Chirurgii-frizeri

From Wikicarpedia
(Redirected from Chirurgii-frizeri)
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Barber-Surgeons and the translation is 100% complete.
Other languages:


Una dintre construcțiile noi

Informații generale și comentarii

Cartonașele miniextensiei
Simbolul miniextensiei

Lansată original în anul 2018 în timpul Essen Spiel de Hans im Glück.

Cu această miniextensie, îți vei trimite meepleșii tăi la chirurgul-frizer. O casă cu baie avea câteva întrebuințări în timpul Evului Mediu. Poți face o baie împărtășind cele mai recente bârfe, precum și savura un tratament medical foarte profesional. Desigur, meepleul tău va savura timpul său petrecut în casa cu baie, așa că nu va fi capabil să te ajute. Pentru a îl recupera sunt posibilități variate...

Cu această miniextensie, poți primi mai multe puncte când evaluezi orașe sau drumuri cu case cu baie, dar meepleșii tăi pot fi atrași de casele cu baie care îi forțează să stea acolo.

Această miniextensie a fost dezvoltată pentru jocul de bază Carcassonne. Toate regulile jocului de bază încă se aplică în adiție cu regulile miniextensiei de mai jos. O poți combina cu alte (mini)extensii - dar pe riscul propriu – asta înseamnă că nu vor exista reguli oficiale pentru aceste combinații.

Conținut

 • 6 cartonașe de teren noi cu case cu baie marcate cu simbolul miniextensiei

Reguli

Pregătire

Amestecă cele 6 cartonașe cu case cu baie și alege cât de multe este nevoie în funcție de numărul de jucători.

Numărul de jucători  2 3 4 și mai mulți
Case cu baie  4 5 6

Acum, amestecă numărul corespunzător de cartonașe cu case cu baie cu celelalte cartonașe de teren. Pune înapoi în cutie cartonașele cu case cu baie nefolosite (în cazul în care se joacă cu mai puțin de 4 jucători).

Primirea de puncte pentru casele cu baie

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Când tragi un cartonaș cu o casă cu baie, îl plasezi în conformitate cu regulile normale.

2. Plasarea meeple

După ce plasezi un cartonaș cu o casă cu baie, tu ai posibilitatea de a plasa un meeple de-al tău conform regulilor normale, asta înseamnând că ai posibilitatea de a plasa meepleul pe un drum, într-un oraș sau pe un câmp de pe cartonașul cu casă cu baie. Totuși, nu poți plasa meepleul pe casa cu baie însăși.

Exemplu: Tu plasezi un cartonaș cu o casă cu baie și plasezi un meeple în oraș.

3. Inițierea evaluării cu casă cu baie

După finalizarea unui oraș cu casă cu baie, îl evaluezi ca în mod obișnuit. În adiție pentru punctele normale, jucătorul care deține majoritatea orașului primește numărul de puncte reprezentate pe banner (3, 4 sau 5). Dacă sunt mai multe case cu baie într-un oraș evaluat, adaugă toate punctele de la toate case cu baie din acel oraș.

Același lucru se aplică drumurilor cu case cu baie.

Exemplu: Tu finalizezi și evaluezi un oraș. Tu primești un total de 9 puncte (6 puncte pentru cele 3 cartonașe de oraș și 3 puncte epntru casa cu baie).
Evaluarea finală

Casele cu baie nu vor oferi niciun punct bonus teritoriilor evaluate după joc (în timpul evaluării finale). [1]

Vizitarea unei case cu baie după evaluare

3. După evaluarea unui teritoriu

Dacă doar un singur meeple este implicat într-o evaluare[2] și este cel puțin o casă cu baie liberă, în loc de să îți retragi meepleul înapoi în rezerva ta, tu trebuie să îți plasezi lateral meepleul în una (oricare) dintre casele cu baie libere (sau în singura casă cu baie liberă) imediat după evaluare.[3] Înainte de a face asta, primești punctele pentru teritoriu ca în mod obișnuit.

Exemplu: După evaluarea orașului mic, tu îți plasezi meepleul tău în casa cu baie.

Respectă următoarele reguli:

 • O casă cu baie este liberă dacă nu există niciun meeple în ea
 • Dacă sunt mai multe case cu baie libere, poți alege în care dintre ele să îți plasezi meepleul tău
 • Dacă sunt mai mulți meepleși implicați în evaluarea unui teritoriu, toți meepleșii sunt returnați în rezerva jucătorului corespunzător (chiar dacă toți meepleșii implicați în această evaluare aparțin unui singur jucător) - în acest caz, niciun meeple nu este plasat într-o casă cu baie
 • Dacă nu există nicio casă cu baie liberă, îți iei (primești) meepleul înapoi
 • Dacă sunt evaluate mai multe teritorii (prin plasarea unui singur cartonaș de teren), tu trebuie să iei în considerare ordinea în care sunt evaluate teritoriile - jucătorul care a plasat cartonașul de teren decide ordinea în care este efectuată evaluarea, deoarece acest lucru poate afecta care meepleși sunt plasați în case cu băi libere (dacă se aplică).
Evaluarea finală

Niciun meeple nu va fi mutat către nicio casă cu baie liberă în timpul evaluării finale.[4]

Părăsirea unei case cu baie

Există două posibilități de a recupera un meeple care a fost plasat într-o casă cu baie.

