Kathedralen en Herbergen

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Inns and Cathedrals and the translation is 93% complete.
Outdated translations are marked like this.
Box InnsCathedrals C2 999.png

Algemene informatie en commentaar

Het Kathedralen en Herbergen symbool

Kathedralen en Herbergen is oorspronkelijk uitgegeven door Hans in Glück in 2015. Oorspronkelijk uitgebracht voor de eerste editie in 2002

De uitgaves die geprint zijn in de periode van 2015 tot 2016 hebben een donkere stadsachtergrond.

Speelmateriaal

  • 18 landschaps tegels (te herkennen aan Symbol InnsCathedrals C1C2.png dit maakt het makkelijker bij het scheiden van de tegels) inclusief 6 herbergen en 2 kathedralen.
  • 8 meeples en 1 abt in het roze. Deze nieuwe set meeples geeft je de mogelijkheid om met een zesde persoon te spelen. [1]
Figure Abbot pink.png Figure Meeples8 pink.png
  • 6 grote meeples
Figure MeeplesLarge C2.png
  • 6 punten tegels 50/100[2]
Inns And Cathedrals C2 Tile 50.jpg Voorkant
Inns And Cathedrals C2 Tile 100.jpg Achterkant

Regels

Voorbereiding

Schud de nieuwe landschapstegels met die uit het basisspel en stapel ze zoals normaal op elkaar. Elke speler voegt de grote meeple van hun kleur toe aan hun voorraad.

Kathedralen en Herbergen

1. Het plaatsen van een tegel

De nieuwe landschapstegels worden precies zo geplaatst als in het basisspel. Hun speciale functie heeft een impact op 3. Het scoren van een project.

2. Het plaatsen van een meeple

De regels voor het plaatsen van meeples zijn ongewijzigd ten opzichte van het basisspel. De speciale eigenschappen van de nieuwe landschapstegels worden hieronder uitgelegd.

3. Het scoren van een project

Het scoren van een weg met een herberg erop

Wanneer een speler een weg voltooit met één of meer herbergen, krijgt de scorende speler(s) 2 punten voor elke tegel van deze afgebouwde weg (dit is in plaats van de gebruikelijke 1 punt per tegel).[3]

Voorbeeld: Rood scoort hier 10 punten voor deze weg, omdat er een herberg aan de weg ligt en de weg 5 tegels lang is.
Voorbeeld: Rood scoort hier 10 punten, ook al zijn er twee herbergen op de weg.

LET OP: Tijdens de eindscore, onvolledige wegen met een herberg erop scoren geen punten. Zelfs als die weg normaal gesproken wel punten scoorde, zal de aanwezigheid van een herberg voorkomen dat de weg gescoord kan worden.

Voorbeeld - Eindscore: Deze weg is onvolledig. Rood krijgt geen punten, want er staat een herberg naast de weg.

Het scoren van een stad met een kathedraal erin

Wanneer een speler een stad voltooit met één of beide kathedralen, alle scorende spelers ontvangen elk 3 punten per tegel en wapenschild voor de voltooide stad (in plaats van de gebruikelijke 2 punten).

Voorbeeld: Je scoort 27 punten voor deze stad: 9 x 3 = 27 (7 tegels en 2 schildjes).

 Icon Open Book.png Question: Is het toegestaan om kathedralen in andermans steden te plaatsen?

Answer: Ja, dat is toegestaan, dit is erg praktisch richting het einde van het spel, hierdoor kan het punten kosten voor een grote stad van je tegenstander. Hetzelfde geldt voor wegen met een herberg.


LET OP: Tijdens de eindscore, onvolledige steden met een kathedraal erin scoren geen punten. Zelfs als die stad normaal gesproken wel punten scoorde, zal de aanwezigheid van een kathedraal voorkomen dat de stad gescoord kan worden.

Voorbeeld - Eindscore: Deze stad is niet afgebouwd. Je scoort geen punten, want er is een kathedraal in de stad.

De grote meeple

1. Het plaatsen van een tegel

De nieuwe landschapstegels worden precies zo geplaatst als in het basisspel. Hun speciale functie heeft een impact op stap 3.

