Hărți Carcassonne - Regulile de bază

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Carcassonne Maps - Basic Rules and the translation is 100% complete.
Other languages:
English • ‎Nederlands • ‎français • ‎română

Pagina principală > Hărți Carcassonne > Hărți Carcassonne - Regulile de bază

Informații generale și comentarii

Hărți Carcassonne a fost lansat original de HiG în anul 2019 începând cu harta Germaniei. Mai târziu în acel an, au fost lansate hărți adiționale: Benelux, Franța, Marea Britanie și Peninsula iberică (intitulată Península Ibérica). Au fost urmate în anul 2020 de încă două hărți: Estul SUA și Vestul SUA.

Adițional, Swan Panasia a lansat harta Taiwanului în anul 2021.

Hărți Carcassonne oferă o variantă pentru ediția nouă care oferă jucătorilor o posibilitate nouă de a juca Carcassonne prin plasarea de cartonașe pe o hartă. HiG sugerează unele variații de reguli, dar de asemenea încurajează jucătorii să își creeze propriile lor variante.

Conținut

Hărți Carcassonne
 • 1 Hartă Carcassonne (sau 2 Hărți Carcassonne dacă se combină Hărțile SUA)
În plus, ai nevoie de:
 • Cartonașe: Este recomandat să se joace cu cartonașele jocului de bază și cu prima și a doua extensie, adică cu Ext. 1 - Hanuri și catedrale și Ext. 2 - Negustori și constructori.[1] Jucătorii pot combine cu orice vor să încerce. Pentru fiecare hartă există o recomandare de un număr de cartonașe care să fie utilizat. Este mai bine să jucați fără regulile adiționale și pioni speciali și meepleșii (mini)extensiilor și să utilizați doar cartonașele.
Numărul de cartonașe recomandate pentru fiecare hartă diferă:
 • Benelux: 110-120 de cartonașe
 • Franța: 110-120 de cartonașe
 • Germania (Deutschland): 110-120 de cartonașe
 • Marea Britanie: 90-100 de cartonașe
 • Peninsula Iberică (Península Ibérica): 110-120 de cartonașe
 • Vestul SUA: 110-120 de cartonașe
 • Estul SUA: 110-120 de cartonașe
 • Vestul SUA + Estul SUA: 220-240 tiles (Vei avea nevoie de două ori mai multe cartonașe)
 • Taiwan: 110-120 de cartonașe[2]
 • Meepleși: Dacă este posibil, fiecare jucător ar trebui să joace cu 9 în loc de 7 meepleși (+ 1 meeple pe tabla de scor)[3]


Reguli

Pregătire

Configurarea Hărților Europene

Există câteva pătrate de început pe fiecare hartă. Pe fiecare pătrat există un orășel mic și fiecare sunt marcate cu o margine roșie. Ar trebui să începi cu cel puțin 2 cartonașe de început. Ia cartonașul de început (cu spatele mai închis) și 1 sau 2 cartonașe aleatorii și plasează-le pe 2 până la 3 pătrate de început. Îți începi jocul prin plasarea primului tău cartonaș lângă aceste cartonaște.

Exemplu: Niște pătrate de început de la hărți diferite

Dacă joci după regulile jocului de bază și fără regulile miniextensiei Jetoane de hărți, pur și simplu ignori printurile adiționale de pe hărți (de examplu, sticlele de vin de pe Harta Franței, liniile colorate de pe Harta Peninsulei Iberice, insulele de pe Harta Beneluxului ș.a.m.d.). Regulile generale rămân la fel, și sunt adăugate câteva reguli noi când se utilizează Jetoanele de hărți.

(Notă: pentru a face citirea mai ușoară, se vor utiliza cuvintele oraș mare și orășel chiar dacă aceste cuvinte nu reprezintă întotdeauna realitatea).


Configurarea Hărților SUA

Există două pătrate de început pe fiecare hartă. Sunt marcate cu o margine maro și trebuie să începi cu amândouă. Ia cartonașul de început (cu spatele mai închis) și un cartonaș aleatoriu și plasează-le pe cele 2 pătrate de început de pe hartă. Îți începi jocul prin plasarea primului tău cartonaș lângă aceste cartonaște.

Vestul SUA: Pătratele de început pe Harta Vestului SUA marcate cu săgeți.
Estul SUA: Pătratele de început pe Harta Estului SUA marcate cu săgeți.

