COVID-19 (Fan-uitbreiding)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page COVID-19 (Fan Expansion) and the translation is 99% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
COVID-19 Tile.png Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp.
Rule selection by design Spin-offs.png Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs .

Hoofdpagina  > Carcassonne  > Fan Uitbreidingen  > COVID-19 (Fan-uitbreiding)


Exclamation2.png

Merk a.u.b. op dat WikiCarpedia niet verantwoordelijk is voor de inhoud achter de gegeven links. De genoemde uitbreidingen zijn onderhevig aan de voorschriften van de bijbehorende websites.
In het algemeen geldt: Het commercieel gebruik van fan-uitbreidingen is niet toegestaan. De fan-uitbreidingen mogen alleen gemaakt worden om zelf te gebruiken en mogen niet verkocht worden. Hieronder expliciet begrepen het tegen kostprijs doorgeven.


Algemene informatie en opmerkingen

Expansion symbol

De fan-uibreiding COVID-19 werd uitgegeven door Danka en šmoula, leden van het Carcassonne CZ Forum.

De tegels en spelregels zijn hier verkrijgbaar:

  • C3-versie op Carcassonne CZ Forum (a.u.b. aanmelden voor toegang):
https://www.carcassonneforum.cz/thread-4504-post-25833.html

Speelmateriaal

  • 1 landtegel te herkennen aan een coronavirus-symbool
  • 30 testkaarten 20 met een negatief resultaat, 9 met een positief resultaat en 1 voor overlijden.
COVID-19 Test Negative.png
COVID-19 Test Positive.png
COVID-19 Test Death.png
Negatief Positief Dood
  • 20 besmettingsfiches
Token COVID-19.png
Besmettingsfiche

Nieuwe landtegels

De nieuwe landtegel wordt op dezelfde manier aangelegd als bij het basisspel.

COVID-19 Tile.png

COVID-19-tegel: De weide en de stad zijn besmet met COVID-19

Spelregels

Voorbereiding

Schud de nieuwe landtegel door die van het basisspel en maak zoals gebruikelijk stapels. Schud ook de testkaarten en leg die op een gedekte stapel naast de besmettingsfiches.

Uitgebreide spelersvariant

Leg de COVID-19-tegel aan het begin van het spel naast de starttegel(s) en leg twee besmettingsfiches op projecten die met het COVD-19-symbool zijn gemarkeerd, eerst op de stad en daarna op de weide.

Voorbeeld 1: COVID-19-tegel aangelegd aan de starttegel met besmettingsfiches; de bovenste weide op de starttegel en de stad op de COVID-19-tegel zijn nu besmet.

Spelverloop

Token COVID-19.png
1. Landtegel leggen

Aanleggen van de COVID-19-tegel
Na het aanleggen van de tegel met het COVID-19-symbool (hierna Covid genoemd), de stad en de weide zijn besmet met Covid, en de speler legt hier besmettingsfiches. Vanaf nu ontstaan er besmette gebieden in het spel.

Verspreiding van Covid
Als het besmette gebied wordt vergroot[1], verspreidt Covid zich verder. De speler die het besmette gebied heeft vergroot neemt een besmettingsfiche uit de algemene voorraad en legt die op een onbesmet gebied dat aan een reeds besmet gebied grenst (bijv. als er een besmette stad is waar een weg uit loopt, kan hij die markeren met het fiche en de besmetting verspreiden). Een stad, weg, weide of klooster kan besmet worden.[2]

Als de voorraad besmettingsfiches op is, moet de besmettende speler een van de reeds gebruikt fiches gebruiken, daar is de ziekte uitgewoed.

Zodra enig speelstuk een besmet gebied betreedt, ongeacht de fase van het spel [3] is het verplicht om onmiddellijk te testen. Testen staat beschreven bij fase 2. Een meeple zetten.

