De Graancirkels

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Crop Circles and the translation is 100% complete.
Other languages:

Algemene informatie en opmerkingen

Markering

De Graancirkels (Mini #7) werd in 2017 uitgebracht voor de nieuwe editie door HiG en maakt deel uit van Big Box 6.

Er verschijnen mysterieuze tekens op de weiden van Carcassonne, die de ridders, struikrovers en boeren van het rijk op een vreemde manier in hun macht houden.

Speelmateriaal

 • 6 landtegels met graancirkels [1]
Tegel met graancirkel

Spelregels

Voorbereiding

Schud de nieuwe landtegels door de andere landtegels en maak er zoals gebruikelijk gedekte stapels van.

Spelverloop

Trek je een tegel met een graancirkel, dan voer je zoals gebruikelijk eerst de normale fasen uit: 1. Landtegel leggen, 2. Een meeple zetten en 3. Puntentellingen afhandelen. Vervolgens volgt de nieuwe fase: 4. Graancirkelactie uitvoeren.

Opmerking: Graancirkels scheden wegen en weiden van elkaar. Op een graancirkel kan geen meeple staan.

4. Graancirkelactie uitvoeren

Na het leggen van tegel met een graancirkel erop, moet je één van de volgende acties kiezen:

A) Afhankelijk van de graancirkel mag [2] je een meeple uit je voorraad bij een eerder ingezette eigen meeple op een landtegel zetten. [3]
OF
B) Afhankelijk van de graancirkel moet je één van je meeples van een project verwijderen en terugnemen in je voorraad.

Vervolgens moeten alle spelers, te beginnen met de speler links van jou, de door jou gekozen actie uitvoeren en jij doet dat als laatste.

Aanvullende spelregels

 • Het soort meeples dat toegevoegd of verwijderd wordt, wordt bepaald door de graancirkel die je gelegd hebt:
Crop Circles C2 Feature Crop Rake.png Graancirkel "mestvork"
Betreft de boeren (op een weide).
Crop Circles C2 Feature Crop Club.png Graancirkel "knuppel"
Betreft de struikrovers (op een weg).
Crop Circles C2 Feature Crop Shield.png Graancirkel "schild"
Betreft de ridders (in een stad).
 • Als A werd gekozen, mag je de meeple alleen op een project plaatsen waar al tenminste één van de betroffen meeples staat (boer bij boer, struikrover bij struikrover, ridder bij ridder). [4]
 • Heb je geen meeples van het aangegeven type in het spel, maar heb jij de tegel gelegd, dan moet je toch A of B kiezen.
 • Als je geen meeples van het aangegeven type in het spel hebt [5], dan kun je de aangegeven actie niet uitvoeren en word je overgeslagen.
 • Nadat alle spelers de gekozen actie hebben uitgevoerd, gaat het spel verder met de speler links van je. [6]
Voorbeeld van A)
 1. Rood legt een tegel met graancirkel "schild" en zet er een meeple op als ridder. Rood kiest actie A. Elke speler mag nu een ridder bij een eerder gezette eigen ridder zetten. [7]
 2. Green heeft een ridder in het spel en zet er een bij.
 3. Blue heeft geen ridders in het spel en doet dus niets.
 4. Rood zet een extra ridder bij de ridder die hij eerder in zijn beurt gezet heeft. Rood mag de ridder niet op het stadsdeel linkboven op die tegel zetten, omdat rood daar niet al een ridder had staan (je had de extra ridder wel bij de eigen ridder linksboven kunnen zetten [8]).
Voorbeeld van B)
 1. Groen legt een tegel met de graancirkel "mestvork" en zet er een meeple op als ridder. Daarmee is de stad afgebouwd dus groen krijgt 4 punten. Vervolgens kiest groen actie B.
 2. Blauw neemt zijn boer terug in voorraad.
 3. Rood neemt zijn boer terug in voorraad.
 4. Groen heeft geen boeren in het spel en doet niets.

Tegelverdeling

Aantal tegels: 6

Crop Circles C2 Tile A.jpg x1
 
Crop Circles C2 Tile B.jpg x1
 
Crop Circles C2 Tile C.jpg x1
(F)
Crop Circles C2 Tile D.jpg x1
 
Crop Circles C2 Tile E.jpg x1
 
Crop Circles C2 Tile F.jpg x1
 

Op één van de tegels staat een kleine illustratie. De letter tussen haakjes geeft aan welke illustratie op de tegel staat:

Feature Farmhouse C2.png
F | Boerderij

Voetnoten

Ga voor licentie en uitleg over de pictogrammen naar de pictogrammen pagina.

 1. Icon Open Book.png Graancirkels (de gele gebieden) zijn zelfstandige elementen en scheiden wegen en weiden van elkaar. (1/2013)
 2. Icon Double Arrow Black.png Volgens de ZMG spelregels is het zetten van een meeple verplicht tenzij de speler er geen meer heeft. Dit verschil kan het gevolg zijn van een foutieve vertaling.
 3. Icon Double Arrow Black.png De spelregels van ZMG geven aan dat je de meeple zet op "een project waar je al een meeple hebt", d.w.z. dat de meeple op elke tegel gezet kan worden van een project met een meeple van die speler. Dit verschil kan het gevolg zijn van een foutieve vertaling.
  Dit verschil heeft overduidelijk gevolgen, bijvoorbeeld in combinatie met Uitbr. 3 - De Draak, de Fee & de Jonkvrouw en Uitbr. 4 - De Toren, aangezien de spelregels van ZMG spelers toestaan de extra meeple op een andere tegel te plaatsen dan de meeple die er al staat. Dat geeft spelers de mogelijkheid om hun kansen te verbeteren tegen de draak of de toren.
 4. Icon Open Book.png Elke meeple die op een weg kan worden gezet wordt als struikrover beschouwd. Elke meeple die in een stad kan worden gezet wordt als ridder beschouwd.
 5. Icon Double Arrow Black.png In de ZMG spelregels staat hier de aanvullende voorwaarde "en de tegel niet gelegd hebt", wat onnodig is omdat de zin dan zo uitgelegd kan worden dat de actieve speler de actie altijd moet uitvoeren, zelfs als hij of zij geen meeples van het aangegeven type in het spel heeft.
 6. Icon Open Book.png Na de graancirkelactie gaat de speler die aan de beurt is door met nog uitstaande acties van diens beurt zoals het verwijderen van een ridder uit een door een klooster belegerde stad (zie Belegeraars - Katharen - Belegering) of het uitvoeren van het tweede deel van een dubbele beurt (zie Uitbr. 2 - Kooplieden & Bouwmeesters). Nadat alle uitstaande acties zijn uitgevoerd, gaat de beurt naar de volgende speler.
 7. Icon Double Arrow Black.png In de spelregels van ZMG is deze laatste zin weggelaten.
 8. Icon Double Arrow Black.png Deze verduidelijking ontbreekt in de spelregels van ZMG.