2. Het plaatsen van een meeple

In plaats van een normale in uw beurt te plaatsen, kunt u ook uw grote meeple plaatsen. De plaatsingsregels voor een grote meeple zijn hetzelfde als die voor een kleine.

3. Een scoren met een grote meeple

Bij het scoren van een actie waar een grote meeple aanwezig is, telt de grote meeple als 2 normale meeples om te bepalen welke speler de controle heeft.
Onthoud dat alle spelers die gelijk staan voor de controle over een kenmerk alle punten krijgen. Als jij meer pionnen hebt dan een van de andere spelers, krijg jij alle punten voor dat onderdeel en de andere spelers krijgen niets.. [4]

Na het scoren worden alle grote meeples in het gescoorde project teruggenomen naar de voorraad van hun eigenaar en deze kunnen in een latere beurt opnieuw worden gebruikt.


Voorbeeld: Red plaats deze tegel (zie de pijl), waarmee de stad compleet is. Red hebben een grote meeple in de stad, terwijl de Zwarte is meeple normaal, waardoor je controle krijgt. De stad scoort, en jij scoort 8 points, maar de Zwarte speler scoort geen punten.
Voorbeeld: De Zwarte speler plaatst deze tegel (zie de pijl), waarmee de stad voltooid is. Red hebben een grote meeple in de stad, terwijl de Zwarte speler heeft twee normale meeples. Jullie hebben beiden controle, en beiden scoren 12 punten voor het scoren van de stad.

Als je een grote meeple als boer gebruikt (zoals hieronder is te zien), en je plaatst deze op het veld, zoals je ook met een normale meeple zou doen. De grote meeple telt dan als 2 boeren in dat veld.

Voorbeeld: Je plaatst jouw grote meeple in het veld als boer. De blauwe speler heeft alleen een normale meeple daar, dit betekend dat jij de meerderheid in het veld hebt. Je scoort 9 punten voor de drie afgebouwde steden.

De puntentegels

De puntentegels worden alleen gebruikt bij het scoren.

3. Een actie scoren

Deze nieuwe puntentegels maken het makkelijker om je score bij te houden. Als je erin slaagt om een ronde van het scorebord te voltooien (=50 punten), neem je een puntentegel. Deze leg je voor je neer aan de kant waar 50 punten staan. Daarna ga je normaal verder met het optellen van je score. Aan het einde van het spel tel je gewoon 50 punten bij je score op.

Whenever your scoring meeple reaches or passes the 0 space again, take a points tile, and place it in front of you with the 50 side face-up, flipping the tile to the 100 side if you reach or pass the 0 space again. Continue to take and flip point tiles as necessary if you reach or pass the 0 space additional times.

At the end of the game, simply add the points represented by your scoring tiles to your score on the scoreboard.

Voorbeeld: Yje hebt 48 punten en scoort 4 punten. Je hebt een rondje om het scorebord gemaakt en neemt een puntentegel, die je voor je houdt om 50 punten te vertegenwoordigen.

Verduidelijking van de nieuwe landschaps tegels

Inns And Cathedrals C2 Tile Example 02.png Deze tegel toont vier verschillende stadsdelen en een veld met een tuin in het midden.
   
Inns And Cathedrals C2 Tile Example 03.png Een kruispunt zonder dorp in het midden splitst ook wegen. Daarom zijn er 3 wegen op deze tegel. De herberg telt voor de weg naar links en de weg naar rechts, maar niet voor de weg naar beneden.
   
Inns And Cathedrals C2 Tile Example 04.png De twee wegsegmenten op deze tegel eindigen bij het klooster.
   
Inns And Cathedrals C2 Tile Example 01.png Meeples mogen niet op de kleine wegsegmenten geplaatst worden; ze zijn er alleen om de velden te begrenzen. De wegsegmenten aan beide zijden eindigen bij het kruispunt met het dorp.
   
Inns And Cathedrals C2 Field Example 01.png Het veld eindigt in deze hoek bij de punt van de pijl.

