Hanuri și catedrale

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Inns and Cathedrals and the translation is 100% complete.


Informații generale și comentarii

Simbolul Hanuri și catedrale

Extensia Hanuri și catedrale a fost lansată original de Hans im Glück pentru a doua ediție, cunoscută pe scurt ca C2, în 2015. O a treia ediție, cunoscută pe scurt ca C3, a fost lansată în 2021 incluzând grafică mai detaliată, orașe cu clădiri tăiate și unele modificări minore asupra formulării. Actualmente, versiunea C3 a acestei extensii este disponibilă exclusiv ca parte a Big Box 7.

Hanuri și catedrale (versiunea de sine-stătătoare) și Big Box 6 și Big Box 7 (care includ Hanuri și Catedrale) au fost lansate de Lineart cu reguli traduse în limba română.

Această extensie a fost original lansată pentru prima ediție, cunoscută pe scurt ca C1, în 2002.

Exemplare ale acestei extensii din C2 printate în perioada 2015–2016 au fundalul orașelor mai închis.

Conținut

  • 18 cartonaşe de teren (identificate cu Symbol InnsCathedrals C1C2.png, pentru a te ajuta să separi și sortezi cartonașele tale), dintre care 6 cu han și 2 cu catedrală
  • 8 meepleși normali roz și 1 abate roz. Cu acest set nou de pioni pot juca chiar şi 6 jucători[1]
Figure Abbot pink.png Figure Meeples8 pink.png
  • 6 meepleși mari
Figure MeeplesLarge C2.png
  • 6 cartonașe de puncte 50/100[2]
link={{{link}}}
Față
link={{{link}}}
Verso

Reguli

Pregătire

Amestecă noile cartonașe de teren cu cele din jocul de bază și stivuiește-le pe toate ca în mod normal. Fiecare jucător își adaugă în rezerva sa meepleul cel mare de culoarea sa. Plasează cartonașele cu puncte pe lângă tabla de scor pentru utilizare ulterioară, dacă este necesar.

Hanuri și catedrale

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Noile cartonașe de teren sunt plasate la fel ca și cele din jocul de bază. Funcția lor specială are un impact în 3. Declanșarea unei evaluări.

2. Plasarea unui meeple

Regulile pentru plasarea meepleșilor sunt neschimbate față de cele din jocul de bază. Funcțiile speciale ale noilor cartonașe de teren sunt prezentate mai jos.


 Interpretare din partea comunității Întrebare: Pot plasa un meeple pe un han sau pe o catedrală?

Răspuns: Nu, un meeple un meeple nu poate ocupa un han sau o catedrală. Un meeple poate fi plasat pe:

  • Un drum afectat de un han, dar niciodată pe hanul însuși.
  • Un cartonaș de oraș cu o catedrală, dar meepleul va deveni un cavaler (chiar dacă este plasat pe simbolul catedrală). Catedrala face parte din oraș. Nu este nici un teritoriu independent ce poate fi ocupat, nici o mănăstire.
3. Declanșarea unei evaluări

Evaluarea unui drum cu han lângă el

Atunci când un jucător finalizează un drum cu unul sau mai multe hanuri, jucătorul/jucătorii care încasează punctele primesc fiecare câte 2 puncte pentru fiecare cartonaș ce formează acest drum finalizat (în loc de obișnuitul 1 punct pentru fiecare cartonaș).[3]

Exemplu: Primești 10 puncte pentru acest drum, fiindcă există un han și cinci cartonașe.
Exemplu: Și aici primești 10 puncte, cu toate că de-a lungul drumului se află două hanuri.

Evaluarea unui oraș cu catedrală în el

Dacă un jucător finalizează un oraș în care se află una sau ambele catedrale, jucătorul/jucătorii care încasează punctele primesc fiecare câte 3 puncte pentru fiecare cartonaș și blazon din acest oraș finalizat (în loc de cele 2 puncte obișnuite).

Exemplu: Primești 27 de puncte pentru acest oraș: 9 x 3 = 27 (7 cartonașe și 2 blazoane).

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Am voie să pun catedrale în orașele altor jucători?

