Burchten in Duitsland

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Castles in Germany and the translation is 100% complete.
Other languages:

Algemene informatie en opmerkingen

Expansion symbol

Burchten in Duitsland (Burchten in Deutschland) werd uitgebracht in C2 (De 2e editie) in 2019 uitgegeven door Hans im Glück. Een C3 (De 3e editie) is uitgebracht in 2022, die heeft Steden met afgeknipte gebouwen. De 1e editie werd in 2015 voor het eerst uitgegeven.

C2 Punchout
C3 Punchout

Deze mini-uitbreiding, die 6 bekende burchten uit Duitsland vertoont, stelt de spelers in staat om heer of vrouwe te worden en extra punten te krijgen voor hun beroemde landgoederen.

Deze uitbreiding is ontworpen voor het basisspel van Carcassonne. Alle standaard spelregels zijn van kracht, aangevuld met de spelregels voor deze uitbreiding. Je kunt deze uitbreiding – op eigen risico – ook met andere uitbreidingen combineren, er zijn namelijk geen officiële regels voor die combinaties.

Speelmateriaal

 • 6 dubbele landtegels met afbeeldingen van Duitse burchten

Spelregels

Voorbereiding

Elke speler kiest een kasteel naar keuze. Als je met twee of drie spelers speelt, mag je ieder 2 kastelen nemen. Als alternatief kun je de kasteeltegels ook schudden en uitdelen. Daarna leg je de kasteeltegels open voor je neer. [1]

Spelverloop

1. Tegel Plaatsen

In plaats van een Landtegel van de stapel te nemen, mogen de spelers een van hun kastelen plaatsen. Let erop dat een kasteeltegel een andere kasteeltegel niet mag raken, noch direct noch met de randen (diagonaal). Alle andere plaatsingsregels blijven hetzelfde als in het basisspel.

Voorbeeld 1: Verkeerd aangelegde burchttegel.

2. Meeple plaatsen

Na het plaatsen van hun kasteeltegel mogen de spelers een Meeple plaatsen. Zij mogen de meeple op een weg, stad of akker plaatsen of als kasteelheer in het kasteel.

3. Puntentelling afhandelen

Een afgebouwde burcht tellen

Een burcht kan op dezelfde manier afgebouwd en geteld worden als een klooster. Zodra de burcht omringd is door andere landtegels krijg jij, de heer, 12 punten en neem je je meeple terug in voorraad.

Bij de eindtelling krijg je één punt voor elke landtegel die de onafgebouwde burcht omringen. De burchttegel zelf telt voor 2 punten.

Voorbeeld 2 - Een Duitse burcht tellen aan het einde van het spel:
Je krijgt aan het einde van het spel 8 punten voor je burcht (6 punten voor de omringende landttegels en 2 punten voor de burcht).
Scoren van wegen en steden rond een kasteel

Als een weg of stad die op een burchttegel eindigt afgebouwd wordt, krijgen de spelers bonuspunten. Elke speler die punten krijgt, krijgt 3 bonuspunten voor elke burcht die bij de puntentelling betrokken is. [2] [3] Het maakt niet uit of de burcht wel of niet bezet is.

Voorbeeld 3 - Puntentelling van wegen en steden met Duitse burchten:
 • Jij legt de burcht links onderin en zet er een meeple op. Hierdoor bouw je 2 wegen en 1 stad af.
 • Groen en blauw krijgen elk 16 punten voor hun stad. (10 punten voor de stad en 2 x 3 punten voor de burchten)
 • Jij krijgt 6 punten voor je weg (3 punten voor de weg en 3 punten voor de burcht)
 • Blauw krijgt 10 punten voor zijn weg (4 punten voor de weg, en 2 x 3 punten voor de burchten)
Aanvullende verduidelijkingen

Icon World Black.png Wegen: Wegen die teruglopen naar een Duits kasteel zullen de twee vierkante velden bezet houden door de dubbelgrote tegel afzonderlijk te beschouwen. [4]

Voorbeeld 4: Deze weg loopt terug naar het Duitse kasteel en eindigt op dezelfde helft. Rood krijgt er 7 punten voor (4 punten voor de weg zelf en 3 punten voor de Duitse burcht). Merk op dat de weg 4 vierkante velden inneemt, geteld als tegels. (3/2021)
Voorbeeld 5: Deze weg loopt terug naar het Duitse kasteel en eindigt op verschillende helften. Rood krijgt er 9 punten voor (6 punten voor de weg zelf en 3 punten voor de Duitse burcht). Merk op dat de weg 6 vierkante velden inneemt, geteld als tegels, waarvan er twee overeenkomen met de twee helften van de Duitse burcht. (3/2021)

Icon World Black.png Kloosters: Aangezien kloosters geteld worden volgens de bezette velden door het klooster zelf en de aangrenzende velden, telt een Duitse kasteeltegel voor het aantal velden dat het inneemt: 1 of 2, afhankelijk van zijn plaatsing ten opzichte van het klooster.

