Hanuri și catedrale

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Inns and Cathedrals and the translation is 100% complete.

Pagina principală  > Carcassonne  > Hanuri și catedrale


Box InnsCathedrals C2 RO.jpg

Informații generale și comentarii

Simbolul Hanuri și catedrale

Extensia Hanuri și catedrale a fost lansată inițial de Hans im Glück pentru a doua ediție, cunoscută pe scurt ca C2, în 2015. O a treia ediție, cunoscută pe scurt ca C3, a fost lansată în 2021 incluzând grafică mai detaliată, orașe cu clădiri tăiate și unele modificări minore asupra formulării. Actualmente, versiunea C3 a acestei extensii este disponibilă exclusiv ca parte a Big Box 7.

Hanuri și catedrale (versiunea de sine-stătătoare) și Big Box 6 și Big Box 7 (care includ Hanuri și Catedrale) au fost lansate de Lineart cu reguli traduse în limba română.

Această extensie a fost original lansată pentru prima ediție, cunoscută pe scurt ca C1, în 2002.

Exemplare ale acestei extensii din C2 printate în perioada 2015–2016 au fundalul orașelor mai închis.

Conținut

  • 18 cartonaşe de teren (identificate cu Symbol InnsCathedrals C1C2.png, pentru a te ajuta să separi și sortezi cartonașele tale), dintre care 6 cu han și 2 cu catedrală
  • 8 meepleși normali roz și 1 abate roz. Cu acest set nou de pioni pot juca chiar şi 6 jucători[1]
Figure Abbot pink.png Figure Meeples8 pink.png
  • 6 meepleși mari
Figure MeeplesLarge C2.png
  • 6 cartonaşe de puncte 50/100[2]
Inns And Cathedrals C2 Tile 50.jpg  Față
Inns And Cathedrals C2 Tile 100.jpg  Verso

Reguli

Pregătire

Amestecă noile cartonașe de teren cu cele din jocul de bază (și alte extensii, dacă este cazul) și stivuiește-le pe toate ca în mod obișnuit. Fiecare jucător îşi depune în rezerva sa meepleul cel mare de culoarea lui. Plasează cartonașele cu puncte pe lângă tabla de scor pentru utilizare ulterioară, dacă este necesar.

Hanuri și catedrale

1. Ataşarea unui cartonaş de teren

Noile cartonaşe de teren sunt ataşate la fel ca şi cele de până acum. Funcția lor specială are un impact în pasul 3. Declanșarea unei evaluări.

2. Plasarea unui meeple

Meepleşii pot fi depuşi după regulile deja cunoscute. Rolul cartonaşelor va fi explicat în punctul următor.

 Interpretare din partea comunității Întrebare: Pot plasa un meeple pe un han sau pe o catedrală?

Răspuns: Nu, un meeple un meeple nu poate ocupa un han sau o catedrală. Un meeple poate fi plasat pe:

  • Un drum afectat de un han, dar niciodată pe hanul însuși.
  • Un cartonaș de oraș cu o catedrală, dar meepleul va deveni un cavaler (chiar dacă este plasat pe simbolul catedrală). Catedrala face parte din oraș. Nu este nici un teritoriu independent ce poate fi ocupat, nici o mănăstire.

3. Declanşarea unei evaluări

Evaluarea unui drum cu han

Dacă unul dintre voi finalizează un drum pe care se află unul sau mai multe hanuri, primești pentru tâlharii tăi de pe acest drum câte 2 puncte pentru fiecare cartonaș cu drum (în locul unui punct în mod obișnuit).[3]

Exemplu: Pentru acest drum tu primești 10 puncte, fiindcă este alcătuit din 5 porţiuni şi de-a lungul lui se află 1 han.
Exemplu: Şi pentru acest drum tu primeşti 10 puncte, deşi de-a lungul lui se află 2 hanuri.

CAUTION: During final scoring, incomplete roads with an inn on them do not score any points. Even if that road would have normally scored, the presence of an inn will prevent it from scoring. ATENŢIE! La sfârșitul partidei drumurile cu han nu valorează puncte. Chiar dacă acel drum ar fi evaluat ca în mod normal, prezența unui han îl face să valoreze 0 puncte.

Exemplu: - Evaluare finală drumuri: Acest drum nu este finalizat. Are un han, așa că tu nu primeşti niciun punct.

Evaluarea oraşului cu catedrală

Dacă un jucător finalizează un oraş în care se află una sau mai multe catedrale, proprietarul orașului (jucătorul care deține majoritatea orașului) primește câte 3 puncte pentru fiecare cartonaş din oraș şi pentru fiecare blazon (în loc de cele 2 puncte obișnuite).

Exemplu: Tu primeşti pentru acest oraș 27 de puncte: 9 x 3 = 27 (7 cartonaşe şi 2 blazoane).