Andere uitbreidingen

Symbol Tower C1C2.png Uitb.De Toren

Het losgeld voor een gevangen, grote meeple is hetzelfde als voor elke andere meeple.

 Icon Open Book.png Question: [Wanneer gevangen genomen door een toren,] is het losgeld voor een grote meeple verdubbeld?

Answer: Nee: hij mag dan groot zijn, maar het blijft nog steeds één persoon.

Symbol CountKingRobber C1C2.png uitb. 6 - Graaf, Koning en Consorten

Deze uitbreiding bevat een Rivier II tegel met een herberg. In tegenstelling tot andere herbergen, heeft deze een geel dak:

River II C2 Tile D.jpg

Symbol BridgesCastlesBazaars C1C2.png uitb. 8 - Bruggen, Burchten en Bazaars

Deze uitbreiding bevat twee tegels met een herberg:

Bridges Castles Bazaars C2 Tile C.jpg
Bridges Castles Bazaars C2 Tile J.jpg

Tegel distributie

Totale aantal tegels: 18

Inns And Cathedrals C2 Tile A.jpg x1
(H)
Inns And Cathedrals C2 Tile B.jpg x1
(G)
Inns And Cathedrals C2 Tile C.jpg x1
(P)
Inns And Cathedrals C2 Tile D.jpg x1
 
Inns And Cathedrals C2 Tile E.jpg x1
(F)
Inns And Cathedrals C2 Tile F.jpg x1
(D)
Inns And Cathedrals C2 Tile G.jpg x1
(W)
Inns And Cathedrals C2 Tile H.jpg x1
(G)
Inns And Cathedrals C2 Tile I.jpg x1
 
Inns And Cathedrals C2 Tile J.jpg x1
(H)
Inns And Cathedrals C2 Tile Ka.jpg x1
 
Inns And Cathedrals C2 Tile Kb.jpg x1
 
Inns And Cathedrals C2 Tile L.jpg x1
 
Inns And Cathedrals C2 Tile M.jpg x1
 
Inns And Cathedrals C2 Tile N.jpg x1
 
Inns And Cathedrals C2 Tile O.jpg x1
(F)
Inns And Cathedrals C2 Tile P.jpg x1
(W)
Inns And Cathedrals C2 Tile Q.jpg x1
 

Op sommige tegels zijn kleine illustraties te vinden. De letters tussen de haakjes geven aan welke afbeelding op welke tegel staat:


Feature Garden C2.png
G | Tuin
Feature Farmhouse C2.png
F | Boerderij
Feature WaterTower C2.png
W | Water Toren
Feature Highwayman C2.png
H | Struikrovers
Feature Pigsty C2.png
P | Varkensstal
Feature Donkeys C2.png
D | Ezel stal

Totale aantal tegels: 6 [5]

Inns And Cathedrals C2 Tile 50.jpg x6 [5]

Voetnoten

Ga voor licentie en uitleg over de pictogrammen naar de pictogrammen pagina.

  1. Icon Double Arrow Black.png Betreffende Big Box 6, de zesde set roze meeples en punttegels maakt deel uit van het basisspel en wordt daar beschreven.
  2. Icon Double Arrow Black.png Wanneer de Big Box 6 wordt gebruikt, bevat deze een extra set meeples (roze) en tegels om de punten bij te houden (50/100). De Big Box 6 bevat 8 punten tegels in plaats van de gebruikelijke 6.
  3. Icon World Black.png Merk op dat een herberg alleen het weggedeelte(s) beïnvloedt waar het direct aan grenst, dus niet alle segmenten op de tegel.
  4. Icon Open Book.png Een speler met een grote meeple DOET NIET twee keer zoveel punten opleveren. De grote meeple wordt op precies dezelfde manier behandeld als twee normale meeples; voor twee meeples in een stad, op een weg, of in een veld verdien je maar één keer punten. De enige functie van de grote meeple is om sneller de meerderheid te krijgen. In een klooster bijvoorbeeld verdient de grote meeple precies evenveel punten als een gewone meeple.
  5. 5.0 5.1 Cite error: Invalid <ref> tag; no text was provided for refs named points-tiles