Voorbeeld 2: Rood legt de COVID-19-tegel aan. De stad met de gele meeple wordt vergroot door de tegel met Covid. Geel moet zijn ridder laten testen. De ridder test positief COVID-19 Test Positive.png en gaat terug naar de voorrad van geel.
Voorbeeld 3a: Rood vergroot een besmette weide, waardoor Covid zich verder verspreidt. De pijlen geven aan naar welke plaatsen de besmetting zich kan uitbreiden.
Voorbeeld 3b: Rood kiest ervoor de besmetting uit te breiden naar een onbesmette weg zonder meeples, er hoeven dus geen meeples of andere speelstukken getest te worden.
2. Een meeple zetten

Als een meeple in een besmet gebied wordt gezet, moet de speler die laten testen.

Speelstuk testen
De speler neemt voor elk speelstuk een testkaart van de stapel. Het resultaat van de test kan zijn:

  • COVID-19 Test Negative.png Negatief - Het speelstuk blijft waar het is neergezet;
  • COVID-19 Test Positive.png Positief - Het speelstuk wordt van het speelveld genomen en teruggelegd in de voorraad van de speler;
  • COVID-19 Test Death.png Overlijden - Het speelstuk wordt uit het spel genomen, en doet niet meer mee.

Als de gedekte stapel testkaarten op is, worden de afgelegde testkaarten geschud om een nieuwe stapel te maken.

Voorbeeld 4a: Blauw kan een meeple meeple op een besmet gebied zetten (groene pijl) of op een onbesmet gebied (zwarte pijl). Als de speler de meeple op het besmette gebied zet, is de speler verplicht die te laten testen.
Voorbeeld 4b: Blauw zet een meeple als struikrover op de besmette weg. De struikrover test negatief COVID-19 Test Negative.png en blijft op de weg staan.
3. Puntentelling afhandelen

COVID-19 (Fan-uitbreiding) heeft geen effect op de puntentelling.

Geschiedenis van spelregels

* 02/2023 Er worden nu ook infectiefices gelegd als een COVID-19-tegel aan beide besmette gebieden die met de COVID-19 markering zijn aangeduid, de stad en de weide. In eerdere spelregels waren meeples die negatief testten en op de weide met de COVID-19 markering werden gezed tot het einde van het spel beschermd. Dat gaf spelers die op dat veld meeples hadden gezet een voordeel.

Andere uitbreidingen

Selecteer a.u.b. de uitbreidingen waar je mee speelt om alleen de relevante interacties te laten zien. Alle andere interacties worden verborgen.
De uitbreidingenkiezer vereist JavaScript.
Uitbreidingenkiezer voorbereiden...
Speelstukken die geraakt worden door COVID-19 (speelstukken die getest moeten worden)

Fan uitbreidingen

BurchtherenBurchtheren

Officiële verheldering van de uitgever Als een burchtweg besmet raakt, moet de Burchtheer zich laten testen.

De DoolhovenDe Doolhoven

Officiële verheldering van de uitgever Als voorheen aparte wegen verbonden worden en tenminste één weg al besmet was, moeten eventuele speelstukken op de daarvoor onbesmette wegen zich laten testen.

La PorxadaLa Porxada

Officiële verheldering van de uitgever Als een speler de La Porxada-tegel heeft aangelegd en horigen wisselen gekozen heeft en de meeple wordt in een besmet gebied gezet, dan moet die zich laten testen.

De RoverszoonDe Roverszoon

Officiële verheldering van de uitgever Als een besmette weg verbonden wordt met een onbesmette weg met de Roverszoon-tegel, moeten alle ongeteste speelstukken zich laten testen voordat de Roverszoon een meeple van de weg wordt verwijdert.

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 1
COVID-19 Tile.png ×1

Aantal besmettingsfiches: 20

Token COVID-19.png ×20

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1. Officiële verheldering van de uitgever Het aanleggen van een tegel rondom een besmet klooster vergroot het besmette gebied niet.
  2. Officiële verheldering van de uitgever Elk project waar een speler een speelstuk kan zetten.
  3. Officiële verheldering van de uitgever Speelstukken kunnen het besmette gebied betreden door rechtstreeks inzetten in fase 2. Een meeple zetten of het samenvoegen van een onbesmet gebied waar een speelstuk staat met één of meer projecten, bijvoorbeeld door het aanleggen van een tegel met tenminste één besmet project.