Hărți Carcassonne - Regulile de bază

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Carcassonne Maps - Basic Rules and the translation is 100% complete.
Other languages:


Informații generale și comentarii

Hărți Carcassonne a fost lansat original de HiG în 2019 începând cu harta Germaniei. Mai târziu în acel an, au fost lansate hărți adiționale: Benelux, Franța, Marea Britanie și Peninsula iberică (intitulată Península Ibérica). Au fost urmate în 2020 de încă două hărți: Estul SUA și Vestul SUA.

Adițional, Swan Panasia a lansat harta Taiwanului în 2021. În 2022, Swan Panasia a lansat de asemenea celelalte 7 hărți disponibile din partea HiG. Aceste hărți includ numele orașelor în chineză, așa că sunt o versiune adaptată a celei originale. Aceste schimbări nu afectează regulile.

În 2022, HiG a lansat harta Ucrainei și cea a Taiwanului. Până în acest punct, toate hărțile au urmat stilul celei de a doua ediții (C2).

În 2023, HiG a lansat harta Țărilor Nordice, numită Țările Nordice, în a treia ediție (C3), laolaltă cu toate celelalte hărți convertite în această ediție.[1]

Hărți Carcassonne oferă o variantă pentru ediția nouă care oferă jucătorilor o posibilitate nouă de a juca Carcassonne prin plasarea de cartonașe pe o hartă. HiG sugerează unele variații de reguli, dar de asemenea încurajează jucătorii să își creeze propriile lor variante.

Conținut

Hărțile Carcassonne în C2 (9 articole)
Hărțile Carcassonne în C3 (10 articole, cu adăugarea Hărții Țărilor Nordice)
  • 1 Hartă Carcassonne (sau 2 Hărți Carcassonne dacă se combină Hărțile SUA)
În plus, ai nevoie de:
  • Cartonașe: Este recomandat să se joace cu cartonașele jocului de bază și cu prima și a doua extensie, adică cu Ext. 1 - Hanuri și catedrale și Ext. 2 - Negustori și constructori (pentru până la 114 cartonașe).[2] Dacă se folosește un Big Box cu cele șapte Mini-uri, altă opțiune este să se joace cu jocul de bază, prima extensie, adică Ext. 1 - Hanuri și catedrale, și Mini-urile #4 până la #7 (pentru până la 120 de cartonașe).[3] Jucătorii pot combine orice vor să încerce. Pentru fiecare hartă există o recomandare de un număr de cartonașe care să fie utilizat. Este mai bine să jucați fără regulile adiționale și pioni speciali și meepleșii extensiilor și să utilizați doar cartonașele.
Numărul de cartonașe recomandate pentru fiecare hartă diferă:
  • Benelux: 110-120 de cartonașe
  • Franța: 110-120 de cartonașe
  • Germania (Deutschland): 110-120 de cartonașe
  • Marea Britanie: 90-100 de cartonașe
  • Peninsula Iberică (Península Ibérica): 110-120 de cartonașe
  • Țările Nordice: 115-125 de cartonașe
  • Taiwan: 100-110 cartonașe[4]
  • Ucraina: 110-120 de cartonașe
  • Vestul SUA: 110-120 de cartonașe
  • Estul SUA: 110-120 de cartonașe
  • Vestul SUA + Estul SUA: 220-240 de cartonașe (Vei avea nevoie de două ori mai multe cartonașe)
  • Meepleși: Dacă este posibil, fiecare jucător ar trebui să joace cu 9 în loc de 7 meepleși (+ 1 meeple pe tabla de scor)[5]


Reguli

Pregătire

Configurarea Hărților europene

Există câteva pătrate de început pe fiecare hartă. Pe fiecare pătrat există un orășel mic și fiecare sunt marcate cu un contur roșu. Trebuie să începi cu cel puțin 2 cartonașe de început. Ia cartonașul de început (cu versoul mai închis) și 1 sau 2 cartonașe aleatorii și plasează-le pe 2 până la 3 pătrate de început. Îți începi jocul prin plasarea primului tău cartonaș lângă aceste cartonașe.