Răspuns: Da, acest lucru este permis, și este un lucru folositor la sfârșitul jocului, pentru a face ca orașul să valoreze 0 puncte. Acest lucru este valabil și pentru drumurile cu han.

Evaluarea finală

În timpul evaluării finale, drumurile nefinalizate cu han nu aduc niciun punct. Chiar dacă în mod normal acel drum ar fi adus puncte, prezența unui han îl va împiedica să aducă puncte.

Exemplu: - Evaluarea finală: Acest drum este nefinalizat. Nu primești niciun punct, căci există un han de-a lungul acestuia.

În timpul evaluării finale, orașele nefinalizate cu o catedrală nu aduc niciun punct. Chiar dacă în mod normal acel oraș ar fi adus puncte, prezența unei catedrale îl va împiedica să aducă puncte.

Exenplu - Evaluare finală: Acest oraș este nefinalizat. Nu primești niciun punct, căci există o catedrală în acesta.

Meepleul cel mare

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Noile cartonașe de teren sunt plasate la fel ca cele din jocul de bază. Funcția lor specială are un impact în 2. Plasarea unui meeple și 3. Declanșarea unei evaluări.

2. Plasarea unui meeple

În loc de a plasa un meeple normal în tura, ai posibilitatea să-ţi plasezi meeple mare al tău. Regulile de plasare sunt la fel ca cele pentru meepleșii normali.

3. Declanșarea unei evaluări

Atunci când se evaluează un teritoriu unde este prezent un meeple mare, meepleul mare este socotit ca 2 meepleși normali în ceea ce privește determinarea jucătorului care deține controlul.
Amintește-ți că toți jucătorii situați la egalitate pentru controlul unui teritoriu încasează toate punctele. Dacă ai mai mulți meepleși într-un teritoriu decât oricare dintre ceilalți jucători, încasezi toate punctele acelui teritoriu, iar ceilalți jucători nu încasează niciun punct. [4]

După evaluare, toții meepleșii mari din teritoriul evaluat se întorc în rezerva proprietarului său, și pot fi utilizați din nou într-o tură ulterioară.


Exemplu: Plasezi acest cartonaș (vezi săgeata), finalizând orașul. Ai un meeple mare în oraș, în timp ce meepleul negru este normal, ceea ce îți oferă ție controlul. Orașul este evaluat și încasează 8 puncte, dar jucătorul negru nu primește încasează punct.
Exemplu: Jucătorul negru plasează acest cartonaș (vezi săgeata), finalizând orașul. Ai un meeple mare în oraș, în timp ce jucătorul negru are doi meepleși normali. Amândoi dețineți controlul și amândoi încasați 12 puncte pentru evaluarea orașului.

Dacă utilizezi meepleul mare drept țăran, plasează-l în poziție culcată pe câmp, așa cum ai face-o cu un meeple normal. Meepleul mare valorează în acest caz cât 2 țărani de pe acel câmp.

Exemplu: Ţi-ai plasat meepleul mare drept țăran pe acest câmp. Jucătorul albastru are aici numai un singur meeple normal. Încasezi 9 puncte pentru cele trei orașe finalizate.

Cartonașele de puncte

Cartonașele de puncte sunt folosite doar la evaluare.

3. Declanșarea unei evaluări

Aceste cartonașe noi de puncte fac evidențierea scorului tău mai ușoară, din moment ce tabla de scor este un circuit pe care meepleul tău de scor îl poate traversa de mai multe ori.

De fiecare dată când meepleul tău de scor ajunge la sau trece de spațiul 0 din nou, ia un cartonaș de puncte și plasează-l în fața ta în sus cu fața care arată 50 de puncte, întorcând cartonașul pe partea cu 100 dacă ajungi la sau treci de spațiul 0 din nou. Continuă să iei și să întorci cartonașe de punct după cum este necesar dacă ajungi la sau treci de spațiul 0 de încă alte ori.

La sfârșitul jocului, pur și simplu adaugă punctele reprezentate de cartonașele tale de puncte scorului tău de pe tabla de scor.

Exemplu: Ai 48 de puncte și primești 4 puncte. Ai făcut o tură completă a tablei de scor și iei un cartonaș de puncte, pe care îl ții în fața ta pentru a reprezenta 50 de puncte.

