Německé hrady

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Castles in Germany and the translation is 100% complete.
Other languages:

Hlavní strana  > Carcassonne  > Německé hrady


Úvod

Symbol rozšíření
Pravidla pro rozšíření Německé hrady v nové edici (C2) nebyly dosud žádným vydavatelstvím přeloženy do češtiny. Vydavatelství HiG vydalo německá pravidla k tomuto rozšíření v roce 2019. V roce 2022 byly v třetí edici (C3) pravidla vydány znovu. Na této stránce je uveden neoficiální překlad s korekcemi podle této stránky.
Více informací o samotném rozšíření v nové edici a třetí edici naleznete v Carcapedii Carcassonne CZ fóra (pro zobrazení obsahu se prosím zaregistrujte).

Toto minirozšíření, obsahující 6 známých hradů v Německu, umožňuje hráčům stát se pány nebo dámami a získat další body pro svá slavná panství.

Toto rozšíření bylo vyvinuto pro základní hru Carcassonne, jejíž pravidla zůstávají beze změny. Německé hrady můžete hrát zároveň s jinými rozšířeními, pro jejich různé kombinace ovšem nenajdete žádná oficiální upřesnění pravidel.

Herní materiál

  • 6 dvojkartiček s vyobrazenými německými hrady

Pravidla

Příprava hry  

Před začátkem hry se dvojkartičky s hrady otočí lícem dolů a každý hráč si jeden vybere. Pokud hrajete ve dvou nebo třech hráčích, může si každý vzít 2 hrady. Poté hráči kartičky vyloží před sebe lícem nahoru. [1]

Pravidla hry  

1. Přiložení kartičky

Namísto přiložení kartičky krajiny z dobírací hromádky, můžete přiložit jeden ze svých hradů. Kartička s hradem nesmí být přiložena tak, aby sousedila (hranou ani rohem) s jinou kartičkou s hradem. Všechna ostatní pravidla pro přiložení kartičky zůstávají stejná jako v základní hře.

Příklad 1: Takto kartičku s hradem přiložit nelze.

2. Umístění družiníka

Poté, co přiložíte svou kartičku s hradem, můžete na ni běžným způsobem umístit svého družiníka. Družiníka můžete umístit na cestu, město, louku nebo jako hradního pána/paní na hrad.

3. Započítání bodů

Vyhodnocení dokončeného hradu

Hrad se počítá stejným způsobem jako klášter. Jakmile je obklopen dalšími kartičkami krajiny, získá za něj hráč 12 bodů a pán/paní se vrátí hráči zpět do jeho zásoby.

Na konci hry dostane hráč za každou kartičku krajiny kolem nedokončeného hradu jeden bod. Samotná kartička s hradem se počítá za 2 body.

Příklad 2 - Vyhodnocení německého hradu na konci hry:
Červený získá na konci hry 8 bodů (6 bodů za okolní kartičky krajiny a 2 body za kartičku d hradem).
Hodnocení cest a měst v okolí hradu

Pokud je dokončena cesta nebo město, jejichž část se nachází na kartičce s hradem, získá každý hráč který má v těchto územích svého družiníka, navíc 3 body za každý zúčastněný hrad. [2] [3] Nezáleží na tom, zda je hrad obsazen či nikoli.

Příklad 3 - Vyhodnocení cest a měst s německými hrady:
  • Červený přiloží kartičku do levého dolního rohu hradu a umístí na hrad svého družiníka. Dokončil 2 cesty a 1 město.
  • Zelený a modrý získají za město 16 bodů (10 bodů za město a 2x3 body za hrady).
  • Červený získá za cestu 6 bodů (3 body za cestu a 3 body za hrad).
  • Modrý získá za cestu 10 bodů (4 body za cestu a 2x3 body za hrady).
Další vysvětlení

Výklad pravidel komunitou Cesty: Cesty vedoucí zpět k německému hradu budou počítat dvě čtvercová pole, která zabírá dvojitá kartička jako oddělená. [4]

Příklad 4: Tato cesta vede zpět k hradu a končí ve stejné polovině. Červený získá za cestu 7 bodů (4 body za cestu a 3 body za hrad). Všimněte si, že cesta zabírá 4 čtvercová pole, která se počítají jako jednotlivé kartičky. (3/2021)
Příklad 5: Tato cesta vede zpět k hradu a končí na jeho různých polovinách. Červený získá za cestu 9 bodů (6 bodů za cestu a 3 body za hrad). Všimněte si, že cesta zabírá 6 čtvercových polí, počítaných jako jednotlivé kartičky, přičemž dvě z nich odpovídají dvěma polovinám hradu. (3/2021)

Výklad pravidel komunitou Kláštery: Vzhledem k tomu, že kláštery jsou hodnoceny podle obsazených polí samotným klášterem a jeho přilehlými políčky, počítá se kartička hradu jako počet polí, která zabírá: 1 nebo 2 v závislosti na jeho umístění vzhledem ke klášteru.