Exemplu: Niște pătrate de început de la hărți diferite[6]

Următorul tabel detaliază numărul cartonașelor de început de folosit pentru fiecare hartă:[7]

Hartă Carcassonne Cartonașe de început folosite Cartonașe de început totale
Benelux 2 3
Franța 2 3
Germania 2 3
Marea Britanie 3 3
Peninsula Iberică (Península Ibérica) 3 4

Dacă joci după regulile jocului de bază și fără regulile extensiei Jetoane de hărți, pur și simplu ignori printurile adiționale de pe hărți (de exemplu, sticlele de vin de pe Harta Franței, liniile colorate de pe Harta Peninsulei Iberice, insulele de pe Harta Beneluxului ș.a.m.d.). Regulile generale rămân la fel, și sunt adăugate câteva reguli noi când se utilizează Jetoanele de hărți.

(Notă: pentru a face citirea mai ușoară, se vor utiliza cuvintele oraș mare și orășel chiar dacă aceste cuvinte nu reprezintă întotdeauna realitatea).


Configurarea Hărții Țărilor Nordice

Există câte trei pătrate de început pe fiecare hartă. Sunt marcate cu un contur maro și trebuie să începi cu 2 dintre ele. Ia cartonașul de început (cu versoul mai închis) și 1 cartonaș aleatoriu și plasează-le pe cele 2 pătrate de început alese de pe hartă. Îți începi jocul prin plasarea primului tău cartonaș lângă aceste cartonașe.

Exemplu: Pătratele de început de la harta Țărilor Nordice

Dacă joci după regulile jocului de bază și fără regulile extensiei Jetoane de hărți, pur și simplu ignori printurile adiționale de pe hartă cu excepția obiectivelor. Regulile generale rămân la fel, și sunt adăugate câteva reguli noi când se utilizează Jetoane de hărți.

(Notă: pentru a face citirea mai ușoară, se vor utiliza cuvintele oraș mare și orășel chiar dacă aceste cuvinte nu reprezintă întotdeauna realitatea).


Configurarea Hărții Taiwanului

Există două pătrate de început pe hartă. Pe fiecare pătrat există un munte și sunt marcate cu un contur roșu.[8] Trebuie să începi cu aceste 2 cartonașe de început. Ia cartonașul de început (cu versoul mai închis) și 1 cartonaș aleatoriu și plasează-le pe cele 2 pătrate de început. Îți începi jocul prin plasarea primului tău cartonaș lângă aceste cartonașe.

Exemplu: Cartonașele de început de la harta Taiwanului

Dacă joci după regulile jocului de bază și fără regulile extensiei Jetoane de hărți nu trebuie să faci nimic special. Regulile generale rămân la fel, și sunt adăugate câteva reguli noi când se utilizează Jetoane de hărți.

(Notă: pentru a face citirea mai ușoară, se vor utiliza cuvintele oraș mare și orășel chiar dacă aceste cuvinte nu reprezintă întotdeauna realitatea).


Configurarea Hărții Ucrainei

Există câte trei pătrate de început pe fiecare hartă. Sunt marcate cu un contur maro și trebuie să începi cu 2 dintre ele. Ia cartonașul de început (cu versoul mai închis) și 1 cartonaș aleatoriu și plasează-le pe cele 2 pătrate de început alese de pe hartă. Îți începi jocul prin plasarea primului tău cartonaș lângă aceste cartonașe.

Exemplu: Pătratele de început de la harta Ucrainei

Dacă joci după regulile jocului de bază și fără regulile extensiei Jetoane de hărți, pur și simplu ignori printurile adiționale de pe hartă (de exemplu, spațiile Chumak). Regulile generale rămân la fel, și sunt adăugate câteva reguli noi când se utilizează Jetoane de hărți.

(Notă: pentru a face citirea mai ușoară, se vor utiliza cuvintele oraș mare și orășel chiar dacă aceste cuvinte nu reprezintă întotdeauna realitatea).


Configurarea Hărților SUA

Există două pătrate de început pe fiecare hartă. Sunt marcate cu un contur maro și trebuie să începi cu amândouă. Ia cartonașul de început (cu versoul mai închis) și un cartonaș aleatoriu și plasează-le pe cele 2 pătrate de început de pe hartă. Îți începi jocul prin plasarea primului tău cartonaș lângă aceste cartonașe.

Vestul SUA: Pătratele de început pe Harta Vestului SUA marcate cu săgeți.
Estul SUA: Pătratele de început pe Harta Estului SUA marcate cu săgeți.

Dacă joci după regulile jocului de bază și fără regulile extensiei Jetoane de hărți, pur și simplu ignori printurile adiționale de pe hărți. Regulile generale rămân la fel, și sunt adăugate câteva reguli noi când se utilizează Jetoane de hărți.