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Am voie să pun catedrale în orașele altor jucători?

Răspuns: Da, acest lucru este permis, și este un lucru folositor la sfârșitul jocului, pentru a face ca orașul să valoreze 0 puncte. Acest lucru este valabil și pentru drumurile cu han.

ATENȚIE! La sfârșitul partidei, orașele nefinalizate cu catedrală nu valorează puncte. Chiar dacă acel oraș ar fi evaluat ca în mod normal, prezența unei catedrale îl face să valoreze 0 puncte.

Exenplu - Evaluare finală oraş: Acest oraș este nefinalizat. Are o catedrală, așa că tu primești 0 puncte

Meepleul cel mare

1. Ataşarea unui cartonaş de teren

Cartonașle de teren sunt plasate la fel ca cele din jocul de bază. Funcția lor specială are un impact în pașii 2. Plasarea unui meeple și 3. Declanșarea unei evaluări.

2. Plasarea unui meeple

În locul unui meeple obișnuit, acum ai posibilitatea să-ţi plasezi un meeple mare – după regulile cunoscute.

3. Declanşarea unei evaluări

Dacă are loc o evaluare în teritoriul în care ai meepleul mare, atunci acesta are valoarea a 2 meepleşi obișnuiţi.
Reține faptul că toţi jucătorii care deţin un număr egal de meepleşi într-un teritoriu, primesc în mod egal numărul maxim de puncte. Dacă ai într-un teritoriu mai mulţi meepleşi decât fiecare din adversarii tăi, tu vei încasa toate punctele, iar adversarii tăi nu vor primi nimic.[4]

După efectuarea evaluării, meepleul cel mare se întoarce în rezerva propiretarului său, și poate fi utilizat din nou într-o tură ulterioară.


Exemplu: Tu plasezi acest cartonaș (vezi săgeata), finalizând orașul. Tu ai un meeple mare în oraș, în timp ce meepleul negru este normal, ceea ce face ca tu să deții majoritatea. Orașul este evaluat și obții astfel 8 puncte pentru oraș, dar jucătorul negru primește 0 puncte.
Exemplu: Jucătorul negru plasează acest cartonaș (vezi săgeata), finalizând orașul. Tu ai un meeple mare în oraș, în timp ce jucătorul negru are doi meepleși normali. Amândoi dețineți majoritatea în acest oraș, așa că amândoi primiți 12 puncte pentru oraș.

Dacă îţi utilizezi meepleul cel mare drept ţăran, plasează-l culcându-l pe câmp, așa cum ai face-o cu un meeple nornal. Meepleul mare valorează în acest caz cât 2 ţărani din acel câmp.

Exemplu: Ţi-ai plasat meepleul mare drept ţăran pe câmp. Albastru are staţionat pe acel câmp doar un meeple obișnuit. De aceea tu vei primi 9 puncte pentru cele 3 oraşe finalizate.

Cartonașele de puncte

Cartonașele de puncte sunt folosite doar când se evaluează/modifică un scor.

3. Declanșarea unei evaluări

Aceste cartonașe noi de puncte fac evidențierea scorului tău mai ușoară, din moment ce tabla de scor este un circuit pe care meepleul tău de scor îl poate traversa de mai multe ori.

De fiecare dată când meepleul tău de scor ajunge la sau trece de spațiul 0 din nou, ia un cartonaș de puncte și plasează-l în fața ta în sus cu fața care arată 50 de puncte, întorcând cartonașul pe partea cu 100 dacă ajungi la sau treci de spațiul 0 din nou. Continuă să iei și să întorci cartonașe de punct după cum este necesar dacă ajungi la sau treci de spațiul 0 de încă alte ori.

La sfârșitul jocului, pur și simplu adaugă punctele reprezentate de cartonașele tale de puncte scorului tău de pe tabla de scor.

Exemplu: Tu ai 48 de puncte și primești 4 puncte. Ai făcut o tură completă a tablei de scor și iei un cartonaș de puncte, pe care îl ții în fața ta pentru a reprezenta 50 de puncte.

Clarificări pentru noile cartonașe de teren

Inns And Cathedrals C2 Tile Example 02.png Acest cartonaș prezintă patru segmente de oraș diferite și un câmp cu o grădină în centru.
   
Inns And Cathedrals C2 Tile Example 03.png O răscruce de drumuri fără un sat în mijloc desparte și ea drumurile. Prin urmare, există 3 drumuri pe acest cartonaș. Hanul afectează drumul îndreptat spre stânga și cel îndreptat spre dreapta, dar nu și drumul îndreptat jos.
   
Inns And Cathedrals C2 Tile Example 04.png Cele două segmente de drum de pe acest cartonaș se termină la mănăstire.
   