 Oficiální vysvětlení pravidel od vydavatelství Otázka: Můžeme předpokládat, že kláštery A a B také získají 9 bodů?

Odpověď: Ano, je to také 9 bodů. Za každé obsazené místo kolem kláštera 1 bod (8 bodů) a 1 bod za samotný klášter. (1/2021)

Příklady vyhodnocení kláštera s německými hrady. Hráč získá 1 bod za kartičku s klášterem a 1 bod za každé obsazené pole kolem něj, bez ohledu na to, zda se jedná o čtvercovou kartičku nebo část velké dvojité kartičky:
  • Příklad A: Tento dokončený klášter získá 9 bodů v jeho blízkosti se nacházejí 3 hrady.
  • Příklad B: Tento dokončený klášter získá 9 bodů v jeho blízkosti se nacházejí 2 hrady.
Konec hry

Na konci hry za cesty a města už hráči žádné body navíc nezískají.

 Oficiální vysvětlení pravidel od vydavatelství Otázka: Počítá se hrad do hodnocení luk?

Odpověď: Ne, nepočítá se do hodnocení luk. Německý hrad je na jedné kartičce, takže má méně funkcí než hrad, který leží mezi dvěma kartičkami. (10/2015)

Kombinace s dalšími rozšířeními  

>> Všeobecné pravidlo

  • Tato část obsahuje vysvětlení týkající se kombinování německých hradů s ostatními rozšířeními. (10/2015, aktualizováno 1/2021)

 Oficiální vysvětlení pravidel od vydavatelství Otázka: Jak bychom měli uvažovat o dvojité kartičce pro věže a létající stroje?

Odpověď: I když se jedná o dvojnásobnou kartičku, jednoduše spočítáte pole (plochy). Dvojitá kartička se stále skládá ze 2 polí. Proto nezáleží na tom, zda pro věž, létající stroj nebo draka použijete dvojité kartičky nebo normální kartičky, „rozsah“ zůstává stejný. (1/2021)

 Oficiální vysvětlení pravidel od vydavatelství Otázka: Měli bychom se domnívat, že bychom vždy měli počítat prostory (pole) a ne kartičky a pak považovat všechny kartičky v tomto prostoru, pokud je jich více nebo jsou součástí jedné?

Odpověď: Ano, přesně tak. Například drak by mohl udělat 2 kroky po dvojité kartičce, ale pokud je to německý hrad, sežral by družiníka už při prvním kroku na kartičku. (1/2021)

>> Hostince a katedrály - Body navíc

  • Nejprve se vyhodnotí cesta s hostincem nebo město s katedrálou až poté se přičtou 3 body navíc z jakéhokoli německého hradu.

>> Princezna a drak - Pohyb draka

  • Německé hrady nechrání družiníky před drakem. Německý hrad je na jedné kartičce, takže má méně funkcí než hrad (z Mosty a hrady), který se nachází mezi dvěma kartičkami. Funkce nebo mechanika německého hradu se spíše podobá funkcím kláštera.
  • Kartička s hradem je jedna kartička, ale pro pohyb draka představuje dvě pole. Drak ovlivňuje celou kartičku, když se na ní přesune, ale může představovat dva kroky při svém pohybu.
Příklad 1: Drak se dá do pohybu a vstoupí na kartičku s německým hradem, ta umožňuje několik možností jeho dalšího kroku, přičemž jedna z nich je stále na stejné kartičce.
Příklad 2: Tento tah draka obsahuje kartičku s německým hradem. Drak ovlivní celou kartičku v kroku 3, i když přistane pouze na jednom z polí obsazených touto kartičkou.
Příklad 3: Tento tah draka obsahuje kartičku s německým hradem. Kroky 3 a 4 se odehrávají na stejné kartičce, ale drak před opuštěním kartičky s hradem obsadí dvě různá pole.