Dacă joci după regulile jocului de bază și fără regulile miniextensiei Jetoane de hărți, pur și simplu ignori printurile adiționale de pe hărți. Regulile generale rămân la fel, și sunt adăugate câteva reguli noi când se utilizează Jetoane de hărți.

(Notă: pentru a face citirea mai ușoară, se vor utiliza cuvintele oraș mare și orășel chiar dacă aceste cuvinte nu reprezintă întotdeauna realitatea).


Configurarea Hărții Taiwanului

Există două pătrate de început pe hartă. Pe fiecare pătrat există un munte și sunt marcate cu o margine roșie. Ar trebui să începi cu aceste 2 cartonașe de început. Ia cartonașul de început (cu spatele mai închis) și 1 cartonaș aleatoriu și plasează-le pe cele 2 până pătrate de început. Îți începi jocul prin plasarea primului tău cartonaș lângă aceste cartonaște.

Exemplu: Cartonașele de început de la harta Taiwanului

Dacă joci după regulile jocului de bază și fără regulile miniextensiei Jetoane de hărți nu trebuie să faci nimic special. Regulile generale rămân la fel, și sunt adăugate câteva reguli noi când se utilizează Jetoane de hărți.

(Notă: pentru a face citirea mai ușoară, se vor utiliza cuvintele oraș mare și orășel chiar dacă aceste cuvinte nu reprezintă întotdeauna realitatea).


Cazuri speciale pentru Hărțile SUA

Jucarea cu doar o singură hartă a SUA

Dacă utilizezi doar una dintre cele două hărți, pătratele de jumătate de mărime de pe latura dreaptă a Hărții Vestului SUA și respectiv de pe latura stângă a Hărții Estului SUA nu sunt parte din joc. Nu pot fi plasate cartonașe acolo.

Jucarea doar cu Harta Vestului SUA: Pătratele de jumătate de mărime de pe latura dreaptă marcate aici cu roșu nu pot fi utilizate.
Jucarea doar cu Harta Estului SUA: Pătratele de jumătate de mărime de pe latura stângă marcate aici cu roșu nu pot fi utilizate.

Jucarea cu ambele hărți ale SUA

De asemenea, poți juca utilizând ambele hărți în același timp. Când faceți asta, luați în considerare următoarele:

 • Așezați Harta Estului SUA peste Harta Vestului SUA până când ajungeți la linia punctată și fixați-le împreună cu bandă adezivă.
 • Deoarece pătratele de jumătate de pe marginile hărților formează pătrate de mărime completă atunci când utilizați ambele hărți, puteți plasa cartonașe pe acele pătrate.
 • Utilizați de două ori mai multe cartonașe, deci 220-240 de cartonașe.[4]
 • Plasați cartonașe pe toate cele 4 cartonașe de început.
 • Regulile rămân aceleași, dar țineți minte că cele două hărți formează o singură hartă mare.
Jucarea cu ambele Hărți ale SUA: Hărțile se suprapun utilizând linia punctată (vezi cercul) ca referință, formând pătrate de mărime completă unde pot fi plasate cartonașe ca în mod normal. Rezultatul este o singură hartă mare.


Desfășurarea jocului

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Ai voie să plasezi un cartonaș pe un pătrat pre-printat. Ca în mod obișnuit, trebui să plasezi un cartonaș lângă unul deja plasat.

Exemplul 1: Plasezi un cartonaș compatibil lângă cartonașul de început (în Rostock,[5] de exemplu).

Orașe mari

Pe pătratele cu cartonașe printate cu orașe mari (de exemplu Berlin, Londra, Paris, Amsterdam sau Barcelona) nu poți plasa cartonașe. Imediat după ce plasezi un cartonaș lângă un cartonaș de oraș, este conectat. De acum, oricine poate plasa un cartonaș lângă cartonașul de oraș.

Exemplu 2: Ai conectat Berlin în vest cu un cartonaș compatibil. De acum, oricine are voie să plaseze un cartonaș pe pătratele adiacente.

Orășele

Pătratele cu orășele (cu o casă mică, de exemplu Bremen, Bordeaux, Oxford, Strasbourg, Utrecht, Salamanca...) au valoarea unor pătrate normale. Ai voie să plasezi cartonașe în conformitate cu regulile generale. La unele hărți, regulile pentru aceste cartonașe diferă. Găsești unele variante în secțiunea Variante de mai jos.

Exemplul 3: Pe acest pătrat ai voie să plasezi cartonașe în conformitate cu regulile generale.