Inns And Cathedrals C2 Tile Example 01.png Nu pot fi plasați meepleși segmentele mici de drum; acestea sunt acolo doar pentru a delimita câmpurile. Segmentele de drum de pe ambele părți se termină la intersecția cu satul.
   
Inns And Cathedrals C2 Field Example 01.png Câmpul se termină în acest colț la vârful săgeții.

Alte extensii

Symbol Tower C1C2.png Exp. 4 - Turnul

Preţul de răscumpărare pentru un meeple mare capturat este același ca și pentru oricare alt meeple.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: [Dacă este capturat de un turn,] prețul de răscumpărare pentru meepleul mare este dublată?

Răspuns: Nu: poate fi mare, dar este tot o singură persoană.

Symbol CountKingRobber C1C2.png Ext. 6 - Contele, regele și vasalii

Această extensie prezintă un cartonaș din Râul II cu un han. Spre deosebire de alte hanuri, acesta are un acoperiș galben:

River II C2 Tile D.jpg

Symbol BridgesCastlesBazaars C1C2.png Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri

Această extensie prezintă două cartonașe fiecare cu câte un han:

Bridges Castles Bazaars C2 Tile C.jpg
Bridges Castles Bazaars C2 Tile J.jpg

Referință pentru cartonașe

Ediția C3

Cartonașe totale: 18
Inns And Cathedrals C3 Tile A.png ×1
Inns And Cathedrals C3 Tile B.png ×1
Inns And Cathedrals C3 Tile E.png ×1
Inns And Cathedrals C3 Tile F.png ×1
Inns And Cathedrals C3 Tile G.png ×1
Inns And Cathedrals C3 Tile I.png ×1
Inns And Cathedrals C3 Tile J.png ×1
Inns And Cathedrals C3 Tile L.png ×1
Inns And Cathedrals C3 Tile M.png ×1
Inns And Cathedrals C3 Tile N.png ×1
Inns And Cathedrals C3 Tile O.png ×1
Inns And Cathedrals C3 Tile P.png ×1
Inns And Cathedrals C3 Tile Q.png ×1
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș: Notă: Ilustrațiile mici ale unor grajduri pentru vaci, grajduri pentru porci și grajduri pentru măgari sunt numite în comun grajduri.

Cartonașe de puncte totale: 6[2]

Inns And Cathedrals C3 Tile 50.png ×6

Ediția C2

Cartonașe totale: 18
Inns And Cathedrals C2 Tile A.jpg ×1
Inns And Cathedrals C2 Tile B.jpg ×1
Inns And Cathedrals C2 Tile E.jpg ×1
Inns And Cathedrals C2 Tile F.jpg ×1
Inns And Cathedrals C2 Tile G.jpg ×1
Inns And Cathedrals C2 Tile I.jpg ×1
Inns And Cathedrals C2 Tile J.jpg ×1
Inns And Cathedrals C2 Tile L.jpg ×1
Inns And Cathedrals C2 Tile M.jpg ×1
Inns And Cathedrals C2 Tile N.jpg ×1
Inns And Cathedrals C2 Tile O.jpg ×1
Inns And Cathedrals C2 Tile P.jpg ×1
Inns And Cathedrals C2 Tile Q.jpg ×1
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș: Notă: Ilustrațiile mici ale unor grajduri pentru vaci, grajduri pentru porci și grajduri pentru măgari sunt numite în comun grajduri.


Cartonașe de puncte totale: 6[2]

Inns And Cathedrals C2 Tile 50.jpg ×6

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor vă rugăm să vizitați pagina pentru pictograme.

  1. Diferențe notorii în reguli între ediții sau publicatori În Big Box 6 și Big Box 7, al șaselea set de meepleși și cartonașele de puncte sunt parte a jocului de bază și sunt descrise acolo.
  2. 2.0 2.1 2.2 2.3 2.4 Diferențe notorii în reguli între ediții sau publicatori Big Box 6 și Big Box 7 conțin 8 cartonașe de puncte în loc de 6, și de asemenea, acestea sunt considerate parte a jocului de bază.
  3. Interpretare din partea comunității Ia în vedere că un han afectează doar segmentul/segmentele de drum cu care este imediat adiacent, nu toate segmentele de pe cartonaș.
  4. Clarificare oficială din partea publicatorului Un jucător cu un meeple mare NU primește de două ori același punctaj. Meepleul mare este tratat exact ca doi meepleși normali; pentru doi meepleși într-un oraș, câmp sau pe un drum primești punctajul doar o dată. Singura funcție a meepleului mare este cea de a obține majoritatea mai ușor. De exemplu, un meeple mare plasat într-o mănăstire primește exact același punctaj pe care l-ar primi și un meeple normal.