>> Věž - Dosah věže

  • Německé hrady se pro věž počítají jako jedna kartička, ale pro rozsah věže představují dvě pole. Pokud je alespoň jedno z polí v dosahu věže obsazeno kartičkou německého hradu, lze zajmout jakéhokoli družiníka umístěného na kartičce.
Příklad: Dosah této věže o výšce tři zahrnuje kartičku s hradem. Čísla označují dosah od věže. Kartička s německým hradem může být ovlivněna, i když je v dosahu věže pouze jedno z polí, které hrad zabírá.

>> Opatství a starosta - Část 1: Pohyb vozu

  • Vůz lze umístit na německý hrad.
  • Vůz lze přesunout na německý hrad po dokončení cesty, která je s německým hradem spojena - pokud není německý hrad dokončen, případě jej nevlastní žádný jiný družiník.

>> Opatství a starosta - Část 2: Umístění statku

  • Obecné pravidlo říká, že základna pro statek musí být stabilní - to znamená, že rohy všech čtyř kartiček se musí vzájemně dotýkat a všechny kartičky musí mít v rohu louku pro umístění statku.
  • Kartička s německým hradem tedy může zabírat jeden nebo dva z rohů pod statek.
Příklad: Platné případy umístění statku, pokud se jedná o kartičku s německým hradem.

>> Mosty a hrady - Hrad

  • Na kartičce s německým hradem můžete postavit malé město včetně půlkruhové části. Pokud je toto městečko přeměněno na hrad, nedostane body za město ani body navíc za hrad a pokud je hodnocen nedostanete bonusové body za německý hrad.

>> Létající stroje - Vzdálenost a umístění letce

  • Německý hrad se počítá jako jedna kartička zabírající dvě pole. Letec při svém pohybu počítá pole. Pokud letec přistane na políčku obsahujícím německý hrad, může si vybrat libovolné území na celé kartičce, to znamená, že má na výběr ze 3 cest, 1 města nebo německého hradu (funkce nebo mechanika německého hradu se podobá spíše funkci kláštera). Letec může přistát pouze na jednom z těchto území pouze v případě, že ještě není dokončeno.
Příklad F1: Dva případy směru letu přes německý hrad. V příkladu níže může letec přistát na německém hradu, pokud padne na kostce 2 nebo 3.
  • Pokud je let letce šikmý, musí být všechny kroky v přímce ve směru, který ukazuje šipka z kartičky létajícího stroje. Úhel se nemůže změnit, ale změnil by se, kdyby vstoupil přes jeden roh dvojité kartičky s hradem a vylétl přes opačný roh. Pokud letec přistane na dvojité kartičce s hradem, má pak na výběr 3 cesty, 1 město nebo německý hrad. Letec může přistát pouze na jednom z těchto území, pokud ještě není dokončeno.
Příklad F2: Tyto příklady ukazují diagonální let letce zahrnující dvojité kartičky s německým hradem. Fialová šipka označuje správný směr letu stroje. Šedá šipka ukazuje nesprávný diagonální směr, protože se odchyluje od směru určeného létajícím strojem.
Příklad F3 - Přistání letce na dvojité kartičce s německým hradem: Červený hodí kostkou a padne 2. Letec přistane na dvojité kartičce s německým hradem. Cesta a německý hrad jsou již dokončeny. Červený může přistát pouze na nedokončené části města.

>> Mor - Šíření moru

  • Německý hrad se pro žetony moru počítá jako 1 pole, ale jako dvě pole pro jeho šíření. Viz výše - příklad s drakem.

>> Německé kláštery a Japonské budovy / Německé/Holadsko-belgické kláštery - Hodnocení s družiníkem umístěným jako opat

  • Při hodnocení opata na speciálním klášteře se dvojité kartičky považují za dvě čtvercová pole. Speciální kláštery budou počítat tato čtvercová pole ve sloupcích a řadách počínaje kartičkou s klášterem.
V závislosti na poloze kartičky s německým klášterem, který překrývá některý z těchto řádků nebo sloupců, se při hodnocení zohlední pouze jedno nebo obě čtvercová pole dvojité kartičky.[5]

Seznam dvojkartiček

Edice C2  

Celkem kartiček: 6
German Castles C2 Tile 01.png 1x
German Castles C2 Tile 02.png 1x
German Castles C2 Tile 03.png 1x
German Castles C2 Tile 04.png 1x
German Castles C2 Tile 05.png 1x
German Castles C2 Tile 06.png 1x

Edice C3  

Celkem kartiček: 6
German Castles C3 Tile 01.png 1x
German Castles C3 Tile 02.png 1x
German Castles C3 Tile 03.png 1x
German Castles C3 Tile 04.png 1x
German Castles C3 Tile 05.png 1x
German Castles C3 Tile 06.png 1x