Clarificări pentru noile cartonașe de teren

link={{{link}}}
Acest cartonaș prezintă patru segmente de oraș diferite și un câmp cu o grădină în centru.
link={{{link}}}
O răscruce de drumuri fără un sat în mijloc desparte și ea drumurile. Prin urmare, există 3 drumuri pe acest cartonaș. Hanul afectează drumul îndreptat spre stânga și cel îndreptat spre dreapta, dar nu și drumul îndreptat jos.
link={{{link}}}
Cele două segmente de drum de pe acest cartonaș se termină la mănăstire.
link={{{link}}}
Nu pot fi plasați meepleși segmentele mici de drum; acestea sunt acolo doar pentru a delimita câmpurile. Segmentele de drum de pe ambele părți se termină la intersecția cu satul.
link={{{link}}}
Câmpul se termină în acest colț la vârful săgeții.

Alte extensii

Această secțiune conține informații adiționale despre interacțiunile cu alte extensii Carcassonne.

Ext. 4 - TurnulExt. 4 - Turnul

Interpretare din partea comunității Prețul de răscumpărare pentru un meeple mare capturat este același ca și pentru oricare alt meeple.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: [Dacă este capturat de un turn,] prețul de răscumpărare pentru meepleul mare este dublată?

Răspuns: Nu: poate fi mare, dar este tot o singură persoană.

Ext. 6 - Contele, regele și vasaliiExt. 6 - Contele, regele și vasalii

Interpretare din partea comunității Această extensie prezintă un cartonaș din Râul II cu un han. Spre deosebire de alte hanuri, acesta are un acoperiș galben:

River II C2 Tile D.jpg

Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruriExt. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri

Interpretare din partea comunității Această extensie prezintă două cartonașe cu un han:

Bridges Castles Bazaars C2 Tile C.jpg

Bridges Castles Bazaars C2 Tile J.jpg

Ansamblul cartonașelor

Ediția C3

Cartonașe totale: 18
link={{{link}}} ×1
Han + (W)
link={{{link}}} ×1
Han + (G)
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
(B)
link={{{link}}} ×1
(E)
link={{{link}}} ×1
(T)
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
(W)
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
(B)
link={{{link}}} ×1
(T)
link={{{link}}} ×1
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:Notă: Ilustrațiile mici ale unor grajduri pentru vaci, grajduri pentru porci și grajduri pentru măgari sunt numite în comun grajduri.

Cartonașe de puncte totale: 6[2]

link={{{link}}} ×6

Ediția C2

Cartonașe totale: 18
link={{{link}}} ×1
Han + (W)
link={{{link}}} ×1
Han + (G)
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
(B)
link={{{link}}} ×1
(E)
link={{{link}}} ×1
(T)
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
(W)
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
(B)
link={{{link}}} ×1
(T)
link={{{link}}} ×1
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:Notă: Ilustrațiile mici ale unor grajduri pentru vaci, grajduri pentru porci și grajduri pentru măgari sunt numite în comun grajduri.

Cartonașe de puncte totale: 6[2]

link={{{link}}} ×6

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

  1. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori În ceea ce privește Big Box 6 și Big Box 7, al șaselea set de meepleși și cartonașele de puncte sunt parte a jocului de bază și sunt descrise acolo.
  2. 2.0 2.1 2.2 2.3 2.4 Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Big Box 6 și Big Box 7 conțin 8 cartonașe de puncte în loc de 6, și de asemenea, acestea sunt considerate parte a jocului de bază.
  3. Interpretare din partea comunității Ia în vedere că un han afectează doar segmentul/segmentele de drum cu care este imediat adiacent, nu toate segmentele de pe cartonaș.
  4. Clarificare oficială din partea publicatorului Un jucător cu un meeple mare NU primește de două ori același punctaj. Meepleul mare este tratat exact în același mod ca doi meepleși normali; pentru doi meepleși într-un oraș, câmp sau pe un drum primești punctajul doar o dată. Singura funcție a meepleului mare este cea de a obține majoritatea mai ușor. De exemplu, un meeple mare plasat într-o mănăstire primește exact același punctaj pe care l-ar primi și un meeple normal.