(Notă: pentru a face citirea mai ușoară, se vor utiliza cuvintele oraș mare și orășel chiar dacă aceste cuvinte nu reprezintă întotdeauna realitatea).

Cazuri speciale pentru Hărțile SUA

Jucarea cu doar o singură hartă a SUA

Dacă utilizezi doar una dintre cele două hărți, pătratele de jumătate de mărime de pe latura dreaptă a Hărții Vestului SUA și respectiv de pe latura stângă a Hărții Estului SUA nu sunt parte din joc. Nu pot fi plasate cartonașe acolo.

Jucarea doar cu Harta Vestului SUA: Pătratele de jumătate de mărime de pe latura dreaptă marcate aici cu roșu nu pot fi utilizate.
Jucarea doar cu Harta Estului SUA: Pătratele de jumătate de mărime de pe latura stângă marcate aici cu roșu nu pot fi utilizate.

Jucarea cu ambele hărți ale SUA

De asemenea, poți juca utilizând ambele hărți în același timp. Când faceți asta, luați în considerare următoarele:

  • Așezați Harta Estului SUA peste Harta Vestului SUA până când ajungeți la linia punctată și fixați-le împreună cu bandă adezivă.
  • Deoarece pătratele de jumătate de pe marginile hărților formează pătrate de mărime completă atunci când utilizați ambele hărți, puteți plasa cartonașe pe acele pătrate.
  • Utilizați de două ori mai multe cartonașe, deci 220-240 de cartonașe.[9]
  • Plasați cartonașe pe toate cele 4 cartonașe de început.
  • Regulile rămân aceleași, dar țineți minte că cele două hărți formează o singură hartă mare.
Jucarea cu ambele Hărți ale SUA: Hărțile se suprapun utilizând linia punctată (vezi cercul) ca referință, formând pătrate de mărime completă unde pot fi plasate cartonașe ca în mod normal. Rezultatul este o singură hartă mare.

Desfășurarea jocului

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Ai voie să plasezi un cartonaș pe un pătrat pre-printat. Ca în mod obișnuit, trebui să plasezi un cartonaș lângă unul deja plasat.

Exemplul 1: Plasezi un cartonaș compatibil lângă cartonașul de început (în Rostock,[10] de exemplu).

Orașe mari

Pe pătratele cu cartonașe printate cu orașe mari (de exemplu Berlin, Londra, Paris, Amsterdam sau Barcelona) nu poți plasa cartonașe. Imediat după ce plasezi un cartonaș lângă un cartonaș de oraș, este conectat. De acum, oricine poate plasa un cartonaș lângă cartonașul de oraș.

Exemplu 2: Ai conectat Berlin în vest cu un cartonaș compatibil. De acum, oricine are voie să plaseze un cartonaș pe pătratele adiacente.

Orășele

Pătratele cu orășele (cu o casă mică, de exemplu Bremen, Bordeaux, Oxford, Strasbourg, Utrecht, Salamanca...) au valoarea unor pătrate normale. Ai voie să plasezi cartonașe în conformitate cu regulile generale. La unele hărți, regulile pentru aceste cartonașe diferă. Găsești unele variante în secțiunea Variante de mai jos.

Exemplul 3: Pe acest pătrat ai voie să plasezi cartonașe în conformitate cu regulile generale.

Pătrate de la margine cu oraș sau drum adiacent

Oriunde există orașe sau drumuri tipărite la „marginea” hărții, trebuie să plasezi un cartonaș compatibil.


Examplul 4: Aici un oraș de la margine a fost conectat cu un cartonaș compatibil.
Examplul 5: Aici un drum de la margine a fost conectat cu un cartonaș compatibil.

Pătrate de la margine fără conexiune

„Marginea” hărții este neutră, ceea ce înseamnă că ai voie să îți plasezi cartonașul în modul în care vrei dacă nu există dacă nu există orașe sau drumuri pre-printate.

Exemplul 6: În acest caz, nu contează cum îți plasezi cartonașele (cu privire la margine).

Rutele de bac (harta Beneluxului, harta Peninsulei Iberice, harta Țărilor Nordice și harta Taiwanului)

Dacă ai conectat o rută de bac cu un drum, oricine are voie să continue această conexiune la celălalt capăt al drumului.