 Icon Open Book.png Question: Kunnen we aannemen dat kloosters A en B ook 9 punten halen? Ja, het zijn ook 9 punten. Voor elke bezette tegel rond het klooster 1 punt (8 punten) en 1 punt voor het klooster zelf. (1/2021)

Voorbeelden van kloosters telling met Duitse kastelen. De speler krijgt 1 punt voor de kloostertegel en 1 punt per bezette ruimte eromheen, ongeacht of het een vierkante tegel is of een deel van een tegel van dubbele grootte:
 • Voorbeeld A: Dit voltooide klooster scoort 9 punten, met 3 Duitse kastelen in de nabijheid.
 • Voorbeeld B: Dit voltooide klooster scoort 9 punten, met 2 Duitse kastelen in de nabijheid.

Answer:

Einde van het spel

Aan heteinde van het spel zijn er geen bonuspunten voor steden of wegen.

 Icon Open Book.png Question: DTelt een Duits kasteel voor veldpunten??

Answer: Nee, het telt niet mee voor de Veldpunten. Het Duitse kasteel staat op één tegel, dus heeft het minder mogelijkheden dan een kasteel dat tussen twee tegels staat.. (10/2015)

Andere uitbreidingen

>> Algemene overwegingen

 • Dit deel behandelt verduidelijkingen betreffende de interactie van Duitse kastelen met andere uitbreidingen (van 10/2015, later bijgewerkt in 1/2021)

 Icon Open Book.png Question: HHoe moeten we rekening houden met tegels van dubbele grootte voor torens en vliegende machines? Zelfs als het een dubbele tegel is, tel je gewoon de velden (gebieden). Een dubbele tegel bestaat nog steeds uit 2 velden. Daarom maakt het niet uit of je dubbelgrote tegels of normale tegels gebruikt voor de toren, vliegmachine of een draak, het "bereik" blijft hetzelfde. (1/2021)

Answer:

 Icon Open Book.png Question: Moeten we ervan uitgaan dat we altijd de velden moeten tellen en niet de tegels, en dan alle tegels in die velden als meer dan één of een deel van één beschouwen? Ja, precies. Bijvoorbeeld, een draak zou 2 stappen kunnen lopen op een tegel van dubbele grootte, maar als het een Duitse burcht is, zou hij de meeple al opeten bij zijn eerste stap op de tegel. (1/2021)

Answer:

>> Kathedralen en Herbergen – Bonuspunten

 • Tel eerste de punten voor wegen met een herberg of een stad met een kathedraal, tel er daarna de 3 bonuspunten voor elke Duitse burcht bij op.

>> De Draak, de Fee en de Jonkvrouw – De Draak gaat op jacht!

 • Duitse kastelen beschermen meeples niet tegen de draak. Het Duitse kasteel staat op één tegel, dus heeft het minder functies dan een kasteel (van Bruggen, Burchten en Bazaars) dat tussen 2 tegels ligt. De functie of het spelmechanisme van de Duitse burcht lijkt meer op die van een klooster.
 • De Duitse burchttegel is één enkele tegel, maar vertegenwoordigt twee velden voor de beweging van de draak. De draak beinvloedt de hele tegel als hij er op landt, maar het kan twee stappen in zijn beweging voorstellen.
voorbeeld 1: De draak begint te bewegen en komt op een Duitse kasteeltegel die verschillende opties voor zijn tweede stap toestaat, één daarvan nog steeds op dezelfde tegel.
voorbeeld 2: Deze drakenbeweging omvat een Duitse burchttegel. De draak beïnvloedt de hele tegel in stap 3, ook al komt hij maar op één van de velden die door de tegel bezet worden.
voorbeeld 3: Deze drakenbeweging omvat een Duitse kasteeltegel. De stappen 3 en 4 gebeuren op dezelfde tegel, maar de draak bezet twee verschillende velden voordat hij de burchttegel verlaat.

>> De Toren - Bereik van de toren

 • Duitse kastelen tellen als één tegel voor de toren, maar ze vertegenwoordigen twee velden voor het bereik van de toren. Als tenminste één van de velden waarop een Duitse burchttegel ligt binnen het bereik van de toren ligt, mag een meeple die op deze tegel staat gevangen worden.
Voorbeeld: Het bereik van deze toren van hoogte drie omvat Duitse kasteeltegels. De getallen geven het bereik vanaf de toren aan. Ook als slechts één van de velden in het bereik van de toren ligt, kan dit invloed hebben op de Duitse burchttegels.

