil for exista câmpuri care vor rămâne deschise până la sfârșitul jocului.
 2. Icon Open Book.png De fapt, unele mecanici speciale din unele (mini)extensii (festivalul, dragonul etc.) permit retragerea țăranilor în timpul jocului. (12/2014)