1. Finalizarea unei case cu baie

Recuperarea pe gratis a unui meeple dintr-o casă cu baie.

Dacă un jucător plasează ultimul cartonaș care înconjoară o casă cu baie (în același fel ca la finalizarea mănăstirilor), meepleul plasat în casa cu baie poate fi recuperat imediat pe gratis. Meepleul returnat nu primește niciun punct când este returnat.

Exemplu: Jucătorul albastru înconjoară complet casa cu baie cu cartonașul său de teren. Tu îți poți lua meepleul înapoi.

Reține!

 • Dacă plasezi un meeple într-o casă cu baie care este deja înconjurată de 8 cartonașe de teren, nu îl poți recupera pe gratis.
 • Dacă realizezi că un meeple încă se află într-o casă cu baie care a fost înconjurată complet într-o tură precedentă, tu nu mai ai voie să îl recuperezi pe gratis.

2. Recuperează-ți meepleul plătind

Pentru a îți recupera un meeple, poți, de asemenea, plăti cu puncte. Numărul de puncte pe care îl pierzi depinde de numărul reprezentat pe casa cu baie respectivă (3, 4 sau 5). Dacă faci asta, mută-ți meepleul de scor înapoi pe tabla de scor. Ai voie să ai mai puțin de 0 puncte.

Exemplu: Tu îți iei meeplul tău înapoi după ce ai plătit 4 puncte (așa cum este indicat de cartonașul cu casă cu baie). Tu îți muți meeplul tău de scor 4 spații înapoi (în spate).

Poți să îți recuperezi prin cumpărare un meeple după ce ai plasat un cartonaș de teren. Ai voie să plasezi acest meeple în aceeași tură.

Dacă un meeple părăsește o casă cu baie, casa cu baie este liberă din nou și este pregătită să întâmpine alt meeple (sau același meeple din nou).[5]

Clarificări pentru noile cartonașe de teren

Barber-Surgeons C2 Tile 01.jpg

Podul nu închide drumurile reprezentate pe cartonaș, nnici nu le combină pe acestea; drumul cu casa cu baie continuă de la stânga la dreapta, în timp ce celălalt continuă de sus în jos. Drumurile împart câmpul în 4 câmpuri separate.

Referință pentru cartonașe

Numărul total de cartonașe: 6

Barber-Surgeons C2 Tile 01.jpg x1
Barber-Surgeons C2 Tile 02.jpg x1
Barber-Surgeons C2 Tile 03.jpg x1
Barber-Surgeons C2 Tile 04.jpg x1
Barber-Surgeons C2 Tile 05.jpg x1
Barber-Surgeons C2 Tile 06.jpg x1


Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor vă rugăm să vizitați pagina pentru pictograme.

 1. Icon World Black.png Regulile iau în considerare bonusul de casă cu baie doar când se evaluează un drum sau un oraș finalizat. Teritoriile nefinalizate nu vor primi puncte bonus de casă cu baie.
 2. Icon World Black.png Această regulă afectează doar meepleșii reali: meepleși normali, meepleși mari, abați, căruțe, primari, directori de circ și fantome. Alți pioni de pe suprafața de joc ai unui jucător nu sunt considerați: porci, constructori, moșii și oieri.
 3. Icon World Black.png Ia în vedere că această acțiune ar afecta acele evaluări de teritorii cu un meeple care au loc în faza 3. Declanșarea unei evaluări -acele evaluări unde meepleșii sunt înapoiați proprietarilor lor după evaluarea unui teritoriu finalizat sau a unui câmp în timpul jocului. Totuși, nu ar afecta evaluarea de bonusuri sau acelor evaluări care au loc în alte faze (sau care nu elimină meepleși). Câteva exemple:
  • Un țăran poate ajunge într-o casă cu baie când evaluează câmpul său în timpul jocului din cauza moșiei.
  • A meeple care primește un bonus de turn de observație nu va merge la o casă cu baie pentru bonus însuși (poate merge doar ca o consecință a evaluării drumului sau orașului pe care îl ocupă).
  • Un abate retras și evaluat în 2. Plasarea unui meeple nu va merge la o casă cu baie.
  • Evaluarea unui teritoriu când primești depeșa #8 nu va trimite meepleul ales la o casă cu baie, din moment ce nu este o evaluare obișnuită care are loc în 3. Declanșarea unei evaluări.
  • Evaluarea cortului de circ cu numai un singur meeple învecinat nu l-ar trimite pe acesta către nicio casă cu baie liberă.
 4. Icon World Black.png Regulile iau în considerare că această acțiune când se evaluează unul sau mai multe teritorii în timpul jocului ca un rezultat al plasării unui cartonaș.
 5. Icon World Black.png Acest alt meeple poate fi oricare meeple al oricărui jucător, chiar și acela care tocmai ce a părăsit casa cu baie.