>> Burgemeesters en Abdijen - Deel 1: Verplaatsing van de transportwagen

 • De transportwagen kan op een Duits kasteel geplaatst worden.
 • De transportwagen mag naar een Duitse burcht gereden worden nadat een daarmee verbonden weg is afgebouwd – mits de Duitse burcht niet is afgebouwd en niet door een andere meeple wordt bezet.

>> Burgemeesters en Abdijen - Deel 2: Herenboerderij zetten

 • De algemene spelregel stelt dat om een herenboerderij te mogen zetten de ondergrond stabiel moet zijn – dat wil zeggen dat de hoeken van alle vier de tegels elkaar moeten raken en dat er op alle vier de hoeken een weide moet staan.
 • Een tegel met een Duitse burcht kan derhalve één of twee van de hoeken onder de herenboerderij beslaan.
Voorbeeld: Geldige gevallen van het zetten van een herenboerderij als daar een tegel met een Duitse burcht bij betrokken is.

>> Bruggen, Burchten en Bazaars – Burchten

 • Je mag een kleine stad maken met het halfcirkelvormige stadsdeel dat op een tegel met een Duitse burcht voorkomt. Als deze omgebouwd wordt tot een burcht, krijgen noch de kleine stad, noch de burcht bij de puntentelling bonuspunten voor de Duitse burcht.

>> De Vliegtuigen – Vliegafstand en landing

 • De Duitse kasteel telt als 1 tegel die twee velden bezet. De vliegtuig houdt rekening met de velden voor zijn beweging. Als de vlieger op een veld komt dat bezet is door een Duitse kasteel, dan kan hij elke eigenschap op de hele tegel kiezen, dat wil zeggen, de vliegtuig heeft de keuze uit 3 wegen, 1 stad of de Duitse kasteel (de functie of het mechaniek van de Duitse kasteel lijkt meer op die van een klooster). De vliegtuig kan alleen op een van deze projecten landen als deze nog niet af is.
Voorbeeld V1: TTwee gevallen van een vliegtuig trajecten met Duitse kasteeltegels. In het voorbeeld onderaan kan de vliegtuig op de Duitse burcht landen als de dobbelsteenworp 2 of 3 is.
 • Als het vliegtuig diagonaal vliegt, moeten alle stappen in een rechte lijn liggen in de richting die de pijl op de vliegtuigtegel aangeeft. De hoek kan niet veranderen, maar dat zou wel het geval zijn als het de tegel met de Duitse burcht via een hoek was binnengekomen en via de tegenoverliggende hoek weer verlaten had. Als het vliegtuig op de tegel met de Duitse burcht landt, kan er gekozen worden uit 3 wegen, 1 stad of de Duitse burcht. Het vliegtuig kan alleen op een van deze projecten landen als het nog niet is afgebouwd.
Voorbeeld V2: Deze voorbeelden tonen een diagonale vliegroute waar tegels met een Duitse burcht bij betrokken zijn. De grijze pijl wijst een ongeldige route aan, aangezien die afwijkt van de richting die door het vliegtuig wordt aangegeven.
Voorbeeld V3 – Een meeple met een vliegtuig op een tegel met een Duitse burcht zetten: Rood werpt de dobbelsteen en krijgt een 2. Het vliegtuig landt op de tegel met de Duitse burcht. De wegen en de Duitse burcht zijn al afgebouwd. Rood kan alleen op het stadsdeel landen omdat alleen die niet is afgebouwd.

>> De Pest – Verspreiding van de pest

 • Een Duitse burcht telt als 1 tegel voor de pestfiches, maar als 2 velden voor zijn beweging. Zie het voorbeeld met de draak hierboven.

>> Duitse Kloosters en Japanse Gebouwen / Duitse kloosters / Kloosters in Nederland en België – Scoren met een meeple geplaatst als een abt

 • Tegels met dubbele afmetingen worden als twee vierkante velden geteld bij de waardering van de abt op een speciaal klooster. Speciale kloosters tellen de vierkante velden in de kolommen en rijen vanaf de kloostertegel.
Afhankelijk van de positie van een Duitse kloostertegel die een van deze rijen of kolommen overlapt, worden slechts één of beide vierkante velden van een dubbelformaat tegel in aanmerking genomen voor de puntentelling. [5]

Tegelverdeling

C2 versie

Aantal tegels: 6

German Castles C2 Tile 01.png x1
German Castles C2 Tile 02.png x1
German Castles C2 Tile 03.png x1
German Castles C2 Tile 04.png x1
German Castles C2 Tile 05.png x1
German Castles C2 Tile 06.png x1

C3 versie

Aantal tegels: 6

German Castles C3 Tile 01.png x1
German Castles C3 Tile 02.png x1
German Castles C3 Tile 03.png x1
German Castles C3 Tile 04.png x1
German Castles C3 Tile 05.png x1
German Castles C3 Tile 06.png x1