Pătrate de la margine cu oraș sau drum adiacent

Oriunde există orașe sau drumuri tipărite la „marginea” hărții, trebuie să plasezi un cartonaș compatibil.


Examplul 4: Aici un oraș de la margine a fost conectat cu un cartonaș compatibil.
Examplul 5: Aici un drum de la margine a fost conectat cu un cartonaș compatibil.

Pătrate de la margine fără conexiune

„Marginea” hărții este neutră, ceea ce înseamnă că ai voie să îți plasezi cartonașul în modul în care vrei dacă nu există dacă nu există orașe sau drumuri pre-printate.

Exemplul 6: În acest caz, nu contează cum îți plasezi cartonașele (cu privire la margine).

Rutele de bac (harta Beneluxului, harta Peninsulei Iberice și harta Taiwanului)

Dacă ai conectat o rută de bac cu un drum, oricine are voie să continue această conexiune la celălalt capăt al drumului.

Exemplul 7: Bacul a fost conectat iar acum fiecare jucător are voie să plaseze un cartonaș compatibil la celălalt capăt al drumului.

Valuri (harta Beneluxului)

Există trei pătrate marcate cu valuri pe harta Beneluxului. Nu poți plasa un cartonaș de teren pe aceste pătrate.

Exemplul 8: Un pătrat cu valuri unde nu poate fi plasat niciun cartonaș.

Pătrate de insulă cu blazoane (harta Peninsulei Iberice și harta Taiwanului)

Poți plasa cartonașe pe pătratele insulelor de pe harta Peninsulei Iberice doar dacă au fost conectate de la zona continentală cu o rută de bac. Dacă plasezi un cartonaș pe un pătrat cu un blazon, vei primi imediat 2 puncte pentru fiecare blazon.

Exemplul 9: Insula a fost conectată cu zona continentală. Plasezi un cartonaș pe insulă și primești imediat 4 pucte (pentru cele două blazoane).

2. Plasarea unui meeple

După ce ai plasat un cartonaș, ai voie să plasezi un meeple în conformitate cu regulile generale.

3. Declanșarea unei evaluări

Un blazon îți dă 2 puncte adiționale în oricare evaluare, indiferent dacă este parte a unui drum sau oraș.

1) Orașe mari

Dacă finalizezi un oraș mare se evaluează în conformitate cu regulile generale. Cartonașele de oraș pre-printate sunt evaluate în același mod ca și cartonașele de oraș normale. Blazoanele aduc puncte adiționale.

Exemplul 1: Berlin este finalizat. Drept deținător, tu primești 20 de puncte (6 cartonașe + 4 blazoane [2 puncte pentru fiecare blazon]).

2a) Pătrate de la margine cu oraș sau drum adiacent

Drumurile care se termină la margine sunt finalizate automat aici. Orașele sau drumurile pre-printate sunt evaluate ca cartonașele normale. Blazoanele aduc puncte adiționale.

Exemplul 2: Drumul tău este finalizat (se termină în Danemarca).[5] Tu primești 8 puncte (4 puncte pentru 4 segmente de drum și 4 puncte pentru blazoane).
Exemplu 3: Orașul tău este finalizat. Tu primești 10 puncte (3 cartonașe de oraș + 2 blazoane [2 puncte pentru fiecare blazon]).

2b) Pătrate de la margine fără o conexiune

Un oraș, drum sau câmp plasat la margine (lângă nori sau mare) este văzut ca finalizat. Se evaluează în conformitate cu regulile normale.

Exemplul 4: Orașul (jumătatea de oraș) tău este finalizat datorită marginii. Tu primești 2 puncte.

3) Rutele de bac

O rută de bac îți aduce 1 punct punct pentru drum plus punctele adiționale pentru blazoanele de la această conexiune. Sunt evaluate când drumul este finalizat.

Exemplul 5: Drumul cu ruta de bac este finalizată. Tu primești 7 puncte (3 puncte pentru drum și 4 puncte pentru cele 2 blazoane).

4) Mănăstire la margine

Pentru a finaliza și evalua o mănăstire de la margine nu este necesar să se plaseze 8 cartonașe adiacente. Doar cartonașele înconjurătoare (cu tot cu cartonașele diagonale) trebuie să fie umplute cu cartonașe. Totuși, doar cartonașele „reale” precum și orașele mari pre-printate sunt evaluate.[6]

Exemplul 6: Tu îți evaluezi mănăstirea ta de la margine. Primești 6 puncte (1 punct pentru mănăstire și câte 1 punct pentru cartonașele adiacente).
Evaluarea finală

Ca în mod obișnuit, cartonașele de oraș și blazoanele de orașe sau drumuri care nu au fost finalizate primesc 1 punct fiecare. Blazoanele de la orașele nefinalizate care se termină în orașe învecinate primesc de asemenea 1 punct.