Exemplul 7: Bacul a fost conectat iar acum fiecare jucător are voie să plaseze un cartonaș compatibil la celălalt capăt al drumului.

Valuri (harta Beneluxului și harta Țărilor Nordice)

Există trei pătrate marcate cu valuri pe harta Beneluxului. Nu poți plasa un cartonaș de teren pe aceste pătrate.

Exemplul 8: Un pătrat cu valuri, unde nu poate fi plasat niciun cartonaș.

Pătrate de insulă cu blazoane (harta Peninsulei Iberice și harta Taiwanului)

Poți plasa cartonașe pe pătratele insulelor de pe harta Peninsulei Iberice doar dacă au fost conectate de la zona continentală cu o rută de bac. Dacă plasezi un cartonaș pe un pătrat cu un blazon, vei primi imediat 2 puncte pentru fiecare blazon.

Exemplul 9: Insula a fost conectată cu zona continentală. Plasezi un cartonaș pe insulă și primești imediat 4 puncte (pentru cele două blazoane).

Obiective nordice (harta Țărilor Nordice)

Nu poți plasa un cartonaș de teren pe un obiectiv. Dar poți plasa orice cartonaș lângă el. Precum la un pătrat de margine, toate teritoriile sunt închise la latura obiectivului. Atunci când un obiectiv este descoperit la o latură, nu poți automat să plasezi cartonașe la celelalte laturi (spre deosebire de cum este la un oraș printat).[11]

Exemplul 10: Un obiectiv nordic, unde nu poate fi plasat niciun cartonaș.
2. Plasarea unui meeple

După ce ai plasat un cartonaș, ai voie să plasezi un meeple în conformitate cu regulile generale.

3. Declanșarea unei evaluări

Un blazon îți dă 2 puncte adiționale în oricare evaluare, indiferent dacă este parte a unui drum sau oraș.

1) Orașe mari

Dacă finalizezi un oraș mare se evaluează în conformitate cu regulile generale. Cartonașele de oraș pre-printate sunt evaluate în același mod ca și cartonașele de oraș normale. Blazoanele aduc puncte adiționale.

Exemplul 1: Berlin este finalizat. Drept deținător, tu primești 20 de puncte (6 cartonașe + 4 blazoane [2 puncte pentru fiecare blazon]).

2a) Pătrate de la margine cu oraș sau drum adiacent

Drumurile care se termină la margine sunt finalizate automat aici. Orașele sau drumurile pre-printate sunt evaluate ca cartonașele normale. Blazoanele aduc puncte adiționale.

Exemplul 2: Drumul tău este finalizat (se termină în Danemarca).[10] Tu primești 8 puncte (4 puncte pentru 4 segmente de drum și 4 puncte pentru blazoane).
Exemplu 3: Orașul tău este finalizat. Tu primești 10 puncte (3 cartonașe de oraș + 2 blazoane [2 puncte pentru fiecare blazon]).

2b) Pătrate de la margine fără o conexiune

Un oraș, drum sau câmp plasat la margine (lângă nori sau mare) este văzut ca finalizat. Se evaluează în conformitate cu regulile normale.

Exemplul 4: Orașul (jumătatea de oraș) tău este finalizat datorită marginii. Tu primești 2 puncte.

3) Rutele de bac

O rută de bac îți aduce 1 punct punct pentru drum plus punctele adiționale pentru blazoanele de la această conexiune. Sunt evaluate când drumul este finalizat.

Exemplul 5: Drumul cu ruta de bac este finalizată. Tu primești 7 puncte (3 puncte pentru drum și 4 puncte pentru cele 2 blazoane).

4) Mănăstire la margine

Pentru a finaliza și evalua o mănăstire de la margine nu este necesar să se plaseze 8 cartonașe adiacente. Doar cartonașele înconjurătoare (cu tot cu cartonașele diagonale) trebuie să fie umplute cu cartonașe. Totuși, doar cartonașele „reale” precum și orașele mari pre-printate sunt evaluate.[12]

Exemplul 6: Tu îți evaluezi mănăstirea ta de la margine. Primești 6 puncte (1 punct pentru mănăstire și câte 1 punct pentru cartonașele adiacente).
Evaluarea finală

Ca în mod obișnuit, cartonașele de oraș și blazoanele de orașe sau drumuri care nu au fost finalizate primesc 1 punct fiecare. Blazoanele de la orașele nefinalizate care se termină în orașe învecinate primesc de asemenea 1 punct.

