Kathedralen en Herbergen

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Inns and Cathedrals and the translation is 90% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎français • ‎italiano • ‎română • ‎русский
Box InnsCathedrals C2 999.png

Algemene informatie en commentaar

Het Kathedralen en Herbergen symbool

Kathedralen en Herbergen is oorspronkelijk uitgegeven door Hans in Glück in 2015. Oorspronkelijk uitgebracht voor de eerste editie in 2002

De uitgaves die geprint zijn in de periode van 2015 tot 2016 hebben een donkere stadsachtergrond.

Speelmateriaal

  • 18 landschaps tegels (te herkennen aan Symbol InnsCathedrals C1C2.png dit maakt het makkelijker bij het scheiden van de tegels) inclusief 6 herbergen en 2 kathedralen.
  • 8 meeples en 1 abt in het roze. Deze nieuwe set meeples geeft je de mogelijkheid om met een zesde persoon te spelen. [1]
Figure Abbot pink.png Figure Meeples8 pink.png
  • 6 grote meeples
Figure MeeplesLarge C2.png
  • 6 punten tegels 50/100[2]
Inns And Cathedrals C2 Tile 50.jpg Voorkant
Inns And Cathedrals C2 Tile 100.jpg Achterkant

Regels

Voorbereiding

Schud de nieuwe landschapstegels met die uit het basisspel en stapel ze zoals normaal op elkaar. Elke speler voegt de grote meeple van hun kleur toe aan hun voorraad.

Kathedralen en Herbergen

1. Het plaatsen van een tegel

De nieuwe landschapstegels worden precies zo geplaatst als in het basisspel. Hun speciale functie heeft een impact op 3. Het scoren van een project.

2. Het plaatsen van een meeple

De regels voor het plaatsen van meeples zijn ongewijzigd ten opzichte van het basisspel. De speciale eigenschappen van de nieuwe landschapstegels worden hieronder uitgelegd.

3. Het scoren van een project

Het scoren van een weg met een herberg erop

Wanneer een speler een weg voltooit met één of meer herbergen, krijgt de scorende speler(s) 2 punten voor elke tegel van deze afgebouwde weg (dit is in plaats van de gebruikelijke 1 punt per tegel).[3]

Voorbeeld: Rood scoort hier 10 punten voor deze weg, omdat er een herberg aan de weg ligt en de weg 5 tegels lang is.
Voorbeeld: Rood scoort hier 10 punten, ook al zijn er twee herbergen op de weg.

LET OP: Tijdens de eindscore, onvolledige wegen met een herberg erop scoren geen punten. Zelfs als die weg normaal gesproken wel punten scoorde, zal de aanwezigheid van een herberg voorkomen dat de weg gescoord kan worden.

Voorbeeld - Eindscore: Deze weg is onvolledig. Rood krijgt geen punten, want er staat een herberg naast de weg.

Het scoren van een stad met een kathedraal erin

Wanneer een speler een stad voltooit met één of beide kathedralen, alle scorende spelers ontvangen elk 3 punten per tegel en wapenschild voor de voltooide stad (in plaats van de gebruikelijke 2 punten).

Voorbeeld: Je scoort 27 punten voor deze stad: 9 x 3 = 27 (7 tegels en 2 schildjes).

 Icon Open Book.png Question: Is het toegestaan om kathedralen in andermans steden te plaatsen?

Answer: Ja, dat is toegestaan, dit is erg praktisch richting het einde van het spel, hierdoor kan het punten kosten voor een grote stad van je tegenstander. Hetzelfde geldt voor wegen met een herberg.


LET OP: Tijdens de eindscore, onvolledige steden met een kathedraal erin scoren geen punten. Zelfs als die stad normaal gesproken wel punten scoorde, zal de aanwezigheid van een kathedraal voorkomen dat de stad gescoord kan worden.

Voorbeeld - Eindscore: Deze stad is niet afgebouwd. Je scoort geen punten, want er is een kathedraal in de stad.

De grote meeple

1. Het plaatsen van een tegel

De nieuwe landschapstegels worden precies zo geplaatst als in het basisspel. Hun speciale functie heeft een impact op stap 3.

2. Het plaatsen van een meeple

In plaats van een normale in uw beurt te plaatsen, kunt u ook uw grote meeple plaatsen. De plaatsingsregels voor een grote meeple zijn hetzelfde als die voor een kleine.

3. Het scoren van een project met een grote Meeple

Bij het scoren van een project waar een grote meeple aanwezig is, telt de grote meeple als 2 normale meeples om te bepalen welke speler de meerderheid heeft.
Onthoud dat alle spelers die een gelijke meerderheid hebben bij het voltooien van een project alle punten scoren. Als je meer meeples in een project hebt dan een van de andere spelers, scoor je alle punten van dat project en scoren de andere spelers niks. [4]
Na het scoren gaan alle grote meeples van het voltooide project terug naar de voorraad van hun speler.

Na het scoren worden alle grote meeples in het gescoorde project teruggenomen naar de voorraad van hun eigenaar en deze kunnen in een latere beurt opnieuw worden gebruikt.

Je hebt een grote meeple in de stad, terwijl de zwarte speler zijn meeple normaal is, hierdoor heb jij de meerderheid. De stad wordt gescoord, en jij scoort 8 punten, maar de zwarte speler scoort geen punten.
Je hebt een grote meeple in de stad, terwijl de zwarte speler twee normale meeples in de stad heeft. Jullie hebben samen een gezamenlijke meerderheid, en beiden scoren 12 punten tijdens het scoren van de stad.