Exemplul 7: Tu primești 4 puncte pentru drumul nefinalizat (3 pentru cartonașe și 1 pentru blazon).

Variante

Orășele

Poți încerca utilizând următoarele reguli adiționale pentru pătratele cu orășele:

 1. Plasarea unui cartonaș pe un pătrat cu orășel îți asigură o tură extra instantă. Acest lucru se poate face doar o dată într-o tragere.
 2. Plasarea unui cartonaș pe un pătrat cu orășel costă 2 puncte.
 3. Când se evalueză un drum, primești 2 puncte bonus pentru fiecare orășel care este încă vizibil și se atinge de cartonașele drumului tău (orizontal sau vertical).

Referință pentru cartonașe

Hărți Carcassonne - Benelux

Numărul total de hărți: 1

Maps C2 Map Benelux.jpg
 x1

Hărți Carcassonne - Franța

Numărul total de hărți: 1

Maps C2 Map France.jpg
 x1

Hărți Carcassonne - Marea Britanie

Numărul total de hărți: 1

Maps C2 Map British Isles.jpg
 x1

Hărți Carcassonne - Germania

Numărul total de hărți: 1

Maps C2 Map Germany.jpg
 x1

Hărți Carcassonne - Peninsula Iberică (Península Ibérica)

Numărul total de hărți: 1

Maps C2 Map Iberian Peninsula.jpg
 x1

Hărți Carcassonne - Estul SUA

Numărul total de hărți: 1

Maps C2 Map USA East.jpg
 x1

Hărți Carcassonne - Vestul SUA

Numărul total de hărți: 1

Maps C2 Map USA West.jpg
 x1

Hărți Carcassonne - Taiwan

Numărul total de hărți: 1

Maps C2 Map Taiwan.jpg
 x1

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor vă rugăm să vizitați pagina pentru pictograme.

 1. Icon World Black.png Asta reprezintă (72 + 18 + 24 =) 114 de cartonașe, așa cum este indicat de regulile originale pentru Hărți Carcassonne - Germania.
 2. Icon Double Arrow Black.png Regulile pentru Taiwan sugerează utilizarea a 125-130 de cartonașe incluzând aceleași extensii ca celelalte hărți, așa că asta pare a fi o greșeală. Pe lângă asta, harta Taiwanului are loc pentru numai 121 de cartonașe.
 3. Icon Open Book.png Dacă ai nevoie de meepleși adiționali: poți cumpăra seturi cu 2 meepleși normali extra în fiecare culoare (roșu, albastru, negru, galben, verde și roz) pe magazinul online cundco.de.
 4. Icon House Black.png Utilizați 250-270 de cartonașe când se joacă cu cele două hărți împreună pentru a vă asigura că partea centrală nu este lăsată goală. (Mulțumită lui corinthiens13).
 5. 5.0 5.1 Icon World Black.png Acest exemplu presupune că joci cu harta Germaniei.
 6. Icon Open Book.png Segmentele de oraș și de drum pre-printate înafară nu sunt luate în considerare la evaluarea unei mănăstiri. Prin urmare, evaluarea mănăstirii ia în considerare doar:
  • Cartonașele de teren obișnuite, conform regulilor normale
  • Cartonașele de oraș mare pre-printate care pot fi adiacente cu mănăstirea
  Astfel, teritoriile la evaluăriile de la marginea hărții iau în considerare diferit cartonașele pre-printate (arătat de asemenea în tabelul de mai jos):
  • Drumurile iau în considerare cartonașele obișnuite și segmentele de drum pre-printate dinafară.
  • Orașele iau în considerare cartonașele obișnuite, cartonașele de oraș mare pre-printate și segmentele de oraș pre-printate dinafară.
  • Mănăstirile iau în considerare cartonașele obișnuite și cartonașele de oraș mare pre-printate
  Teritoriu Cartonaș de teritoriu pre-printat Cartonaș de oraș mare pre-printat Segment de teritoriu pre-printat dinafară
  Drum
  Oraș
  Mănăstire