Exemplul 7: Tu primești 4 puncte pentru drumul nefinalizat (3 pentru cartonașe și 1 pentru blazon).
Variant.png
Variante

Orășele

Poți încerca utilizând următoarele reguli adiționale pentru pătratele cu orășele:

  1. Plasarea unui cartonaș pe un pătrat cu orășel îți asigură imediat o tură extra. Poți obține numai 1 tură extra pe această cale în timp ce este tura ta.
  2. Plasarea unui cartonaș pe un pătrat cu orășel costă 2 puncte.
  3. Când se evaluează un drum, primești 2 puncte bonus pentru fiecare orășel care este încă vizibil și se atinge de cartonașele drumului tău (orizontal sau vertical).

Ansamblul cartonașelor

Ediția C3

Hartă Carcassonne: BeneluxHartă Carcassonne: Benelux

Hărți totale: 1
link={{{link}}} ×1

Hartă Carcassonne: FranțaHartă Carcassonne: Franța

Hărți totale: 1
link={{{link}}} ×1

Hartă Carcassonne: GermaniaHartă Carcassonne: Germania

Hărți totale: 1
link={{{link}}} ×1

Hartă Carcassonne: Marea BritanieHartă Carcassonne: Marea Britanie

Hărți totale: 1
link={{{link}}} ×1

Hartă Carcassonne: Peninsula IbericăHartă Carcassonne: Peninsula Iberică (Península Ibérica)

Hărți totale: 1
link={{{link}}} ×1

Hartă Carcassonne: Țările NordiceHartă Carcassonne: Țările Nordice

Hărți totale: 1
link={{{link}}} ×1

Hartă Carcassonne: TaiwanHartă Carcassonne: Taiwan

Hărți totale: 1
link={{{link}}} ×1

Hartă Carcassonne: UcrainaHartă Carcassonne: Ucraina

Hărți totale: 1
link={{{link}}} ×1

Hartă Carcassonne: Estul SUAHartă Carcassonne: Estul SUA

Hărți totale: 1
link={{{link}}} ×1

Hartă Carcassonne: Vestul SUAHartă Carcassonne: Vestul SUA

Hărți totale: 1
link={{{link}}} ×1

Ediția C2

Hartă Carcassonne: BeneluxHartă Carcassonne: Benelux

Hărți totale: 1
link={{{link}}} ×1

Hartă Carcassonne: FranțaHartă Carcassonne: Franța

Hărți totale: 1
link={{{link}}} ×1

Hartă Carcassonne: GermaniaHartă Carcassonne: Germania

Hărți totale: 1
link={{{link}}} ×1

Hartă Carcassonne: Marea BritanieHartă Carcassonne: Marea Britanie

Hărți totale: 1
link={{{link}}} ×1

Hartă Carcassonne: Peninsula IbericăHartă Carcassonne: Peninsula Iberică (Península Ibérica)