Meer informatie over de burchten

Fort Königstein (Saksen)

Fort Königstein (Saksen)

Dit is één van de grootste heuveltopforten van Europa. Het ligt in Saksisch Zwitserland, het Duitse gedeelte van het Elbezandsteengebergt nabij Dresden. Het fort werd gebouwd op een rotsplateau 240 meter boven de rivier de Elbe. Over een periode van 750 jaar het een indrukwekkende verzameling gebouwen geworden uit de laat-gotische periode, de renaissance, de barok en de 19e eeuw.
http://www.festung-koenigstein.de


Burcht Konradsheim (Noordrijn-Westfalen)

Burcht Konradsheim (Noordrijn-Westfalen)

Deze waterburcht ligt tussen Keulen en Bonn en is één van de weinige burchten uit de middeleeuwen van het Rijnland die behouden is gebleven. Naar verluidt was ridder Arnold von Buschveld de bouwer van deze burcht. De eerste vermelding is in een document uit 1337. Tegenwoordig is de burcht privé-eigendom en kan worden gehuurd voor evenementen.
http://www.burg-konradsheim.de


Burcht Rieneck (Beieren)

Burcht Rieneck (Beieren)

Deze burcht is rond 1150 boven de rivier Sinn nabij Rieneck in Neder-Franken, Beieren gebouwd. Tegenwoordig dient het kasteel als scouting-faciliteit en is eigendom van de Duitse Christelijke Gidsen en Padvinders Vereniging. Heel bekend – en tevens het middelpunt van de burcht – is de "Dikke Toren" uit de 12e eeuw met diens muurkapel uit de romantiek die volledig in de muur van de burcht is ingebouwd.
http://www.burg-rieneck.de


Burcht Eltz (Rijnland-Palts)

Burcht Eltz (Rijnland-Palts)

Deze burcht is een toonbeeld van Duitse burchten. Het ligt aan de vallei van de rivier de Eltz nabij de Eifel. Hij werd aan al het begin van de 12e eeuw gebouwd en is toch nooit verwoest. Burcht Eltz heeft een geschiedenis vol mythen, verlichting en onderscheidende kunst.
http://www.burg-eltz.de


Kasteel Wartburg (Thüringen)

Kasteel Wartburg (Thüringen)

De Wartburg (burg is Duits voor kasteel of burcht) ligt boven de stad Eisenacht in Thüringen. Het kasteel, dat rond 1067 onder leiding van Ludwig der Springer ("de Springer") gebouwd werd, is – sinds 1999 – werelderfgoed van UNESCO. Tussen mei 1521 en maart 1522 vertaalde Maarten Luther, die onderdak gevonden had in de Wartburg, hier het Nieuwe Testament in het Duits.
http://www.wartburg.de


Kasteel Bentheim (Nedersaksen)

Kasteel Bentheim (Nedersaksen)

Dit is een kasteelcomplex midden in de stad Bad Bentheim in Nedersaksen dat in de vroege middeleeuwen werd gebwoud. De eerste vermelding is in een document uit de 11e eeuw en wordt tot de grootste en mooiste kasteelcomplexen van noord-west Duitsland gerekend. Het kasteelmuseum kan het hele jaar door worden bezocht.
http://www.burg-bentheim.de


Voetnoten

Ga voor licentie en uitleg over de pictogrammen naar de pictogrammen pagina.

 1. Icon Double Arrow Black.png De kasteeltegels blijven zichtbaar voor alle spelers als ze eenmaal verdeeld zijn. De Duitse spelregels schrijven voor dat de spelers de Kasteeltegels met de beeldzijde naar boven leggen. De Engelse regels vermelden dit niet nadrukkelijk.
 2. Icon World Black.png Met andere woorden, voor een weg waarvan elk uiteinde op een andere burchttegel ligt krijg je 6 bonuspunten. Voor een weg die begint en eindigt op dezelfde burchttegel krijg je 3 bonuspunten. (4/2015)
 3. Icon Open Book.png Deze bonuspunten worden erbij opgeteld na het toepassen van herbergen of kathedralen. (10/2015)
 4. Icon Open Book.png De lange weggedeelten op de Leipzig tegels zijn een randgeval. Ze worden geteld als één tegel. (zie The Markets of Leipzig)
  Voorbeeld van een randgeval: Het weggedeelte op een Leipzig-tegel beslaat twee vierkante velden, maar het wordt geteld als één weggedeeltetegel voor de puntentelling.
 5. Icon World Black.png Deze aanpak is gebaseerd op de verduidelijkingen die zijn verstrekt voor De markten van Leipzig (zie FAQ-boxen here).