Als je een grote meeple als boer gebruikt (zoals hieronder is te zien), en je plaatst deze op het veld, zoals je ook met een normale meeple zou doen. De grote meeple telt dan als 2 boeren in dat veld.

Voorbeeld: Je plaatst jouw grote meeple in het veld als boer. De blauwe speler heeft alleen een normale meeple daar, dit betekend dat jij de meerderheid in het veld hebt. Je scoort 9 punten voor de drie afgebouwde steden.

De puntentegels

De puntentegels worden alleen gebruikt bij het scoren.

3. Scoring a feature

These new points tiles make keeping track of your score easier. If you manage to complete a lap of the scoreboard (=50 points), you take a points tile. Put it in front of you on the side that shows 50 points. Then, you continue adding your score normally. At the end of the game, simply add 50 points to your score.

Als het je lukt om nog een keer rond het scorebord te gaan, draai je je puntentegel om naar de 100 kant.

Gebruik een extra puntentegel als het je weer lukt om rond het scorebord te gaan.

Example: You have 48 points and score 4 points. You’ve completed a lap around the scoreboard and take a points tile, which you keep in front of you to represent 50 points.

Verduidelijking van de nieuwe landschaps tegels

Inns And Cathedrals C2 Tile H.jpg Deze tegel heeft 4 verschillende stadssegmenten met één weiland en in het midden ligt een tuin.
   
Inns And Cathedrals C2 Tile C.jpg Deze tegel splitst de wegen in drie afzonderlijke wegen. De herberg telt voor de weg naar links en de weg naar rechts, maar niet de weg naar beneden.
   
Inns And Cathedrals C2 Tile D.jpg Dit klooster splitst de weg in twee aparte wegen.
   
Inns And Cathedrals C2 Tile I.jpg Struikrovers mogen niet op de kleine wegsegmenten worden geplaatst; ze zijn er alleen om de velden te beperken. Het kruispunt splitst de weg in twee afzonderlijke wegen.

Andere uitbreidingen

Symbol Tower C1C2.png De Toren

Het losgeld voor een gevangen, grote meeple is hetzelfde als voor elke andere meeple.

 Icon Open Book.png Question: [Wanneer gevangen genomen door een toren,] is het losgeld voor een grote meeple verdubbeld?

Answer: Nee: hij mag dan groot zijn, maar het blijft nog steeds één persoon.

Tegel distributie

Totale aantal tegels: 18

Inns And Cathedrals C2 Tile A.jpg x1
(H)
Inns And Cathedrals C2 Tile B.jpg x1
(G)
Inns And Cathedrals C2 Tile C.jpg x1
(P)
Inns And Cathedrals C2 Tile D.jpg x1
 
Inns And Cathedrals C2 Tile E.jpg x1
(F)
Inns And Cathedrals C2 Tile F.jpg x1
(D)
Inns And Cathedrals C2 Tile G.jpg x1
(W)
Inns And Cathedrals C2 Tile H.jpg x1
(G)
Inns And Cathedrals C2 Tile I.jpg x1
 
Inns And Cathedrals C2 Tile J.jpg x1
(H)
Inns And Cathedrals C2 Tile Ka.jpg x1
 
Inns And Cathedrals C2 Tile Kb.jpg x1
 
Inns And Cathedrals C2 Tile L.jpg x1
 
Inns And Cathedrals C2 Tile M.jpg x1
 
Inns And Cathedrals C2 Tile N.jpg x1
 
Inns And Cathedrals C2 Tile O.jpg x1
(F)
Inns And Cathedrals C2 Tile P.jpg x1
(W)
Inns And Cathedrals C2 Tile Q.jpg x1
 

Op sommige tegels zijn kleine illustraties te vinden. De letters tussen de haakjes geven aan welke afbeelding op welke tegel staat:


Feature Garden C2.png
G | Tuin
Feature Farmhouse C2.png
F | Boerderij
Feature WaterTower C2.png
W | Water Toren
Feature Highwayman C2.png
H | Struikrovers
Feature Pigsty C2.png
P | Varkensstal
Feature Donkeys C2.png
D | Ezel stal

Totale aantal tegels: 6 [5]

Inns And Cathedrals C2 Tile 50.jpg x6 [5]

Voetnoten

Ga voor licentie en uitleg over de pictogrammen naar de pictogrammen pagina.

  1. Icon Double Arrow Black.png Betreffende Big Box 6, de zesde set roze meeples en punttegels maakt deel uit van het basisspel en wordt daar beschreven.
  2. Icon Double Arrow Black.png Wanneer de Big Box 6 wordt gebruikt, bevat deze een extra set meeples (roze) en tegels om de punten bij te houden (50/100). De Big Box 6 bevat 8 punten tegels in plaats van de gebruikelijke 6.
  3. Icon World Black.png Merk op dat een herberg alleen het weggedeelte(s) beïnvloedt waar het direct aan grenst, dus niet alle segmenten op de tegel.
  4. Icon Open Book.png Een speler met een grote meeple scoort NIET twee keer zoveel punten. De grote meeple telt exact hetzelfde als twee kleine meeples; voor twee meeples in een stad, op een weg of op een weiland scoor je maar één keer punten. De enigste functie die de grote meeple heeft is om sneller de meerderheid te verkrijgen. Een voorbeeld, in een klooster scoort de grote meeple even veel punten als de kleinere meeples.
  5. 5.0 5.1 Cite error: Invalid <ref> tag; no text was provided for refs named points-tiles