Hărți totale: 1
link={{{link}}} ×1

Hartă Carcassonne: TaiwanHartă Carcassonne: Taiwan

Hărți totale: 1
link={{{link}}} ×1

Hartă Carcassonne: UcrainaHartă Carcassonne: Ucraina

Hărți totale: 1
link={{{link}}} ×1

Hartă Carcassonne: Estul SUAHartă Carcassonne: Estul SUA

Hărți totale: 1
link={{{link}}} ×1

Hartă Carcassonne: Vestul SUAHartă Carcassonne: Vestul SUA

Hărți totale: 1
link={{{link}}} ×1

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

  1. Interpretare din partea comunității Această versiune C3 a hărților include unele schimbări minore și de asemenea corectări la anumite probleme întâmpinate la anterioara tipărire C2:
    • Germania:
      • Schimbări (urmând inițiativa schimbărilor incluse în ediția Swan Panasia în 2022):
        • Rostock schimbat în Wismar (nume de orășel într-un pătrat de început)
        • Ruhrgebiet schimbat în Essen + Köln (nume diferite folosite pentru aceleași cartonașe printate cu oraș mare)
      • Corectări:
        • Corectare a drumului către Polonia suprapunând blazon.
    • Taiwan:
      • Schimbări:
        • Adăugarea de orășele lipsă în versiunea inițială de HiG: Yunlin și Miaoli
        • Redenumirea insulelor Pescadores în Penghu, urmând versiunea lansată de Swan Panasia.
        • Includerea munților originali (Mount Snow și Mount Jade) în pătratele de început prezente în ediția de Swan Panasia, dar eliminate ulterior de HiG.
      • Corectări:
        • Redenumirea uneia dintre insulele Lienchiang în Dongyin (numele a fost duplicat din greșeală), urmând versiunea lansată de Swan Panasia în 2022.
    • Ucraina:
      • Corectări:
        • Corectarea greșelii de scriere ce afecta Tscherkassy.
    • Vestul SUA:
      • Corectări:
        • Corectarea greșelilor de scriere ce afectau Albuquerque, San Antonio și Amarillo.
        • Redenumirea lui Toledo în Ely.
  2. Interpretare din partea comunității Asta reprezintă (72 + 18 + 24 =) 114 cartonașe, după cum este indicat de regulile originale pentru Hărți Carcassonne - Germania.
  3. Interpretare din partea comunității Asta reprezintă (72 + 18 + 8 + 8 + 8 + 6 =) 120 de cartonașe, după cum este indicat pentru Hărți Carcassonne Maps - Țările Nordice.
  4. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Pagina hărții Taiwanului de la CundCo sugerează utilizarea a 100-110 cartonașe din cauza dimesniunii mai mici a ei.
    Regulile pentru harta Taiwanului sugerează utilizarea a 125-130 de cartonașe incluzând aceleași extensii ca celelalte hărți, așa că asta pare a fi o greșeală. Pe lângă asta, harta Taiwanului are loc pentru numai 121 de cartonașe.
  5. Clarificare oficială din partea publicatorului Dacă ai nevoie de meepleși adiționali: poți cumpăra seturi cu 2 meepleși normali extra în fiecare culoare (roșu, albastru, negru, galben, verde și roz) pe magazinul online cundco.de.
  6. Interpretare din partea comunității Ia în considerare că Rostock a fost înlocuit cu Wismar în ultimele versiuni ale Hărții Germaniei: versiunea C2 de Swan Panasia și versiunea C3 de HiG.
  7. Interpretare din partea comunității Acestea sunt aceleași figuri necesare pentru fiecare extensie Jetoane de hărți.
  8. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Versiunea C2 a hărții Taiwanului lansată de HiG în 2022 nu a inclus munții în pătratele de început. Totuși, versiunea C3 le-a inclus, urmând inițiativa versiunii lansate de Swan Panasia.
  9. Regulă sau variantă comună a casei Utilizați 250-270 de cartonașe când se joacă cu cele două hărți împreună pentru a vă asigura că partea centrală nu este lăsată goală. (Mulțumiri lui corinthiens13).
  10. 10.0 10.1 Interpretare din partea comunității Acest exemplu presupune că joci cu harta Germaniei.
  11. Interpretare din partea comunității O mănăstire adiacentă cu un obiectiv nordic nu îl va lua în considerare pentru evaluarea sa. Spațiul ocupat de obiectiv este considerat drept o marginea de-a hărții.
  12. Clarificare oficială din partea publicatorului Segmentele de oraș și de drum pre-printate în afară precum și rutele de bac pre-printate și obiectivele nordice nu sunt luate în considerare la evaluarea unei mănăstiri. Prin urmare, evaluarea mănăstirii ia în considerare doar:
    • Cartonașele de teren obișnuite, conform regulilor normale
    • Cartonașele de oraș mare pre-printate care pot fi adiacente cu mănăstirea
    Astfel, teritoriile la evaluările de la marginea hărții iau în considerare diferit cartonașele pre-printate (arătat de asemenea în tabelul de mai jos):
    • Drumurile iau în considerare cartonașele obișnuite, cartonașele pre-printate cu orașe mari cu drumuri, segmentele de drum pre-printate dinafară și rutele de bac.
    • Orașele iau în considerare cartonașele obișnuite, cartonașele de oraș mare pre-printate și segmentele de oraș pre-printate dinafară.
    • Mănăstirile iau în considerare cartonașele obișnuite și cartonașele de oraș mare pre-printate
    Teritoriu Cartonaș de teritoriu pre-printat Cartonaș de oraș mare pre-printat Segment de teritoriu pre-printat dinafară Rută de bac pre-printată Obiectiv nordic
    Drum (segment de drum) (segment de drum)
    Oraș (segment de oraș)
    Mănăstire