Podrobné informace o hradech

Pevnost Königstein (Sasko)

Pevnost Königstein (Sasko)

Tento hrad je jednou z největších evropských pevností. Nachází se v Saském Švýcarsku v Labských pískovcích nedaleko Drážďan. Pevnost byla postavena na vrcholu skalní plošiny ve výšce 240 metrů nad řekou Labe. Během více než 750 let se toto místo stalo působivým souborem budov pozdní gotiky, renesance, baroka a části 19. století.
http://www.festung-koenigstein.de


Zámek Konradsheim (Severní Porýní-Vestfálsko)

Zámek Konradsheim (Severní Porýní-Vestfálsko)

Tento vodní hrad a zámek se nachází mezi Kolínem nad Rýnem a Bonnem a je jedním z mála dochovaných hradů pozdního středověku v Porýní. Za stavitele tohoto hradu je považován rytíř Arnold von Buschfeld. První zmínky o tomto hradu je v dokumentu z roku 1337. Hrad je v současné době soukromým majetkem a lze ho pronajmout na různé akce.
http://www.burg-konradsheim.de


Zámek Rieneck (Bavorsko)

Zámek Rieneck (Bavorsko)

Tento hrad byl postaven kolem roku 1150 nedaleko města Rieneck nad řekou Sinn v Dolních Frankách v Bavorsku. Dnes hrad slouží jako skautské zařízení a je ve vlastnictví Německé křesťanské a skautské asociace. Zvláště známá - a ústřední stavba hradu - je „tlustá věž“ postavená ve 12. století s romantickou nástěnnou kaplí, které byla kompletně vestavěna do hradní zdi.
http://www.burg-rieneck.de


Zámek Eltz (Porýní-Falcko)

Zámek Eltz (Porýní-Falcko)

Je považován za vzor německých hradů. Nachází se v údolí řeky Eltz nedaleko Eifelu. Byl postaven na počátku 12. století a dosud nebyl nikdy zničen. Hrad má za sebou historii plnou mýtů, světských osobností a význačných uměleckých děl.
http://www.burg-eltz.de


Hrad Wartburg (Durinsko)

Hrad Wartburg (Durinsko)

Hrad Wartburg se nachází nad městem Eisenach v Durynsku. Hrad byl postaven kolem roku 1067 za vlády Ludvíka Špringra a od roku 1999 je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Mezi květnem 1521 a březnem 1522 zde našel útočiště Martin Luther, přeložil zde Nový zákon do němčiny.
http://www.wartburg.de


Hrad Bentheim (Dolní Sasko)

Hrad Bentheim (Dolní Sasko)

Jedná se o hradní komplex uprostřed města Bad Bentheim v Dolním Sasku, který byl postaven v raném středověku. První zmínka o něm pochází z 11. století a je považován za jeden z největších a nejkrásnějších hradních komplexů v severozápadním Německu. V současné době je možné hradní muzeum navštívit celoročně.
http://www.burg-bentheim.de


Poznámky pod čarou

Vysvětlení ikonek najdete na této stránce.

  1. Rozdílná pravidla mezi jednotlivými edicemi nebo vydavatelstvími Kartičky s hrady zůstávají po rozebrání viditelné pro všechny hráče. Německá pravidla uvádějí, že hráči pokládají kartičky s hradem lícem nahoru. V anglických pravidlech není tato podmínka výslovně uvedena.
  2. Výklad pravidel komunitou Cesta, jejíž každý konce vycházejí z jiného hradu, získá navíc 6 bodů. Cesta, která začíná a končí u stejného hradu, získá navíc 3 body. (4/2015)
  3. Oficiální vysvětlení pravidel od vydavatelství Tyto body navíc se přičítají k celkové hodnotě daného území po dalších úpravách z hostinců nebo katedrál. (10/2015)
  4. Oficiální vysvětlení pravidel od vydavatelství Dlouhé úseky cest kartičkách se čtvrtí města Lipska jsou speciální případ. Počítají se jako jedna kartička (viz Trhy v Lipsku).
    Příklad speciálního případu: Úsek cesty na libovolné kartičce se čtvrtí města Lipska zabírá dvě čtvercová pole, při hodnocení se ovšem počítá jako jeden úsek cesty.
  5. Výklad pravidel komunitou Tento přístup vychází z vysvětlení poskytnuté pro trhy v Lipsku (viz otázky zde).